EUROLYGA 2023

Brazilijos žemė – sėkminga: Lietuva nugalėjo Australiją

Lietuvos rinktinė pratinasi prie braziliškos saulės ir savo pirmąjį žingsnį olimpinėje žemėje pažymėjo taip, kaip ir pridera krepšinio šalies kovotojams. Lietuvos rinktinė šeštadienį San Paule į per draugiškų rungtynių ciklą nugalėtų komandų sąrašą įtraukė ir Australijos komandą, kuri garsiai kalba apie ambicijas Rio de Žaneiro olimpiadoje iškovoti medalį.

Lietuvos rinktinė per devynis draugiškus mačus iškovojo 8 pergales.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rinktinė per devynis draugiškus mačus iškovojo 8 pergales.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rinktinė per devynis draugiškus mačus iškovojo 8 pergales.<br>Indrė Pix. nuotr.
Lietuvos rinktinė per devynis draugiškus mačus iškovojo 8 pergales.<br>Indrė Pix. nuotr.
Lietuvos rinktinė per devynis draugiškus mačus iškovojo 8 pergales.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos rinktinė per devynis draugiškus mačus iškovojo 8 pergales.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 30, 2016, 5:34 PM, atnaujinta May 17, 2017, 8:38 AM

Jonas Kazlauskas su komanda 81:68 (21:11, 20:21, 21:14, 19:22) nugalėjo Australiją ir įsirašė aštuntąją pergalę per devynis mačus. Lietuvos rinktinė sekmadienį sužais paskutiniąsias draugiškas rungtynes. Lietuviai per šį ciklą pralaimėjo vos kartą – naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį po dviejų pratęsimų 85:86 nusileido Argentinos rinktinei.

Lietuva iki šiol yra sutriuškinusi Naująją Zelandiją, Tunisą, Venesuelą, Nyderlandus ir Baltarusiją. J.Kazlausko ekipa ir Kaune, ir Malagoje palaužė Ispaniją.

Sekmadienį Lietuvos rinktinė susitiks su Brazilijos krepšininkais, kuri 91:52 sutriuškino Kiniją.

Griuvo. Ketvirtojo kėlinio pradžioje ant parketo krito Paulius Jankūnas. Krepšininkas kurį laiką pagulėjo, o tada nuėjo prie atsarginių suolelio. Neatrodė, kad P.Jankūnas patyrė traumą.

Lietuvos ir Australijos rinktinės turėjo susitikti ir anksčiau. Savaitės pradžioje Buenos Airėse komandos jau žengė į aikštę, bet rungtynės neįvyko, nes stiprus argentinietiškas lietus ir kiauras stogas sąlygas pavertė pernelyg pavojingomis.

J.Kazlauskas šeštadienio rungtynėms registravo visus 13 krepšininkų. Aikštėje pasirodė ir Marius Grigonis, kuris Pietų Amerikoje dar nebuvo žaidęs dėl piršto traumos. Tačiau šiose rungtynėse J.Kazlauskas nepanaudojo trijų krepšininkų: Ado Juškevičiaus, Roberto Javtoko ir Edgaro Ulanovo.

Statistika.

Lietuva: J.Valančiūnas (8 atk. kam.) 19, M.Kalnietis (7 rez. perd., 4 klaidos) 16, R.Seibutis 12, M.Grigonis 8, J.Mačiulis ir D.Sabonis po 7, P.Jankūnas 5, V.Kariniauskas 3, A.Kavaliauskas ir M.Kuzminskas po 2.

Australija: J.Inglesas 16, A.Baynesas (7 atk. kam.) 14, P.Millsas 11, Ch.Goudlingas, D.Andersenas po 6, K.Lischas 5, C.Bairstow 4, R.Broekhoffas, M.Dellavedova ir A.Maric po 2.

Lietuva – Australija

Dvitaškiai: 24/45 (53 proc.) – 20/41 (48 proc.)

Baudų metimai: 12/17 (70 proc.) – 16/20 (80 proc.)

Tritaškiai: 7/14 (50 proc.) – 4/19 (21 proc.)

Atkovoti kamuoliai: 32 – 32

Rezultatyvūs perdavimai: 19 – 15

Perimti kamuoliai: 7 – 5

Klaidos: 13 – 13

Lietuvos rinktinė jau starte šovė į priekį ir po penkių minučių žaidimo turėjo dešimties taškų pranašumą (16:6). Ties šia riba J.Kazlausko komanda ir balansavo, neleisdama Australijai pilnai pajusti ritmo. Australijos rinktinei trūko gilesnių įžvalgų, o gynyboje ekipą gelbėjo tik nepataikyti lietuvių metimai.

Pirmąjį kėlinį Lietuva laimėjo 21:11. Antrajame ketvirtyje lietuviai turėjo ir 13 taškų pranašumą, bet šįkart taikliau krito ir patiems australams.

