EUROLYGA 2023

Tomas Pačėsas bedė pirštu į Eurolygą: „Kodėl „Lietuvos rytas“ taip žeminamas?“

„Unikali komanda – žaidžia gerą krepšinį ant ribos su beprotišku krepšiniu“, – Tomas Pačėsas taip apibūdino Sankt Peterburgo „Zenit“, su kuriuo „Lietuvos rytas“ šiandien susidurs Europos taurės turnyre.

Tomas Pačėsas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Pačėsas<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Pačėsui – sankcijos už emocijas.<br>T.Bauro nuotr.
T.Pačėsui – sankcijos už emocijas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Remigijus Kazilionis („Lietuvos rytas“)

Jan 11, 2017, 7:32 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 10:35 AM

Į „Top 16“ etapo G grupės antrąjį mačą vilniečių treneris atskrido sulaukęs sankcijų už peržengtas tam tikras ribas.

Europos taurės turnyrą rengianti Eurolyga prieš pat kelionę į Rusiją 5000 eurų bauda įvertino T.Pačėso įtūžį ant neobjektyvių teisėjų po pirmųjų rungtynių su Jeruzalės „Hapoel“, kai vilniečiai pralaimėjo 76:80. Artėjanti dvikova su „Zenit“ vėl gali būti karšta, bet jai ruošdamasis T.Pačėsas nepuola atgailauti dėl emocijų pliūpsnio prieš savaitę Vilniuje.

– Kokia jums atrodo bauda: per didelė, o gal per maža?

– Negaliu jos vertinti objektyviai, nes nežinau, kaip Eurolyga įvertino to teisėjo darbą. Po viso to, ką matėme Vilniuje, – jokio atgarsio, jokių veiksmų.

Manau, kad „Lietuvos rytas“ turėtų užduoti klausimą Eurolygos vadovams: kodėl taip žeminamas klubas, kuris stovėjo su Eurolyga pirmose gretose kare prieš FIBA savivalę?

Priešakinėje fronto linijoje „Lietuvos rytas“ atsidūrė kovodamas ne tik už save – juk FIBA komandoms siūlė tikrai patrauklias sąlygas už dalyvavimą jos varžybose. Buvo daug vilionių, bet „Lietuvos ryto“ klubas išliko lojalus, padorus ir buvo išvien su Eurolyga dėl visų Europos taurės klubų likimo. Kuris kitas klubas šiame kare padarė tiek daug, kiek „Lietuvos rytas“?

Nesuvokiu, kodėl Eurolyga dabar žiūri į mūsų situaciją taip atsainiai, tarsi nieko neatsitiko.

Mes nereikalaujame kokių nors išskirtinių sąlygų. Norime tik objektyvumo ir elementarios pagarbos. To šiandien trūksta.

– Laukia antrasis mačas. Kokį įspūdį palieka „Zenit“?

– Yra toks pasakymas, kaip galima žaisti krepšinį: bėk ir mesk. 80 proc. „Zenit“ žaidimo būtent toks. Tik jie ne tik bėga ir meta, o dar ir puikiai pataiko.

Neprognozuojama komanda. Pažiūrėkite į pastarąsias dvejas jų rungtynes: Europos taurėje jie pralaimėjo „Nižnij Novgorod“ net ir įmetę 105 taškus, o Jungtinėje lygoje laimėjo prieš „Chimki“ surinkę dar daugiau – 114.

„Zenit“ atakos trunka labai trumpai – iki 10 sekundžių – ir tų atakų stengiamasi surengti maksimaliai daug. Treneris Vasilijus Karasiovas pats buvo tokio stiliaus žaidėjas ir tai puikiai perkėlė į savo komandą. Visi krepšininkai stiprūs individualiai, visi taiklūs.

– Kaip tokią atakų mašiną sustabdyti?

– Labai svarbu neleisti varžovams pagauti ritmo nuo pat rungtynių pradžios, kad jie nepatikėtų savo jėga.

Stengsimės žaisti kitaip. Svarbiausia – drausmingai ginantis numušti jų tempą. Iš pradžių reikia apsiginti pirmas 10 sekundžių ir paskui įvelti juos į pozicinį žaidimą.

Rungtynėse su „Hapoel“ mums patiems pritrūko žaidimo kontrolės, racionalumo.

Kai kuriais momentais pamesdavome galvą, ypač tada, kai pirmaudami turėjome lėtinti žaidimą, o darėme atvirkščiai.

– Kaip per pusantros savaitės pavyko pritapti abiem „Lietuvos ryto“ naujokams – Clevinui Hannah ir Laimonui Kisieliui?

– Esu labai patenkintas jų požiūriu į darbą ir krepšinio išmanymu – tai leidžia tikėtis gero žaidimo.

Clevinas yra būtent toks įžaidėjas, kurio mums trūko: žaidžia komandai, mato aikštę, gali neblogai gintis, neturi bėdų dėl driblingo. Jo fizinei būklei atsiliepia pastarasis mėnuo be žaidimo Turkijoje. Bet kritinis laikotarpis praeina.

Laimonas taip pat labai stengiasi, o kai kuriose situacijose net persistengia iš didelio noro. Bet tikiu, kad vis geriau pažindamas komandos draugus ir mūsų derinius jis pagaus tikrąjį savo žaidimo ritmą.

