EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ naujoko sirgalius – iki gyvos galvos kalintis dėdė gangsteris

„Man nereikia asmens sargybinio, aš kilęs iš pietinio Bronkso“, – taip yra sakęs aktorius Alas Pacino. Tokios mintys nesvetimos ir pavojingame Niujorko rajone užaugusiam Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos naujokui amerikiečiui Corey Fisheriui.

Amerikietis įžaidėjas C.Fisheris pasirinko nuliu pažymėtus marškinėlius – tokio numerio „Lietuvos ryto“ komandoje dar neturėjo joks krepšininkas.<br>R.Vyšniausko nuotr.
Amerikietis įžaidėjas C.Fisheris pasirinko nuliu pažymėtus marškinėlius – tokio numerio „Lietuvos ryto“ komandoje dar neturėjo joks krepšininkas.<br>R.Vyšniausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina MOTUŽYTĖ („Lietuvos rytas“)

Sep 24, 2016, 8:34 AM, atnaujinta May 12, 2017, 3:52 AM

Gaujų ir narkotikų prekeivių kontroliuotame Bronkso rajone C.Fisheris siekė savo tikslo ir nesileido į pavojingus nuotykius.

Tačiau apie 28 metų 185 cm ūgio įžaidėją vis tiek sklando gandai, o jo gyvenimo istorija verta jei ne knygos, tai bent išsamaus straipsnio.

Amerikietis purtydamas galvą juokėsi išgirdęs, esą į universitetą jį lydėdavo asmens sargybinis, ir be nutylėjimų papasakojo apie kalėjime sėdintį dėdę, garsųjį Niujorko nusikaltėlį Guy Fisherį.

Karjerą pristabdė trauma

Kai pradėjome kalbėtis, netrukus teko daryti pertrauką – ant Corey kelių pritvirtinti ledo kubeliai ėmė tirpti.

Kaskart po treniruotės jis turi šaldyti kelius – tai prieš dvejus metus sportininko patirtos traumos pasekmė.

Įžaidėjas susižeidė dešinį kelį ir turėjo gulti po chirurgo skalpeliu, bet paklausęs gydytojo patarimo jis neskubino gijimo.

Praėjusį sezoną C.Fisheris pasirašė sutartį su Zagrebo „Cibona“, tačiau paliko klubą dėl finansinių sunkumų ir išvyko į Venesuelą.

„Pasirinkau šalį, kuri yra arčiau JAV. Man ir mano šeimai taip buvo patogiau. Kai gaudavau keletą laisvų dienų, vykdavau aplankyti žmonos ir vaikų.

Praėję metai buvo sunkūs, bet dabar jaučiuosi puikiai. Mano kelis sveikas, o aš jaučiuosi pasirengęs 100 procentų“, – patikino C.Fisheris.

Pirmosiose LKL sezono rungtynėse ketvirtadienį su Kėdainių „Nevėžiu“ amerikietis žaidė 24 min., per kurias pelnė 7 taškus, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir svariai prisidėjo, kad vilniečiai iškovotų pergalę 89:70.

Nusikaltimai buvo kasdienybė

Bronksas – vienas iš penkių pagrindinių Niujorko miesto rajonų. Nusikaltimai, smurtas, areštai ir narkotikai – šių vietų kasdienybė.

Internete galima surasti gidą „Dalykai, apie kuriuos sau meluojate, keldamiesi į Bronksą“. Vienas jo teiginių įspėja: „Mano draugai iš miesto vis tiek atvyks manęs aplankyti.“

Tokioje aplinkoje užaugo Corey, tačiau iš jo neišgirsite istorijos, kaip klystkeliais besukantį jaunuolį kažkas atvedė į doros kelią.

C.Fisheris nuo vaikystės buvo užsispyręs ir žinojo, kad sieks krepšininko karjeros. Žinojo: jei bus areštuotas, ši svajonė niekada neišsipildys.

„Ten, iš kur esu kilęs, tokie dalykai nieko nestebina. Augdamas mačiau ginklus, narkotikus, gatvių kovas. Jeigu būčiau išbandęs bent vieną iš šių dalykų, nežinau, kur būčiau dabar.

