EUROLYGA 2023

Šarūnas Jasikevičius Eurolygos sezoną baigs jauniausių trenerių susirėmimu

Kauno „Žalgiris“ šią savaitę žais paskutines Eurolygos rungtynes. Kartu baigsis pirmasis pilnas Šarūno Jasikevičiaus, kaip vyriausiojo trenerio, tarptautinis sezonas. Pavasario pradžioje 41-ąjį gimtadienį pažymėjęs Š.Jasikevičius sezoną uždarys dviejų jauniausių Eurolygos trenerių dvikova – lietuvio varžovas bus Vitorijos „Baskonia“ krepšininkams vadovaujantis ispanas Sito Alonso, kuriam 41 metai sukako praėjusį gruodį.

Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2017-04-06 12:31, atnaujinta 2017-04-13 21:09

Jauni, bet patyrę

Š.Jasikevičius (gimė 1976 m. kovo 5 d. Kaune) ir S.Alonso (gimė 1975 m. gruodžio 4 d. Madride) šį sezoną yra du jauniausi Eurolygos treneriai.

Tiesa, jauniausiojo vardą iš Š.Jasikevičiaus porai savaičių buvo atėmęs izraelietis Lioras Lubinas (gimė 1977 m. rugsėjo 19 d.), kuris gruodį laikinai stovėjo prie Tel Avivo „Maccabi“ vairo šiam klubui atleidus Rami Hadarą. Tačiau „Maccabi“ greitai susitarus su latviu Ainaru Bagatskiu, L.Lubinas grįžo į trenerio padėjėjo pareigas, o Š.Jasikevičius vėl tapo jauniausiu Eurolygos vyriausiuoju treneriu.

Abu jauniausi Eurolygos treneriai nėra šio turnyro naujokai. Suprantama, Š.Jasikevičius daugiausiai patirties sukaupė būdamas krepšininkas, bet ir vyriausiojo trenerio pareigose debiutavo dar praėjusį sezoną, kai 2016 metų sausį „Žalgiryje“ pakeitė Gintarą Krapiką.

S.Alonso, kuris visai nebuvo profesionalas krepšininkas, bet labai anksti pradėjo trenerio karjerą, Eurolygos komandai pirmą kartą vadovavo dar 2008-2009 metų sezone, kai dirbo Badalonos „Joventut“ klube. Ilgai Katalonijoje gyvenęs S.Alonso paskui persikėlė į Baskų kraštą, ten spėjo padirbėti San Sebastiano ir Bilbao komandose, o 2016 metų vasarą perėjo iš Bilbao „Basket“ į „Baskonia“ klubą. Pernai S.Alonso į Eurolygą grįžo po septynerių metų pertraukos.

Nuo jauniausių iki vyriausių

Trečias jauniausių trenerių sąraše yra katalonas Xavieras Pascualis. Sezonui jau įsibėgėjus į Atėnų „Panathinaikos“ pakviestam X.Pascualiui rugsėjį sukaks 45-eri.

Už jį truputį vyresni – taip pat rugsėjį 47-ąjį gimtadienį pažymėsiantis graikas Dimitris Itoudis (Maskvos CSKA) ir vasarį 47-ąjį gimtadienį atšventęs juodkalnietis Dejanas Radonjičius (Belgrado „Crvena Zvezda“). Rusui Jevgenijui Pašutinui (Kazanės „Uniks“) vasarį sukako 48-eri, italui Andrea Trinchieri (Bambergo „Brose“) rugpjūtį sukaks 49-eri.

Net trys treneriai šiais metais pažymi auksinį jubiliejų. Baskui Pablo Laso (Madrido „Real“) 50 metų stuktelės spalio mėnesį, A.Bagatskis ir jaunai atrodantis graikas Giannis Sfairopoulos (Pirėjo „Olympiakos“) gražią ribą peržengė kovo pabaigoje.

