EUROLYGA 2023

Eurolygos skaičiai. Ž.Obradovičiaus pergalių serija, techninių pražangų liūtis ir nereikalingi lietuviai

 

 Ž.Obradovičius.<br> AFP
 Ž.Obradovičius.<br> AFP
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 27, 2017, 7:55 AM, atnaujinta Apr 27, 2017, 7:59 AM

 

 

 

Željko Obradovičius nuliūdino savo buvusią komandą ir seniai pramintu taku nuvedė Stambulo „Fenerbahce“ krepšininkus į finalo ketvertą, 18-metis Luka Dončičius jau trečią kartą tapo naudingiausiu turo žaidėju, Pirėjo „Olympiakos“ vėl nukentėjo nuo anksčiau šiame klube žaidusio Bryanto Dunstono, Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai iš Stambulo namo buvo išsiųsti autobusu, Vitorijos „Baskonia“ ir trečiuoju bandymu neatsiskaitė su savo nuolatiniais skriaudikais, o abu lietuviai visas rungtynes praleido ant suolo.

Tai buvo įdomiausi įvykiai per Eurolygos ketvirtfinalio trečiąsias rungtynes, per kurias paaiškėjo du finalo ketverto dalyviai: Stambulo „Fenerbahce“ ir Maskvos CSKA. Šiedu klubai laimėjo ketvirtfinalio serijas sausu rezultatu 3:0.

Antradienį „Fenerbahce“ namie trečią kartą nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“ komandą 79:61, CSKA išvykoje trečią sykį įveikė Vitorijos „Baskonia“ ekipą 90:88.

Kitose dviejose porose į priekį rezultatu 2:1 išsiveržė Stambulo „Anadolu Efes“ ir Madrido „Real“. Trečiadienį „Anadolu Efes“ namie pranoko Pirėjo „Olympiakos“ klubą 64:60, o „Real“ išvykoje įveikė Stambulo „Darussafaka“ ekipą 88:81.

Šios komandos ketvirtąsias serijos rungtynes penktadienį žais Stambule.

 

0

Lietuvos krepšininkai per trečiąsias ketvirtfinalio rungtynes nežaidė nė sekundės. Ir „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis, ir „Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis buvo dvyliktuke, bet treneriams lietuvių paslaugų nereikėjo.

 

0

„Fenerbahce“ krepšininkai per tris pastaruosius sezonus ketvirtfinalyje nepralaimėjo nė vienerių rungtynių. Ketvirtfinalio serijose „kanarėlės“ vienodu rezultatu 3:0 nugalėjo „Maccabi“ (užpernai), „Real“ (pernai) ir „Panathinaikos“ (šiemet) klubus.

Vis dėlto trečioji pergalė buvo kitokia negu du praėjusios, nes šį pavasarį „Fenerbahce“ atkrintamosiose varžybose neturėjo aikštės pranašumo. Nepalanki aplinkybė Željko Obradovičiaus auklėtinių nesutrikdė ir jie tapo pirmąja Eurolygos istorijoje komanda, laimėjusia dvejas pirmąsias ketvirtfinalio rungtynes varžovų arenoje.

 

2

Per visą ketvirtfinalio seriją „Fenerbahce“ atstovaujantys turkų krepšininkai pelnė tik 2 taškus. Tą padarė ne Melihas Mahmutoglu, kovo pradžioje tritaškiais užmėtęs „Žalgirio“ krepšį, o vidurio puolėjas Ahmetas Duverioglu.

 

2

„Anadolu Efes“ krepšininkai trečiadienį pataikė vos 2 tritaškius. Tačiau tolimų metimų stygius nesutrukdė „aludariams“ įveikti „Olympiakos“ komandą. Iš toli pataikė tik Thomas Heurtelis ir Jaysonas Grangeris (abu metė po 4 kartus), o dar šeši „Anadolu Efes“ žaidėjai atakavo 1-3 kartus, bet jų metamas kamuolys tikslo nepasiekė.

 

3

Trečiųjų ketvirtfinalio rungtynių naudingiausio žaidėjo vardą pasidalijo net trys krepšininkai: „Anadolu Efes“ aukštaūgis Bryantas Dunstonas, „Real“ aukštaūgis Gustavo Ayonas“ ir „Real“ gynėjas Luka Dončičius. Jie surinko po 23 naudingumo balus.

B.Dunstonas per 29 min. pelnė 16 taškų ir atkovojo 9 kamuolius, G.Ayonas per 27 min. įmetė 18 taškų ir atkovojo 9 kamuolius, L.Dončičius per 26 min. pelnė 13 taškų ir atkovojo 8 kamuolius.

Trečiadienį daugiau naudingumo balų (28) surinko 20 taškų pelnęs 20-metis „Darussafaka“ aukštaūgis Ante Žižičius, bet jis žaidė pralaimėjusioje komandoje.

Beje, 18-metis L.Dončičius naudingiausiu turo krepšininku pripažintas jau trečią kartą.

 

3

„Olympiakos“ veteranas Vasilis Spanoulis per paskutines 3 min. pataikė 3 tritaškius ir atgaivino intrigą per rungtynes su „Anadolu Efes“. Vis dėlto 34 metų graikas sukruto per vėlai ir „raudonieji“ nespėjo pavyti varžovų.

Iš viso V.Spanoulis pelnė 15 taškų ir buvo vienintelis į dviženklę zoną įkopęs „Olympiakos“ krepšininkas. Jis taip pat atliko 7 rezultatyvius perdavimus, bet padarė net 8 klaidas (įdomu, kad visa „Anadolu Efes“ komanda suklydo tik 5 kartus).

 

3

CSKA ir „Baskonia“ tris kartus susitiko Eurolygos ketvirtfinalyje, ir visus tris kartus pergalę šventė Maskvos klubas. 2010 ir 2013 metais CSKA nugalėjo 3:1, o šįkart užteko trejų rungtynių ir serija baigėsi maskviečių pergale 3:0.

 

5

Teisėjai per „Baskonia“ ir CSKA rungtynes skyrė penkias technines pražangas. Jas gavo Jaka Blažičius, Tornike Šengelija („Baskonia“), Milošas Teodosičius, Jamesas Augustine‘as ir Aaronas Jacksonas (CSKA). Be to, Andrejus Voroncevičius (CSKA) buvo nubaustas nesportine pražanga. Tačiau nuobaudos neužgesino įtampos židinių ir aikštėje keliskart kilo nedideli apsistumdymai.

 

7

„Anadolu Efes“ ekipa, žaisdama su „Olympiakos“, antrojo kėlinio pabaigoje ir trečiojo kėlinio pradžioje beveik 7 min. užrišo savo krepšį. 18-ąją min. rezultatas buvo lygus 27:27, bet nuo tada Stambulo krepšininkai įmetė 14 taškų be atsako ir įgijo lemiamą persvarą. Šeimininkų puolimas tuo metu buvo labai įvairus ir taškus per didįjį spurtą pelnė keturi žaidėjai.

Paskui „Anadolu Efes“ ilgai pirmavo dviženkliu skirtumu, o varžovai artėti pradėjo tik paskutinėmis minutėmis, kai laiko liko per mažai.

 

8

„Panathinaikos“ lemiamų metimų specialistas Mike‘as Jamesas antradienį net 8 kartus metė į „Fenerbahce“ krepšį iš trijų taškų zonos. Tikslo nepasiekė nė vienas jo tolimas šūvis. M.Jamesas pelnė 8 taškus dvitaškiais metimais, bet jo komanda nebuvo lygiavertė varžovė Stambulo ekipai.

„Žalieji“ trumpai pirmavo tik pirmojo kėlinio viduryje ir antrojo kėlinio pradžioje. Tačiau „mėlyni-geltoni“ dar prieš pertrauką tvirtai perėmė iniciatyvą ir nepaliko svečiams nė mažiausių vilčių.

 

10

Per visą atkrintamųjų varžybų istoriją sausu rezultatu 3:0 baigėsi 10 ketvirtfinalio serijų. Po tris kartus tokiu rezultatu nugalėjo CSKA ir „Fenerbahce“, dukart – „Barcelona“, po sykį – „Baskonia“ ir „Real“.

Po du kartus rezultatu 0:3 pralaimėjo tik „Maccabi“ ir „Panathinaikos“. Atėnų komanda ketvirtfinalyje nė vienerių rungtynių nelaimėjo antrą sezoną iš eilės. Pernai „žalieji“ irgi 0:3 nusileido „Baskonia“ klubui.

Ketvirtfinalyje iki trijų pergalių žaidžiama nuo 2009 metų. Nuo tada per devynis sezonus sužaistos arba dar tęsiamos 36 serijos.

 

10

Per „Baskonia“ ir CSKA rungtynes didžiausias skirtumas buvo 10 taškų. 37-ąją min. dviženklę persvarą 84:74 vienintelį kartą įgijo ketvirtajame kėlinyje stipriai žaidusi CSKA. Vis dėlto „Baskonia“ per likusį laiką sumažino atsilikimą ir paskutinėmis akimirkomis netgi buvo per plauką nuo pergalės.

Paskutinės minutės pradžioje Maskvos komanda dar pirmavo 90:84, bet paskui „Baskonia“ gynėjas Shane‘as Larkinas pataikė tritaškį (likus 41 sek.) ir vieną iš dviejų baudų (likus 8 sek.). Skirtumui sumažėjus iki pavojingo išmesdami kamuolį iš užribio suklydo CSKA lyderiai Milošas Teodosičius ir Nando De Colo, ir „Baskonia“ gavo puikią galimybę išlyginti ar net persverti rezultatą.

Per paskutines 5 sek. Sh.Larkinas ir Adamas Hanga dukart metė į svečių krepšį, CSKA žaidėjai abukart kirto varžovams per rankas, teisėjai nusprendė užsimerkti ir pražangų nefiksavo.

 

11

„Panathinaikos“ krepšininkai po pralaimėtų trečiųjų rungtynių turėjo apie 11 valandų iš Stambulo į Atėnus dardėti autobusu. Taip žaidėjus nubaudė klubo vadovybė, tyčia nesužsakiusi lėktuvo bilietų.

Tiesa, keturi žaidėjai atsisakė lipti į autobusą. Veteranas Antonis Fotsis bei amerikiečiai Kenny Gabrielas, Mike‘as Jamesas ir Chrisas Singletonas patraukė į Stambulo oro uostą, už savo pinigus nusipirko bilietus ir į Atėnus parskrido lėktuvu.

 

14

Buvęs „Žalgirio“ lyderis Jamesas Andersonas labai menkai prisideda prie „Darussafaka“ puolimo ir per visą ketvirtfinalio seriją pelnė vos 14 taškų (jo rezultatyvumo vidurkis prieš tris sezonus žaidžiant „Žalgiryje“ buvo 14,5 taško).

Dvikovose su „Real“ klubu J.Andersono indėlis vis mažėja. Per pirmąsias rungtynes amerikietis įmetė 8 taškus, per antrąsias – 4, per trečiąsias – tik 2. Per visą seriją jis nepataikė nė vieno iš 6 tritaškių.

 

16

Buvęs „Olympiakos“ krepšininkas Bryantas Dunstonas šiame ketvirtfinalyje tapo didžiausiu „Olympiakos“ siaubu. Ir per antrąsias, ir per trečiąsias serijos rungtynes (per abejas laimėtas) 30-metis amerikietis į savo buvusios komandos krepšį įmetė po 16 taškų ir buvo rezultatyviausias „Anadolu Efes“ žaidėjas. Reguliariajame sezone B.Dunstono vidurkis buvo 11 taškų.

 

16

Željko Obradovičiaus treniruojamos komandos jau 16-ąjį kartą pateko į Eurolygos finalo ketvertą. Dar FIBA Eurolygos laikais serbas nuvedė į baigiamąjį turnyrą Belgrado „Partizan“ (1 kartą), Badalonos „Joventut“ (1), „Real“ (2), Trevizo „Benetton“ (1) ir „Panathinaikos“ (2), o šiuolaikinėje Eurolygoje – „Panathinaikos“ (6) ir „Fenerbahce“ (3).

 

19

Trečiadienį beveik visas rungtynes pirmavęs „Real“ trečiojo kėlinio pabaigoje įgijo prieš „Darussafaka“ ekipą net 19 taškų persvarą (68:49). Tiesa, Stambulo krepšininkai nenuleido rankų ir ketvirtojo kėlinio viduryje sumažino skirtumą iki 3 taškų (74:77), bet Madrido ekipa atrėmė šeimininkų šturmą ir iškovojo nelengvą pergalę.

 

Eurolyga. Ketvirtfinalio trečiosios rungtynės (iki 3 pergalių).

Vitorijos „Baskonia“ – Maskvos CSKA 88:90. T.Šengelija 19, Ch.Budingeris 15, Sh.Larkinas ir A.Hanga po 13/ C.Higginsas 21, N.De Colo 15, M.Teodosičius 13. 11862 žiūrovai.

Stambulo „Fenerbahce“ – Atėnų „Panathinaikos“ 79:61. B.Dixonas 13, J.Nunnally 12, E.Udoh 10, 10 atk.kam./ K.C.Riversas 16, Ch.Singletonas 12. 12973 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Pirėjo „Olympiakos“ 64:60. B.Dunstonas 16, Th.Heurtelis 13, D.Brownas 12, J.Grangeris 11/ V.Spanoulis 15, E.Greenas, G.Printezis ir V.Mantzaris po 8. 10345 žiūrovai.

Stambulo „Darussafaka“ – Madrido „Real“ 81:88. A.Žižičius 20, S.Wilbekinas 18, B.Wanamakeris 17, A.Moermanas 11/ J.Carrollas 21, G.Ayonas 18, L.Dončičius 13, S.Llullis 12. 4943 žiūrovai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.