EUROLYGA 2023

Kiaurų stogų vaiduoklis: lietus merkė ir Lietuvos, ir NBA arenas

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei nepavyko sužaisti pirmųjų draugiškų rungtynių Pietų Amerikoje. Dvikova su Australijos nacionaline komanda pirmadienį buvo atšaukta, kai Buenos Airių arenoje per stiprią liūtį pro stogą į aikštę pradėjo lašėti vanduo.

Lietuvos rinktinė gimtinėje nepatyrė jokių nesklandumų, bet išvykusi į Argentiną iškart susidūrė su problemomis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos rinktinė gimtinėje nepatyrė jokių nesklandumų, bet išvykusi į Argentiną iškart susidūrė su problemomis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 26, 2016, 10:21 PM, atnaujinta May 17, 2017, 5:13 PM

Įvykis – retas, bet anaiptol ne vienintelis. Dėl kiauro stogo krepšinio rungtynės ne kartą buvo atšaukiamos, nutraukiamos ar perkeliamos tiek Lietuvoje, tiek daugelyje kitų šalių. Panašių bėdų neišvengiama net ir NBA čempionate.

Vilniaus klubo nelaimė

Lietuvoje dėl kiauro salės stogo labiausiai nukentėjo Vilniaus „Lietuvos telekomo“ moterų krepšinio komanda, 1993 metų sausį praradusi galimybę patekti į L.Ronchetti taurės atkrintamąsias varžybas.

Sostinės komanda Vilniaus pedagoginio universiteto salėje žaidė lemiamas grupės rungtynes su Parmos „Basket“ klubu. Pergalė būtų atvėrusi vilnietėms duris į ketvirtfinalį, pralaimėjimas jas užtrenkė.

Kad pasiektų tikslą, „Lietuvos telekomui“ trūko labai nedaug. Šeimininkės puikiai pradėjo mačą ir vis tolo nuo viešnių, kol pro salės lubas pradėjo lašėti ant stogo tirpstantis sniegas. Teisėjams neliko nieko kito, kaip nutraukti rungtynes dėl slidžioje aikštėje žaidėjų sveikatai kylančios grėsmės. Vilniaus komanda tuo metu įtikinamai pirmavo 17 taškų skirtumu, o iki finalo sirenos buvo likusios 16 minučių.

„Lietuvos telekomas“ išvengė žiauriausios bausmės – techninio pralaimėjimo. FIBA nutarė, kad rungtynės turi būti žaidžiamos iš naujo kitą dieną kitoje salėje.

Tačiau už netinkamai paruoštą areną Vilniaus klubą nubaudė varžovės. Pakartotinoje dvikovoje Parmos krepšininkės dominavo nuo pirmos iki paskutinės minutės, iškovojo įtikinamą pergalę ir išmetė „Lietuvos telekomą“ iš turnyro.

Vietoj sportininkų – kibirai

XX amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje, Lietuvai išgyvenant didelių ekonominių permainų laikotarpį, sporto pastatams dėl lėšų stokos apskritai buvo skiriama mažai dėmesio. Smarkiai lyjant ar prasidėjus atodrėkiui, pro stogą prasiskverbę ir ant grindų krintantys lašai tapo daugelio salių kasdienybe.

Labiausiai dėl to išgarsėjo pagrindinė Lietuvos sporto specialistų kalvė – Lietuvos kūno kultūros akademija (dabar – Lietuvos sporto universitetas). Į jos salėje numatytas varžybas atėjusiems sporto mėgėjams ne sykį teko kulniuoti namo arba į kitą areną, nes LKKA salėje jie išvysdavo tik ant grindų sustatytus kibirus, į kuriuos lašėdavo pro stogą prasiskverbęs vanduo.

Dėl to teko perkelti ir pirmąjį LKL sezoną (1993-1994 m.) šioje salėje žaidusio Kauno „Atleto“ klubo rungtynės.

LKL rungtynes dėl sudrėkusių grindų buvo perkeltos ir Klaipėdoje. 1993 metų spalį Klaipėdos „Neptūno“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai mačą pradėjo „Žalgirio“ salėje, bet iki sirenos likus 6 min. 13 sek. išvyko į NSK salę. Teisėjai sustabdė dvikovą, kai paslydęs traumą patyrė „Lietkabelio“ kapitonas Virginijus Greičius.

