EUROLYGA 2023

Krepšininko uždarbis maitino ir suktą kaimyną

Iš žinomo krepšininko Renaldo Seibučio pinigų išviliojęs buvęs bankininkas galėjo apgauti ir daugiau žmonių. Jis keliems asmenims rodė tuos pačius sklypus ir sodybas, nors nebuvo jų savininkas.

Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjas R.Seibutis (nuotr.) bando teisme atgauti pinigus iš J.Aliukonio.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjas R.Seibutis (nuotr.) bando teisme atgauti pinigus iš J.Aliukonio.<br>G.Šiupario nuotr.
Liudytojas V.Jasevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Liudytojas V.Jasevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Aliukonis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Aliukonis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Aliukonis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Aliukonis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 11, 2016, 11:45 AM, atnaujinta May 11, 2017, 3:10 AM

Į buvusio bankininko Juozo Aliukonio pinkles galėjo pakliūti ir vienas Lietuvos salės futbolo pradininkų Gerardas Pasažauskas.

Vakar apie tai Vilniaus miesto apylinkės teisme prabilo prokurorė Ilona Žukaitė.

Atsirado daugiau aukų

Prokurorės žiniomis, už sukčiavimą teisiamas 56 metų J.Aliukonis tuos pačius žemės sklypus bei sodybas rodė ir į juos investuoti siūlė ne tik R.Seibučiui, bet ir G.Pasažauskui, anksčiau vadovavusiam Kauno salės futbolo klubui „Nautara“.

Tai paaiškėjo tik tuomet, kai ši byla pasiekė teismą, todėl G.Pasažauskas nebuvo apklaustas ikiteisminio tyrimo metu.

I.Žukaitė siūlė jį iškviesti į teismo posėdį, bet teismas nusprendė pirmiausia išsiaiškinti dingusių R.Seibučio pinigų istoriją.

Geram savo tėvų pažįstamam J.Aliukoniui pinigus patikėjęs R.Seibutis prarado 236 tūkstančius eurų.

Bankininkas įtarimų nekėlė

Buvęs „DnB Nord lizingas“ direktorius, praeityje vadovavęs ir Ūkio banko filialui Škotijoje, J.Aliukonis krepšininkui siūlė įvairias investavimo galimybes – į sklypus, nekilnojamąjį turtą, statybas.

Jis sportininkui siųsdavo sklypų nuotraukas. Tačiau tie sklypai buvo ne jo nuosavybė – dalis nuotraukų buvo paimtos iš nekilnojamojo turto svetainių.

Vienas tokių sklypų buvo šalia Palangos esančiose Kunigiškėse. Jame J.Aliukonis planavo statybas ir kreipėsi į vienos statybų bendrovės vadovą Virgaudą Jasevičių, kad parengtų statybų projektą ir sudarytų verslo planą.

Statybas Palangoje uždraudė

Teisme apklaustas V.Jasevičius prisiminė, kad tuo metu banke dirbęs J.Aliukonis rodė sklypo brėžinius, buvo nusivežęs net jo apžiūrėti.

Dokumentuose buvo nurodyta ir sklypo savininko pavardė.

Banke dirbęs J.Aliukonis šiam statybų projektui buvo pažadėjęs surasti investuotojų ir pritraukti lėšų.

Apie kokią sumą buvo kalbama, V.Jasevičius teigė nežinojęs: „Tai buvo tik pradinė stadija, kuri sužlugo, nes Palangos savivaldybė nepatvirtino sklypo detaliojo plano.“

Teismui kilo abejonių, ar V.Jasevičiaus parengtas projektas iš viso buvo pristatytas ir svarstomas Palangos savivaldybėje. Tai artimiausiu metu turi išsiaiškinti prokuratūra.

Grąžinti skolos neprašė?

V.Jasevičius tvirtino, kad žlugus projektui jam už darbą nebuvo sumokėta, tačiau pats statybų bendrovės vadovas J.Aliukoniui liko skolingas 25 tūkstančius litų.

Šiuos pinigus asmeninėms reikmėms jis teigė skolinęsis dar 2008 metais, bet iki šiol paskolos negrąžino ir grąžinti neturi iš ko. „Grąžinti skolos jis nereikalavo. Seniai nebuvome susitikę“, – aiškino buvęs statybų bendrovės vadovas.

Nors J.Aliukonis esą nereikalauja sugrąžinti skolos, jo buvusi sutuoktinė Jolanta Aliukonienė praėjusiame teismo posėdyje tvirtino išlaikanti buvusį vyrą – perkanti jam maisto ir cigarečių.

Sukčiavimu kaltinamas J.Aliukonis parodymus teismui žada duoti tik po liudytojų apklausos.

Porą jų į kitą teismo posėdį planuojama atvesdinti su policija.

Gaudavo solidų atlyginimą

Krepšininką R.Seibutį su J.Aliukoniu supažindino jo tėvai. Tuometis bankininkas turėjo butą Šventojoje. Tame name gyveno ir R.Seibučio tėvai.

Prieš dešimtmetį pradėjęs karjerą užsienyje – Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Marousi“ klubuose R.Seibutis ėmė uždirbti daug pinigų ir panoro juos investuoti.

Tuomet tėvai jam patarė kreiptis į kaimyną J.Aliukonį.

Patikėjęs bankininku R.Seibutis ėmė pervedinėti pinigus – iš viso atliko vienuolika pervedimų į asmenines J.Aliukonio sąskaitas įvairiuose bankuose.

Liko tik banko čekiai

Tyrimo metu paaiškėjo, jog R.Seibučio pinigai keliavo iš vienos sąskaitos į kitą – po 10 tūkst., 50 tūkst., 60 tūkst. litų. J.Aliukonis pinigus naudojo savo reikmėms, dalį jų pervesdavo buvusiai žmonai.

J.Aliukonienė buvusio vyro duotus pinigus skyrė dukterų mokslams – viena jų studijuoja Didžiojoje Britanijoje, kita – Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Pervestus pinigus buvusi sutuoktinė panaudojo ir kredito įmokoms už būstą sostinėje.

Kai R.Seibučiui kilo įtarimų, kad bankininkas jo pinigų niekur neinvestuoja, J.Aliukonis atsakydavo, jog, norint sulaukti rezultatų, reikia investuoti dar didesnes sumas. Dabar krepšininkas neturi nė vieno dokumento, įrodančio, kad jo pinigai buvo investuoti. Jam liko tik banko pervedimų kopijos.

Vėliau krepšininkas paprašė, kad J.Aliukonis pasirašytų skolos vekselį. Buvęs bankininkas tai padarė, bet tuomet, kai jau nebeturėjo jokio turto, – jis buvo areštuotas dėl skolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.