EUROLYGA 2023

Įdomiausi LKL naujokai: žlugęs talentas ir buvęs T. Parkerio įpėdinis

Kaip ir kasmet, Lietuvos krepšinio sirgaliams sezono pradžioje reikės įsiminti daug naujų pavardžių. Šį rudenį Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) debiutuos daugiau nei trys dešimtys naujokų, tarp kurių didžioji dauguma – užsieniečiai. Tarpsezoniu komandas taip pat papildė keli LKL dar nežaidę lietuviai, atėję iš žemesnės lygos ekipų arba baigę studijas Amerikoje.

L.Westermannas.<br>AFP/Scanpi nuotr.
L.Westermannas.<br>AFP/Scanpi nuotr.
D.Loganas keliasi į „Lietuvos rytą“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Loganas keliasi į „Lietuvos rytą“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 16, 2016, 4:44 PM, atnaujinta May 12, 2017, 9:22 PM

Davidas Loganas (į „Lietuvos rytą“ iš Sasario „Banco di Sardegna“)

Praėjusio sezono viduryje treniruoti „Lietuvos rytą“ pradėjęs Tomas Pačėsas ruošdamasis šiam sezonui jau galėjo pats rinktis krepšininkus ir pirmiausiai pakvietė Lenkijos pilietybę turintį amerikietį D.Loganą, su kuriuo praėjusio dešimtmečio pabaigoje sėkmingai dirbo Gdynės „Asseco“ klube.

D.Loganas tuo metu buvo pačiame jėgų žydėjime, o palikęs Lenkijos čempionus išbandė jėgas ir galingiausiuose Europos klubuose Vitorijos „Baskonia“, Atėnų „Panathinaikos“ bei Tel Avivo „Maccabi“. Deja, amerikietis nepasižymėjo savybėmis, kurių reikėjo siekiant įsitvirtinti Eurolygos favoritų gretose, bet kad jo įgūdžiai niekur nedingo, parodė du praėjusieji sezonai Sasario „Banco di Sardegna“ komandoje.

Praėjusį sezoną Italijos lygoje D.Loganas pelnydavo 15,5 taško ir atlikdavo 3,8 rezultatyvaus perdavimo, o į „Lietuvos rytą“ gruodžio mėnesį 34-ąjį gimtadienį pažymėsiantis gynėjas atsineša ir patirtį, ir sugebėjimus vadovauti komandos žaidimui bei perkelti į aikštę trenerio sumanymus.

Kevinas Pangosas (į „Žalgirį“ iš Las Palmaso „Herbalife“)

Pernai pakvietęs kanadietį Olivier Hanlaną, „Žalgiris“ šiek tiek nusvilo, bet šiais metais susigundė įsigyti kitą Kanados krepšinio auklėtinį K.Pangosą. Ko gero, kauniečių naujokas individualiu meistriškumu nepranoksta savo tautiečio, Kauno ekipos aprangą vilkėjusio praėjusį sezoną, bet yra pranašesnis tuo, kad jau susipažino su Europos krepšinio ypatumais.

O.Hanlanas pernai į „Žalgirį“ atvyko tiesiai iš NCAA, o praėjusiais metais Gonzagos universitetą baigęs K.Pangosas vieną sezoną jau žaidė ir šiapus Atlanto – Las Palmaso „Herbalife“ klube. Praėjusiame Ispanijos čempionate K.Pangosas pelnydavo 10,8 taško ir atlikdavo 4,5 rezultatyvaus perdavimo. Be to, jis buvo išrinktas į Europos taurės geriausių krepšininkų antrąjį penketą.

Žaisdamas Kauno komandoje 23-ejų K.Pangosas neišvengs palyginimų su O.Hanlanu (beje, šiedu krepšininkai dar 2010 m. kartu laimėjo pasaulio vaikinų (iki 17 m.) čempionato bronzos medalius), bet iš tikrųjų lyginti reikėtų ne du kanadiečius, o tai, kaip jų privalumus atskleidžia „Žalgirio“ treneriai.

