EUROLYGA 2023

Europos taurės savaitė. Toliau – be lietuvių

Europos taurės atkrintamosiose varžybose nežais nė vienas Lietuvos krepšininkas. Po „Top 16“ etapo iš antrojo pagal rangą Eurolygos rengiamo turnyro pasitraukė ir abu mūsų šalies klubai Vilniaus „Lietuvos rytas“ bei Panevėžio „Lietkabelis“, ir vienintelis legionierius Martynas Pocius, atstovaujantis Mursijos UCAM ekipai.

A.Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Feb 9, 2017, 6:47 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:51 AM

Ilgiausiai viltis patekti į ketvirtfinalį išsaugojo „Lietuvos rytas“, tačiau Vilniaus komandai trečiadienį paskutiniajame „Top 16“ etapo ture nepavyko reikiamu skirtumu nugalėti Sankt Peterburgo „Zenit“ ekipos.

Liūdesys. „Lietuvos rytas“ trečiadienį namie nugalėjo „Zenit“ komandą 86:84, tačiau Vilniaus krepšininkai po finalo sirenos nesidžiaugė. Kad pakiltų į antrąją vietą G grupėje, vilniečiams reikėjo laimėti bent 9 taškų skirtumu.

Kelis kartus komandas skyrė 9 ir daugiau taškų, tačiau tokią persvarą buvo įgijusi ne Vilniaus komanda, o Sankt Peterburgo ekipa, kuri iki trečiojo kėlinio vidurio beveik visą laiką buvo priekyje.

„Lietuvos rytas“ susigriebė tik 23-ąją min. atsilikdamas 40:51. Šeimininkai įmetė 11 taškų iš eilės, išlygino rezultatą, o nuo tada komandos žengė koja kojon. Vis dėlto tokia padėtis visiškai tenkino svečius iš Rusijos, kurie pirmąsias tarpusavio rungtynes buvo laimėję 88:79.

„Lietuvos rytas“ ir „Zenit“ per 6 turus iškovojo po 3 pergales, bet Sankt Peterburgo ekipa užėmė aukštesnę vietą dėl geresnio taškų skirtumo tarpusavio dvikovose.

Grupės nugalėtoja tapo 5 pergales iškovojusi Jeruzalės „Hapoel“ komanda. Ji paskutiniajame ture trečiadienį išvykoje pranoko autsaiderę „Nižnij Novgorod“ ekipą 81:73. „Nižnij Novgorod“ laimėjo tik kartą.

Kovingumas. „Lietkabelis“ ir jo varžovas Ulmo „ratiopharm“ dar prieš paskutinįjį turą buvo praradę galimybes patekti į ketvirtfinalį, todėl trečiadienį Vokietijoje kovojo tik dėl garbės. Noro kovoti nepraradę panevėžiečiai antrą kartą įveikė Ulmo krepšininkus 86:81.

Tiesa, noras kovoti atsirado neiškart. „Lietkabelis“ prasnaudė rungtynių pradžią ir 14-ąją min. atsiliko 23:43. Tačiau antrojo kėlinio viduryje pabudę svečiai dar iki pertraukos ženkliai sumažino atsilikimą (45:50), o rungtynių pabaigoje paaiškėjo, kad LKL antrąją vietą užimantis „Lietkabelis“ yra stipresnis negu Vokietijos lygos lyderis „ratiopharm“.

Panevėžio komanda „Top 16“ etape iškovojo 2 pergales ir F grupėje užėmė trečiąją vietą, o nė karto nelaimėjusi Ulmo ekipa liko paskutinė.

Kitose šios grupės rungtynėse Miuncheno „Bayern“ išvykoje sutriuškino „Chimki“ klubą 96:74. Visas 6 rungtynes laimėjęs „Bayern“ užėmė pirmąją vietą, 4 pergales iškovojęs „Chimki“ – antrąją.

Kelialapis. Paskutiniajame ture komandos kovojo tik dėl dviejų kelialapių į ketvirtfinalį. Vienas lemiamas mūšis vyko Lietuvos sostinėje, kitas – Kanarų salose, kur dėl antrosios vietos E grupėje susigrūmė Las Palmaso „Herbalife“ ir Fuenlabrados „Montakit“.

