EUROLYGA 2023

NBA žaidėjai olimpiadoje: kieno geriausi ir kur Lietuva?

Rungtyniauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse atsisakė nemažai geriausių JAV krepšininkų. Tačiau sirgaliai olimpinėse arenose vis vien pamatys daug NBA žvaigždžių, atstovausiančių ne tik JAV, bet ir kitų šalių komandoms. Stipriausios pasaulio lygos žaidėjų bus beveik visose – vienuolikoje iš dvylikos – olimpinių rinktinių, o tarp 144 krepšininkų, įrašytų į preliminarias paraiškas, praėjusį sezoną NBA čempionate rungtyniavo net 40.

lrytas.lt montažas
lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 30, 2016, 1:26 PM, atnaujinta May 17, 2017, 9:08 AM

Pusė komandos – naujokai

Krepšinio gerbėjai visuomet tikisi daugiausiai NBA garsenybių pamatyti JAV olimpinėje rinktinėje. Tačiau šiais metais nemažai ryškiausių žvaigždžių sirgalius nuvylė ir žaisti Rio de Žaneire atsisakė.

Iš krepšininkų, kurie praėjusį sezoną buvo išrinkti į NBA geriausių žaidėjų penketą, ginti šalies garbę olimpinėse žaidynėse sutiko tik „Los Angeles Clippers“ vidurio puolėjas DeAndre Jordanas. Tuo tarpu šių metų NBA čempionas LeBronas Jamesas iš „Cleveland Cavaliers“, naudingiausias ir rezultatyviausias sezono krepšininkas Stephenas Curry iš „Golden State Warriors“, Kawhi Leonardas iš „San Antonio Spurs“ bei Russellas Westbrookas iš „Oklahoma City Thunder“ vasaros pradžioje treneriui Mike‘ui Krzyzewski pranešė, jog per olimpines žaidynes rinktinei nepadės.

Tiesa, į rinktinę atvyko šeši krepšininkai, išrinkti į antrąjį bei trečiąjį geriausių NBA krepšininkų penketus. Tai – Kevinas Durantas („Thunder“), Draymondas Greenas („Warriors“), DeMarcusas Cousinsas („Sacramento Kings“), Paulas George‘as („Indiana Pacers“), Kyle‘as Lowry („Toronto Raptors“) ir Klay Thompsonas („Warriors“).

Olimpinių žaidynių patirties turi vos du dabartinės JAV rinktinės krepšininkai. Vyriausias komandos narys 32-ejų Carmelo Anthony jau rungtyniavo trejose žaidynėse (2004, 2008 ir 2012 m.), o 30-ies K.Durantas olimpinę dvasią pirmą kartą pajuto prieš ketverius metus. Dar keturi į Rio de Žaneirą vyksiantys amerikiečiai su tarptautiniu krepšiniu susipažino per 2014 metų pasaulio pirmenybes. Jose aukso medalius iškovojo K.Thompsonas, D.Cousinsas, DeMaras DeRozanas ir Kyrie Irvingas. Kiti šeši žaidėjai yra JAV rinktinės naujokai.

Vis dėlto varžovai pripažįsta, kad, net žaisdama nestipriausios sudėties, JAV rinktinė yra sunkiai įveikiama. „JAV būtų favoritė, net jei žaistų jų penktoji komanda. Amerikiečiai turi begalę talentų, jie geriausiai fiziškai pasirengę. Tačiau, kaip favoritai, jie kiekvieną kartą jaučia ypatingą spaudimą“, – neabejojo Ispanijos rinktinės puolėjas Nikola Mirotičius, kartu nurodęs ir favoritų silpnąją vietą.

Be NBA žaidėjų – tik Kinija

Praėjusį sezoną NBA lygoje rungtyniavusių krepšininkų turi vienuolika iš dvylikos Rio kovoms besirengiančių komandų. Vienintelė išimtis – Kinijos rinktinė, kurios lyderis Yi Jianlianis anksčiau žaidė NBA, bet prieš ketverius metus grįžo į tėvynę.

