EUROLYGA 2023

Lietuvos varžovai: kas ta Australijos rinktinė ir ką ji sugeba?

Australijos krepšinio rinktinė dar prieš Rio de Žaneiro olimpiadą garsiai kalbėjo, kad ruošiasi iškovoti olimpinius medalius. Lietuvos krepšinio gerbėjai jai to tikrai nelinki.

Australijos rinktinė dar prieš olimpiadą kalbėjo apie medalius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australijos rinktinė dar prieš olimpiadą kalbėjo apie medalius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 17, 2016, 11:16 AM, atnaujinta May 15, 2017, 4:52 PM

Rio olimpinio turnyro situacija lėmė Lietuvos ir Australijos interesų sankirtą. Keturis esamus ar buvusius NBA čempionus turintys australai būtent ketvirtfinalyje sieks nutraukti Jono Kazlausko ir kompanijos kelionę.

Lietuvos rinktinė jau yra tarp aštuonių stipriausių olimpinių ekipų, bet sirgaliai net nenori pagalvoti apie sustojimą, juolab, kad krepšininkai jau senokai leido pasidžiaugti pergale.

Lietuvos rinktinė grupės etapą baigė pralaimėjimu 81:90 kroatams, o prieš Ispaniją krito net 59:109.

Australai olimpiadoje pralaimėjo tik kartą – 88:89 nusileido JAV žvaigždynui ir parodė, kad turi labai rimtus raumenis, kurių reikia, siekiant iškovoti medalį.

Lrytas.lt skaitytojams pristato viską, ką jie turėtų žinoti apie Australiją prieš ketvirtfinalio mūšį.

Šalis. Pavadinimas – Australijos Sandrauga (Commonwealth of Australia). Gyventojų – 24,1 mln. Plotas – 7,69 mln. kv.km (šešta didžiausia pasaulio valstybė). Sostinė – Kanbera (382 tūkst. gyventojų). Didžiausi miestai – Sidnejus (4,9 mln. gyventojų) ir Melburnas (4,5 mln. gyventojų). Oficiali kalba – anglų. Vyraujanti religija – krikščionybė. Valstybės vadovas – ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas (formali valstybės vadovė – Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II). Nepriklausomybė – 1901 m. sausio 1 d. (nuo Jungtinės Karalystės). Valiuta – Australijos doleris.

FIBA reitingas. 11-oji vieta.

Olimpinės žaidynės. Dalyvauja 14-ąjį kartą (nuo 1972 m. nepraleido nė vieno turnyro). Geriausia vieta – ketvirtoji (1988, 1996 ir 2000 m.). 2012 m. užėmė septintąją vietą.

Pasaulio čempionatai. Dalyvavo 11 kartų. Geriausia vieta – penktoji (1982 ir 1994 m.). 2014 m. užėmė 12-ąją vietą.

Okeanijos čempionatai. Dalyvavo 21 kartą (iš viso vyko 22 turnyrai). 19 kartų tapo čempione, tarp jų – trijuose pastaruosiuose turnyruose, du kartus užėmė antrąją vietą (abukart nusileido Naujajai Zelandijai). Pernai Australija dvejų rungtynių mače nugalėjo Naująją Zelandiją 71:59 (namie) ir 89:79 (svečiuose).

Lietuva prieš Australiją. Šios komandos žaidė aštuonerias oficialias rungtynes, per kurias lietuviai iškovojo penkias pergales. Tačiau pastarąjį kartą Lietuva laimėjo dar 2006 m. pasaulio pirmenybėse, o paskui dukart nugalėjo Australija: 2008 m. olimpinėse žaidynėse 106:75 ir 2014 m. pasaulio čempionate 82:75.

Rio de Žaneire

Nuostoliai. Žaisti rinktinėje atsisakė šių metų NBA naujokų biržoje pirmuoju šaukimu pakviestas Benas Simmonsas, kuris rengiasi debiutuoti „Philadelphia 76ers“ klube. Padėti komandai negali Dante Exumas („Utah Jazz“), praėjusių metų vasarą per rinktinės draugiškas rungtynes patyręs sunkią kairiojo kelio traumą ir praleidęs visą 2015-2016 m. sezoną.

Pirmasis etapas. A grupėje užėmė antrąją vietą (4 pergalės ir 1 pralaimėjimas). Nugalėjo Prancūziją 87:66 ir Serbiją 95:80, pralaimėjo JAV 88:98, nugalėjo Kiniją 93:68 ir Venesuelą 81:56.

Lyderiai. Pirmajame etape naudingiausiai žaidė P.Millsas (20,5 tšk.), A.Bogutas (13 tšk., 5,8 atk.kam., 4 rez.perd.), D.Andersenas (9,8 tšk.), A.Baynesas (9,6 tšk., 5,8 atk.kam.) ir M.Dellavedova (9,4 tšk., 8,6 rez.perd.). M.Dellavedova pirmauja turnyre pagal rezultatyvius perdavimus, A.Bogutas – pagal dvitaškių taiklumą (82,1 proc.), P.Millsas yra antras pagal rezultatyvumą.

