EUROLYGA 2023

Viena FIBA galva siekia dar daugiau valdžios

Europos krepšinį šokdinantis Patrickas Baumannas užsimojo dar labiau padidinti savo įtaką pasaulio sporto politikoje. Šveicaras siekia tapti 92 sporto šakas vienijančios „SportAccord“ organizacijos vadu.

P.Baumannas turi daugybę pareigų ir siekia dar didesnės įtakos sporte.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
P.Baumannas turi daugybę pareigų ir siekia dar didesnės įtakos sporte.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-04-22 07:03, atnaujinta 2017-05-28 02:10

Lozanoje penktadienį vyks naujojo „SportAccord“ organizacijos prezidento rinkimai.

Kandidatai – du: Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) generalinis sekretorius 48 metų P.Baumannas ir Pasaulio povandeninio sporto federacijos prezidentė 46 metų Ana Aržanova.

Ar neolimpinei sporto šakai vadovaujanti entuziastinga rusė gali pasipriešinti savo įtaką vis didinančiam šveicarui?

Sporto politikos ekspertai neabejoja, kad nugalės „SportAccord“ iždininkas P.Baumannas – jis laikomas artimu Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentui vokiečiui Thomui Bachui.

Naujas postas leistų IOC nariui P.Baumannui tapti dar svarbesniu veikėju pasaulio sporto politikoje ir užtikrintų „SportAccord“ artimus ryšius su IOC.

Pernai kilo skandalas

Kas yra „SportAccord“?

Anksčiau ši organizacija vadinosi GAISF – Tarptautinių sporto federacijų generaline asamblėja, tačiau 2009 metais pavadinimas buvo pakeistas.

Pernai per „SportAccord“ sesiją Sočyje kilo skandalas, kai organizacijos vadovas ir Tarptautinės dziudo federacijos prezidentas austras Marius Vizeris sukritikavo IOC prezidento Th.Bacho veiklą ir numatomas reformas.

Tai sukėlė kai kurių olimpinių sporto šakų federacijų vadovų protestą, o netrukus keturios jų – Lengvosios atletikos, Irklavimo, Golfo ir Šaudymo – išstojo iš „SportAccord“.

M.Vizeris buvo priverstas pasitraukti, ir organizacijai laikinai vadovavo 72 metų šveicaras Gianas Franco Kasperis – Tarptautinės slidinėjimo federacijos prezidentas.

Pasitraukus M.Vizeriui aistros aprimo, bet pasitraukusios federacijos į organizaciją kol kas negrįžo ir dalyvauja jos veikloje kaip stebėtojos.

P.Baumanno pergale neabejojama, nors „SportAccord“ daugumą ir sudaro neolimpinių sporto šakių federacijos – net 57.

Kas parems rusę?

A.Aržanova surengė puikią rinkimų kampaniją, feisbuke surinkusi net 27 tūkst. šalininkų, tačiau jos išrinkimas gali tiktai sumenkinti neolimpinių sporto šakų galimybes prasibrauti į olimpinių žaidynių programą.

P.Baumannas savo programoje deklaruoja, kad „SportAccord“ yra geriausia vieta bendradarbiauti visoms sporto šakoms ir mokytis vienoms iš kitų.

IOC dėjo daug pastangų, kad olimpines reformas sukritikavęs M.Vizeris pasitrauktų iš posto ir nenorėtų, jog į jo vietą stotų panašias idėjas skelbianti Rusijos atstovė. Įdomiausia, jog A.Aržanova netikėtai sulaukė Europos Sąjungos atstovės paramos, tačiau vien dėl to, kad ji yra moteris.

Turi daug šalininkų

P.Baumannas taip pat yra Vasaros olimpinių tarptautinių federacijų asociacijos (ASOIF) valdybos narys.

Šveicarą aktyviai remia ASOIF prezidentas Francesco Ricci Bitti.

„Mūsų vizija – artimai bendrauti su IOC, nes pasaulio sporto judėjimo centras yra IOC, – pareiškė italas. – Mums taip pat reikia žmogaus, kuris gyventų šalia pasaulio sporto sostinės (Lozanos. – Red.), kad būtų užtikrintas greitas keitimasis informacija.“

Manoma, kad P.Baumanną palaikys Nepriklausomų pripažintų sporto šakų aljansas (AIMS), o 35 narius turinčios Pripažintų tarptautinių sporto šakų asociacijos (ARISF) nariai balsuos įvairiai. („Insidethegames.biz“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.