Net šeši NBA žaidėjai yra Australijos paraiškoje, po penkis – Brazilijos ir Prancūzijos, keturi – Ispanijos, po du – Argentinos ir Kroatijos, po vieną – Nigerijos, Serbijos, Venesuelos ir Lietuvos. Mūsų šalis praėjusiame NBA čempionate turėjo du atstovus, bet į rinktinę atvyko tik „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas. „Houston Rockets“ aprangą vilkėjęs Donatas Motiejūnas atsisakė prisidėti prie komandos, kol nėra pasirašęs naujos sutarties. Darbo paieškos užtruko, tad Lietuvos rinktinei teks žaisti be D.Motiejūno.

Žaidynės yra lyg magnetas

Keliems NBA veteranams šios olimpinės žaidynės veikiausiai bus paskutinės. Argentiniečiui Emanueliui Ginobili (NBA žaidė 14 sezonų) – jau 39-eri, ispanui Pau Gasoliui (15 sezonų) ir argentiniečiui Luisui Scolai (9 sezonai) – 36-eri, ispanui Jose Manueliui Calderonui (11 sezonų), prancūzams Tony Parkeriui (15 sezonų) ir Boris Diaw (13 sezonų) – 34-eri.

Net jei kai kurie iš šių krepšininkų po ketverių metų nebus baigę profesionalo karjeros, sunkiai tikėtina, jog jie dar turės ūpo žaisti rinktinėje. Kita vertus, niekada negalima sakyti „niekada“. Juk prieš ketverius metus tikriausiai buvo nedaug manančių, jog E.Ginobili, kuriam jau tuomet buvo 35-eri, krepšinio aikštėse sulauks Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Tačiau E.Ginobili ne tik nenusivilko sportinės aprangos, bet ir atsiliepė į Argentinos rinktinės kvietimą. „Ar esu pasiruošęs? Reikia atskirti psichologinį ir fizinį pasiruošimą. Psichologiškai esu idealiai pasiruošęs, jaučiuosi lyg jaunuolis, kuris pirmą kartą dalyvaus olimpinėse žaidynėse. Bet fizinis pasirengimas sudėtingesnis. Treniruočių stovykloje matau jaunesnius vaikinus, kurie, atrodo, niekada nepavargsta, o aš viską darau daug lėčiau“, – atviravo į rinktinės stovyklą atvykęs 2004 metų olimpinis čempionas.

Rinktinių trenerių nenustebino, jog E.Ginobili ir kiti vyresnės kartos krepšininkai nusprendė dar sykį išbandyti jėgas olimpinėse žaidynėse. „Manau, kad Manu ir kiti mūsų veteranai niekada nepasisotins pergalėmis. Iš patirties žinau, kad pergalės sukelia dar didesnį pergalių alkį“, – tvirtino Argentinos rinktinės strategas Sergio Hernandezas.

Panašiai kalbėjo didelį būrį veteranų, tarp kurių ne vien NBA žaidėjai, į Rio de Žaneirą atsivežantis Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo: „Olimpinės žaidynės kiekvienam sportininkui yra lyg magnetas. Mes laimėjome medalius praėjusiose žaidynėse ir norime dar vieno medalių komplekto“.

Geriausiai žaidė P.Gasolis

Tarp ne JAV atstovaujančių NBA krepšininkų praėjusį sezoną galingiausiai žaidė P.Gasolis. „Chicago Bulls“ aprangą vilkėjęs ispanas pelnydavo 16,5 taško, atkovodavo 11 kamuolių ir buvo vienintelis ne amerikietis, pakviestas į NBA Žvaigždžių rungtynes.

Svarbius vaidmenis savo klubuose atliko ir solidžia statistika pasižymėjo dar keli olimpinėms žaidynėms besirengiantys krepšininkai: prancūzas Nicolas Batumas iš „Charlotte Hornets“ (14,9 tšk.), lietuvis Jonas Valančiūnas iš „Toronto Raptors“ (12,8 tšk., 9,1 atk.kam.), prancūzas T.Parkeris iš „San Antonio Spurs“ (11,9 tšk., 5,3 rez.perd.), ispanas Nikola Mirotičius iš „Bulls“ (11,8 tšk.), kroatas Bojanas Bogdanovičius iš „Brooklyn Nets“ (11,2 tšk.), ispanas Ricky Rubio iš „Minnesota Timberwolves“ (10,1 tšk., 8,7 rez.perd.), prancūzas Rudy Gobert‘as iš „Utah Jazz“ (9,1 tšk., 11 atk.kam.).

