EUROLYGA 2023

Žalgiriečio šuolis į NBA traukinį: apsiuostys ir pasitrauks

Martynas Sajus gerokai nustebino krepšinio bendruomenę, kai padavė savo paraišką į NBA naujokų biržą. Žaibiškai į aukščiausią Lietuvos krepšinio lygį patekęs Kauno „Žalgirio“ centras iš rezervų buvo ištrauktas dėl rimtų klubo bėdų ir spėjo keletą kartų sulaukti specialistų liaupsių.

M.Sajus siekia pačiupinėti NBA atmosferą.<br>lrytas.lt montažas
M.Sajus siekia pačiupinėti NBA atmosferą.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2016, 1:19 PM, atnaujinta May 27, 2017, 11:34 AM

Tačiau 20 metų 208 cm ūgio krepšininkas dar nesužaidė nė vieno ypatingojo karjeros mačo.

M.Sajui duris į pagrindinę „Žalgirio“ sudėtį atvėrė klubo nelaimė. Traumą patyrė ir ant operacinės stalo buvo priverstas gultis Robertas Javtokas, tad dar Gintaras Krapikas nutarė iš dublerių pasikviesti M.Sajų.

Prašė palikti ramybėje

Centrui iškart buvo skiriama nemažai dėmesio ir kai šis gerai pasirodė per rungtynes su Utenos „Juventus“, M.Sajaus pavardė atsidūrė antraštėse.

Dar sausio mėnesio pradžioje M.Sajus pelnė 12 taškų ir pademonstravo gražių dėjimų.

M.Sajus buvo registruotas ir Eurolygos rungtynėms.

„Jis netikėtai atsidūrė situacijoje, kurioje yra dabar. Spaudimas jam yra. Jis tik dabar pradeda pastebėti, kas yra didelis krepšinis. Manau, kad jį reikėtų palikti ramybėje ir leisti susigyventi su situacija. Pasikeitimai – nežmoniški, lūkesčiai – didžiuliai. Įsivaizduokite, kas dedasi jauno vyruko galvoje, juk jis neseniai pradėjo žaisti. Jis atrodo ramiai. Manau, kiekvienose rungtynėse nusipelnys minučių, kurias išnaudos gerai ir padės komandai“, – sausio 8 dieną prieš išvyką į Vokietiją sakė G.Krapikas.

Žaidėjo vertinti nenorėjo

Tačiau M.Sajaus žvaigždei įsižiebti dar neteko. Kovo mėnesį, kai „Žalgiris“ 75:90 pralaimėjo Madrido „Real“ klubui, Š.Jasikevičius aiškiai pažymėjo, kad jaunajam centrui reikia gerokai padirbėti.

„Su visa pagarba, bet negalvoju, kad M.Sajus jau gali pakeisti mačo prieš „Real“ baigtį. Kelis kartu suveikė jo „du prieš du“ su J.Randle‘u ir dėl to jam pavyko gerai startuoti. Duok Dieve, kad jis būtų dar vienas rotacijos žmogus, kurį galima būtų nebijoti leisti ant parketo“, – teigė Š.Jasikevičius.

„Žalgiris“ LKL ketvirtfinalio starte prieš Pasvalio „Pieno žvaigždes“ (102:66) M.Sajui leido žaisti beveik 20 minučių. Jis buvo trečiu žaidėju pagal aikštėje praleistą laiką. M.Sajus spėjo pelnyti 7 taškus ir atkovoti 10 kamuolių. Tačiau ši dvikova neišsiskyrė intriga.

Per svarbias kovas – ant suolo

Balandžio 17 dieną, kai „Žalgiris“ susitiko su „Lietuvos rytu“ (79:74) M.Sajus nežaidė. M.Sajus ant suolo sėdėjo ir per Karaliaus Mindaugo taurės finalą, kai „Lietuvos rytas“ 67:57 nugalėjo „Žalgirį“.

Apie traumas „Žalgirio“ klubas tuomet nekalbėjo.

Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalio rungtynėse su Prienų-Birštono „Vytautu“ „Žalgiris“ jam skyrė vos 4 minutes.

Per paskutines „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje, kai ekipa susitiko su „Barcelona“, Š.Jasikevičius M.Sajui leido žaisti vos 4 minutes. Prieš Maskvos CSKA jis žaidė nepilnas 3 minutes.

Reikia parodyti save

Niekam nėra paslaptis, kad M.Sajaus sprendimas žengti į 2016 metų NBA naujokų biržą – ne rimtas ketinimas. Aikštėje dar nieko neįrodęs krepšininkas tiesiog siekia atkreipti elitinių klubų agentų dėmesį.

„Žiūrėkite, aš esu toks ir žaidžiu Lietuvoje“, – tokią žinutę pasiųs M.Sajus.

Portalui basketnews.lt jis ir sakė, kad nesitiki, jog bus pakviestas į NBA. 

Jam svarbiausiu uždaviniu dabar teks vasarą per specialias stovyklas pasirodyti užtikrintai. Jeigu M.Sajui pavyks atskleisti savo potencialą, jis gali tikėtis vieno kito skautų žvilgsnio į „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje.

Jeigu jam leis žaisti Š.Jasikevičius, žinoma.

NBA naujokų birža vyks birželio 23 dieną, tad iki birželio 13-osios M.Sajus gali lengvai atsiimti paraišką. Taip jis ir padarys.

Didelį NBA klubų dėmesį turintys krepšininkai įprastai nedalyvauja iki naujokų biržos rengiamose specialiose stovyklose. Jie gauna pakvietimus prisijungti prie komandų ir sudalyvauti treniruotėse.

M.Sajui tai negresia, tad jam reikės savo galimybes atskleisti būryje kitų krepšininkų, kurių tikslas – tas pats.

Kas laukia M.Sajaus?

Stovykloje krepšininkus vertina fizinio pasirengimo treneriai ir skautai. Jie atlieka įvairiausius fizinio pasirengimo testus. M.Sajui taip pat teks atlikti įvairiausius derinius, o specialistai stebės, kaip jis gaudosi aikštėje.

Laukia ir rungtynės.

Krepšininkai NBA stovyklose mėto į krepšį iš įvairių nuotolių, bet dažniausiai ekipos nori pamatyti, kaip jie atrodo per rungtynes.

Keletą dienų vykstanti stovykla prasideda nuo taisyklių pristatymo. Treneriai žaidėjams parodys keletą derinių, įvertins jų stipriąsias ir silpnąsias puses. Prasidės treniruočių rėžimas 5 prieš 5.

Vėliau krepšininkai atliks dar daugiau pratimų ir pradės žaisti rungtynes su teisėjais bei visa statistika. Įprastai stovyklose treneriai iš 5-6 komandų prašo krepšininkų atlikti asmeninius testus, kur jie stebi labiausiai dominančius rodiklius.

Per stovyklą krepšininkai taip gauna informacijos apie gyvenimą NBA. Jie būna ruošiami galimai ateičiai stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Tad M.Sajus tikrai gaus naudingos informacijos, o tada – atgal į „Žalgirį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.