Australijos rinktinei pavyko laimėti kėlinį, bet J.Kazlausko komanda į didžiąją pertrauką ėjo pirmaudama 41:32. Lietuvos rinktinėje per 15 minučių 12 taškų jau buvo surinkęs Mantas Kalnietis, o Jonas Valančiūnas per 13 minučių pelnė 9 taškus.

J.Kazlauskui turėjo nepatikti skaičius klaidų grafoje. Lietuviai per du kėlinius padarė 9 klaidas. Tiek pat jų padarė ir Australija.

Trečiajame kėlinyje Lietuvos rinktinė netgi padidino skirtumą iki 17 taškų (53:36). J.Kazlausko ekipa trečiąjį kėlinį laimėjo 21:14.

Australijai reikėjo staiga pradėti žaisti labai gerai, o lietuviams palūžti, kad pasikeistų lyderis.

Tačiau tokio scenarijaus nei J.Kazlauskas, nei Lietuvos krepšininkai net įsivaizduoti nemėgino ir įsirašė dar vieną pergalę pasiruošimo Rio etape.

Rungtynės

Ketvirtasis kėlinys. Lietuva – Australija 81:68 (21:11, 20:21, 21:14, 19:22)

R.Seibutis taikliai metė baudas ir sėkmingai pradėjo kėlinį. Lietuva po pirmosios minutės pirmavo 64:46. Australai sugebėjo skirtumą sumažinti iki 13 taškų – 51:64.

Sužaidus 4 minutes D.Sabonis į savo sąskaitą įsirašė dvitaškį ir netrukus vėl mėgino pelnyti taškus, tačiau antrasis metimas skriejo pro šalį. Lietuvos rinktinė pirmavo 68:53.

Rungtynių veiksmas aiškiai rodė, kad Lietuvos rinktinė švęs pergalę. Likus žaisti tris minutes J.Kazlausko komanda po R.Seibučio tritaškio pirmavo 76:60.

Australijai sukurti stebuklo nepavyko. Lietuvos rinktinė toliau laikė atstumą nuo varžovų ir šventė pergalę.

Trečiasis kėlinys. Lietuva – Australija 62:46 (21:11, 20:21, 21:14)

M.Kalnietis dvitaškiu baudė varžovus už klaidą gynyboje, bet lietuviai po savuoju krepšiu irgi nesužaidė taip, kaip turėjo ir australai tuo pasinaudojo. Netrukus M.Grigonis metė baudas ir tai darė taikliai, bet M.Patrickas ir vėl rado būdą pelnyti taškus. Lietuva po poros minučių žaidimo pirmavo 45:36.

Penktąją minutę po M.Kalniečio dėjimo Lietuva jau turėjo 15 taškų pranašumą – 51:36. Lietuviai turėjo progų tą skirtumą dar padidinti, bet Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis metė pro šalį.

J.Valančiūnas iš pradžių sumetė baudų metimus, o tada ataką užbaigė gražiu dėjimu, po kurio suošė ir San Paule rungtynes stebėję sirgaliai. Lietuvos rinktinė likus žaisti pustrečios minutės pirmavo 58:42.

Paskutinę trečiojo kėlinio minutę A.Kavaliauskas pradėjo dvitaškiu, po kurio Lietuva pirmavo 60:44. Australai atsakė dvitaškiu, bet R.Seibutis po V.Kariniausko perdavimo ketvirtį baigė dvitaškiu – 62:46.

Antrasis kėlinys. Lietuva – Australija 41:32 (21:11, 20:21)

V.Kariniauskas antrąjį ketvirtį pradėjo tritaškiu. Kitoje atakoje L.Kevino metimą blokavo D.Sabonis, bet australui kamuolys atšoko patogiai ir netrukus jis smeigė tritaškį – 14:24.

Amerikoje dėl piršto traumos dar nežaidęs M.Grigonis parodė, kad tikrai neprarado taiklumo. Jo tritaškis sužaidus pusantros minutės Lietuvos rinktinei leido pirmauti 27:14. M.Grigonis neketino apsiriboti vienu tritaškiu. Po antrojo jo metimo Lietuva pirmavo 30:17. Australai tada atsakė keturiais taškais be atsako – 21:30.

Įpusėjus kėliniui po M.Kalniečio dvitaškio Lietuva pirmavo 36:22. Lietuviai laikė atstumą. Kai australai skirtumą sumažino iki dešimties taškų, M.Kalnietis tritaškiu leido vėl atitolti – 39:26. Likus žaisti pusantros minutės J.Valančiūnas krovė į krepšį po greitos atakos. Jam perdavimą atliko M.Kuzminskas. R.Seibutis ir P.Jankūnas per paskutinę minutę mėgino ekipą pastūmėti tritaškiais, bet šaudė pro šalį, o tada ekipa „sudegino“ ataką, kai nesugebėjo išmesti kamuolio per 24 sekundes. Kėlinį lietuviai pralaimėjo 20:21, tačiau pirmavo 41:32.