Į priekį išsiveržė Australija

Praėjusiais metais tarptautiniuose turnyruose pagal NBA žaidėjų skaičių, neskaičiuojant JAV, dažniausiai pirmaudavo Prancūzijos rinktinė. Tačiau šiais metais lydere tapo neįprastai gausų NBA desantą atsivežanti Australijos ekipa.

„Boomers“ dvyliktuke net pusė krepšininkų praėjusį sezoną žaidė stipriausioje pasaulio lygoje, o keturi žaidėjai per tris praėjusius sezonus tapo NBA čempionais. 2014 metais aukso žiedą iškovojo Patrickas Millsas ir Aronas Baynesas (tuo metu žaidė „San Antonio Spurs“), 2015 metais – Andrew Bogutas („Golden State Warriors“), šiais metais – Matthew Dellavedova („Cleveland Cavaliers“).

Australų krepšininkų vaidmuo jų komandose nebuvo toks žymus, kaip geriausių ispanų arba prancūzų. Kita vertus, keli Žaliojo žemyno atstovai buvo gana svarbūs žaidėjai: P.Millsas praėjusį sezoną pelnydavo 8,5 taško, M.Dellavedova – 7,5 taško, A.Baynesas (žaidė „Detroit Pistons“) – 6,3 taško, A.Bogutas įmesdavo 5,4 taško ir atkovodavo 7 kamuolius.

Nors indėlis nelabai svarus, vidutiniška statistika netrukdo australams kurti didelius planus ir svajoti apie pirmuosius šalies vyrų krepšinio istorijoje olimpinius medalius. „Manau, per dvejas praėjusias žaidynes mūsų komanda buvo stipri. Bet dabar turime net šešis NBA krepšininkus, todėl galvojame, jog esame rimta grėsmė visiems varžovams“, – tvirtino 4,2 taško įmesdavęs „Utah Jazz“ puolėjas Joe Inglesas.

Serbų naujoko staigmenos

Olimpiečių sąrašuose yra penki krepšininkai, kuriems praėjęs sezonas buvo pirmasis NBA lygoje. Tai – brazilai Raulis Neto („Utah Jazz“), Marcelinho Huertasas („Los Angeles Lakers“) ir Cristiano Felicio („Chicago Bulls“), kroatas Mario Hezonja („Orlando Magic“) ir serbas Nikola Jokičius („Denver Nuggets“).

„Bulls“ ekipoje dar neįsitvirtinęs ir dalį sezono NBDL lygoje praleidęs C.Felicio į Brazilijos rinktinę buvo pakviestas paskutinę akimirką, paaiškėjus, kad nežais Andersonas Varejao. Tuo tarpu kiti keturi NBA naujokai greitai rado vietą stipriausioje pasaulio lygoje ir joje žaisdavo apie 20 minučių, o 21 metų 208 cm ūgio N.Jokičius tapo vienu maloniausių NBA atradimų ir buvo išrinktas į pirmąjį geriausių naujokų penketą.

„Pats nesitikėjau, kad žaisiu taip gerai, – prisipažino „Nuggets“ vidurio puolėjas, kuris 55 rungtynes pradėjo starto penkete, pelnydavo 10 taškų ir atkovodavo 7 kamuolius. – Tiesiog norėjau žaisti kietai ir vykdyti viską, ką lieps treneris. Bet man dar reikia daug ką pagerinti. Reikia stiprinti kūną, tobulinti metimą iš vidutinio nuotolio, gerinti gynybą“.

Šią vasarą Serbijos vyrų rinktinėje debiutavęs jaunuolis jau dabar moka labai daug. Tą jis parodė liepos pradžioje per Belgrade vykusį olimpinį atrankos turnyrą, kuriame nustebino net trenerį Aleksandarą Džordževičių ir buvo išrinktas naudingiausiu žaidėju. „Jis yra tikras mūsų rinktinės atradimas, pasižymintis greita galva ir sugebėjimu prisitaikyti prie komandos poreikių. Jo žaidimas pranoko visus lūkesčius“, – rinktinės naujoką gyrė A.Džordževičius.