Vyriausias Eurolygos treneris yra amerikietis Davidas Blattas (Stambulo „Darussafaka“), kuriam gegužę sukaks 58-eri. Kovo mėnesį 57-ąjį gimtadienį pažymėjo serbas Željko Obradovičius (Stambulo „Fenerbahce“), birželį 56-eri bus kroatui Jasminui Repešai (Milano „Emporio Armani“), vasarį 52-eji suėjo kitam kroatui Velimirui Perasovičiui (Stambulo „Anadolu Efes“), birželį 52-eji bus graikui Giorgui Bartzokui („Barcelona“), sausį 51-ąjį gimtadienį pažymėjo turkas Erginas Atamanas (Stambulo „Galatasaray“).

Įdomu, kad visų keturių Stambulo klubų treneriams jau šio sezono pradžioje buvo daugiau nei 50 metų.

Ž.Obradovičiaus rekordai

Daugiausiai Eurolygos patirties turi Ž.Obradovičius. Šis serbas šiuolaikinės Eurolygos klubus treniruoja jau 15-ąjį sezoną (šis Eurolygos sezonas yra 17-asis), o prieš tai nemažai metų dirbo svarbiausiame žemyno turnyre, kai jį rengė FIBA.

Ž.Obradovičiaus vadovaujami krepšininkai net aštuonis kartus iškovojo stipriausiam žemyno klubui skirtą prizą. Tai keturis kartus įvyko dar praėjusiame amžiuje (1992, 1994, 1995 ir 2000 m.), kitus keturis kartus – šiuolaikinėje Eurolygoje (2002, 2007, 2009 ir 2011 m.). Beje, paskutinįjį senosios Eurolygos ir visus keturis šiuolaikinės Eurolygos titulus Ž.Obradovičius iškovojo su „Panathinaikos“ klubu. Prieš tai jis į pergales vedė Belgrado „Partizan“, „Joventut“ ir „Real“ krepšininkus.

Jau dvyliktąjį sezoną Eurolygoje kaip vyriausias treneris dirba J.Repeša, dešimtąjį – D.Blattas, E.Atamanas ir X.Pascualis, aštuntąjį – V.Perasovičius.

Be Ž.Obradovičiaus šiuolaikinės Eurolygos čempionais eidami vyriausiojo trenerio pareigas tapo dar penki strategai. 2010 metais su „Barcelona“ triumfavo X.Pascualis, 2013 metais su „Olympiakos“ – G.Bartzokas, 2014 metais su „Maccabi“ – D.Blattas, 2015 metais su „Real“ – P.Laso, 2016 metais su CSKA – D.Itoudis.

Verta pažymėti, kad D.Blattas, X.Pascualis ir D.Itoudis išgarsėjo dar tada, kai Eurolygos klubuose dirbo trenerio padėjėjais. O daug metų „Panathinaikos“ klube Ž.Obradovičiui talkinusį D.Itoudį apskritai galima vadinti žmogumi, kuris pakeitė Europos krepšinio visuomenės požiūrį į trenerio padėjėjo pareigas.

Debiutantas neteko darbo

Antrą sezoną Eurolygos klubuose vyriausiojo trenerio pareigas einantys Š.Jasikevičius ir S.Alonso šiuo metu yra mažiausiai šio darbo patirties turintys kerpšinio specialistai.

Sezono pradžioje (2016 m. rudenį) Eurolygoje buvo ir vienas debiutantas – „Maccabi“ krepšininkams vadovavęs 55-erių izraelietis Erezas Edelsteinas, kuris iki tol dirbo tik žemesnio lygio Izraelio klubuose. Tačiau vienintelis Eurolygos debiutantas greitai – dar 2016-ųjų spalį – neteko darbo Tel Avio komandoje.

Paskui „geltonuosius“ trumpai treniravo jau minėti R.Hadaras ir L.Lubinas, o A.Bagatskis yra ketvirtasis šį sezoną Tel Avivo ekipos treneris.

Be „Maccabi“, trenerį šį sezoną keitė tik vienas Eurolygos klubas. „Panathinaikos“ irgi 2016-ųjų spalį nutraukė sutartį su 52-ejų metų graiku Argyriu Pedoulakiu ir pakvietė X.Pascualį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.