EUROLYGA 2023

„Perlo“ komanda jauniems talentams – tramplinas į didįjį krepšinį

Jaunųjų Vilniaus krepšinio talentų kalve tapusiam „Perlo“ klubui šis sezonas – išskirtinis: ir sėkmingai siekiama tikslų aikštėje, ir perspektyvių žaidėjų rengimas pakeltas į naują lygį.

Buvęs „Perlo“ strategas A.Gronskis džiaugiasi jaunųjų krepšininkų galimybėmis<br>D. Umbraso ir bc.lrytas.lt nuotr.
Buvęs „Perlo“ strategas A.Gronskis džiaugiasi jaunųjų krepšininkų galimybėmis<br>D. Umbraso ir bc.lrytas.lt nuotr.
M. Normantas<br>T.Bauro nuotr.
M. Normantas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laura Ivaškaitė

2017-02-24 10:56, atnaujinta 2017-04-09 04:02

Sostinės savivaldybės, Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo ir „Perlo“ komandos pagrindinės rėmėjos bendrovės „Olifėja“ iniciatyva pastaraisiais metais intensyviai puoselėjama Vilniaus piramidė. Ją sudaro trys komandos: Regionų krepšinio lygoje žaidžiantis „Lietuvos rytas-2“, Nacionalinėje krepšinio lygoje rungtyniaujantis „Perlas“ ir reprezentacinė sostinės komanda „Lietuvos rytas“.

Taip pat kasmet iš jaunų žaidėjų suburiama dar viena „Lietuvos ryto“ komanda, kuri dalyvauja Eurolygos jaunimo turnyre.

Sudarytos puikios sąlygos

„Perlo“ sudėtis – jauna, bet komanda konkurencingai varžosi antroje pagal pajėgumą šalies lygoje – NKL čempionate.

Ekipa jau įvykdė keltą užduotį – pateko tarp septynių stipriausių NKL komandų ir tęs kovą dėl aukštų pozicijų. Bet pagrindinė klubo užduotis – jaunų žaidėjų ruošimas vyrų krepšiniui.

Kadaise „Perlo“ marškinėlius yra vilkėję dabartiniai NBA krepšininkai Jonas Valančiūnas ir Mindaugas Kuzminskas.  Daug kitų žaidėjų irgi sėkmingai įsiliejo į profesionalų krepšinį.

„Perlą“ pastaruosius du sezonus treniravo 42-ejų Arvydas Gronskis, kuris visai neseniai dublerių ekipos vairą perdavė Mindaugui Sakalauskui ir tapo pagrindinės „Lietuvos ryto“ komandos trenerio asistentu. 

A. Gronskis džiaugėsi pasirinkimu ugdyti jaunąją kartą ir dirbti būtent Vilniaus klubo sistemoje, kurioje krepšininkų tobulėjimui yra sudaromos išskirtinai geros sąlygos.

„Šį sezoną persikėlėme į „Lietuvos ryto“ areną – treniruojamės ten pat, kur ir vyrų komanda. Galime į „Lietuvos ryto“ klubą kreiptis pagalbos dėl įvairių dalykų – nuo medicinos poreikių iki treniruočių proceso. Manau, kad turime geresnes sąlygas nei daugelis NKL komandų – kone tokias pat, kaip paties „Lietuvos ryto“, – kalbėjo A.Gronskis.

Treniruočių procese „Perlui“ padeda Lietuvos edukologijos universitetas ir jame dirbantis žinomas krepšinio specialistas Rūtenis Paulauskas – du kartus per metus ten daromi žaidėjų fizinio pasirengimo tyrimai.

Semiasi patirties iš profesionalų

A.Gronskis akcentavo „Perlo“ žaidėjų galimybę treniruotis pagrindinėje „Lietuvos ryto“ ekipoje.

Šį sezoną „Lietuvos ryte“ pradėjo 18-metis įžaidėjas Aistis Pilauskas, bet dėl kryžminių kelio raiščių traumos ilgam iškrito iš rikiuotės.

Vietoj jo prie „Lietuvos ryto“ neseniai prisijungė ir net spėjo debiutuoti Europos taurės  turnyre 20-metis Margiris Normantas.

„Europos taurėje turėjau didelį norą išeiti į aikštę – gal ir nepavyko joje daug nuveikti, tačiau patirtis ir jausmai neįkainojami. Mane motyvuoja tai, kad nuolat jaučiu didelę konkurenciją ir siekiu būti geresnis už kitus.

Treniruojantis su tokiais profesionalais kaip Davidas Loganas ir matant, kaip lengvai jie viską daro, norisi tik dar greičiau tobulėti. Tokios sąlygos yra pavydėtinos, nes jas turi ne kiekvienas krepšininkas“, – įspūdžiais dalinosi M. Normantas.

A.Gronskis taip pat džiaugėsi tokiomis jaunųjų žaidėjų galimybėmis: „Šansai tobulėti su profesionalais jauniems krepšininkams yra labai svarbūs. Perspektyviausi mūsų žaidėjai gauna progų treniruotis su pagrindine komanda – ne tik A.Pilauskas, M.Normantas, bet ir Lukas Kvedaravičius, Yauhenas Massalski.  Jaunimui tai didelis paskatinimas, gera patirtis“.