Gretas išretino traumos

Keliems pajėgiems krepšininkams kelią į Rio de Žaneirą užkirto sveikatos problemos. Išsigydyti anksčiau patirtų traumų nespėjo australas Dante Exumas iš „Utah Jazz“ (jis praleido visą sezoną dėl sunkios traumos, kurią patyrė praėjusių metų vasarą per Australijos rinktinės draugiškas rungtynes), brazilas Tiago Splitteris iš „Atlanta Hawks“, ispanas Marcas Gasolis iš „Memphis Grizzlies“, serbas Nemanja Bjelica iš „Minnesota Timberwolves“.

Ypač didelis buvo M.Gasolio praradimas. „Grizzlies“ vidurio puolėjas pelnydavo 16,6 taško ir praėjusį sezoną buvo rezultatyviausias tarp NBA čempionate žaidusių ispanų. Likus vos kelioms dienoms iki olimpinių žaidynių iš Brazilijos rinktinės treniruočių stovyklos išvyko „Golden State Warriors“ aukštaūgis A.Varejao, kuriam atsinaujino nugaros skausmai. Taip pat tik pastarosiomis dienomis paaiškėjo, kad Nigerijos komandai nepadės praėjusį sezoną irgi „Warriors“ žaidęs Festusas Ezeli.

F.Ezeli du praėjusius sezonus praleido daug rungtynių dėl abiejų kelių traumų, todėl jį reikėjo papildomai apdrausti, o Nigerijos krepšinio federacija lėšų draudimui nerado.

Dar keli krepšininkai atsidūrė panašioje padėtyje, kaip D.Motiejūnas, ir neskubėjo į rinktines, kol kišenėje neturėjo naujos sutarties. Dėl to be olimpinių žaidynių liko serbas Bobanas Marjanovičius, prancūzai Ianas Mahinmi ir Evanas Fournier.

B.Marjanovičius liepos pradžioje sudarė sutartį su „Detroit Pistons“ klubu ir iškart pasiuntė žinią A.Džordževičiui, kad norėtų prisidėti prie Serbijos rinktinės. Tačiau Serbijos rinktinės treneris atkirto, kad į olimpinę komandą pateks tik tie krepšininkai, kurie atvyko laiku ir rengėsi olimpiniam atrankos turnyrui.

Keisti prancūzų viražai

Tamsios istorijos šią vasarą apgaubė Prancūzijos rinktinę, kurioje neliko vietos „New Orleans Pelicans“ aukštaūgiui Alexis Ajicai ir „Orlando Magic“ gynėjui E.Fournier.

A.Ajinca buvo pašalintas iš rinktinės birželio pabaigoje, kai „mėlynieji“ rengėsi olimpiniam atrankos turnyrui. Įvykio aplinkybės nėra visai aiškios, bet atrodo, kad komandos draugai nepamiršo pernykštės istorijos, kai A.Ajinca prieš pat Europos pirmenybes paliko stovyklą dėl Achilo sausgyslės skausmų. Šiais metais krepšininkas rinktinėje buvo sutiktas labai šaltai, ir treneris Vincent‘as Collet jo paslaugų veikiausiai atsisakė norėdamas pagerinti kolektyvo mikroklimatą.

Kalbama, kad per NBA rungtynes kiti prancūzai net nesisveikindavo su A.Ajinca, o priešiškiausiai jo atžvilgiu buvo nusiteikęs rinktinės vedlys T.Parkeris.

E.Fournier bei R.Gobert‘as praleido olimpinį atrankos turnyrą, nes tarėsi su NBA klubais dėl naujų sutarčių. Kai parašai buvo padėti, R.Gobert‘as prisidėjo prie rinktinės, bet E.Fournier liko už borto. Treneris V.Collet paaiškino, kad per atrankos turnyrą buvo labai patenkintas visų antrosios linijos krepšininkų žaidimu, todėl nenorėjo nieko keisti.

Vis dėlto ir šiuo atveju, ko gero, daugiausia lėmė psichologinės aplinkybės. Praėjusį sezoną 15,4 taško pelnydavęs E.Fournier (jis buvo rezultatyviausias tarp NBA žaidusių prancūzų) tikriausiai sustiprintų net labai stiprią komandą, tačiau jo santykiai su rinktinės senbuviais taip pat neidealūs.

