EUROLYGA 2023

Po australų nokdauno: kokios rinktinės bėdos – skaudžiausios?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė skaudžiai atsimušė į galingą Australijos sieną ir jau ketvirtfinalyje baigė savo pasirodymą Rio žaidynėse. Po rungtynių žaidėjai traukė pečiais, nerasdami pasiaiškinimo gėdingam pralaimėjimui 64:90.

Australija ketvirtfinalyje patiesė Lietuvą ir toliau kovos dėl Rio medalių.<br>V.Dranginio nuotr.
Australija ketvirtfinalyje patiesė Lietuvą ir toliau kovos dėl Rio medalių.<br>V.Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-18 10:32, atnaujinta 2017-05-15 14:11

Tai buvo jau trečias iš eilės galingas smūgis lietuviams ir žaidynes jie pabaigė žema nata. Kol keturios stipriausios rinktinės rengiasi pusfinaliams, o australai svajoja apie auksą, lietuviai bando ieškoti priežasčių – kas nutiko rinktinei, kuri sėkmingai pradėjo žaidynes?

Patyręs krepšinio specialistas Šarūnas Sakalauskas visų pirmą žiūri į atsarginių žaidėjų suolelį, kuris nesuteikė tinkamos pagalbos pagrindiniams žaidėjams.

„Jeigu pažiūrėtume, kur tie atsarginiai mūsų žaidėjai rungtyniauja – tiek Marius Grigonis, Vaidas Kariniauskas ar Adas Juškkevičius, tai gal suprastume, kad ta pagalba buvo tokia, kokia ji buvo, nes dabar šie žaidėjai dar negali padėti daugiau“, – kalbėdamas su lrytas.lt pripažino 55-erių buvęs treneris.

- Kas nutiko Lietuvai ketvirtfinalyje?, – lrytas.lt paklausė Š.Sakalausko.

– Australija tiesiog yra stipresnė komanda, turinti pajėgesnių žaidėjų. Jie ir buvo ketvirtfinalio favoritai. Turėdami geresnius žaidėjus jie geriau įgyvendino savo žaidimo planą – greitos atakos, taiklūs metimai, aktyvi ir gera gynyba vienas prieš vieną.

Mūsų rinktinei trūko atsarginių žaidėjų pagalbos. Žaidynių metu daug jėgų išeikvojo pagrindiniai žaidėjai, o tokiose varžybose būtų gerai turėti didesnę pagalbą.

Jeigu pažiūrėtume, kur tie atsarginiai mūsų žaidėjai rungtyniauja – tiek Marius Grigonis, Vaidas Kariniauskas ar Adas Juškkevičius, tai gal suprastume, kad ta pagalba buvo tokia, kokia ji buvo, nes dabar šie žaidėjai dar negali padėti daugiau.

- J.Kazlauskas užsiminė, kad trūko charakterio.

– Nepasakyčiau, kad komandoje nebuvo charakterio. Bet sutikčiau su treneriu, kad jo trūko kai kuriems krepšininkams.

Negalime pasakyti pagrindiniams žaidėjams – Mantui Kalniečiui, Jonui Mačiuliui, Renaldui Seibučiui, Jonui Valančiūnui, Pauliui Jankūnui, kad jiems trūko charakterio.

Nėra taip, kad vieni turi tą charakterį, kiti ne. Pažiūrėkime, kur žaidžia J.Valančiūnas. Nesvarbu, kad jis nesužaidė gerai žaidynėse, bet charakterį rodė. Ėjo, griuvo, stengėsi, pergyveno, reiškė emocijas.

Beveik visi žaidėjai, kurie buvo ant suolo, net Eurolygoje nežaidžia. Nei vienas nebuvo klubų lyderiai, o jų komandos nedominavo net vietinėse lygose.

Jie yra įdomūs, perspektyvūs žaidėjai, bet dabar negali padėti, nes žaidžia ženkliai silpnesnėse lygose ir jų atsakomybė komandose – daug mažesnė nei olimpinėse žaidynėse.

Jeigu keturis ar daugiau metų tu nedalyvauji procese, kuriame yra bent panašus sporto varžybų lygis į olimpinių žaidynių, jeigu tavo nervinė sistema nėra apkraunama daugelį metų atsakomybės priėmimu, įtampa, tu negali staiga to parodyti. Čia nepasisemsi patirties – žaidynėse per trumpą laiką turi rodyti, ką išmokai iki tol.

- J.Kazlauskas po rungtynių užsiminė apie Joną Valančiūną – nedviprasmiškai pasakė, kad jam reikia mažiau kliautis talentu ir daugiau dirbti. Sutinkate?

– Treneris yra arčiau žaidėjo, nei mes. Matyt tos išvados yra taiklios. Natūralu, kad po turnyro treneris duoda rekomendacijas žaidėjams. Jie neturėtų dėl to įsižeisti.

Žaidėjai susikoncentruoja į save, o patys esame linkę pateisinti, pagirti save.

- Kaip manote, liks J.Kazlauskas prie rinktinės vairo?

– Nereikia daryti skubotų sprendimų šiuo klausimu. Jonas yra labai geras specialistas, patyręs. Jis išugdė ne vieną Lietuvos krepšininkų kartą. Reikia leisti nurimti aistroms, nes jos yra didelės tiek iš žiūrovų, tiek iš žaidėjų pusės.

- Ar turime specialistų, kurie jį galėtų pakeisti?

– Reikėtų žiūrėti į tuos, kurie yra dirbę panašaus kalibro turnyruose. Ką mes turime iš dirbančių Eurolygoje? Kurie sėkmingai ten dirba? Lieka labai apibrėžtas ratas žmonių, kurie galėtų dirbti. Tai sunkus sprendimas.

- Teisingas sprendimas trenerį paskirti dirbti olimpinį ciklą – ketverius metus?

– Taip. Negalime tampyti trenerio ir sakyti, kad po metų ar dviejų spręsime tavo likimą. Jeigu suteiki šansą, turi trenerį palaikyti ir juo pasitikėti. Duoti įsidirbti.

Rinktinės opiausia problema yra aukštos klasės žaidėjų trūkumas. Kai turi aukštos klasės žaidėjų, gali būti vienas ar kitas treneris. Bet kai jų trūkumas, tada yra begalo sunku. Tokiu atveju jau trenerio meistriškumas pasirodo.

J.Kazlauskas per šį ciklą tikrai parodė meistriškumą – rezultatai įspūdingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.