EUROLYGA 2023

J.Kazlauskas po pirmosios nesėkmės: „Mus bandė išmušti iš ritmo“

Jonas Kzalauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Kzalauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2016, 7:15 AM, atnaujinta May 17, 2017, 2:44 PM

Begalės neigiamų emocijų, teisėjų sugadintas mačas ir pirmasis pralaimėjimas kontrolinių dvikovų serijoje – taip pasibaigė Buenos Airėse vykusios rungtynėse tarp šeimininkų argentiniečių ir Lietuvos komandos. Mūsų šalies ekipa, vedama Jono Kazlausko, po dviejų pratęsimų nusileido Argentinai 85:86.

Šiose rungtynėse buvo to, ko dažniausiai nebūna niekada Lietuvos ekipoje – lemiamas tritaškis metimas, kurį metė vidurio puolėjas Robertas Javtokas, gydytojo Vytenio Trumpicko per garsiai reiškiamas nepasitenkinimas arbitrų darbu ir bandymas jį išprašyti nuo atsarginių žaidėjų suolo bei Lietuvos krepšinio federacijos prezidento Arvydo Sabonio įžengimas į aikštę. Ne, nežaisti – šnekėtis su teisėjais. Ir J.Kazlausko pyktis po jam skirtos techninės pražangos – per šį pasirengimo Rio de Žaneiro olimpiadai laiką tiek daug emocijų jis dar nereiškė.

Kaip bebūtų gaila, lemiamą ir pergalingą metimą atliko trečiadienį ne lietuviai – likus kiek daugiau nei sekundei iki antrojo pratęsimo pabaigos jį įmetė Facundo Campazzo.

Vis dėlto, atrodo, kad šios rungtynės įtiko labai reikliam Argentinos sirgaliui – žiniasklaida šį mačą jau įvardijo kaip supergalingų rinktinių akistata ir negailėjo liaupsių saviškių pergalei – „supergrande“, „genial“.

„Pergalė prieš antrąją Europos komanda“, – rašė „La Nacion“, dar labiau įpildama alyvos į laužę, prisimindama ir Londono olimpiados momentą, kai Lietuvą grupės mače argentiniečiai nušlavė nuo kelio 102:79.

Tačiau trečiadienį rinktinės treneris Jonas Kazlauskas galvojo ne apie prieš ketverius metus vykusią akistatą, o būsimą mačą Rio de Žaneiro krepšinio turnyro B grupėje. Itin sunkioje grupėje teks išplaukti į ketvirtfinalius kovojant su Brazilijos, tos pačios Argentinos, Ispanijos, Kroatijos ir Nigerijos rinktinėmis. Su argentiniečiais Lietuva grupėje susikaus rugpjūčio 12-ąją – tai bus trečiasis mūsiškių mačas grupėje.

„Beprotiškos rungtynės? Manau, pavadinimas yra taiklus. Yra daug pozityvo, kurio turime paimti iš tokių rungtynių. Kada pradėjome pirmauti, mus specialiai bandė išmušti iš ritmo – ir reikia pasakyti, kad su tuo mes nesusitvarkėme. Visa komanda pradėjo per jautriai reaguoti. Tokiu atveju treneris turi kalbėti su teisėjais, o ne platesnis ratas. Nežiūrint į teisėjavimą, rungtynes galėjome laimėti penkis kartus. Bet vėl – kažkur pagalvojome, kad pasibaigė laikas, kažkur – kad galbūt duos baudą, ir taip galbūt, galbūt, galbūt. Turime labai gerai išanalizuoti tai, kad nebūtų tokių situacijų“, – kalbėjo Lietuvos krepšinio rinktinės treneris J.Kazlauskas.

Šnekėdamas apie tai, kad abi rinktinės siekė slėpti savo tikrąjį pajėgumą ir sugalvotus derinius, J.Kazlauskas pasakė: „Varžovai yra kur kas senesni už mus – naivu tikėtis, kad jų lyderiai ilgai žais. Juolab, kad tai tik draugiškos rungtynės. Bet kad tai ekipa, kuri gali sužaisti labai geras rungtynes – net neabejoju.

Mes kontraktus dėl turnyrų ir kontrolinių akistatų pasirašinėjome dar prieš Naujuosius metus – tuomet dar nežinojome būsimų varžovų grupėje. Todėl natūralu, kad dabar mače su argentiniečiais ir būsimoje dvikovoje su brazilais bandysime neatskleisti visų kortų. Bet šįkart mes ne itin galėjome ką pasitikrinti dėl tokio teisėjavimo“.

Rungtynėse su Argentina ne itin daug žaidė ir į krepšį metė Jonas Valančiūnas. Treneris paaiškino, kodėl taip įvyko.

„Mes šiandien nežaidėme derinių ant aukštų žaidėjų – nei ant Jono, nei ant ketvirtos pozicijos. Negalvoju, kad varžovai tam bus nepasiruošę ateityje, nes iki dvikovos su Argentina mes jau būsime sužaidę porą rungtynių. Bet po to, kai jie pradėjo provokuoti Joną aikštelės viduryje, nesinorėjo, kad jis dalyvautų kažkokiuose tokiuose susistumdymuose ir dėl to buvo saugomas, kad kažkas neatsitiktų“, – kalbėjo strategas.

„Buvo daug keistų švilpukų. Bet gerai, kad sužaidėme du pratęsimus – pasimokėme, kaip elgtis rungtynių pabaigoje, – tikino ekipos narys Paulius Jankūnas. – Ko išmokome po šios dvikovos? Kad negalima išsimušti iš vėžių po kelių diskutuotinų teisėjų švilpukų“. Atsisveikinę su ne itin svetinga Argentina, dabar J. Kazlausko kariaunos laukia skrydis į Brazilijos San Paulo miestą, kuriame lietuviai sužais paskutines dvejas draugiškos rungtynes su kol kas dar planuojamais varžovais – greičiausiai su australais ir kinais arba brazilais.

Su Australija Lietuva turėjo kovoti ir Argentinoje, tačiau dėl prakiurusio stogo Buenos Airių arenoje ir pro jį lašančio ant parketo lietaus, treneriai pabūgo dėl žaidėjų sveikatos ir atsisakė dvikovos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.