EUROLYGA 2023

Krepšinio taurių turnyrai Europoje: kiek lietuvių papildys savo titulų sąrašus?

Šią savaitę Eurolygoje ir kituose tarptautiniuose krepšinio turnyruose – pertrauka. Ji padaryta dėl to, kad vasario viduryje daugelyje Europos šalių rengiami nacionalinių taurių turnyrai.

J.Mačiulis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis su Madrido „Real“ sieks laimėti šalies taurę ketvirtą kartą iš eilės.<br>„Realmadrid.com“ nuotr.
J.Mačiulis su Madrido „Real“ sieks laimėti šalies taurę ketvirtą kartą iš eilės.<br>„Realmadrid.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Feb 15, 2017, 10:56 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 1:37 AM

Aštuonios stipriausios Lietuvos komandos šią savaitę varžosi dėl Karaliaus Mindaugo taurės, o kitose šalyse į kovą dėl taurių stos keletas užsienio klubams atstovaujančių lietuvių.

Mūsų šalies krepšininkai dėl trofėjų kovos Ispanijoje, Italijoje, Turkijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Lenkijoje.

Bandys pratęsti pergalių seriją

Jonas Mačiulis su komandos draugais iš Madrido „Real“ užpernai ir pernai jau džiaugėsi Ispanijos taure. Šią savaitę Vitorijoje madridiečiai sieks pratęsti pergalių seriją ir iškovoti Karaliaus taurę ketvirtus metus iš eilės („Real“ laimėjo ir 2014 m., prieš atvykstant J.Mačiuliui).

Karališkasis klubas turnyrą pradės ketvirtadienį ketvirtfinalio rungtynėmis su Andoros „MoraBanc“ komanda, o pergalės atveju J.Mačiulis pusfinalyje susitiks su kitu lietuviu. Tiesa, nežinia, su kuriuo, nes kitose ketvirtfinalio rungtynėse susigrums turnyro šeimininkė Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu ir šio sezono išsišokėlė San Kristobal de la Lagūnos „Iberostar“ su Mariumi Grigoniu.

Šiuo metu Ispanijos lygoje pirmauja „Real“ ir „Iberostar“ klubai, bet praėjusį savaitgalį varžovai parodė, kad ir jie turi silpnų vietų. Abu lyderiai patyrė pralaimėjimus ir nutraukė ilgas pergalių serijas: „Iberostar“ suklupo po 6 pergalių Ispanijos lygoje, ne tik ACB lygos, bet ir Eurolygos lyderis „Real“ – po 11 pergalių, skaičiuojant abu turnyrus.

Vitorijos komanda Ispanijos lygoje užima penktąją vietą, bet nuo lyderių atsilieka vos vienu tašku. O didelė grūstis čempionato lentelės viršuje rodo, kad taurės turnyre aiškių favoritų nėra ir galimybių turi visos komandos.

M.Kalnietis irgi gins titulą

Italijos taurės turnyro favoritas – apginti pernai iškovotą titulą bandysiantis Milano „Emporio Armani“ su Mantu Kalniečiu. Pastarosiomis savaitėmis „Emporio Armani“ atsigavo Eurolygoje, o Italijos lygoje Milano klubas trimis taškais lenkia artimiausius persekiotojus ir tvirtai žengia pirmojoje vietoje.

Į kovą dėl Italijos taurės stos dar du lietuviai: Rimantas Kaukėnas iš Emilijos Redžo „Grissin Bon“ ir Tautvydas Lydeka iš Sasario „Banco di Sardegna“. Emilijos Redžo ir Sasario ekipos šalies čempionate dalijasi ketvirtąja vieta ir nuo lyderio „Emporio Armani“ atsilieka penkiais taškais.

Ketvirtfinalyje lietuvių keliai nesusikirs: „Emporio Armani“ žais su Brindizio „Cantine Due Palme“, „Grissin Bon“ – su Kapo d’Orlando „Betaland“, „Banco di Sardegna“ – su Avelino „Sidigas“.

„Banvit“ – favoritų siaubas

Prieš Turkijos taurės turnyrą ryžto nestokoja Bandirmos „Banvit“ komanda, kurioje žaidžia Gediminas Orelikas.

Gruodžio pabaigoje ir sausio pradžioje „Banvit“ išgyveno nedidelį nuopuolį, bet jau atsigavo ir per du praėjusius Turkijos lygos turus vieną po kito įveikė du Eurolygos klubus. Iš viso Bandirmos komanda šį sezoną laimėjo net penkerias iš šešerių rungtynių su Eurolygos ekipomis.