Jimmy Baronas (į „Neptūną“ iš Šarlerua „Spirou“)

Užpraėjusį sezoną Lietuvos sirgaliai jau susipažino su „Lietuvos ryte“ žaidusiu Billy Baronu, o netrukus galės įvertinti ir jo vyresnįjį brolį Jimmy Baroną, kurį šiais metais pakvietė „Neptūnas“.

30-metis Jimmy ketveriais su puse metų vyresnis negu Billy ir į Lietuvą atvyko jau pamatęs nemažai Europos. Jis rungtyniavo Turkijos, Ispanijos, Rusijos, Italijos lygose, o su Krasnodaro „Lokomotiv“ klubu tapo Europos taurės laimėtoju (beje, J.Barono komandos draugai tuo metu buvo M.Kalnietis ir S.Jasaitis).

Pernai J.Baronas rado ramesnę vietelę ir atstovaudamas Šarlerua „Spirou“ klubui Belgijos lygoje įmesdavo 15,5 taško (kartu žaidęs jaunesnysis brolis Billy pelnydavo 16,8 taško).

„Neptūno“ sirgaliai neturėtų iš J.Barono tikėtis tokių tritaškių salvių, kokiomis praėjusį sezoną kartais nudžiugindavo Travisas Baderis, bet palyginti su šiuo krepšininku, Klaipėdos komandos naujokas yra daug patikimesnis ir universalesnis žaidėjas.

Drew Gordonas (į „Lietuvos rytą“ iš Šalono-Reimso „Champagne“)

Nors D.Gordonas universitetą baigė dar prieš ketverius metus, autoriteto profesionalų krepšinyje kol kas nesusikūrė. Jis kelis mėnesius žaidė Eurolygoje (Belgrado „Partizan“), kelias savaites – NBA lygoje („Philadephia 76ers“), bet daugiausiai blaškėsi tarp Amerikos ir Europos, nerasdamas pastovios vietos nė vienoje Atlanto pusėje.

Tik pernai patekęs į Šalono-Reimso „Champagne“, D.Gordonas pirmą kartą viename klube žaidė nuo sezono pradžios iki pabaigos. Ir nors jo komanda dėl aukštų vietų Prancūzijos lygoje nekovojo, vidutiniškai 14 taškų pelnydavęs ir 9,6 kamuolio atkovodavęs amerikietis parodė, jog yra vertas persikelti į aukštesnį lygį.

Kelis sezonus neaiškiai šokinėjusi, 26 metų puolėjo karjeros kreivė kyla. Ir nors jo technikos įgūdžiuose yra didelių spragų, puikiai du prieš du žaidžiantis ir per varžovų galvas lipti nevengiantis D.Gordonas turėtų gerai tikti trenerio T.Pačėso krepšinio filosofijai.

Augusto Lima (į „Žalgirį“ iš Madrido „Real“)

Brazilijos rinktinės aukštaūgis Europoje jau seniai tapo savas. Jis būdamas vos 16-os pateko į Malagos „Unicaja“ struktūrą ir devynerius metus gyveno Ispanijoje. Iš A.Limos buvo tikimasi labai daug, bet brazilas pateisino tik nedidelę dalį lūkesčių ir Europos krepšinio nesudrebino.

Jis nepaliko ryškaus pėdsako nei „Unicaja“, nei Madrido „Real“ komandoje, o ir žaisdamas Ispanijos lygos vidutiniokėje Mursijos UCAM ekipoje pelnydavo ne tiek ir daug – vidutiniškai apie 10 taškų.

Pirmąją praėjusio sezono dalį A.Lima vilkėjo UCAM aprangą ir pelnydavo 9,1 taško bei atkovodavo 5,9 kamuolio. Šių metų sausį krepšininką susigrąžino „Real“ klubas, bet stipresnėje komandoje jis daugiausiai laiko leisdavo ant atsarginių suolo, o nuo jo pakilęs įmesdavo 4,9 taško.