Savaitgalį per LKL mačą Kėdainiuose nė minutės nežaidė Joshas Akognonas. Tai buvo koks nors signalas jam?

– Taip. Jei jis nepakeis požiūrio tiek į darbą, tiek į komandą – nieko nebus. Čia ne Kinijos lyga, kur užtenka ateiti ir pamėtyti į krepšį. Čia reikalavimai daug didesni, komandai reikia duoti daug daugiau. To iš Josho tikimės ir laukiame. Dar laukiame.

– Greta LKL ir Europos taurės „Lietuvos rytui“ netrukus atsidarys trečias frontas – Karaliaus Mindaugo taurė. Ten ketvirtfinalyje laukia Utenos „Juventus“, kuriam šį sezoną kartą esate pralaimėję.

– Tai bus 40 minučių klausimas, kuris gali turėti įtakos viso sezono rezultatams. „Juventus“ – tikrai pajėgi komanda, gerai subalansuota, turi ilgą atsarginių suolą.

Mes daug dirbame, ir tikiu, kad būsime kitokia komanda nei tada, kai pralaimėjome Utenoje. Esame pajėgūs ir turime nugalėti.

Privalome būti maksimaliai pasirengę būtent toms rungtynėms. Tikrai negalvojame apie tolesnius taurės etapus – tik apie ketvirtfinalį, nes kol kas jis svarbiausias.

– Žaisti su „Juventus“ ir dar svečiuose jums lėmė naujas taurės turnyro formatas. Kaip vertinate, kai LKL pirmojo ketverto komandoms varžovai ir rungtynių vieta parinkti ne pagal užimtas vietas, o aklais burtais?

– Man atrodo, kad LKL vadovybei trūksta dėmesio ir jį norima atkreipti į save kokiais nors netradiciniais sprendimais.

Bet kam išradinėti dviratį? Tai nesąžininga pirmų keturių komandų atžvilgiu. Ispanijos taurėje pirmieji keturi klubai irgi gauna pirmus varžovus burtais, bet ten visos rungtynės vyksta vienoje arenoje, todėl sąlygos visiems būna vienodos.

Dabartiniame itin konkurencingame LKL čempionate daugeliui komandų namų pranašumas yra milžiniškas veiksnys, gal net lemiamas.

Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje trys pirmojo ketverto klubai žais svečiuose. Nedaug trūko, kad ir „Žalgiriui“ būtų tekę važiuoti į Klaipėdą, o tada jau galima prisigalvoti visokių scenarijų, kuo tai galėtų grėsti tam geriausiu vadinamam LKL renginiui – taurės finalo ketvertui Kaune.

Siūlyčiau LKL vadovams pakeisti ir čempionato modelį – atkrintamųjų varžybų poras parinkti burtais. Tada ažiotažas bus garantuotas, ir originalius sprendimus mėgstančiai LKL vadovybei vėl netrūks dėmesio.

Varžovas – Sankt Peterburgo „Zenit“

Šį sezoną. Europos taurės pirmojo etapo C grupėje užėmė 1-ąją vietą (6 ir 2). Antrojo etapo pirmose rungtynėse svečiuose pralaimėjo „Nižnij Novgorod“ 105:113 (S.Markovičius 17, R.Toolsonas ir K.Landry po 16, S.Karasiovas 14).

Jungtinėje lygoje užima 4-ąją vietą (8 ir 3). Sekmadienį namie nugalėjo „Chimki“ 114:110 (S.Karasiovas 35, J.Timma 26, S.Markovičius 19).

Optimalus penketas. Stefanas Markovičius (Serbija, 28, 196), Ryanas Toolsonas (JAV, 31, 193), Janis Timma (Latvija, 24, 201), Aaronas White’as (JAV, 24, 206), Kyle’as Landry (Kanada, 30, 207). Treneris Vasilijus Karasiovas.

Komanda. Antrojo pagal dydį Rusijos miesto klubas atkakliai bando tapti bent antruoju pagal pajėgumą Rusijos krepšinio klubu. Tačiau kol kas jam užkardas stato mažesnių miestų komandos, o „Zenit“ dar nė sykio nepavyko patekti į Jungtinės lygos finalą. „Zenit“ taip pat dar nė sykio neprasibrovė į Europos taurės ketvirtfinalį, bet šį sezoną yra ryžtingai nusiteikęs nekartoti klaidų, padarytų praėjusiais metais, kai gerai žaisdavo pirmajame etape, tačiau atkrintamosiose varžybose užkliūdavo už ne paties sudėtingiausio barjero. Užduotis pakilti aukščiau nei praėjusiais metais yra reali. „Zenit“ subūrė labai solidžią antrąją liniją, kurią sudaro rezultatyviausias Europos taurės pirmojo etapo krepšininkas Ryanas Toolsonas (vid. 23,7 tšk.), pirmąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus užimantis Stefanas Markovičius (vid. 10,3 rez. perd.), Janis Timma ir po blankių NBA sezonų namo grįžęs Sergejus Karasiovas. Vis dėlto siekti paties aukščiausio tikslo bus sunku dėl silpnesnės aukštaūgių grandies. Beje, Vasilijaus Karasiovo (S.Karasiovo tėvo) vadovaujamame trenerių štabe dirba vienas lietuvis. Už „Zenit“ krepšininkų fizinį rengimą atsako Deividas Rinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.