Ne vienas mano vaikystės draugas šiuo metu sėdi kalėjime arba jau yra negyvas. Visada laikiausi atokiai nuo pavojingų situacijų.

Mane saugojo trys dalykai: motina, tėvas ir krepšinis. Jaučiuosi palaimintas, baigiau gerą mokyklą – ne tik sporto, bet ir mokslo prasme, universitetą, o dabar žaidžiu krepšinį.

Nebuvo lengva mokytis, nes nuolat blaškė dalykai, vykę aplinkui, bet sulaukiau daug palaikymo iš tėvų ir trenerių“, – pasakojo Corey.

Gavo ir dėdės vardą

Vaikino tėvai buvo išsiskyrę ir nors vertėsi nelengvai, vaikams stengėsi parūpinti ne tiktai maisto ir stogą virš galvos.

„Tėvai visada stengdavosi nupirkti naujausius „Air Jordan“ sportinius batelius, madingų drabužių. Jie atliko puikų darbą mane augindami. Labai sunkiai dirbo, kad mums nieko netrūktų.

Visi daug dirbome ir dabar labai džiaugiuosi, kad mums pavyko ištrūkti iš Bronkso. Esu tikras, kad sunkus darbas atsiperka“, – ryžtingai kalbėjo krepšininkas.

Corey turi tris brolius ir būdamas vyriausias jaučia turįs rodyti pavyzdį. O pačiam įžaidėjui stiprybės suteikia dėdė.

Anthony Guy Corey Fisheris – toks yra visas „Lietuvos ryto“ naujoko vardas, įrašytas pase.

Vieną vardų – Guy – motina jam suteikė savo brolio garbei.

Guy Fisherio vardas ne tik Niujorke, bet ir visose JAV puikiai žinomas kaip vieno žymiausių XX amžiaus antrosios pusės Niujorko gangsterių.

Būdamas 25-erių jis įsitraukė į narkotikų prekeivių ir nusikaltėlių sindikato, sudaryto iš septynių lygiateisių narių, veiklą.

Greitai praturtėjęs G.Fisheris padėjo atnaujinti legendinį „Apollo“ teatrą Manhatane ir netrukus tapo pirmuoju afroamerikiečiu, įsigijusiu jį. Šis klestėjimas truko dešimtmetį – 1983 metais jis buvo areštuotas ir visam gyvenimui pasiųstas už grotų.

Teikia apeliacijas

„Jis buvo pavojingas vyrukas, uždirbęs daug pinigų, bet ėjęs neteisingu keliu“, – sakė C.Fisheris.

Apie G.Fisherį susuktas ne vienas filmas, parašyta daug knygų ir straipsnių.

Atsidūręs kalėjime garsusis gangsteris nusprendė pasukti savo gyvenimą kita linkme. Jis ėmėsi mokslo, parašė kelias noveles, įgijo bakalauro, magistro, o prieš dešimtmetį ir sociologijos daktaro laipsnį.

„Būdamas kalėjime, ypač tokį ilgą laiką, tikriausiai neturi kitos išeities – tik ką nors keisti. Negali į viską žiūrėti neigiamai ir kasdien nubusti piktas. O laiko viskam turi begalę. Mano dėdė ir stengiasi tuo pasinaudoti. Jis yra vienas protingiausių žmonių, kokius kada nors esu sutikęs“, – sakė Corey.

Krepšininkas su dėde palaiko ryšį telefonu ar elektroniniu paštu. Tas stebi jo rungtynes, džiaugiasi sūnėno pasiekimais.

„Pirmąkart jį mačiau būdamas 11 metų, kai su aš mama ir broliu buvome nuvykę į Pensilvaniją jo aplankyti.

Brolis buvo dar per mažas, kad ką nors suprastų, tačiau aš, pamenu, buvau jau daug istorijų apie jį girdėjęs.

Kalbėjome kelias valandas ir kai reikėjo atsisveikinti, ėmiau verkti, nes supratau, kad jo nebus šalia“, – prisiminė krepšininkas.