Treneris. 47 metų latvių kilmės melburnietis A.Lemanis rinktinę treniruoja nuo 2013 m. Iki tol jis net aštuonis sezonus vadovavo „New Zealands Breakers“ klubui, kuris žaidžia Australijos lygoje ir triskart tapo jos čempionu. Pastaruosius tris sezonus A.Lemanis klubuose nedirbo, bet po Rio de Žaneiro žaidynių pradės treniruoti „Brisbane Bullets“.

Ar žinote, kad...

Beveik visų sporto šakų Australijos rinktinės tėvynėje turi „pravardes“. Vyrų krepšinio rinktinė vadinama „bumsėtojais“ („Boomers“).

Pirmasis už Australijos ribų išgarsėjęs šios šalies krepšininkas buvo lietuvių kilmės Edas Palubinskas. Jis aštuntajame dešimtmetyje buvo vienas sunkiausiai sustabdomų snaiperių ir 1976 metų Monrealio olimpinėse žaidynėse užėmė pirmąją vietą rezultatyviausių sąraše (219 taškų per 7 rungtynes). 1972 metų Miuncheno žaidynėse E.Palubinskas pagal rezultatyvumą buvo antras (172 taškai per 7 rungtynes). Tiesa, Australijos rinktinė tuo metu buvo silpna ir dėl medalių nekovojo: Miunchene užėmė devintąją vietą, Monrealyje – aštuntąją.

Australai dar niekada nelaimėjo olimpinių žaidynių ar pasaulio pirmenybių medalių. Mažiausiai trūko 1988, 1996 ir 2000 metų olimpinėse žaidynėse, kuriose Žaliojo žemyno komanda užėmė ketvirtąją vietą. Du kartus australams žengti paskutinį žingsnį sutrukdė lietuviai. Per 1996 ir 2000 metų žaidynes mūsų šalies krepšininkai nugalėjo australus mažajame finale. 1996 metais Atlantoje lietuviai varžovus pranoko 80:74, 2000 metais Sidnėjuje – 89:71.

Kelialapį į Rio de Žaneirą australai iškovojo pernai tapę Okeanijos čempionais. Kaip įprasta, turnyre dalyvavo tik dvi komandos ir buvo sužaistos tik dvejos rungtynės. Australijos krepšininkai dukart nugalėjo Naujosios Zelandijos rinktinę 71:59 ir 89:79. Pastarąjį kartą mažesnių Ramiojo vandenyno salų valstybės dalyvauti čempionate susigundė 1997 metais. Tuomet su Okeanijos milžinais kovoję Naujosios Kaledonijos krepšininkai patyrė du astronominius pralaimėjimus ir vos išvengė triuškinimų triženkliu skirtumu: Australijai nusileido 46:138, Naujajai Zelandijai – 41:136.

Australijos rinktinėje žaidžia du LKL patirties turintys krepšininkai: buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas Aronas Baynesas ir Kauno „Žalgirio“ puolėjas Brockas Motumas. Šią vasarą treniruočių stovykloje plušėjo ir buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas Bradas Newley, bet latvių kilmės treneris Andrejus Lemanis nusprendė, kad jo numatomam stiliui labiau tinka kiti krepšininkai.

Traumų kamuojamas Andrew Bogutas po 2008 metų Pekino žaidynių rinktinei neatstovavo net septynerius metus. Jis tik pernai vėl papildė „Boomers“ gretas, bet šią vasarą iškilo rimta grėsmė, kad A.Bogutas turės praleisti olimpines žaidynes. Dėl traumos, patirtos per NBA finalo seriją, vidurio puolėjas rinktinės pasirengimo stovykloje beveik nesitreniravo su komandos draugais ir į rikiuotę grįžo tik per paskutines draugiškas rungtynes.

Šeši Australijos rinktinės krepšininkai praėjusį sezoną žaidė NBA klubuose. Net keturi iš jų per praėjusius tris sezonus tapo NBA čempionais. 2014 metais su „San Antonio Spurs“ stipriausioje pasaulio lygoje triumfavo Patrickas Millsas ir A.Baynesas, 2015 metais su „Golden State Warriors“ – A.Bogutas, 2016 metais su „Cleveland Cavaliers“ – Matthew Dellavedova. Įdomu, kad pagal čempionų žiedų skaičių „Boomers“ neatsilieka net nuo dabartinės JAV rinktinės, kurioje taip pat žaidžia keturi NBA čempionai.

Rengdamiesi Rio de Žaneiro žaidynėms lietuviai ir australai žaidė draugiškas rungtynes San Paule. Jas Lietuvos rinktinė liepos 30 d. laimėjo 81:68. Buvo numatytos dar vienerios rungtynės, bet jas teko atšaukti prakiurus Buenos Airių arenos stogui.

Rio de Žaneire puikiai žaidžia ir Australijos moterų krepšinio rinktinė. Ji pirmajame etape laimėjo visas penkerias rungtynes ir nesunkiai pateko į ketvirtfinalį. Australijos moterys jau seniai yra pavyzdys vyrams. Žaliojo žemyno krepšininkių rezultatai daug geresni negu krepšininkų. Moterų rinktinė buvo 2006 metų pasaulio čempionė ir nuo 1996 metų laimėjo medalius visose penkeriose olimpinėse žaidynėse. Tiesa, tik sidabro arba bronzos, o auksas australėms vis dar yra toks pat nepasiektas tikslas, kaip australams – bet kurios spalvos olimpiniai medaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.