Pirmasis kėlinys. Lietuva – Australija 21:11

J.Mačiulis ir J.Valančiūnas abu turėjo progą pelnyti taškus, bet mačą pradėjo netaikliai. Australai irgi atsakė šūviu pro šalį, o tada J.Mačiulis smeigė tritaškį – 3:0. P.Millsas. atsakė dvitaškiu, bet tada J.Mačiulis dar pridėjo dvitaškį – 5:2. Sužaidus pustrečios minutės po P.Jankūno taškų su bauda, Lietuva pirmavo 8:4. Netrukus lietuviai surengė spurtą ir likus žaisti 6 minutes pirmavo 14:6.

Penktąją minutę P.Jankūnas dvitaškiu suteikė Lietuvai dviženklį pranašumą – 16:6. P.Millsas į ataką atsakė tritaškiu, bet australams sulaikyti R.Seibučio nepavyko. Likus žaisti 4 minutes Lietuva pirmavo 18:9.

Australams nesisekė sustabdyti lietuvių. J.Kazlausko komanda išlaikė atstumą. Likus žaisti pusantros minutės prie baudų metimo linijos stojo J.Valančiūnas. Jis abu kartus metė taikliai – 20:11. Prie komandos baudos metimu dar spėjo prisidėti ir A.Kavaliauskas – 21:11.

***

Kartas. Lietuvos rinktinė į Buenos Aires šią savaitę atvyko nė karto nepralaimėjusi. Lietuviai buvo įveikę septynis varžovus. Tarp jų – Ispaniją, kurią nugalėjo ir namuose, ir išvykoje. Bet susitikimas su Argentina baigėsi nesėkmingai. Komandoms prireikė dviejų pratęsimų, po kurių 86:85 pergalę šventė šeimininkai. Šiose rungtynėse ketvirtojo kėlinio pabaigoje tritaškį pataikė Robertas Javtokas, bet jis per vėlai išmetė kamuolį.

Sumažėjo. Lietuvos rinktinė Buenos Airėse turėjo žaisti dvejas rungtynes, bet pirmosios neįvyko. Lietuvos ir Australijos krepšininkai jau buvo išsirikiavę aikštėje, kai pro arenos stogą ėmė smelktis lietus.

Sprendimas. J.Kazlauskas rinktinėje vis dar turi 13 krepšininkų. Ir nors treneris olimpiados organizatoriams yra įteikęs galutinio dvyliktuko sąrašą, jis dar gali daryti pakitimus. Sirgaliai svarsto, ar su rinktine žaidžiantis Vaidas Kariniauskas gali gauti paskutinės minutės kvietimą.

Darbavosi. Mantas Kalnietis jau buvo pradėjęs jausti čiurnos skausmus. Įžaidėjui netgi teko apriboti darbą per treniruotes ir aikštėje. M.Kalnietis jau žaidė su Argentina, bet ne visa jėga, tačiau dabar jau turėtų būti pasirengęs. Sveiksta ir Marius Grigonis, kuriam skilo rankos pirštas.

Lyderis. Australijos rinktinė garsiai kalba apie olimpinius medalius, tačiau tam komandai reikia ir lyderio Andrew Boguto. Šiemet iš „Golden State Warriors“ į „Dallas Mavericks“ klubą perėjęs 31 metų 213 cm ūgio centras dar nesužaidė nė vieno draugiško mačo, bet australai laukia A.Boguto iki paskutinės minutės, o pastarasis kovoja su kairiojo kelio trauma.

Įsibėgėjo. Lietuvos rinktinė pasiruošimą Rio žaidynėms pradėjo nuo ne itin rimtų varžovų. Penkias iš šešių pergalių Lietuvoje J.Kazlausko komanda iškovojo triuškinamais rezultatais. Lietuvos rinktinė 88:58 sutriuškino Naująją Zelandiją, o tada 81:56 Klaipėdoje sutrypė Tunisą. Vilniuje lietuviai 84:53 sutriuškino Venesuelą, Alytuje – 84:61 – Nyderlandus, o Kėdainiuose – 84:51 Baltarusiją.

Iššūkiai. Į Lietuvos pergalių seriją pasikėsino jau pirmasis rimtas varžovas. Lietuvos rinktinė stojo prieš dar Pau Gasolio ir Ricky Rubio neturėjusius ispanus ir pergalę šventė per pratęsimą 87:83. Ispanijoje šeimininkai jau turėjo lyderius, bet Lietuvos rinktinė laimėjo 78:76.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?