Tiesa, susitvarkyti su kitais varžovais pavyksta ne visada, todėl nuo lyderių trimis taškais atsilikusi „Banvit“ nacionalinėje lygoje užima tik ketvirtąją vietą. O šalies taurės ketvirtfinalyje ketvirtadienį susitiks su taip pat sėkmingai žygiuojančiu ir trečiojoje vietoje esančiu Stambulo „Besiktas“ klubu. Ir „Banvit“, ir „Besiktas“ šį sezoną gerai žaidžia ne vien Turkijoje, bet ir Čempionų lygoje.

Turkijos taurės burtai buvo akli (komandos nebuvo paskirstytos į pajėgumo krepšelius) ir nulėmė, kad jau ketvirtfinalyje turės susiremti lygos lyderiai Stambulo „Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“.

Nuo Rumunijos iki Lenkijos

Didelė atsakomybės našta slėgs neseniai į Klužo „Banca Transilvania“ perėjusį Vaidą Kariniauską.

Jo naujoji komanda dėl Rumunijos taurės kovos namie (beje, toje pačioje arenoje, kurioje rudenį vyks vienos Europos čempionato grupės varžybos), todėl „Banca Transilvania“ savininkų ir sirgalių viltys apginti pernai iškovotą titulą – labai didelės. Maža to, Klužo ekipa šiuo metu yra Rumunijos lygos lyderė ir kitoks rezultatas nei pirmoji vieta būtų laikomas didele nesėkme.

O sujaukti Klužo krepšininkų planus bandys ir šalies pirmenybėse antrąją vietą užimanti Bukarešto „Steaua“ ekipa, kurios aprangą vilki Marius Runkauskas.

Truputį į šiaurę nuo Rumunijos dėl taurės kovos Adomas Drungilas iš Zalaegersego „Zalakeramia“. Šios ekipos žaidėjams bent psichologiškai bus daug paprasčiau, nes „Zalakeramia“ jau ketvirtfinalyje susigrums su Vengrijos lygos lydere Sėkešfehėrvaro „Alba“.

Dar vienas lietuvis žais Lenkijos taurės turnyre – į finalo aštuonetą pateko „Dąbrowa Gornicza“ su Laimonu Chatkevičiumi.

Beje, dėl Lenkijos taurės nekovos pernai šį prizą laimėjęs Radomo „Rosa“ klubas. „Rosa“ po pirmojo čempionato rato liko apatinėje lentelės pusėje ir neiškovojo kelialapio į taurės turnyrą.

Kova dėl taurių: kas, kur ir kada

Vitorija. Vasario 16–19 d. Ketvirtfinalis: Vitorijos „Baskonia“ (T.Sedekerskis) – San Kristobal de la Lagūnos „Iberostar“ (M.Grigonis), Madrido „Real“ (J.Mačiulis) – Andoros „MoraBanc“, „Valencia“ – Las Palmaso „Herbalife“, „Barcelona“ – Malagos „Unicaja“. Pernai finale „Real“ (J.Mačiulis) nugalėjo „Herbalife“ 85:81.

Riminis. Vasario 16–19 d. Ketvirtfinalis: Milano „Emporio Armani“ (M.Kalnietis) – Brindizio „Cantine Due Palme“, Emilijos Redžo „Grissin Bon“ (R.Kaukėnas) – Kapo d’Orlando „Grissin Bon“, Avelino „Sidigas“ – Sasario „Banco di Sardegna“ (T.Lydeka), Venecijos „Umana“ – Brešos „Germani“. Pernai finale „Emporio Armani“ (M.Kalnietis) nugalėjo Avelino „Sidigas“ (B.Veikalas) 82:76.

Ankara. Vasario 15–19 d. Ketvirtfinalis: Bandirmos „Banvit“ (G.Orelikas) – Stambulo „Besiktas“, Stambulo „Galatasaray“ – Stambulo „Darussafaka“, Stambulo „Anadolu Efes“ – Stambulo „Fenerbahce“, Izmyro „Karsiyaka“ – „Yesilgiresun“. Pernai finale „Fenerbahce“ nugalėjo „Darussafaka“ 67:65.

Varšuva. Vasario 16–19 d. Ketvirtfinalis: Vloclaveko „Anwil“ – „Dąbrowa“ (L.Chatkevičius), Sopoto „Trefl“ – Krosno „Miasto Szkla“, Ščecino „King“ – Zgoželeco „Turow“, Torunės „Polski Cukier“ – Zeliona Guros „Stelmet“. Pernai finale Radomo „Rosa“ nugalėjo „Stelmet“ 74:64.

Salonikai. Vasario 18 d. Finalas: Atėnų „Panathinaikos“ – Salonikų „Aris“. Pernai finale „Panathinaikos“ nugalėjo Keracinio „Faros“ 101:54.

Berlynas. Vasario 18, 19 d. Pusfinalis: Miuncheno „Bayern“ – Berlyno ALBA, Liudvigsburgo „Riesen“ – Bambergo „Brose“. Pernai finale ALBA nugalėjo „Bayern“ 67:65.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.