„Herbalife“ sutriuškino varžovus 100:76 ir pateko į atkrintamąsias varžybas, o Las Palmaso ekipos gynėjas Royce‘as O‘Nealas surinko 34 naudingumo balus (19 taškų, 7 atkovoti kamuoliai, 6 rezultatyvūs perdavimai) ir buvo pripažintas naudingiausiu turo krepšininku.

Ketvirtfinalis. Atkrintamosiose varžybose kovos po tris Ispanijos („Valencia“, Malagos „Unicaja“, Las Palmaso „Herbalife“) ir Rusijos (Krasnodaro „Lokomotiv“, „Chimki“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“), po vieną Vokietijos (Miuncheno „Bayern“) ir Izraelio (Jeruzalės „Hapoel“) komandą.

Ketvirtfinalyje kovo 1 ir 8 dienomis žais „Lokomotiv“ – „Zenit“, „Bayern“ – „Unicaja“, „Hapoel“ – „Herbalife“ ir „Valencia“ – „Chimki“.

Net keturios į ketvirtfinalį patekusios komandos jau yra iškovojusios Europos taurę. Tai – „Valencia“ (2003, 2010 ir 2014 m. čempionė), „Chimki“ (2012 ir 2015 m.), „Hapoel“ (2004 m.) ir „Lokomotiv“ (2013 m.).

Lyderiai ir autsaideriai. „Top 16“ etape geriausiai žaidė po 6 pergales iškovojusios „Bayern“ ir „Valencia“ komandos. Kitų dviejų grupių nugalėtojos „Lokomotiv“ ir „Hapoel“ laimėjo po 5 kartus.

Pridėjus pirmąjį etapą, geriausia Europos taurės komanda yra „Valencia“. „Apelsininiai“ nuo sezono pradžios laimėjo net 13 iš 14 rungtynių. „Bayern“ iškovojo 12 pergalių, „Herbalife“ – 11.

Nė vienos pergalės „Top 16“ etape nepasiekė tik „ratiopharm“ komanda.

Legionierius. Mursijos UCAM paskutines šį sezoną tarptautines rungtynes namie pralaimėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ klubui 77:85. UCAM gynėjas Martynas Pocius nežaidė.

Mursijos krepšininkai „Top 16“ etape iškovojo vos vieną pergalę ir E grupėje užėmė paskutinę vietą. Iš viso Europos taurės turnyre M.Pocius šį sezoną žaidė 9 rungtynes ir per jas pelnydavo tik 3,3 taško.

Statistika. Keli Lietuvos klubų krepšininkai po dviejų Europos taurės etapų patenka į asmeninės statistikos lyderių sąrašus. Juose dažniausiai kartojasi „Lietuvos ryto“ kapitono Davido Logano ir vidurio puolėjo Artūro Gudaičio pavardės.

D.Loganas užima trečiąją vietą pagal perimtus kamuolius (vid. 1,7), ketvirtąją – pagal rezultatyvumą (18,1 tšk.), rezultatyvius perdavimus (5,8) ir naudingumo balus (19,9).

Artūras Gudaitis yra pirmas pagal blokuotus metimus (1,9) ir išprovokuotas pražangas (5,8), antras pagal atkovotus kamuolius (8,3) ir penktas pagal naudingumo balus (19,3).

Kitas Vilniaus komandos aukštaūgis Drew Gordonas užima pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (9,6) ir aštuntąją – pagal naudingumo balus (26,1). „Lietuvos ryto“ puolėjas Artūras Jomantas yra antras pagal dvitaškių taiklumą (73,7 proc.), „Lietkabelio“ puolėjas Kšištofas Lavrinovičius – antras pagal tritaškių taiklumą (54,1 proc.).

„Lietkabelio“ gynėjas Lorenzo Williamsas užima trečiąją vietą pagal perimtus kamuolius (1,7) ir penktąją – pagal rezultatyvius perdavimus (5,4).

Daugiausiai taškų Panevėžio komandoje pelnydavęs Benas Madgenas turnyro rezultatyviausių krepšininkų lentelėje užima 11-ąją vietą (13,7 tšk.) ir vienu laipteliu lenkia A.Gudaitį (13,2).

