EUROLYGA 2023

Painiava dėl „Lietuvos ryto“ varžovo: klubas – tas pats, pavadinimas – jau kitas

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai šį rudenį Europos taurės turnyre antrą kartą susitiks su Bilbao miesto klubu. Varžovai abukart – tie patys, bet oficialiuose protokoluose įrašyti skirtingi pavadinimai: spalio pabaigoje vilniečiai žaidė su Bilbao „Dominion“, lapkričio pabaigoje – su Bilbao „Retabet“.

Bilbao klubas nuolat keičia pavadinimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bilbao klubas nuolat keičia pavadinimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Nov 30, 2016, 5:20 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:34 AM

„Persikrikštijimo“ priežastis – paprasta. Bilbao klubas, kurio istorinis pavadinimas – nei „Dominion“, nei „Retabet“, o tiesiog „Bilbao Basket“, prieš kelias savaites pakeitė pagrindinį rėmėją.

Pavadinimus keičia vis dažniau

Ispanijos klubai pagrindinius rėmėjus, o kartu ir pavadinimus, keičia ne taip dažnai, kaip Italijos komandos. Vis dėlto nuo praėjusio dešimtmečio svarbiausi Ispanijos krepšinio klubų rėmėjai vis dažniau sudaro gana trumpas bendradarbiavimo sutartis, kurios trunka vos du ar tris sezonus, todėl sirgaliams tenka pratintis prie vis naujų komandų pavadinimų.

Prieš šį sezoną arba jam jau prasidėjus pagrindinius rėmėjus ir oficialius pavadinimus pakeitė 5 iš 17 ACB lygoje žaidžiančių klubų.

Tiesa, „Retabet“ pavadinimas ACB lygoje nėra visai naujas. „Retabet“ lažybų bendrovė praėjusį sezoną rėmė San Sebastiano „Gipuzkoa“ klubą. Tačiau didelių finansinių sunkumų turintis San Sebastiano klubas šiais metais atsisakė žaisti stipriausioje Ispanijos krepšinio lygoje, o prarasti reklamos nenorėjusi „Retabet“ bendrovė susitarė dėl paramos kitam Baskų krašto klubui. „Retabet“ nustūmė į šalį praėjusį sezoną Bilbao klubui vardą „skolinusią“ „Dominion“ inžinierijos ir technologijų paslaugų bendrovę, kuri paramos nenutraukė, bet skiria mažesnę sumą negu anksčiau.

Ištikimiausias rėmėjas

Ištikimiausias Ispanijos krepšinio rėmėjas yra „Unicaja“ bankas, šiais metais pažymėjęs bendradarbiavimo su Malagos klubu sidabrinį jubiliejų.

„Unicaja“ bankas buvo įsteigtas 1991 metais susijungus penkiems mažesniems bankams ir nuo tada yra pagrindinis Malagos klubo rėmėjas. Iš tikrųjų, paramos tradicijos dar senesnės, nes vienas iš penkių „Unicaja“ steigėjų „Caja de Ronda“ bankas ir anksčiau rėmė Malagos krepšinio klubą. Jis „Caja de Ronda“ pavadinimu žaidė nuo tada, kai 1977 metais debiutavo Ispanijos pirmenybių trečiojoje pakopoje.

Bankai traukiasi iš krepšinio

Ispanijos krepšinio sirgaliai kelis dešimtmečius labai dažnai minėdavo kitų dviejų bankų pavadinimus. Sevilijos klubą ilgai rėmė „Caja San Fernando“ bankas, kuris vykstant bankų susijungimams tapo „Cajasol“, dar vėliau – „Banca Civica“, o Saragosos klubas buvo suaugęs su „Caja de Ahorros de la Inmaculada“ (sutrumpintai CAI) banku.

Sevilijos krepšinio klubas „Caja San Fernando“ pavadinimu žaidė nuo įkūrimo 1987 metais iki 2007 metų. Paskui klubas devynis sezonus (iki šių metų) buvo vadinamas „Cajasol“ arba „Banca Civica“.

Tačiau 2012 metais per užtrukusią finansų krizę „Banca Civica“ banką įsigijo Katalonijos bankas „CaixaBank“, kurio vadovai iškart pareiškė, kad pasibaigus anksčiau sudarytai sutarčiai, paramą Sevilijos klubui ženkliai sumažins. „CaixaBank“ savininkai nepersigalvojo ir šiais metais Sevilijos krepšinio klubo likimas pakibo ant plauko.

Andalūzijos sostinė kelis mėnesius nežinojo, ar apskritai išsaugos profesionalų komandą. Vis dėlto uždaryti klubo nereikėjo – jo gelbėtojais tapo „Real Betis“ futbolo klubas bei elektros energiją gaminanti ir tiekianti „Energia Plus“ bendrovė (beje, ji priklauso pagrindinei ACB lygos rėmėjai „Endesa“ bendrovei). O Sevilijos krepšinio klubas nuo šių metų oficialiai vadinamas „Real Betis Energia Plus“.

CAI bankas buvo pagrindinis Saragosos klubo rėmėjas nuo 1982 iki 1992 metų ir nuo 2002 iki 2016 metų. Tačiau prieš šį sezoną sirgalių puikiai įsimintos trys raidės dingo nuo Saragosos krepšininkų marškinėlių, o jas pakeitė užrašas „Tecnyconta“. Ši pramonine statyba užsiimanti bendrovė bent vienam sezonui tapo pagrindine Saragosos klubo maitintoja.

