EUROLYGA 2023

Derrickas Rose‘as yra vienas iš labiausiai neįvertinų krepšininkų NBA?

Sunku vadinti jauniausią visų laikų reguliaraus sezono naudingiausiojo žaidėjo titulą laimėjusį krepšininką neįvertintu. 2011-siais į viršų kėlęs asmeninio įvertinimo apdovanojimą, kaip paaiškėjo, Derrickas Rose‘as tuomet jau pasiekė savo karjeros viršūnę. Vėliau sekė nesibaigianti traumų lavina, kuri sunaikino visas galimybes iškovoti Čikagai pirmąjį trofėjų po Michaelo Jordano eros.

Derrickas Rose'as<br>AFP nuotr.
Derrickas Rose'as<br>AFP nuotr.
Derrickas Rose'as<br>AFP nuotr.
Derrickas Rose'as<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Haris Augustynas

Mar 16, 2017, 8:20 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 8:36 PM

2008 metų NBA naujokų biržos pirmu šaukimu pakviestas D. Rose‘as, tapo metų naujoku, tris kartus žaidė „Visų Žvaigždžių“ savaitgalio rungtynėse ir tapo visų laikų jauniausiu žaidėju iškovojusiu MVP apdovanojimą.

Tai nėra jo karjeros dalis, už kurią amerikietis gali būti vadinamas neįvertintu. 2012-ųjų metų atkrintamųjų kovų pirmose serijos rungtynėse prieš „Philadelphia 76ers“ komandą D. Rose‘ui plyšo kairiojo kelio kryžminiai raiščiai. Dėl šios traumos atletas praleido likusias atrinkamąsias akistatas ir visą 2012-13 metų sezoną.

Sugrįžęs 2013-14 metų sezonui, gynėją nekamavo jokie traumų padariniai ir jis buvo toliau toks pat agresyvus, kaip MVP sezone.

Tačiau, sužaidus 10 rungtynių amerikiečiui buvo diagnozuota trauma – buvo nutrauktas dešinio kleio meniskas ir jis praleido likusią sezono dalį.

2014-15 metais buvo pastebima, kad D. Rose‘as jau nebe tas, kurį visi buvo įpratę matyti. Atsargus, vengiantis baudos aikštelės gynėjas priminė tik savo šešėlį, o be to, jam ir vėl plyšo tas pats dešinio kelio meniskas.

Tiesa, šį kartą D. Rose‘as nusprendė išsioperuoti meniską – reabilitacija vyko trumpai, bet niekas negalėjo pasakyti, ar ši trauma netaps ateityje itin skaudžia.

Po operacijos amerikietis praleido 20 rungtynių ir sezoną pabaigė be traumų. D. Rose‘as šiame sezone rinko 17,7 taško ir 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

Spėlionės, kad D. Rose‘as puikiai pasiruošęs sezonui ir bus toks pat, koks buvo prieš traumas, nepasitvirtino, nes Tajus Gibsonas dar pasirengimo sezonui stovykloje sulaužė gynėjui akiduobę, netyčia pataikęs jam į veidą su alkūne.

D. Rose‘as sezono atidarymo rungtynių nepraleido, tačiau, ilgą laiką žaidė su apsaugine kauke, o daktarai skelbė, kad gynėjas žaidžia dvejinantis akyse.

Tai, žinoma, atsiliepė gynėjo statistikoje: vos 16,4 taško per rungtynes – prasčiausias rezultatas jo karjeroje, neskaitant tik 10 sužaistų rungtynių 2013-14 metų sezone, kur jis rinko po 15,9 taško.

Išvengęs rimtų traumų visą sezoną, amerikietis buvo iškeistas į „New York Knicks“ ir dėkojo „Bulls“ ekipai už naują pradžią.

Žodį „neįvertinas“ galima naudoti keliose situacijose NBA. Damianas Lillardas vadinamas neįvertintu, nes nėra renkamas į „Visų Žvaigždžių“ rungtynes.

Russellas Westbrookas bus vadinamas neįvertintu, jei nelaimės MVP apdovanojimo šį sezoną, na, o su D. Rose‘u situacija visai kita.

Jis nėra nusipelnęs naudingiausio žaidėjo titulo ar patekimo į „Visų Žvaigždžių“ savaitgalį. Ko jis dabar yra nusipelnęs – tai pagarbos.

D. Rose‘as po pirmos traumos yra pasakęs: „Aš galėčiau mirti toje aikštėje.“

Po antrosios traumos pareiškė: „Aš galėčiau susižeisti dar 10 kartų, bet tai manęs nesustabdys.“

Tai kovotojas, kurio nesustabdė trys kelio operacijos ir begalė kitų traumų. Daug kas lyginą D. Rose‘ą su tuo „anuoju“ D.Rose'u , tačiau, tai yra neteisinga.

Į D. Rose‘ą reikia žiūrėti kaip į žaidėją, kuris tris metus iš eilės turėjo iškentėti operacijas, turėjo iškentėti ilgas, varginančias reabilitacijas. Tai žaidėjas, kuris turėjo iškentėti visų skeptikų kalbas, kad jo karjera baigėsi.

Jei visi pažiūrėtų į D. Rose‘ą iš šio kampo, visi suprastų, koks nuostabus jis žaidėjas yra.

Nors ir kritikuojamas dėl savo gynybos ir neadekvačių sprendimų Niujorke, gynėjas šiame sezone renka po 17,8 taško, po 4,4 rezultatyvaus perdavimo, o iš žaidimo meta 46 procentų taiklumu – tai yra jo antras geriausias rodiklis karjeroje.

D. Rose‘as savo MVP sezone vidutiniškai išmesdavo 4,8 tritaškių per rungtynes, mesdamas 33 procentų tikslumu. Sugrįžęs po antrosios kelio traumos gynėjas mesdavo net po 5,3 tritaškio per mačą pataikydamas vos 28 proc. tikslumu.

Nors šiame sezone jo pataikymas iš toli yra prasčiausias visoje karjeroje su 22 proc. taiklumu, gynėjas vidutiniškai per rungtynes išmeta tik po vieną tolimą metimą. Pakeitęs savo žaidimo stilių, šiame sezone D. Rose‘as atlieka vidutiniškai mažiausiai metimų per visą savo karjerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.