Persikėlimas į kitą salę padėjo svečiams. Panevėžiečiai buvo atsilikę 71:78, bet paskutinę atkarpą, žaisdami be kelį susižeidusio kapitono, laimėjo 30:9 ir iškovojo pergalę 101:87.

Sumokėjo kompensaciją

Šeimininkai sporto arenų deramai neprižiūri ir daug turtingesnėse šalyse, o dėl lašančio vandens problemų ne kartą kilo net NBA čempionate.

Sirgaliai ir krepšininkai labiausiai keiksnojo Sietlo „Coliseum“ areną, kurioje 1986 metų sausio 5 dieną nepavyko baigti „Seattle Supersonics“ ir „Phoenix Suns“ rungtynių.

Vanduo į aikštę Sietlo arenoje pradėjo lašėti dar rungtynių dienos rytą. Arenos darbuotojai ant stogo pavojingiausiose vietose patiesė neperšlampamą brezentą, bet tai nepadėjo. Prasidėjus mačui vanduo toliau lašėjo, tad aikštę valančių berniukų brigada iš peties plušėjo nuo pirmosios minutės.

Visgi antrojo kėlinio viduryje, vienam po kito paslydus ir nugriuvus dviem krepšininkams, teisėjai nusprendė rungtynes sustabdyti. O paskutinieji išeinantys žiūrovai pamatė išties komišką vaizdą – vanduo nuo stogo į aikštę pradėjo tekėti veržlia srove.

Rungtynės toje pačioje arenoje buvo peržaistos kitą dieną. Jas laimėjo svečiai.

Stebėtina, bet „Coliseum“ šeimininkai normaliai sulopyti stogo nepajėgė daugybę metų. Lašantis vanduo varžybas šioje arenoje ne sykį trikdė dar aštuntojo dešimtmečio pradžioje.

1972 metų kovo 5 dieną ant šlapių grindų paslydęs „Supersonics“ lyderis Spenceris Haywoodas netgi patyrė rimtą kelio traumą. Nukentėjęs krepšininkas padavė Sietlo klubą bei NBA vadovybę į teismą ir prisiteisė 55 tūkst. dolerių.

NBA metraštyje įrašytos dar vienerios rungtynes, sužlugdytos dėl į aikštę varvančio vandens. Tiesa, ne čempionato, o ikisezoninės. 1971 metų spalio 9 dieną smarkiai krušai sugadinus Niujorko „Commack“ arenos stogą buvo nukelta „New York Nets“ ir „Baltimore Bullets“ klubų dvikova.

Kaip lašėjo, taip ir laša

Prakiurę stogai rūpesčių NBA klubams pridarė ir šį dešimtmetį. 2014 metais dėl į aikštę lašančio vandens buvo sustabdytos dvejos rungtynės, vykusios Vašingtono „Verizon Center“ bei Niujorko „Barclays Center“ arenose, o vienose iš šių rungtynių dalyvavo ir „Houston Rockets“ aprangą vilkėjęs Donatas Motiejūnas.

2014 metų sausį stiprus lietus sutrikdė „Washington Wizards“ ir „Rockets“ komandų mačą. Vos prasidėjus antrajam kėliniui pro prakiurusį stogą į aikštę pradėjo lašėti vanduo ir krepšininkams teko padaryti pusvalandžio pertrauką. Per didžiąją pertrauką lašai vėl pradėjo skverbtis pro stogą ir trečiojo kėlinio pradžia buvo nukelta dar 20 minučių.

Tų pačių metų gruodį dėl į aikštę lašančio vandens jau pirmajame kėlinyje pusvalandžiui buvo nutrauktos „Brooklyn Nets“ ir „Miami Heat“ klubų rungtynės.

Abejas lašančio vandens sutrikdytas NBA rungtynes pavyko baigti, o 2013 metų kovą vienerios NCAA čempionato rungtynės dėl tos pačios priežasties buvo visai atšauktos. San Chosė valstybinio universiteto ir Teksaso universiteto San Antonijuje krepšininkai net nepradėjo mačo, kuris buvo numatytas San Chosė „Event Center“ arenoje. Vanduo pradėjo lašėti per apšilimą ir krepšininkai išsiskirstė dar prieš ginčą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?