Nors „Real“ sutartis su 25 metų A.Lima vis dar galioja, daug pajėgių aukštaūgių turinčiam „karališkajam“ klubui šio žaidėjo nereikia. Todėl jam suteikta proga pirmą kartą profesionalo karjeroje pabandyti jėgas už Ispanijos ribų – Kauno komandoje.

Leo Westermannas (į „Žalgirį“ iš Limožo CSP)

Prieš keletą metų apie L.Westermanną buvo kalbama vos ne kaip apie Tony Parkerio įpėdinį, bet geriausio 2012 metų Europos vaikinų (iki 20 m.) čempionato krepšininko karjera pastaruoju metu stipriai buksuoja. Prancūzas įstrigo ir dėl 2013 metais patirtos sunkios kelio traumos, ir dėl abejotinų sprendimų pasirenkant, kur tęsti karjerą.

Eurolygos sirgaliams L.Westermannas prisistatė dar 2012 metais, kai debiutavo Belgrado „Partizan“ klube. Užpernai jis pasirašė sutartį su „Barcelona“, bet joje nežaidė nė vienerių rungtynių ir iškart buvo paskolintas Limožo CSP klubui, kuriam atstovavo du praėjusius sezonus.

Praėjusiame Prancūzijos čempionate įžaidėjas pelnydavo 9,6 taško ir atlikdavo 4,6 rezultatyvaus perdavimo, bet CSP nepateko į atkrintamąsias varžybas, o pasibaigus sezonui 24 metų „Žalgirio“ naujokas nebuvo pakviestas į Prancūzijos rinktinę, su kuria prieš metus laimėjo Europos pirmenybių bronzos medalį.

Mindaugas Kačinas (į „Neptūną“ iš Pietų Karolinos universiteto)

„Neptūnas“ antrą tarpsezonį iš eilės bando investuoti į ką tik JAV universitetą baigusius lietuvius. Pernai į Klaipėdą atvykęs Rodo Salos universiteto absolventas Gilvydas Biruta smarkiai nuvylė ir buvo priverstas jau sezono viduryje ieškoti kito darbo, bet viena nesėkmė „Neptūno“ vadovų neišgąsdino. Šiais metais jie į gimtąjį miestą sugrąžino keturis sezonus Pietų Karolinos universiteto komandoje žaidusį 23-ejų M.Kačiną.

Pagal statistiką NCAA čempionate, G.Biruta ir M.Kačinas turėtų būti panašaus pajėgumo krepšininkai. Šių metų „Neptūno“ naujokas prieš grįždamas namo JAV studentų pirmenybėse pelnydavo 9,9 taško ir atkovodavo 5,1 kamuolio, o jo komanda per keturis sezonus nė sykio nepateko į atkrintamąsias varžybas (G.Birutos skaičiai paskutinį NCAA sezoną buvo vos prastesni).

Vis dėlto labai daug lems žaidėjo sugebėjimas vėl prisitaikyti prie europietiško krepšinio, o pasirengimo rungtynės lyg ir rodo, kad M.Kačinui tai pavyksta geriau negu G.Birutai.

Benas Madgenas (į „Lietkabelį“ iš Vervjė-Pepinsterio „Wolves“)

Australijos krepšininkai nedažnai išvyksta į kitų žemynų klubus. Amerikoje ar Europoje jėgas paprastai bando tik geriausieji, bet B.Madgenas nusprendė sulaužyti nerašytas taisykles ir pernai perėjo į Vervjė-Pepinsterio „Wolves“ iš Belgijos. Atrodo, 31 metų australui šioje pasaulio dalyje patiko, todėl jis liko Europoje ir šį sezoną stengsis džiuginti „Lietkabelio“ aistruolius.

Panevėžiečių naujoko arsenale yra ginklų. Praėjusį sezoną jis pelnydavo 19,6 taško ir buvo rezultatyviausias Belgijos lygos žaidėjas. Tiesa, „Wolves“ murkdėsi tarp autsaiderių, o dabar B.Madgenui reikės sugebėjimus parodyti stipresnėje komandoje.