G.Fisherio artimieji nekart buvo pateikę apeliaciją dėl bausmės sušvelninimo, tačiau ji kaskart būdavo atmetama.

Bet Corey ir toliau tikisi ištraukti dėdę iš kalėjimo ir su šeima ketina teikti dar vieną apeliaciją.

„JAV visi žino, kas toks jis yra, o čia, Europoje, žmonės tiesiog pasidomi, ir viskas. Ir nieko čia gėdingo, jis – mano dėdė, džiaugiuosi, kad esu pavadintas jo vardu.

Jis pats pripažįsta praeityje padaręs daug neteisingų sprendimų ir dabar turi už tai atsakyti.

Jis visada mane skatino judėti į priekį. Dėdė yra viena priežasčių, kodėl aš žaidžiu krepšinį“, – sakė C.Fisheris.

Laukia atvykstančios šeimos

Orai Lietuvoje vėsta, bet amerikiečio tai negąsdina.

„Rungtyniavau Rusijoje, tad esu užsigrūdinęs“, – juokėsi krepšininkas. Prieš trejus metus jis kovojo Krasnojarsko „Jenisej“ ekipoje.

Lietuvoje jam svarbiausia sukurti jaukią aplinką savo šeimai. Amerikietis džiaugsmingai pasakojo, kad po kelių savaičių į Lietuvą atvyks jo žmona Avery su jų vaikais – šešerių dukra Amia ir metų Corey jaunesniuoju.

„Renkantis klubą man svarbiausia, kad mano šeima toje vietoje jaustųsi visapusiškai patogiai.

Visą dėmesį sutelkiu į krepšinį, o jei toje vietoje man patinka žaisti ir šeima jaučiasi gerai, tiesiog puiku“, – sakė jis.

Iš Naujojo Džersio atvykstanti šeima – krepšininko ramstis ir didžiausias turtas.

Jis jau pasirūpino, kad Vilniuje dukra pradėtų lankyti tarptautinę mokyklą.

Nors mergaitei tik šešeri metai, Corey jai jau papasakojo savo gyvenimo istoriją.

„Noriu būti savo vaikams geras pavyzdys. Dabar mes gyvename gerame rajone ir gražioje vietoje, tačiau kartą nusivežiau dukrą į Bronksą.

Jai buvo tik ketveri – per maža, kad viską suprastų, tačiau parodžiau jai, iš kur kilęs tėtis, ir pasakiau, kad nenorėčiau, jog ji būtų tokioje aplinkoje. Pasakiau, kad turi sunkiai dirbti, kaip dirbome mes su mama. Esu labai laimingas, kad mums pavyko.

Nesu per daug religingas, bet tikiu Dievą. Prieš dvejus metus patyriau traumą, kuri galėjo nutraukti mano karjerą, bet prašiau Dievo pagalbos. Ir vis dar žaidžiu.

Nemėgstu gręžiotis į praeitį ir galvoti, kas būtų, jei nebūčiau pradėjęs žaisti krepšinio. Jei nebūčiau žaidęs, nebūčiau lankęs universiteto, gal būčiau įsivėlęs ir į negerus dalykus. Tačiau taip nenutiko.

Esu vienas iš tų vaikių, kuriems pasisekė. Pasisekė tėvų, Dievo dėka ir dėl mano sunkaus darbo“, – sakė C.Fisheris.

C.Fisherio karjera

Gimė 1988 m. balandžio 8 d. Bronkse (Niujorkas).

2007–2011 m. Villanovos universitetas (JAV). Per ketverius metus jo statistikos rodikliai vis kilo ir paskutinį NCAA sezoną jis pelnė po 15,6 taško ir atliko po 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

2011–2012 m. Antalijos BSB (Turkija).

2012–2013 m. Badalonos „Joventut“ (Ispanija).

2013–2014 m. Krasnojarsko „Jenisej“ (Rusija).

2014–2015 m. „Fujian Sturgeons“ (Kinija).

2015 m. Zagrebo „Cibona“ (Kroatija).

2015 m. „Guaros de Lara“ (Venesuela).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.