Iš Rio de Žaneiro – į NBA

NBA krepšininkų sąrašą galima pailginti prie jo pridėjus žaidėjus, kurie šią vasarą pasirašė sutartis su JAV profesionalų klubais ir rudenį debiutuos NBA arba į ją grįš po pertraukos. Tarp jų – du lietuviai. Mindaugas Kuzminskas prieš kelias savaites sudarė sutartį su „New York Knicks“ klubu, o šių metų naujokų biržoje pakviestas Domantas Sabonis turėtų sustiprinti „Oklahoma City Thunder“.

Abiejų lietuvių komandos draugais turėtų tapti du debiutuoti NBA besirengiantys ispanai. Į „Knicks“ pereina Willy Hernangomezas, į „Thunder“ – Alexas Abrinesas. Dar vienas Ispanijos olimpietis Sergio Rodriguezas grįš į NBA po šešerių metų pertraukos ir bandys kovoti dėl pergalių su „Philadelphia 76ers“.

Parašą ant sutarties su „76ers“ taip pat padėjo kroatas Dario Šaričius, o „Dallas Mavericks“ pakviestas Nicolasas Brussino turėtų tapti pirmuoju krepšininku, patekusiu į NBA iš Argentinos lygos.

Beje, pagal šiuo metu sutartis su NBA klubais turinčius krepšininkus Ispanija lenkia Australiją. Ispanijai per olimpines žaidynes atstovaus septyni kitą sezoną NBA rungtyniausiantys žaidėjai, o Australijai – tik penki („Detroit Pistons“ neįsitvirtinęs Cameronas Bairstow jau nusprendė grįžti į gimtinę).

NBA krepšininkai Rio de Žaneire

(krepšininkai, žaidę NBA praėjusį sezoną; skliaustuose – klubas praėjusį sezoną)

JAV: J.Butleris („Chicago Bulls“), K.Durantas („Oklahoma City Thunder“), D.Jordanas („Los Angeles Clippers“), K.Lowry („Toronto Raptors“), H.Barnesas („Golden State Warriors“), D.DeRozanas („Toronto Raptors“), K.Irvingas („Cleveland Cavaliers“), K.Thompsonas („Golden State Warriors“), D.Cousinsas („Sacramento Kings“), P.George‘as („Indiana Pacers“), D.Greenas („Golden State Warriors“).

Australija: A.Bogutas („Golden State Warriors“), P.Millsas („San Antonio Spurs“), J.Inglesas („Utah Jazz“), M.Dellavedova („Cleveland Cavaliers“), C.Bairstow („Chicago Bulls“), A.Baynesas („Detroit Pistons“).

Brazilija: L.Barbosa („Golden State Warriors“), Nene („Washington Wizards“), M.Huertasas („Los Angeles Lakers“), R.Neto („Utah Jazz“), C.Felicio („Chicago Bulls“).

Prancūzija: T.Parkeris („San Antonio Spurs“), B.Diaw („San Antonio Spurs“), N.Batumas („Charlotte Hornets“), R.Gobert‘as („Utah Jazz“), J.Lauvergne‘is („Denver Nuggets“). Ispanija: P.Gasolis („Chicago Bulls“), J.M.Calderonas („New York Knicks“), R.Rubio („Minnesota Timberwolves“), N.Mirotičius („Chicago Bulls“).

Argentina: E.Ginobili („San Antonio Spurs“), L.Scola („Toronto Raptors“).

Kroatija: Boj.Bogdanovičius („Brooklyn Nets“), M.Hezonja („Orlando Magic“).

Nigerija: A.F.Aminu („Portland Trail Blazers“).

Serbija: N.Jokičius („Denver Nuggets“).

Venesuela: G.Vasquezas („Milwaukee Bucks“).

Lietuva: J.Valančiūnas („Toronto Raptors“).

NBA naujokai Rio de Žaneire

(krepšininkai šią vasarą sudarę sutartis su NBA klubais; skliaustuose – klubas artėjantį sezoną)

Ispanija: S.Rodriguezas („Philadelphia 76ers“), A.Abrinesas („Oklahoma City Thunder“), W.Hernangomezas („New York Knicks“).

Lietuva: M.Kuzminskas („New York Knicks“), D.Sabonis („Oklahoma City Thunder“).

Argentina: N.Brussino („Dallas Mavericks“).

Kroatija: D.Šaričius („Philadelphia 76ers“).

Nigerija: M.Gbinije („Detroit Pistons“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.