Neblogai pataikantis iš toli, mėgstantis veržtis ir atakuoti iš vidutinio nuotolio B.Madgenas žaidimo stiliumi panašus į užpraėjusį sezoną „Lietkabelyje“ rungtyniavusį Evaldą Žabą. Ko gero, panašus ir šių krepšininkų meistriškumas.

Toni Prostranas (į „Nevėžį“ iš „Lulea“)

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje T.Prostranas kartu su Mario Delašu buvo laikomi perspektyviausiais Kroatijos ir vienais gabiausių Europos krepšininkų. Visgi nei vienam, nei kitam nepavyko pasiekti aukštumų, kurios anuomet jiems buvo žadamos.

M.Delašas jau žaidė Lietuvoje, kai su juo ilgametę sutartį buvo sudaręs Lietuvos krepšinio lyderis „Žalgiris“. Dabar eilė atvykti į mūsų šalį atėjo ir 25 metų T.Prostranui, kurį pakvietė išvengti paskutinės vietos LKL čempionate bandysiantis „Nevėžis“.

Suprantama, T.Prostrano viltys užkariauti Europos krepšinį subliuško jau senokai. Ilgai trynęsis gimtojo Zadaro miesto klube, jis užpernai išvyko į Švediją, o praėjusį sezoną žaisdamas „Lulea“ klube pelnydavo 15,1 taško ir atlikdavo 7,2 rezultatyvaus perdavimo.

T.Prostranas nepavers Kėdainių komandos LKL favorite, tačiau bus įdomu stebėti, ką šiuo metu gali užgesusi kroatų krepšinio viltis.

LKL naujokai

„Žalgiris“: A.Lima (Madrido „Real“, Ispanija), K.Pangosas (Las Palmaso „Herbalife“, Ispanija), L.Westermannas (Limožo CSP, Prancūzija).

„Neptūnas“: J.Baronas (Šarlerua „Spirou“, Belgija), L.Drew („Sioux Falls Skyforce“, NBDL), M.Jucikas („Palanga“), M.Kačinas (Pietų Karolinos univ., NCAA).

„Lietuvos rytas“: C.Fisheris (Laros „Guaros“, Venesuela), D.Gordonas (Reimso-Šalono „Champagne“, Prancūzija), K.Kadji (Sasario „Banco di Sardegna“, Italija), D.Loganas (Sasario „Banco di Sardegna“, Italija).

„Juventus“: A.Bestas (Rajersono univ., Kanada), D.Bičkauskis („Sūduva“), J.Diggsas („Pitešti“, Rumunija), S.Parkeris (Boulingo Gryno valstybinis univ., NCAA).

„Vytautas“: R.Miniotas („Žalgiris-2“).

„Šiauliai“: A.Ampimas (Kenero UJAP, Prancūzija), M.Echodas („Žalgiris-2“), D.Pattersonas (Omahos univ., NCAA), R.Pipiras („Perlas“), D.Sabeckis („Sūduva“), A.J.Westas (Nevados univ., NCAA).

„Lietkabelis“: B.Madgenas (Vervjė-Pepinsterio „Wolves“, Belgija), L.Williamsas (Brėmerhafeno „Eisbaren“, Vokietija).

„Pieno Žvaigždės“: D.J.Balentine‘as (Evansvilio univ., NCAA).

„Nevėžis“: T.Prostranas („Lulea“, Švedija), I.Smiljaničius (Pančevo „Tamiš“, Serbija), I.Vaitkus („Vytis“).

„Dzūkija“: J.Gavinas (Winthropo univ., NCAA), A.Hernandezas (Mursijos UCAM, Ispanija), A.Kaširovas (Sankt Peterburgo „Spartak“, Rusijos 3 lyga), A.Valdesas (Havajų univ., NCAA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.