EUROLYGA 2023

Sergejus Jovaiša įspėja: dabar reikės sirgti ne už rinktinę, o trenerį Dainių Adomaitį

Likus 281 dienai iki 2017-ųjų Europos krepšinio čempionato pradžios, Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė sužinojo varžovus, su kuriais teks aiškintis aikštėje varžantis B grupėje. „Puiki grupė. Ne todėl, kad varžovai įkandami ir tikrai įveikiami, bet todėl, kad Dainiaus Adomaičio vedama ekipa galės įsibėgėti lemiamoms kovoms dėl medalių. Visi oponentai įveikiami“, – antradienio „Eurobasket 2017“ burtus apibendrino žinomas krepšinio specialistas ir Seimo narys Sergejus Jovaiša.

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2016, 6:15 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 8:24 AM

Stambule antradienį įvykus 2017-ųjų Europos čempionato burtų traukimo ceremonijai, Lietuva pirmajame etape kausis su Izraeliu, Italija, Gruzija, Vokietija ir Ukraina.

Tiesa, jau buvo žinoma, kad vienas iš mūsų varžovų tikrai bus Izraelis, nes ši šalis, kaip varžybų rengėja, pasikvietė Lietuvos ekipą kovoti jos rengiamose grupės varžybose.

Kaip ir praėjusiame čempionate, taip ir šįkart varžybų rengėjams buvo leista į savo grupę pasikviesti po vieną rinktinę, kurią organizatoriai norėjo matyti be burtų traukimo magijos. 

Tad Izraelis sutarė su Lietuva, Rumunija pasikvietė Vengriją, Suomija panoro savo grupėje matyti Islandiją, o Turkija grupėje turės Rusijos krepšininkus.

„Aš manau, kad jei ir bus kluptelėjimas šioje grupėje, Lietuvai jis neturės jokios didelės įtakos. Tuo ta grupė ir patogi – mes esame aiškūs favoritai ir drąsiai galiu teigti, kad privalome galvoti tik apie pirmąją vietą B grupėje“, – tikino S.Jovaiša.

Jo manymu, be lietuvių Izraelyje dėl kelialapių į kitą varžybų etapą Turkijoje labiau grumsis vokiečiai, italai, gruzinai ir namie kovojantis žydai.

„Tai, ką mes matėme pastaruoju metu, Vokietija nėra ta rinktinė, kuri galėtų ką nors labiau nuveikti – tad ji balansuos tarp 4-5 grupės vietų. Kur kas pajėgesni yra gruzinai, o dar rimčiau ir solidžiau žais italai. Nežinia, ką nuveiks namie Izraelis, bet jie tikrai nėra tarp grupės favoritų ir galėtų tik sudrumsti vandenį ir pakišti koją kitoms rinktinėms“ – apie būsimas kovas „Eurobasket 2017“ B grupėje pasakojo krepšinio ekspertas.

– Teigiate, kad burtai sėkmingi. Ar ne per didelis optimizmas?, – lrytas.lt paklausė S.Jovaišos.

– Žinoma, viskas priklauso nuo to, kas atvyks į rinktinę – su kokiomis pajėgomis eisime varžytis dėl medalių. Tačiau įsitikinęs, kad mes jų turime, rinktinės branduolys yra ir su esamomis pajėgomis galėsime lengviau peržengti pirmąjį čempionato barjerą.

– Dainiui Adomaičiui tai bus pirmasis Europos čempionatas, kuriame jis bus nacionalinės vyrų krepšinio ekipos vedliu. Šis faktorius turės įtakos rinktinei – strategas dar neturi „Eurobasket“ patirties.

– Aš visada sirgau ir sergu už Lietuvos krepšinio rinktinę, tačiau šįkart tiesiog mintyse svajosiu, kad Dainiui Adomaičiui pasisektų. Jam labai to reikės. Tai geras treneris, tačiau, ne duok Dieve, jei jis kur nors kluptelės, žinant kaip buvo jis renkamas, strategas bus sumaišytas su žemėmis. Tuomet pasipils – ne tą reikėjo rinkti, juk buvo sakyta, išlįstų kita kandidato korta... D.Adomaičiui palinkėčiau tik labai gero čempionato – net tik jam tai būtų pagrindas tolesniam produktyviam darbui, bet ir rinktinė būtų ramesnė. Patys suprantate kas vyksta, kai pralaimima, kai yra toks vidinis nepasitikėjimas jėgomis.

– Kurią „Eurobasket“ grupę pavadintumėte mirtininkų?

– Galvoju, kad nepasakysiu jokios paslapties – tai D grupė, kurioje yra ir mūsų broliukai latviai. Ten net penkios rinktinės kovos dėl keturių kelialapių ir tikrai nėra dogma, kad šeimininkai turkai gali būti ramūs. Mes kalbame apie turkus, rusus, serbus, latvius ir belgus. Tačiau ir Didžioji Britanija gali iššauti. Ten rimta kova nusimato. Kitos grupės tikrai nuspėjamos.

- Ar nebus problemų Lietuvos komandai po Izraelio, jei viskas bus gerai, keltis į Turkiją – gali nusimušti varžybų ritmas?

– Visiems bus tokios pačios sąlygos, išskyrus turkų grupę. Krepšininkai yra įpratę keisti sales, varžytis tai vienoje, tai kitoje šalyje. Problemų dėl to nematau. Galvoju, gali būti tik tvarkaraščio sudarymo niuansų – kaip greitai D.Adomaičio komandai po grupės varžybų teks stoti į kovą atkrintamuosiuose mačuose. Ilgai laukti varžybų nėra gerai. Tačiau tokie niuansai dar toli – pradžioje pamatykime, kokią rinktinę sugebės suburti Lietuvos rinktinės strategas.

Lietuvos krepšinio rinktinės varžovai „Eurobasket 2017“ B grupėje.

  Izraelis

Izraelio rinktinė nuo 1993 metų pateko į visas Europos pirmenybes, bet jose dėl aukštų vietų dažniausiai nekovodavo. Per ketvirtį amžiaus izraeliečiai vos sykį prasibrovė į ketvirtfinalį (užėmė septintąją vietą 2003 m.), bet labiau įprastos jiems būdavo vietos tarp autsaiderių. Net ir tada, kai turnyre dalyvaujančių komandų skaičius buvo padidintas iki 24. Tik praėjusiame Europos čempionate Azijos atstovams pavyko patekti į atkrintamąsias varžybas, tačiau aštuntfinalyje Erezo Edelsteino treniruojama komanda triuškinamai pralaimėjo Italijos rinktinei 52:82. Prieš kelias savaites iš Tel Avivo „Maccabi“ klubo atleistas E.Edelsteinas rengs rinktinę ir 2017 metų Europos čempionatui. Komandos lyderis turėtų būti viename silpniausių NBA klubų „Sacramento Kings“ žaidžiantis Omro Casspi, o jam tikriausiai talkins vienas naatūralizuotas amerikietis (pernai Izraeliui atstovavo D‘Oras Fisheris) ir keli stipriausių Izraelio klubų krepšininkai: Galis Mekelis, Yogevas Ohayonas, Guy Pnini, Lioras Eliyahu. Vis dėlto net geriausi izraeliečiai krepšininkai klubuose tenkinasi tik pagalbiniais vaidmenimis, todėl ir rinktinės galimybės yra nedidelės.

Italija

Dukart Europos čempionė Italijos rinktinė neseniai išgyveno didelį nuopolį ir net nepateko į 2009 metų Europos pirmenybes, o Lietuvoje vykusiame 2011 metų čempionate iškovojo tik vieną pergalę. Vis dėlto net ir sunkiu laikotarpiu italams netrūko krepšinio talentų, todėl „Squadra Azzurra“ renesansas buvo tik laiko klausimas. Per du praėjusius Europos čempionatus italai vėl buvo tarp aštuonių stipriausių, o pernai užėmė šeštąją vietą ir iškovojo kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą. Tiesa, jame prie rinktinės vairo grįžusio Ettore Messinos treniruojama komanda žaisdama namie patyrė gana netikėtą nesėkmę. B grupėje Italijos komanda bus neabejotinai stipriausia Lietuvos rinktinės varžovė. Ypač, jei mėlynus marškinėlius vilkės visi geriausieji: NBA rungtyniaujantys Danilo Gallinari bei Marco Belinelli, stipriems Europos klubams atstovaujantys Luigi Datome, Andrea Bargnani, Alessandro Gentile, Nicolo Melli bei Danielis Hackettas. Pastaraisiais metais į rinktinę dažniausiai atvykdavo visi arba beveik visi kviesti žaidėjai, todėl manytina, kad ir kitame Europos čempionate Italija pristatys labai solidžią sudėtį.

