EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinė ukrainiečiams: nykus Jonas Valančiūnas ir „iškaba“

„Lietuvos krepšinio rinktinė pastaruoju metu buvo labiau neįvertinta, nei įvertinta. Pastarieji trys svarbūs krepšinio turnyrai tai įrodė: ekspertai Lietuvą nuolat stūmė kur kas žemiau tų pačių italų, graikų ar kroatų“, – apžvalgoje apie kitąmet vyksiantį Europos krepšinio čempionatą konstatuoja Ukrainos žiniasklaida. Savaitę po „Eurobasket 2017“ burtų traukimo ceremonijos ukrainiečių sporto žurnalistai dar gvildena ištrauktų burtų niuansus, nemenką dėmesį skirdami ir Lietuvos krepšinio rinktinei, kurią į kovą kitąmet ves naujasis treneris Dainius Adomaitis.

Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 30, 2016, 9:21 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 7:45 PM

Praėjusį antradienį po pietų didžiausiame Turkijos mieste Stambule buvo ištraukti 2017 metų Europos čempionato burtai, po kurių paaiškėjo Lietuvos rinktinės varžovai kitų metų pirmenybėse. Izraelyje B grupėje kovas pradėsiantys trenerio D.Adomaičio vedami lietuviai varžysis su šios šalies ekipa, nes žydai Lietuvos krepšinio rinktinę pasikvietė kaip partnerius. Be to, į grupę pateko, kaip ir planuota, Ukrainos nacionalinė ekipa, gruzinai, vokiečiai, italai. Šios grupės kovos vyks Tel Avivo „Menora Mivtachim“ arenoje.

„Mūsų rinktinė buvo šeštajame burtų krepšelyje ir mes atėjome į B grupę, kurioje Ukrainos jau laukė Lietuva, Izraelis, Gruzija, Vokietija ir Italija. Mes krepšelyje buvome su Islandija, kurią į draugus pasikvietė Suomija, ir Rumunija, kuri pati rengia čempionatą. Tad Ukrainai buvo likę du keliai – į Tel Avivą arba Stambulą. Tačiau  kai Turkija į savo grupę pasikvietė Rusiją, intriga baigėsi, – rašo krepšinio žurnalistas Oleksandras Prošuta. – FIBA dar pabandė pakurstyti kvailas aistras, parodomajame ir aiškinančiame burtų traukimo niuansus vaizdo klipe lyg tarp kitko į Turkiją nusiuntusi Ukrainą ir taip parodydama, kad galimas ir toks variantas. Tačiau reikia visiškai nežinoti „FIBA Europe“ vidaus politikos tvarkos, kad tai būtų tiesa. FIBA mažiausiai nori problemų ir darė viską, kad jų atsikratytų ir per burtus. Be to, Ukrainos krepšinio federacijos vadovas Michailas Brodskis dar prieš burtus raportavo: „Važiuojame į Izraelį.“ Ar tuo nereikėjo netikėti?“

Portale sportarena.com pateiktoje visos B grupės apžvalgoje tikinama, kad „Eurobasket 2017“ B grupė yra viena stipresnių, išskyrus Ukrainos ekipą, kuri atrodo silpniausia šioje kompanijoje.

Apie Lietuvos krepšinio rinktinę ir jos galimybes siekti 2017 metų Europos pirmenybių apdovanojimų rašoma nemažai.

„Lietuva pastaruosius trejus metus nebuvo favoritė, tačiau Jonas Kazlauskas sugebėjo sugėdinti visus spėliotojus: 2013 metų Europos čempionato sidabras, 2014-ųjų pasaulio pirmenybių ketvirtoji vieta ir 2015 metų „Eurobasket“ sidabras, – rašoma apie Lietuvos ekipą. – J.Kazlauskas sugebėjo sulipdyti komandą, kuri varžovų gyvenimą darė maksimaliai nemalonų, kartu naudojosi savo koziriais. Į Rio de Žaneiro olimpiadą Lietuva jau vyko kaip viena pretendenčių į medalius ir pradžioje grupėje jai sekėsi neblogai. Tačiau nieko šios grupės varžybose nereiškiantis pralaimėjimas ispanams 50 taškų skirtumu vis dėlto paliko pėdsaką. Ketvirtfinalyje lietuviai į akistatą su Australija išėjo nesusikaupę ir labai greitai „praskrido“, nesugebėdami pasipriešinti Bogutui ir kompanijai. Visiškai teisingas pralaimėjimas australams nubrėžė brūkšnį ir Jono Kazlausko epochai – kad ir kaip įkalbinėjo Arvydas Sabonis J.Kazlauską, patyręs specialistas atsisakė tęsti darbą.

Kas gali viską pakeisti Lietuvos rinktinėje? Pasižiūrėkime. Ilgai vienintelis tikrai kovojantis NBA lygoje lietuvis buvo „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas, kurio vaidmenį lietuviai pakėlė iki mesijo vaidmens.

Tiesą sakant, pastaruosiuose keliuose turnyruose J.Valančiūnas jei ir buvo mesijas, tai tik viename ar dvejuose mačuose. Sakysime taip, kad Jonas yra tik svarbi viso rinktinės mechanizmo dalis. „Raptors“ ekipos vidurio puolėjas tragiškai sužaidė olimpiadoje. Tačiau Lietuvoje jau seniai nuspręsta, kad J.Valančiūnas tinka A.Sabonio istorijos vaidmeniui, todėl kasmet visi jo laukia rinktinės sudėtyje ir tikisi iš jo tik geriausio žaidimo.

Jei J.Valančiūnas pasirodys „Eurobasket 2017“, su juo, žinoma, teks skaitytis visoms rinktinėms.

Jei kalbėtume apie visą Lietuvos rinktinę, ji „popieriuje“ atrodo stipriausia grupės komanda ir yra amžina pretendentė į Europos titulą.

Tačiau kol kas neaišku, ką nauja į ekipą atsineš naujasis treneris Dainius Adomaitis ir kaip atrodys jo atnaujinta rinktinė.

Jei J.Valančiūnas atvyktų į Lietuvos rinktinę ir padėtų savo šalies komandai, jis net palengvintų Ukrainai gyvenimą čempionate – viskas būtų kraunama ant jo, o „geltoni-mėlyni“ tikrai žino, kaip kovoti prieš jį. Tai įrodė buvę Europos čempionatai. Kalbant apskritai, aiškaus Lietuvos rinktinės paveikslo dar nėra – kol kas galima bijoti ir mes bijome iškabos ir tradicijų, o ne realaus šios komandos vaizdo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.