EUROLYGA 2023

Į konflikto sūkurį su Š. Marčiulioniu patekęs žurnalistas V. Mačiulis: „Noriu jam pažiūrėti į akis ir paklausti – kodėl?“

Kai  praėjusį sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje per 95 metų krepšinio jubiliejaus minėjimą prieš tūkstantinę minią žinomas žurnalistas Vidas Mačiulis buvo karūnuotas Lietuvos krepšinio metraštininku, džiaugsmo ir pasididžiavimo bangą temdė galvoje kirbantys nevilties klausimai – „kodėl“ ir „už ką“. Tądien pirmą kartą per jo beveik 50 metų televizinę karjerą buvo „užsmaugtas“ V.Mačiulio kūrybinis „vaikas“ – filmas apie vieną garsiausių šalies krepšininkų Šarūną Marčiulionį. Įžymybė pareikalavo nerodyti per televiziją apie jį sukurtą keturių dalių dokumentinį filmą „Šarūnas Marčiulionis“. Tačiau jau šį sekmadienį 15 val. pirmoji filmo dalis bus parodyta, nors krepšinio legenda ir toliau teisiniais keliais bando neleisti filmui išvysti dienos šviesą.

 Šarūnas Marčiulionis ir Vidas Mačiulis
 Šarūnas Marčiulionis ir Vidas Mačiulis
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Apr 28, 2017, 10:06 PM, atnaujinta Apr 29, 2017, 8:25 AM

„Tai yra skaudžiausia, kas nutiko mano gyvenime. Negaliu paaiškinti kas atsitiko ir kodėl tokia mano draugo reakcija. Iki tol jokio blogo žodžio iš Šarūno pusės nebuvau girdėjęs. Maža to – Š.Marčiulionis žinojo, kad kursiu filmą apie jį ir su viskuo sutiko. Vienintelis rimtas prašymas iš jo pusės buvo konkretus – nerodyti pristatant juostą kino teatre ir neplatinti filmo kopijų kaip vaizdo įrašų. Skaudu, kai po to esu apkaltintas nežinia kuo. Ir dar kažkokie draudimai, grasinimai teismais“, – emocingai apie širdies sopulį kalbėjo 25 metus „Krepšinio pasaulio“ laidą kuriantis ir vedantis 71-erių V.Mačiulis.

Daugiau nei prieš mėnesį anonsai skelbė, kad  keturis sekmadienius iš eilės „Lietuvos ryto TV“ suteiks sporto gerbėjams galimybę „pasivaikščioti“ po Š.Marčiulionio sportinės karjeros labirintus.  

Kaskart 45 minučių trukmės keturiuose filmuose , kurių bendras pavadinimas „Šarūnas Marčiulionis“, žiūrovai turėjo išvysti istorijas „Daina – gyvenimo metafora“, „Olimpinis ledlaužis numeris 13“, „Ne toks kaip kiti“, ir „LKL – krepšinis Lietuvoje vėl“.

Tačiau likus kelioms dienoms iki premjeros, Lietuvos krepšinio legenda 52-iejų Š.Marčiulionis netikėtai smogė kūrėjui  ir televizijai – pareikalavo nerodyti filmo apie save.

„Kaip aš galiu pritarti tam, ko nemačiau, kas apskritai nebuvo derinta? Nieko nežinau apie tą filmą, nedaviau sutikimo jį kurti, o jo pavadinime – mano pavardė“, – lrytas.lt tikino Š.Marčiulionis, kadaise ir pats baigęs žurnalistikos universitetines studijas.

NBA lygoje karjerą prieš du dešimtmečius užbaigęs Š.Marčiulionis prieš savaitę kalbėjo, kad prieš rodant filmą būtina išspręsti krūvą teisinių klausimų, o ne paskutinėje vietoje ir amžinatilsių tėvų atminimas. Be to, „Krepšinio pasaulyje“ laidos kūrėjas net nesuteikė galimybės pamatyti visą filmą ir tik per kitus žmones perdavė vienos serijos laikmeną. 

„Kodėl pasakiau, kad negalima rodyti? Todėl, kad nežinau, kas apie mane ten bus parodyta. Ar kad aš darželyje žaidžiau krepšinį, ar Amerikoje, ar rinktinėje – juk nieko nežinau. Būkime teisingi: pasaulyje yra kažkokios teisės, leidimai, sutartys. Galiausiai yra filmuota medžiaga su mano amžinatilsį tėvais – juk niekas nepaprašė leidimo naudoti jų atvaizdus. Tai bent jau yra etikos dalykai – tai juk reikia suderinti. Kaip suprantu, filmas buvo kuriamas ne sau, ne namie pasižiūrėti ir į lentyną padėti“, – priekaištų kūrėjui V.Mačiuliui pareiškė sporto legenda.

