EUROLYGA 2023

Eurolyga žengia savo keliu, bet jame – FIBA griovys

Šunys loja, o karavanas eina toliau. Nepaisydama Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) statomų kliūčių Eurolyga nedvejodama ir toliau mato save kaip svarbiausią organizaciją žemyno klubų krepšinyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Aleksiūnas

Jul 7, 2016, 6:08 PM, atnaujinta May 19, 2017, 1:59 PM

Dviejų dienų renginiais Barselonoje buvo įtvirtinti naujieji būsimojo Europos klubų krepšinio sezono kontūrai. Eurolygoje vietoj 24 ekipų liko tik 16, tarp Europos taurėje vietoj 48 – tik 24.

„Vadinasi, trečdalis anksčiau Eurolygoje žaidusių ekipų perėjo į antrąjį pagal pajėgumą turnyrą, taip priduodamos jam labai daug svorio“, – taip situaciją vertino „Lietuvos ryto“ klubo direktorius Martynas Purlys.

Paskelbus Eurolygos tvarkaraštį ir ištraukus Europos taurės turnyro burtus abejas varžybas organizuojančios Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu klubų atstovams sakė: „Labai vertiname, kad nesibaimindami daromų kliūčių visi vis tiek esate čia. Savo turnyrų kartelę ateinantį sezoną drauge kelsime dar aukščiau“.

Patvirtindama, kad bendra savo organizacijos visuma laiko 40 klubų (16 plius 24), Eurolyga pristatė atnaujintus Eurolygos varžybų ir Europos taurės turnyro logotipus. Nuo šiol abiejuose bus Eurolygos ženklas, o Europos taurės logotipe atsirado ir naujojo pagrindinio rėmėjo – užkandžių milžino „Chipita“ gaminamų kruasanų „7 days“ reklama.

Sankcijų vėzdu Europos taurės dalyviams vis mojuojantiems FIBA klerkams tikrai bus suvokti, kodėl su „nelegaliu“ turnyru „7 days“ pasirašė net trejų metų rėmimo kontraktą.

O todėl, kad, anot „Chipita“ vadovų, verslas įsitikino Eurolygos turnyrų kokybe ir prisijungdami prie jos mato savo perspektyvą.

Vis dėlto eiti pirmyn nesižvalgant atgal Eurolygai vis dar sunku – FIBA grėsmės niekur nedingo.

Laikinai susitaikiusi, kad su Eurolyga kontraktus turintiems šešiolikai klubų šį sezoną įkąsti nepavyks, FIBA toliau kimba į kojas 24 komandų, kurios laisva valia pasirinko Eurolygos rengiamą Europos taurės turnyrą, o ne skambiai pristatinėtą, bet pagal dalyvių sąrašą nykų FIBA Čempionų lygą.

FIBA vadovams lyg ir turėtų būti viskas aišku: kas norėjo, nuėjo į Čempionų lygą, kas ne – į Europos taurės turnyrą. Bet yra kitaip.

Po antausio Miuncheno teisme FIBA jau nebegali pati tiesiogiai imtis sankcijų prieš nuo nieko nepriklausomus klubus – bijodama teisinių pasekmių tai nori padaryti nacionalinių federacijų rankomis. Būtent jos bus atpirkimo ožiai, jei Europos Komisija vėliau nuspręs, kad nelegaliais ir niekuo nepagrįstais draudimais klubams padaryta žala.

Lrytas.lt žiniomis, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) gavo dar vieną paklausimą, ar ši jau nurodė šalinti iš LKL čempionato „Lietuvos rytą“. LKF išsiuntė atsakymą, bet ką jame parašė slepia – net nuo savo paties organizacijos nario Vilniaus klubo, kurį vienintelį konkrečiai liečia ši situacija.

Be to, LKF įstatai aiškiai apibrėžia, kad federacija narių prašymu jiems privalo pateikti visą turimą informaciją.

Tiesa, santykiaudama su FIBA Lietuvos federacijos vadovybė yra gerokai nuolankesnė. Kol kitos šalys svarstė, LKF uoliausiai puolė lenktis FIBA diktatui: tapo pirmąja Europoje nacionaline krepšinio federacija, kuri raštiškai pagrasino šalinti iš šalies pirmenybių Europos taurės turnyro dalyvius.

Liepos viduryje FIBA kviečia federacijų vadovus į dar vieną posėdį, kuriame vėl bus kalbama apie sankcijas stuburą turintiems klubams.

Ar tada jau gali nuskambėti galutinis nuosprendis Europos taurės dalyviams, nors jų diskvalifikavimas griautų daugybės šalių nacionalinius čempionatus?

Eurolygoje, kuri vadovaujasi sveiku protu, tokiu scenarijumi netikima. Pavyzdžiui, iš Ispanijos, Italijos ir Vokietijos Europos taurėje – po tris klubus, iš Rusijos – net keturi. Negi visi jie lėks iš nacionaliniu pirmenybių vien dėl to, kad renkasi sportine ir organizacine prasme patrauklesnį turnyrą, kuris daugiau kaip dešimtmetį buvo oficialus, o dabar dėl FIBA ambicijų kažkodėl tampa nelegalus?

Barselonoje nekantriai laukiama Europos Komisijos sprendimo dėl FIBA veiklos metodų. Bet kada jis bus, nežinia, nes Europos Komisija pati sau terminų nenusistatinėja – kitaip nei konkrečias sankcijas žadantys FIBA ir nacionalinių federacijų valdininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda