EUROLYGA 2023

Eurolygos ketvirtfinalyje – septyni senbuviai ir „Darussafaka“

Senojo žemyno krepšinio elitas jau seniai beveik nesikeičia, tačiau šį pavasarį į Eurolygos ketvirtfinalį pateko tik penkios komandos, žaidusios atkrintamosiose varžybose ir prieš metus. Dvi ekipos į atkrintamąsias varžybas grįžo po pertraukos, o Stambulo „Darussafaka“ pasiekė jau neregėtas aukštumas ir pirmą kartą istorijoje pateko tarp aštuonių stipriausiųjų.

Eurolygoje paaiškėjo stipriausių aštuonetas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Eurolygoje paaiškėjo stipriausių aštuonetas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Apr 7, 2017, 10:45 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:37 AM

Pernai iškovotas pozicijas šį sezoną apgynė Maskvos CSKA, Stambulo „Fenerbahce“, Vitorijos „Baskonia“, Madrido „Real“ ir Atėnų „Panathinaikos“, o po sezono pertraukos ketvirtfinalyje kovos Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“.

Ketvirtfinalio serijose nuo balandžio 18 d. iki trijų pergalių kovos: „Real“ – „Darussafaka“, CSKA – „Baskonia“, „Olympiakos“ – „Anadolu Efes“ ir „Panathinaikos“ – „Fenerbahce“.

Šiais metais atsitraukė praėjusį sezoną atkrintamosiose varžybose rungtyniavusios „Barcelona“ bei Belgrado „Crvena Zvezda“, o pernai net iki finalo ketverto nukeliavusi Krasnodaro „Lokomotiv“ šį sezoną visai nežaidė Eurolygoje.

Eurolygos didysis aštuonetas

(Ketvirtfinalio serija Eurolygoje žaidžiama tryliktąjį sezoną iš eilės – nuo 2005 metų. Iki tol keturių „Top 16“ etapo grupių nugalėtojai iškart patekdavo į finalo ketvertą) CSKA. Maskvos klubas į ketvirtfinalį pateko 12-ąjį kartą. „Armiečiams“ nesėkmingas buvo tik 2010-2011 metų sezonas, kai jie iš kovos pasitraukė jau pirmajame etape. Ketvirtfinalis maskviečiams dar nė karto netapo kliūtimi – CSKA laimėjo visas 11 ketvirtfinalio serijų. Pernai CSKA šiame etape nugalėjo „Crvena Zvezda“ komandą.

„Olympiakos“. Pirėjo klubas atkrintamosiose varžybose žaidė 10 sezonų iš eilės. Tarp aštuonių stipriausiųjų Pirėjo komandos nebuvo tik 2005 ir 2016 metais. „Raudonieji“ laimėjo ir pralaimėjo po penkias ketvirtfinalio serijas.

„Panathinaikos“. Atėnų komanda į stipriausiųjų aštuonetą irgi pateko 11-ąjį kartą. To padaryti nepavyko tik 2008 ir 2010 metais. Iš dešimties praėjusių ketvirtfinalio serijų „Panathinaikos“ laimėjo penkias, bet pastarąją pergalę šventė jau gana seniai – 2012 metais. Praėjusius keturis sezonus „žaliesiems“ nepavyko patekti į finalo ketvertą.

„Baskonia“. Vitorijos komanda atkrintamosiose varžybose žais 10-ąjį kartą. Baskai į ketvirtfinalį pateko septynis kartus iš eilės (2005-2011 m.), bet pastaraisiais sezonai jų rezultatai nebuvo stabilūs. „Baskonia“ iki šiol laimėjo penkias iš devynių ketvirtfinalio serijų: keturias pirmąsias (2005-2008 m.) ir pernai, kai sausu rezultatu įveikė „Panathinaikos“ klubą.

„Real“. „Real“ atkrintamosiose varžybose žais devintąjį kartą, tarp jų – penktąjį iš eilės. Madridiečiai ketvirtfinalyje keturiskart nugalėjo ir keturiskart pralaimėjo. Pernai „karališkasis“ klubas šiame etape pripažino „Fenerbahce“ pranašumą ir nutraukė keturių sėkmingų ketvirtfinalių seriją.

„Anadolu Efes“. Stambulo „aludariai“ ketvirtfinalyje žais penktąjį kartą. Visi keturi praėjusieji „Anadolu Efes“ bandymai patekti į finalo ketvertą (2005, 2006, 2013 ir 2015 m.) buvo nesėkmingi.

„Fenerbahce“. „Fenerbahce“ į ketvirtfinalį pateko tik ketvirtą kartą. 2008 metais „kanarėlės“ ketvirtfinalyje pralaimėjo, o užpernai ir pernai laimėjo ketvirtfinalio serijas sausu rezultatu 3:0 (užpernai įveikė Tel Avivo „Maccabi“, pernai – „Real“).

„Darussafaka“. Dukart vardinį kvietimą gavusi „Darussafaka“ Eurolygoje žaidžia tik antrą sezoną. Pirmuoju bandymu patekti į atkrintamąsias varžybas nepavyko, o antrasis kartas buvo sėkmingas.

Šio sezono nuopoliai

Eurolygos ketvirtfinalio etapas sunkiai įsivaizduojamas be „Barcelona“ ir „Maccabi“ klubų. „Barcelona“ į atkrintamąsias varžybas pateko 11 kartų, „Maccabi“ – 10 (pagal šį rezultatą tiek „Barcelona“, tiek „Maccabi“ patenka į Eurolygos geriausiųjų penketą).

Tačiau šiais metais du garsūs klubai liko lentelės antroje pusėje ir baigė kovą Eurolygos turnyre. Tel Avivo „geltonieji“ į atkrintamąsias varžybas nepateko antrus metus iš eilės, o Barselonos „mėlyni-granatiniai“ nutraukė 11 sėkmingų sezonų seriją (Katalonijos klubas iki tol ketvirtfinalyje nežaidė tik 2005 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.