Vokietija

Visi ryškiausi šio amžiaus Vokietijos krepšinio laimėjimai siejami su Dirko Nowitzki vardu. Nors vokiečių vunderkindas dar tęsią karjerą NBA lygoje, pastaraisiais metais į rinktinę atvykdavo labai retai, todėl „Bundesmannschaft“ rezultatai būdavo kuklūs. O per 2015 metų Europos čempionatą nepadėjo nei D.Nowitzki, nei kylanti vokiečių žvaigždutė Dennisas Schroderis –Vokietijos komanda net su šiais dviem NBA krepšininkais nepateko į atkrintamąsias varžybas. Ar D.Schroderis žais kitų metų Europos čempionate, dabar galėtų pasakyti nebent aiškiaregiai. Jei jo nebus, kaip nebuvo šiais metais vykusiame atrankos turnyre, vokiečiams bus riesta. Juo labiau kad gynėjų grandis yra aiškiai silpnesnė Vokietijos ekipos dalis. Jei po krepšiais vokiečiai turi Eurolygoje sėkmingai rungtyniaujančius Tiborą Pleissą, Maiką Zirbesą, Johannesą Voigtmanną, tai antrosios linijos krepšininkai šiuo metu yra gerokai žemesnio lygio. O nežaidžiant D.Schroderiui, amerikiečiui treneriui Chrisui Flemmingui reikėtų spręsti labai sunkius galvosūkius.

Gruzija

Gruzijos rinktinė tik 2011 metais debiutavo Europos čempionate, bet nuo tada nepraleido nė vieno stipriausių žemyno komandų turnyro. Tiesa, gruzinų rezultatai nebuvo stulbinami, bet pernai jie pateko į atkrintamąsias varžybas ir aštuntfinalyje tik po dramatiškos kovos 81:85 pralaimėjo Lietuvos rinktinei (jai tuomet net 34 taškus pelnė Jonas Mačiulis). Šiais metais Gruzijos rinktinė, kuriai vadovavo naujas treneris graikas Ilias Zouros, nesunkiai iškovojo kelialapį į ketvirtą iš eilės Europos čempionatą, o kitąmet Izraelyje stengsis bent pakartoti praėjusiame turnyre pasiektą rezultatą. Tikėtina, kad tą dayrti bandys tie patys krepšininkai, kurie džiugino gruzinų sirgalius nuo dešimtmečio pradžios: šiais metais į „Golden State Warriors“ perėjęs nepailstantis Zaza Pačulija, Europoje gerai vertinami Tornike Šengelija, Giorgis Šermadinis, Viktoras Sanikidze, Manučaras Markoišvilis. Šiais metais per atrankos varžybas prie gruzinų prisidėjo ir amerikietis Michaelas Dixonas, užpraėjusį sezoną žaidęs Alytaus „Dzūkijoje“ ir Pasvalio „Pieno Žvaigždėse“.

Ukraina

Ukrainos rinktinė Europos čempionate debiutavo dar praėjusiame amžiuje, bet yra praleidusi kelis stipriausių žemyno komandų turnyrus. Net tada, kai žaisdavo Europos pirmenybėse, ukrainiečiai dažniausiai nepalikdavo ryškaus pėdsako ir blykstelėjo vos kartą – 2013 metais komanda, kurią tuo metu treniravo amerikietis Mike‘as Fratello, netikėtai užėmė šeštąją vietą ir iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą. Tačiau jau 2015 metų Europos čempionate ukrainiečiai grįžo į jiems labiau įprastas pozicijas ir nepateko į atkrintamąsias varžybas. Ukrainiečiai tikriausiai turi vilčių, jog Izraelyje pavyks išsišokti dar kartą. Bet trenerio Jevheno Murzino vadovaujamiems Denysui Lukašovui, Viačeslavui Kravcovui, Kyrylo Fesenko, Oleksandrui Lypovyj ir kitiems sunku tikėtis daug pergalių. Viltis tikriausiai sustiprintų NBA rungtyniaujantys Aleksas Lenis ir Joelis Bolomboy, bet Ukrainos krepšinio vadovams dar nė sykio nepavyko prisikviesti šių žaidėjų į rinktinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.