EUROLYGA 2023

Olimpinis krepšinis: tarp geriausių įsiterpė ir du lietuviai

Olimpiniame krepšinyje nieko naujo. Taip buvo daugybę kartų iki Rio de Žaneiro žaidynių, taip pat atsitiko ir Rio de Žaneire – abu olimpinių aukso medalių komplektus iškovojo JAV rinktinės. Šeštadienį JAV vėliava aukščiausiai pakilo pagerbiant šios šalies krepšininkes, o sekmadienį atėjo eilė ir krepšininkams, kurie finale sutriuškino Serbijos rinktinę 96:66 ir tapo paskutiniaisiais 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių čempionais.

M.Kalnietis – ryškiausias rinktinės krepšininkas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Kalnietis – ryškiausias rinktinės krepšininkas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 22, 2016, 9:27 AM, atnaujinta May 15, 2017, 6:16 AM

Bronzos medalius iškovojo Ispanijos komanda, daug atkaklesnėse mažojo finalo rungtynėse įveikusi Australijos ekipą 89:88.

Moterų krepšinio olimpiniai medaliai iš Brazilijos išvežami į tas pačias tris šalis. Tiesa, moterų ekipos ant garbės pakylos išsidėstė truputį kitaip: auksą iškovojo JAV, sidabrą – Ispanija, bronzą – Serbija.

Be kovos. Serbijos krepšininkai finale olimpinio vyrų turnyro favoritams priešinosi mažiau nei kėlinį. Keletą pirmųjų minučių serbai sugebėjo diktuoti tempą: patys žaidė gana greitai ir neleido įsibėgėti amerikiečiams.

Tačiau kėlinio antroje pusėje Serbijos rinktinės treneris Aleksandaras Džordževičius pakeitė visą starto penketą, o atsarginiai nebuvo tinkama pamaina. Serbų puolimas pradėjo strigti, o tuo pasinaudoję amerikiečiai pamažu įsibėgėjo ir pradėjo didinti skirtumą. Pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pradžioje JAV rinktinė įmetė 9 taškus be atsako, įgijo dviženklę persvarą 25:15 (12-ąją min.) ir nuo tos akimirkos buvo visiška padėties šeimininkė.

JAV komandoje pirmasis įsibėgėjo Kevinas Durantas. Kai antrojo kėlinio viduryje, amerikiečiams pirmaujant 33:20, A.Džordževičius paprašė antrosios minutės pertraukėlės, K.Duranto sąskaitoje jau buvo 14 taškų. Geriausias amerikiečių krepšininkas nenurimo iki dvikovos pabaigos. Jis per 30 min. pelnė 30 taškų.

Olimpinių čempionų treneris Mike‘as Krzyzewski leido pažaisti visiems dvylikai krepšininkų, ir visi dvylika pelnė taškų.

Auksas. JAV rinktinė olimpinius aukso medalius laimėjo 15-ąjį kartą. Per 18 turnyrų, kuriuose dalyvavo, amerikiečiai tik sykį pralaimėjo finale (1972 m. SSRS komandai) ir dukart buvo nustumta ant bronzinio laiptelio (1988 ir 2004 m.). 1980 metais JAV krepšininkai nerungtyniavo dėl Maskvos olimpinių žaidynių boikoto.

Be JAV, olimpinius aukso medalius yra laimėjusios SSRS (1972 ir 1988 m.), Jugoslavija (1980 m.) ir Argentina (2004 m.).

Net dešimt Rio de Žaneire žaidusių JAV rinktinės krepšininkų olimpinėse žaidynėse dalyvavo pirmą kartą. Olimpinės patirties dar iki šių metų turėjo tik vyriausias žaidėjas Carmelo Anthony ir K.Durantas. 32-ejų C.Anthony laimėjo 2004 metų Atėnų žaidynių bronzą ir 2008 metų Pekino bei 2012 metų Londono žaidynių auksą, o K.Durantas pirmą kartą olimpiniame dvyliktuke buvo per Londono žaidynes.

Serbai. Serbijos rinktinė olimpinėse žaidynėse rungtyniavo pirmą kartą nuo Serbijos ir Juodkalnijos sąjungos iširimo. Tiesa, serbų krepšininkai anksčiau atstovavo daug kartų olimpiniuose turnyruose kovojusioms ir medalių laimėjusioms Jugoslavijos bei Serbijos ir Juodkalnijos rinktinėms. Tačiau nė vienas dabartinės rinktinės krepšininkas iki šių metų nebuvo dalyvavęs olimpinėse žaidynėse.

Beje, kai 1980 metais Jugoslavijos rinktinė tapo olimpine čempione, joje žaidė keturi Serbijos krepšininkai: Draženas Dalipagičius, Draganas Kičanovičius, Zoranas Slavničius ir Rajko Žižičius. Kartu su jais petis į petį tuomet grūmėsi šeši kroatai ir du bosniai.

Džiaugsmas. 36-erių Pau Gasoliui, Juanui Carlosui Navarro ir Felipe Reyesui bei 34-erių Jose Manueliui Calderonui šios olimpinės žaidynės tikriausiai buvo paskutinės karjeroje. Ispanų veteranai svajojo apie auksą, tačiau ir iškovoję bronzą džiaugėsi kaip vaikai. Bronzos medaliai spindėjo ryškiau, nes Ispanijos komanda mažajame finale sulaukė atkaklaus Australijos krepšininkų pasipriešinimo ir nugalėjo tik po dramatiškos ir permainingos kovos.

Ispanai geriau pradėjo ir antrajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą (38:28), bet tada apsnūdo ir pabudo tik australams trečiojo kėlinio viduryje po labai ilgos pertraukos persvėrus rezultatą (43:42).

