EUROLYGA 2023

Ar Jono Valančiūno pečiai atlaikys didįjį „Raptors“ iššūkį?

Jonas Valančiūnas žaibiškai pateko į Kanados žiniasklaidos antraštes, kai vieną Rytų konferencijos pirmojo etapo mačą sužaidė žvėriškai. Galingas 23 metų 213 cm ūgio Lietuvos rinktinės centro žaidimas sugadino visus „Indiana Pacers“ planus ir padėjo Toronto klubui iškovoti pergalę.

J.Valančiūno ir komandos laukia žūtbūtinės rungtynės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Valančiūno ir komandos laukia žūtbūtinės rungtynės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2016, 9:16 PM, atnaujinta May 26, 2017, 11:46 PM

„Jis sužaidė galingai. Gerai žaidėme prieš Kyle'ą ir DeMarą, bet tada prieš mus atsistojo trečiasis vyrukas, Valančiūnas. Dabar jis mums kelia problemas. Turime tai išspręsti. Atkrintamosiose svarbiausia prisitaikyti ir dabar privalome perprasti J.Valančiūną“, – sakė „Pacers“ komandos lyderis Paulas George'as.

J.Valančiūnas tada pelnė 23 taškus, atkovojo 15 kamuolių, o „Raptors“ laimėjo 98:87.

Tai buvo antrosios „Raptors“ ir „Pacers“ serijos rungtynės, po kurių rezultatas tapo 1:1.

Bet „Pacers“ sugebėjo uždaryti lietuvį.

Ar Jonas taupo jėgas?

J.Valančiūnas NBA atkrintamosiose šį sezoną per šešis mačus vidutiniškai žaidė 26 minutes. Jis renka 14,2 aško ir atkovoja 11,3 taško. Tai – geriausi jo rodikliai per karjerą, nors 2013-2014 metais jis ir žaidė vidutiniškai 2,6 minutės ilgiau.

Po garsiųjų rungtynių, kurias kanadiečiai apdainavo ir netgi mokė saviškius Lietuvos istorijos, „Pacers“ iškart parodė, kad gali apsiginti prieš J.Valančiūną.

Trečiosiose serijos rungtynėse J.Valančiūnas per 27 minutes pelnė 9 taškus ir atkovojo 14 kamuolių. „Raptors“ tuomet šventė pergalę.

J.Valančiūnas per kitus tris mačus atitinkamai pelnė 16, 11 ir 14 taškų, bet ėmė prasčiau kovoti dėl kamuolių.

Ir nors jis prie komandos rezultatų prideda taškų, „Raptors“ sirgaliai iš lietuvio reikalauja daugiau, tačiau „Pacers“ gynyba parengta tinkamai.

J.Valančiūnas visuomet turi akylą palydą po krepšiu, kuri vos tik jam į rankas paėmus kamuolį suskumba paspausti aukštaūgį.

O kartais ir patys „Raptors“ lyderiai nededa pernelyg daug pastangų, ieškant J.Valančiūno.

Tačiau dėl šios priežasties J.Valančiūnas septintosiose rungtynėse gali nulemti rezultatą. Vėl perėjęs į ne itin pavojingo varžovo lygį centras tik ir laukia progos pasirodyti taip, kaip antrosiose serijos rungtynėse.

Nuo ketvirtųjų rungtynių J.Valančiūnui kortas maišė Mylesas Turneris. 20 metų naujokas trukdė lietuviui dominuoti puolime ir pats vidutiniškai per du paskutinius mačus rinko 14,5 taško.

„Suprantame tą fizinį krepšinį, žaidimo stilių ir tai, ką turi daryti gynyboje, kad užbaigtum savo darbą“, – sakė treneris Dwane'as Casey.

Septynių mačų serija – sunkus riešutas

JAV krepšinio portalai daugiau šansų laimėti suteikia „Raptors“ klubui. „ESPN Forecast“ sako, kad 55 procentų tikimybė, jog laimės Torontas. BPI skiria 70 procentų, „FiveThirdyEight“ – 72 proc., o „PredictWise“ – 67 proc.

„Raptors“ rizikuoja trečiąjį sezoną iš eilės baigti pirmajame NBA atkrintamųjų rate. 2015 metais ekipą pašalino „Washington Wizards“, o 2014 – „Brooklyn Nets“.

Prie rizikos dar reikėtų pridėti kartėlį po šeštųjų rungtynių, kai „Pacers“ laimėjo 101:83. Toronto komandai tai buvo proga iškart žengti į kitą etapą.

O dabar „Raptors“ susiduria su istoriniu prakeiksmu. Ši komanda dar niekada nėra laimėjusi 7 rungtynių serijos ir vos vieną kartą sugebėjo įveikti pirmąjį etapą per 21 metų egzistavimą. Tai nutiko dar 2001 metais.

„Šį sezoną neperžengti slenksčio prilygtų susimovimui. Ir mes tai suprantame“, – sakė DeMaras DeRozanas.

Jis jaučia didžiulį spaudimą.

Nori pakilios nuotaikos

D.DeRozanas ir Kyle'as Lowry – ir mylimi, ir nekenčiami „Raptors“ lyderiai. Kai komanda pralaimi, sirgaliai prie sienos kala būtent juos, bet pergalės atveju juos kelia į viršų.

„Mes turime progą ir dieviname krepšinį. Visi mylime šį žaidimą, todėl negalima tam suteikti laidotuvių atmosferos“, – sakė D.DeRoznas.

Jis vis dar nesutvarkė savo metimo. To paties nepadarė ir K.Lowry, kuris per tris namų mačus iš žaidimo pataikė vos 27 procentus metimų. „Pacers“ stovykloje procentas pakilo iki 34.

D.DeRozanas ir K.Lowry tikrai taps atpirkimo ožiais, jeigu „Raptors“ per septintąjį mačą nesugebės sukurti uragano puolime.

„Turime dar vieną mačą. Privalome viską išspausti“, – sakė K.Lowry.

Serijos rungtynės

„Raptors“ – „Pacers“ 90:100

„Raptors“ – „Pacers“ 98:87

„Pacers“ – „Raptors“ 85:101

„Pacers“ – „Raptors“ 100:83

„Raptors“ – „Pacers“ 102:99

„Pacers“ – „Raptors“ 101:83

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.