Perėjimas į aukštesnį lygį žaidėjams yra sunkus etapas.

„M.Normantas treniruočių procese dabar turi stipresnius varžovus, nes jam tenka dengti Davidą Loganą ar Corey Fisherį. Dėl to jo žaidime juntamas didesnis užtikrintumas ir tvirtumas. Nors jaunų vaikinų migracija tarp komandų šiek tiek išmuša juos iš vėžių, bet stengiamės kuo labiau padėti, kad jie jaustųsi patogiai“, – kalbėjo buvęs „Perlo“ treneris.

Žaidėjams padeda rasti kelią

A.Gronskis atskleidė, jog dirbti su jauno amžiaus krepšininkais nėra lengva – trukdo ir vaikinų mokslai, ir jų dvejonės dėl ateities.

„NKL tvarkaraštis yra pastovus, tad penktadieniais ir šeštadieniais žaidžiame rungtynes. o kitas tris dienas per savaitę turime po dvi treniruotes. Komandoje daug moksleivių, todėl vienas iš mūsų komandos trenerių Sandis Buškevicas prieš pamokas vyksta į mokyklą ir veda jiems treniruotes.

Mes galime sau tai leisti, nes „Perle“ turime tris krepšinio treneriu. Taip pat – fizinio pasirengimo specialistą, komandos gydytoją ir masažuotoją. Toks profesionalumas labai praverčia.

Šiame periode svarbiausia vaikinus išlaikyti krepšinyje, nes baigę sporto mokyklas jie svarsto, kokį kelią pasirinkti. Tai yra natūrali atranka, kai žaidėjai įsitikina, ar krepšininko kelias yra jiems skirtas. Kalbamės su jais, stengiamės motyvuoti“, – sakė A.Gronskis.

Žingsnis po žingsnio – į viršūnę

Norint tinkamai sukomplektuoti komandą „Perlo“ treneriams reikia nuolat stebėti itin jaunus, dažniausiai net pilnametystės nesulaukusius žaidėjus.

„Praėjusiais metais po NKL sezono rengėme stovyklas ir kvietėme žaidėjus iš Vilniaus krepšinio mokyklos bei Šarūno Marčiulionio akademijos. Žiūrėjome, ką jie gali, bandėme atsirinkti komandai tinkamus krepšininkus.

Norime, kad jauni žaidėjai žinotų: baigus skirtingas krepšinio mokyklas „Perlo“ komanda gali būti jų tramplinu į vyrų krepšinį. Todėl siekiame formuoti sudėtį iš kuo jaunesnių žaidėjų.

Iš „Lietuvos rytas-2“ ekipos irgi pritraukiame geriausius krepšininkus. Taip pas mus atsirado Deividas Sirvydis, Tadas Vaičiūnas, Paulius Poška“, – kalbėjo A.Gronskis.

„Perlo“ klubo vadovas Vytenis Tupčiauskas teigė: nors šį sezoną komandos amžiaus vidurkis yra, ko gero, mažiausias istorijoje, tačiau surinkti vieni talentingiausių šalyje vaikinai.

„Mūsų tikslas – sujungti stipriausius Vilniaus jaunuosius krepšininkus. Jei kai kuriose pozicijose trūksta žaidėjų arba pastebime itin gabius vaikus, pasikviečiame juos ir iš kitų Lietuvos vietų. Daugybė vaikų svajoja žaisti „Lietuvos ryte“, o „Perlas“ jiems tampa puikia tarpine stotele“, – sakė V.Tupčiauskas.

Turi tapti įvairiapusiški

Šį sezoną „Perlas“ sėkmingai žaidžia NKL, tačiau taikymasis į aukščiausias vietas tikrai nėra klubo prioritetas.

„Mūsų rezultatai gerėja, bet pagrindinis tikslas nėra aukštumos čempionate. Koncentruojamės į žaidėjų ugdymą, stengiamės, kad kiekvienas kuo greičiau augtų individualiai ir patektų į profesionalų krepšinį.

Dabar mūsų užduotis – kad jaunesni žaidėjai, kurie pirmą sezono dalį dar galėjo kažkiek slėptis už vyresniųjų nugarų, toliau jau patys neštų svarbią naštą“, – pabrėžė A.Gronskis.

NBA ir kai kuriose Eurolygos komandose nemažai vos aštuoniolikos sulaukusių krepšininkų jau žaidžia solidžiai. Tačiau A.Gronskis natūraliu reiškiniu laiko tai, kad mūsų šalyje net ir 25-erių sulaukę žaidėjai dar vadinami perspektyviais.

„Jauni Lietuvos krepšininkai vėliau bręsta – susiformuoja maždaug 23-ejų. Mūsų užduotis yra surasti tuos išskirtinius talentus, kurių – vienetai. Žaidėjas turi būti visapusiškas – stiprus ir individualiai, ir komandiškai. Nereikia nuo komandinio krepšinio braižo šokti į kitą pusę ir ruošti tik individualiai stiprius žaidėjus.

Krepšininkas turi mokėti valdyti kamuolį, bet geri taktiniai sprendimai aikštėje taip pat labai svarbūs“, – „Perlo“ komandos filosofiją dėstė A.Gronskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.