- Kaip  įvertintumėte jūsų ir Š.Marčiulionio konfliktinę situaciją?, – lrytas.lt paklausė 1042 laidas „Krepšinio pasaulyje“ bei 6 filmus apie sportą ir jo žvaigždes sukūrusį žinomą žurnalistą V.Mačiulį.  

- Skaudžiausia, kad gerbiamas Šarūnas tikina, kad nieko nežinojo apie mano kuriamą filmą. Kai perskaičiau tai, pasidarė silpna. Juk per jo 50-emtį kalbėjomės apie tai, šneka buvo ir apie kažkokią paramą tam filmui. Kai kalbos liko tik kalbomis ir man buvo atsukta nugara, ėmiausi darbo, tik kad filmas apie tokį iškilų žaidėją, LKL ir savo vardo krepšinio mokyklos įkūrėją būtų padarytas. Nė cento už jį negavau. Sukūriau jį visiems Š.Marčiulionio talento gerbėjams.

- Jums priekaištaujama, kad nederinote filmo scenarijaus su Š.Marčiulioniu, po to filmo neparodėte legendai.

- Žinote, filmas padarytas iš mano asmeninių archyvinių vaizdo įrašų, kurie, noriu pabrėžti, buvo rodomi „Krepšinio pasaulyje“ laidoje. Viskas buvo rodyta ir net po kelis kartus ir tada jokių teisinių kolizijų nebuvo. Kiek prisimenu, Šarūnas niekada iki šiol nereiškė pretenzijų dėl vieno ar kito reportažo apie jį.  Maža to – labai daug daug filmavimų vyko jam priklausiusiame „Šarūno“ viešbutyje. Neatsirado tuose filmuose, kurie bus rodomi mėnesį, nieko papildomo – norėjau parodyti gražų žinomo krepšininko pasaulį, kad jis dar yra ir puikus dainininkas. Juk Šarūnas pats man yra padovanojęs kasetę su savo dainomis. Tad mano medžiaga, mano kūrinys, per jubiliejų nemažai kalbėjome apie filmo koncepciją...

Dėl to, kad aš neparodžiau jam kūrinio, galiu tik pasakyti taip: paskambinau jam, pasakiau, kad atvežiau pirmąją dalį filmo. Šarūnas tikino, kad serga gripu ir paprašė perduoti tą filmą per jo darbuotoją. Taip ir padariau. Po to, kiek skambinau, neprisiskambinau Šarūnui. Maniau, kad jam patiks filmas, gal net pagirs, o dabar į mane dar ir akmenys mėtomi.

Man labai gaila sakyti, bet gerbiamas Š.Marčiulionis neturėjo jokios moralinės teisės uždrausti rodyti filmą, nes tai yra tik mano archyvai ir mano darbas.

- Pirmąją filmo dalį galima bus pamatyti jau sekmadienį. Nebijote, kad būsite užtampyti teismuose?

- Žinote, aš esu visu šimtu procentų įsitikinęs, jog esu teisus. Nelabai suprantu, kur kokie teisiniai klausimai persipintų. Su Š.Marčiulionio tėvais kalbėjausi jo viešbutyje 1992 metais, tai viską rodėme, apie tėvą kalba Augustas Marčiulionis, bet jį atsivedė ir leido filmuoti mama Sandra Marčiulionienė. Kartoju, tai yra visi archyviniai kadrai – jie buvo eteryje, o medžiagoje – nė vieno naujo ar neva skandalingo fakto. Man tik kyla klausimas – nejaugi už teigiamų faktų pateikimą privalai kentėti? Jei taip bus – tai atsiprašau. 

- Po šio filmo jūsų ir Š.Marčiulionio santykiai gali gerokai pašlyti. Esate pasirengęs ilgametės draugystės nutrūkimui?

- Norėčiau pasižiūrėti Šarūnui į akis ir paklausti – „kodėl“, „už ką“. Tiek metų šaunios draugystės, o dabar bandoma viską griauti. Ir net advokatų pagalba. Tačiau esu taikus žmogus – aš visada paduodu ranka. Net ir tiems, kurie bando mane įžeisti ar sumenkinti. Būtent dabar tai ir vyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.