Savaitės lietuviai

Darjušas Lavrinovičius („Lietkabelis“). Sezono pradžią dėl traumos praleidęs D.Lavrinovičius atsigavo pavėluotai, bet paskutinėse Europos taurės rungtynėse suteikė vilčių „Lietkabelio“ sirgaliams, kad bus labai naudingas komandai nacionalinėse varžybose. Trečiadienį D.Lavrinovičius žaidė tik 19 min. ir gavo 5 pražangas, tačiau prieš palikdamas aikštę spėjo pelnyti 20 taškų (2/3 dvitaškių, 4/4 tritaškių, 4/4 baudų). Lygiai tiek pat – 20 taškų – 37 metų puolėjas pelnė per aštuonerias iki tol žaistas rungtynes.

Gintaras Leonavičius („Lietkabelis“). Su Europos taurės turnyru skambiai atsisveikino ir Panevėžio krepšinio auklėtinis G.Leonavičius. Jis Ulme per 29,5 min. pelnė 17 taškų (3/3 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 2/2 baudų).

Artūras Gudaitis („Lietuvos rytas“). Po rankos traumos ką tik atsigavusiam A.Gudaičiui mačas su „Zenit“ susiklostė prieštaringai. Vilniaus komandos aukštaūgis degė noru kovoti, bet nepataikė nė vieno iš 6 dvitaškių. Kita vertus, agresyviai žaisdamas jis per 21,5 min. net 8 kartus privertė varžovus prasižengti, baudos metimais surinko 11 taškų (11/12 baudų) ir atkovojo 9 kamuolius.

Savaitės nusivylimas

Laimonas Kisielius („Lietuvos rytas“). Kartą ryškiai blykstelėjusiam L.Kisieliui per lemiamas rungtynes pritrūko ir pasitikėjimo savimi, ir, veikiausiai, tokio lygio ir tokios svarbos mačų patirties. Dėl sekmadienį patirtos traumos su apsaugine kauke žaidęs puolėjas per 19,5 min. pelnė tik 1 tašką (0/1 dvitaškio, 0/2 tritaškių, 1/2 baudų) ir gavo 3 pražangas.

Europos taurė. „Top 16“ etapo 6-asis turas.

E grupė. Mursijos UCAM (M.Pocius nežaidė) – Krasnodaro „Lokomotiv“ 77:85, Las Palmaso „Herbalife“ – Fuenlabrados „Montakit“ 100:76.

Rikiuotė: 1. „Lokomotiv“ – 5 ir 1, 2. „Herbalife“ – 4 ir 2, 3. „Montakit“ – 2 ir 4, 4. UCAM – 1 ir 5.

F grupė. Ulmo „ratiopharm“ – Panevėžio „Lietkabelis“ 81:86 (R.Morganas ir Ch.Babbas po 13/ D.Lavrinovičius ir B.Madgenas po 20, G.Leonavičius 17), „Chimki“ (A.Švedas 31) – Miuncheno „Bayern“ 74:96.

Rikiuotė: 1. „Bayern“ – 6 ir 0, 2. „Chimki“ – 4 ir 2, 3. „Lietkabelis“ – 2 ir 4, 4. „ratiopharm“ – 0 ir 6.

G grupė. Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Sankt Peterburgo „Zenit“ 86:84 (D.Loganas 28, C.Fisheris 17, D.Gordonas 14, A.Gudaitis ir R.Giedraitis po 11/ S.Karasiovas 24, J.Timma 21), „Nižnij Novgorod“ – Jeruzalės „Hapoel“ 73:81.

Rikiuotė: 1. „Hapoel“ – 5 ir 1, 2. „Zenit“ – 3 ir 3, 3. „Lietuvos rytas“ – 3 ir 3, 4. „Nižnij Novgorod“ – 1 ir 5.

H grupė. Zagrebo „Cedevita“ – Malagos „Unicaja“ 74:71, Berlyno ALBA – „Valencia“ 73:99.

Rikiuotė: 1. „Valencia“ – 6 ir 0, 2. „Unicaja“ – 3 ir 3, 3. „Cedevita“ – 2 ir 4, 4. ALBA – 1 ir 5. Ketvirtfinalio poros: „Lokomotiv“ – „Zenit“, „Bayern“ – „Unicaja“, „Hapoel“ – „Herbalife“, „Valencia“ – „Chimki“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.