Liko tik du bankai

Praėjusį sezoną bankai buvo net penkių ACB lygos klubų pagrindiniai rėmėjai. Šį rudenį Ispanijos krepšinyje nebeliko ne tik „Cajasol“ bei CAI, bet ir „Laboral Kutxa“ pavadinimo. „Laboral Kutxa“ (anksčiau šis bankas buvo vadinamas ispaniškai „Caja Laboral“) nuo 2009 metų rėmė Vitorijos „Baskonia“ klubą. Šiais metais nutrūkus ilgamečiui bendradarbiavimui, Vitorijos klubas visai neturi pagrindinio rėmėjo ir žaidžia istoriniu „Baskonia“ pavadinimu.

„Baskonia“ vadovai dar vasaros pabaigoje žadėjo, kad „greitai“ pristatys naują pagrindinį rėmėją ir naują klubo pavadinimą, bet, atrodo, jiems nepavyko susitarti su jokia bendrove. Atsitraukus „Cajasol“, CAI ir „Laboral Kutxa“, šį sezoną bankai yra tik dviejų ACB lygos klubų pagrindiniai rėmėjai. Be jau minėto „Unicaja“, krepšiniui liko ištikimas Andoros bankas „MoraBanc“, kuris nuo 2013 metų yra pagrindinis Andoros krepšinio klubo rėmėjas.

Didžiųjų klubų strategija

Duoklę rėmėjams atiduoda ir galingiausi Ispanijos klubai Madrido „Real“ bei „Barcelona“. Tiesa, pastaruoju metu pagrindinio rėmėjo pavadinimą prie oficialaus prideda tik „Barcelona“.

2015 metais „FC Barcelona“ klubo centrinė vadovybė pasirašė keturių sezonų sutartį su Turkijos bendrove „Lassa Tyres“, kuri priklauso padangas gaminančiai „Bridgestone“ bendrovei. Pagal šią sutartį net keturių sporto šakų (krepšinio, rankinio, salės futbolo ir riedučių riedulio) komandos oficialiai vadinamos „FC Barcelona-Lassa“.

Anksčiau (nuo 2004 iki 2013 m.) „Barcelona“ ilgai bendradarbiavo su draudimo bendrovėmis „Winterthur“, „AXA“ ir „Regal“.

Prie „Real“ krepšinio klubo pavadinimo pagrindinio rėmėjo vardas nepridėtas. Tačiau anksčiau Madrido klubas oficialiai buvo vadinamas „Real-Teka“ (1992-2000 m.). Virtuvės ir vonios įrangą bei baldus gaminanti Vokietijos bendrovė „Teka“ ir šiuo metu yra pagrindinė „Real“ klubo krepšinio padalinio rėmėja, bet jos pavadinimą galima pamatyti tik ant „Real“ krepšininkų marškinėlių.

Nuo pieno iki viešbučių

Titulinius rėmėjus, kurių pavadinimai rašomi kartu su istoriniais pavadinimais arba apskritai išstūmė istorinius pavadinimus, turi dauguma ACB lygos klubų.

Badalonos „Joventut“ pagrindinine rėmėja šiais metais tapo „Divina Pastora Seguros“ draudimo bendrovė (klubas oficialiai vadinamas „Divina Seguros Joventut“), Manresos „Basquet“ – Izraelio kalnakasybos bendrovės ICL Iberijos padalinys (nuo 2015 m.; klubas vadinamas ICL), Fuenlabrados „Baloncesto“ – „Teka“ konkurentė, virtuvės bei vonios baldus ir įrangą gaminanti „Montakit“ bendrovė (nuo 2014 m.), Las Palmaso „Gran Canaria“ – „Herbalife“ mitybos ir kūno priežiūros produktų bendrovė (nuo 2012 m.), Lagunos San Kristobalio „Canarias“ – „Iberostar“ viešbučių tinklas (nuo 2011 m.), Madrido „Estudiantes“ – viena didžiausių Ispanijos sporto rėmėjų „Movistar“ mobiliojo ryšio bendrovė (nuo 2014 m.).

Kompostelos Santjago „Obradoiro“ klubas vienintelis ACB lygoje jau kelis sezonus turi du titulinius rėmėjus. Tai – „Leche Rio“ pieno produktų bendrovė (nuo 2013 m.; komandos pavadinime vartojamas šios bendrovės prekės ženklas „Rio Natura“) ir „Monbus“ autobusų susisiekimo bendrovė (nuo 2010 m.).

Vienas labiausiai neįprastų ne tik Ispanijos krepšinyje, bet ir visame šios šalies sporte yra Mursijos UCAM klubo pavadinimas.

Dabartinį pavadinimą klubui suteikė 2013 metais jį įsigijęs verslininkas Jose Luisas Mendoza Perezas. Krepšinio klubas reklamuoja privatų Mursijos Šv.Antano katalikišką universitetą (Universidad Catolica San Antonio de Murcia – UCAM), kurio steigėjas ir prezidentas yra pats J.L.Mendoza.

Titulinių rėmėjų šį sezoną neturi tik trys ACB lygos klubai: „Baskonia“, „Real“ ir „Valencia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.