Nuo tada vyko labai lygi kova, kurioje galimybių turėjo abi komandos. Likus 10 sek. australas Aronas Baynesas persvėrė rezultatą 88:87, likus 5 sek. ispanams pranašumą 89:88 sugrąžino dvi baudas pataikęs Sergio Rodriguezas, o Australijos ekipos paskutinė ataka buvo visiškai nerišli ir „Boomers“ net neatliko metimo.

Išsikvėpė. Per svarbiausias rungtynes australams labai trūko Andrew Boguto indėlio. Dėl traumos, patirtos NBA finalo serijoje, A.Bogutas praleido beveik visą pasirengimo etapą, bet nustebino galingu žaidimu olimpinio turnyro pradžioje. Vis dėlto 31 metų vidurio puolėjo jėgos išseko per anksti.

Jei grupės etape A.Bogutas pelnydavo vidutiniškai 13 taškų, tai per atkrintamąsias varžybas buvo vis blankesnis: į lietuvių krepšį įmetė 6 taškus, į serbų – 4, į ispanų – tik 2. Maža to, mažajame finale A.Bogutas vos per 14 min. gavo penkias pražangas.

Mažajame finale abiejose rinktinėse rezultatyviausiai žaidė krepšininkai, kurie po kelių savaičių kartu atstovaus „San Antonio Spurs“ klubui. „Spurs“ naujokas ispanas P.Gasolis pelnė 31 tašką, „Spurs“ senbuvis australas Patrickas Millsas – 30 taškų.

Kolekcija. Ispanijos rinktinė olimpinius medalius iškovojo ketvirtąjį kartą. 1984, 2008 ir 2012 metais ispanai lipo ant antrojo garbės pakylos laiptelio.

Net penki Rio de Žaneiro žaidynių medalius iškovoję krepšininkai žaidė ir Pekino bei Londono sidabrinėse komandose. Tai – P.Gasolis, J.C.Navarro, F.Reyesas, J.M.Calderonas ir Rudy Fernandezas.

Beje, J.C.Navarro tapo vos ketvirtuoju vyru krepšininku, dalyvavusiu penkeriose olimpinėse žaidynėse. „Barcelona“ klubo veteranas pavijo puertorikietį Teofilo Cruzą, brazilą Oscarą Schmidtą ir australą Andrew Gaze‘ą.

Kaip visada. Australijos rinktinė nėra iškovojusi olimpinių medalių, o rungtynes dėl trečiosios vietos pralaimėjo jau ketvirtąjį kartą. 1988 metais australai mažajame finale nusileido JAV komandai, 1996 ir 2000 metais – Lietuvos krepšininkams. Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės dar prasčiau susiklostė Australijos moterų krepšinio rinktinei. Nors buvo manoma, kad australės gali mesti iššūkį net ir JAV krepšininkėms, jos liko be apdovanojimų. Žaliojo žemyno komandą jau ketvirtfinalyje sustabdė Serbijos rinktinė.

Geriausieji. Rezultatyviausiu olimpinių žaidynių krepšininku tapo kroatas Bojanas Bogdanovičius. Jis pelnydavo 25,3 taško. Antrąją vietą užėmė australas P.Millsas (21,3 tšk.), trečiąją – kinas Yi Jianlianis (20,4 tšk.).

Lietuvos rinktinės puolimo lyderis Mantas Kalnietis pagal pelnytus taškus liko šeštas (vid. 18 tšk.), tačiau užėmė pirmąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,5) ir dvitaškių taiklumą (72,5 proc.). Pagal perdavimus M.Kalnietis aplenkė per lemiamas rungtynes sustabdytą ir savo vidurkį sumažinusį australą Matthew Dellavedovą (vid. 7).

Pagal atkovotus kamuolius pirmąją vietą užėmė ispanas P.Gasolis (vid. 8,9), o Jonas Valančiūnas buvo penktas (vid. 7).

Dienos penketas

Patrickas Millsas (Australija). 30 taškų (8/14 dvitaškių, 3/9 tritaškių, 5/6 baudų) per 37 min.

Klay Thompsonas (JAV). 12 taškų (3/5 dvitaškių, 2/6 tritaškių) per 22 min.

Kevinas Durantas (JAV). 30 taškų (5/8 dvitaškių, 5/11 tritaškių, 5/6 baudų) per 30 min.

Pau Gasolis (Ispanija). 31 taškas (11/13 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 6/9 baudų) ir 11 atk.kam. per 33 min.

DeMarcusas Cousinsas (JAV). 13 taškų (3/5 dvitaškių, 7/9 baudų) ir 15 atk.kam. per 17 min.

Dienos žaidėjas

Kevinas Durantas (JAV).

Rezultatai

Finalas

JAV – Serbija 96:66. K.Durantas 30, D.Cousinsas 13, K.Thompsonas 12, P.George‘as 9, C.Anthony 7, D.DeRozanas 6, K.Lowry 5, D.Jordanas ir K.Irvingas po 4, D.Greenas, H.Barnesas ir J.Butleris po 2/ N.Nedovičius 14, M.Mačvanas 11, M.Teodosičius 9, M.Raduljica ir Bog.Bogdanovičius 7, N.Jokičius 6, S.Jovičius, S.Markovičius ir M.Simonovičius po 3, N.Kaliničius 2, S.Birčevičius 1, V.Štimacas 0.

Mažasis finalas

Ispanija – Australija 89:88. P.Gasolis 31, N.Mirotičius 14, S.Rodriguezas 11, R.Fernandezas 10/ P.Millsas 30, D.Andersenas 15, R.Broekhoffas 13, B.Motumas 12.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.