EUROLYGA 2023

Amerika apdainuoja Domantą Sabonį: atvyko legendos sūnus

NBA jau pradėjo sekti dar vieną Sabonio istoriją. Šįkart specialistų žvilgsniai krypsta ne į kadaise stipriausią krepšinio lygą užkariavusį Arvydą Sabonį, o jo sūnų Domantą. Amerikiečiai dar prieš NBA naujokų biržą, kur D.Sabonis buvo pasirinktas simboliniu 11-uoju šaukimu, garsiai kalbėjo apie jaunojo krepšininko šaknis.

NBA neužmiršta Sabonio pavardės. Šįkart lyga seks Domantą Sabonį.<br>AFP/Scanpix ir Audroniaus Ulozevičiaus nuotr.
NBA neužmiršta Sabonio pavardės. Šįkart lyga seks Domantą Sabonį.<br>AFP/Scanpix ir Audroniaus Ulozevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2016, 5:05 PM, atnaujinta May 12, 2017, 9:25 AM

Tada dar buvo laukiama, kas jį pasirinks.

Dabar garsiausiai Sabonio istoriją gieda „Oklahoma City Thunder“ klubo miestas.

D.Sabonis šią savaitę aplankė vieną iš Oklahomos mokyklų, kur bendravo su mokiniais bei amerikietiškojo futbolo komanda.

20 metų 211 cm ūgio „Thunder“ naujokas sulaukė daugybės dėmesio. Pasak portalo newsok.com, mokytojai buvo priversti raginti jaunuosius sugrįžti į klasę ir liautis fotografavus.

Mokiniai žavėjosi ne tik D.Saboniu, bet ir galimybe išvysti sūnų to, apie kurį dabar gali sužinoti iš „Youtube“ įrašų, kur Lietuvos krepšinio legenda dar ir dabar verčia plačiai išsižioti.

Greitai NBA, visas pasaulis ir Oklahoma ims aiškintis, ką jiems gali pasiūlyti D.Sabonis.

Apie jį „News OK“ žurnalistas Erikas Horne'as ir pasakojo savo skaitytojams.

Ragavo profesionalo duonos

Prieš tai, kai jauniausias „Thunder“ žaidėjas tapo studentu, jis jau buvo profesionalu Ispanijoje. Tai – unikali galimybė, kuri ir padėjo pamatą jo karjerai NBA.

Prieš atvykstant į Gonzagos universitetą 2014-aisiais, D.Sabonis jau turėjo du galingus pranašumus prieš tipinius koledžų naujokus, žengiančius į universitetų lygą.

Nepamaišė faktas, kad jis – Šlovės muziejaus nario, 221 cm ūgio Lietuvos krepšinio legendos, kuris Portlande žaidė septynis sezonus, sūnus.

Bet kitas kertinis D.Sabonio augimo ir vystymosi akmuo – Malagos „Unicaja“ klubas Ispanijoje.

Pranoko vyresnįjį brolį

Kai vyresnysis Sabonis pasitraukė iš NBA, jis su šeima išvyko į Malagą, kur Domantas augo šalia paplūdimių, šilto oro ir krepšinio. Ten Domantas ir susipažino su profesionalaus krepšinio kultūra bei karjeros keliu, kuriuo jis žengė dar prieš pagalvodamas apie NCAA.

Augdamas Domantas matė šiek tiek universitetų lygos krepšinio, bet dažniau stebėjo savo vyresnį brolį Tautvydą. Ketveriais metais už Domantą vyresnis Tautvydas dar paauglys pasirašė profesionalią sutartį ir žaidė „Unicaja“ dublerių komandoje „Clinicas Rincon“.

„Aš niekada nemaniau, kad galiu keliauti į universitetą, kol Gonzaga ėmė mane įkalbinėti. Kai man buvo 15 ar 16, tai buvo pirmoji komanda, kuri kreipėsi į mane“, – pasakojo D.Sabonis.

Jau tada D.Sabonis rodė daugiau potencialo nei didysis brolis. Penkiolikos jis žaidė „Unicaja“ jaunimo komandoje ir Lietuvos jaunimo (iki 16 metų) rinktinėje. 16-os jis debiutavo „Unicaja“ profesionalų komandoje.

Išlaikė svarbų statusą

D.Sabonis buvo profesionalu, tačiau negavo atlyginimo, tad taip išlaikė mėgėjo statusą, o kartu – ir galimybę žaisti NCAA, jeigu nuspręstų keltis į valstijas.

Dvejų metų Gonzagos universiteto darbas viliojant D.Sabonį galiausiai pasiekė tašką, kai „Bulldogs“ atsidūrė pirmojoje vietoje. Būdamas 17 metų D.Sabonis „Unicaja“ komandoje sužaidė 51 mačą.

Tada jis buvo liesas vaikis. Tarsi paskendęs žaliuose marškinėliuose jis kovojo šalia suaugusiųjų. Komandos draugai iš JAV jį skatino rinktis NCAA kelią, bet D.Sabonis parodė pakankamai gerą žaidimą, kad sulauktų trejų metų 630 tūkstančių JAV dolerių sutarties pasiūlymo.

Vietoje pinigų – sprendimas tapti studentu

Visai kaip Enesas Kanteris, kuris paauglystėje trumpai žaidė Stambulo „Fenerbahce“ klube Turkijoje.

Jis atsisakė klubo pasiūlyto profesionalo kontrakto, kad galėtų savo svajonės siekti Kentukio universitete. Tačiau E.Kanteris taip ir nežengė į universitetą, nes NCAA nusprendė, kad krepšininkas iš „Fenerbahce“ klubo sulaukė „neleistinos naudos“. (33 tūkst. JAV dolerių – Red.).

Pernai Tautvydas „Sports Illustrated“ atskleidė, kad labiausiai gailisi, kad niekada neišvyko į NCAA. Arvydui nepavyko dėl Sovietų Sąjungos, kuri sutrukdė jam JAV lankyti universitetą ir uždelsė jo prisijungimą prie Portlando klubo 1986-aisiais.

Bet be universiteto E.Kanteris vis tiek tapo vienu geriausių aukštaūgių puolime. Arvydas nė karto nežaidė NCAA, bet vaizdai „Youtube“ iš tarptautinių ar „Trail Blazers“ rungtynių verčia atvipti žandikaulį.

Bet D.Sabonis norėjo pasirinkti patirtį, kurios paragauti neteko nei jo broliui, nei tėvui. Jis vietoje šešiaženklės sumos pasirinko studento gyvenimą.

„Tarp manęs ir Gonzagos bendruomenės atsirado nuostabus ryšys. Labai norėjau ten vykti“, – sakė D.Sabonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.