EUROLYGA 2023

Europos čempionato reitingas: Lietuvos rinktinė išstumta iš medalių dalybų

Europos vyrų krepšinio čempionatas prasidės paskutinę vasaros dieną – rugpjūčio 31-ąją. Kol kas kai kurios nacionalinės federacijos dar nepaskelbė kandidatų sąrašų, Graikijos rinktinė net neturi trenerio, bet nemažai ryškiausių žvaigždžių jau patvirtino, jog planuoja atvykti į keturiose Europos ir Azijos šalyse vyksiančią krepšinio šventę. Iki jos likus trims mėnesiams nesunku įžvelgti, kas bus Europos pirmenybių favoritai ir autsaideriai. 

 Lietuvos rinktinė liepą pradės pasiruošimą Europos čempionatui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lietuvos rinktinė liepą pradės pasiruošimą Europos čempionatui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2017, 10:31 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:27 PM

1. Ispanija

2015 metų Europos čempionų treneris Sergio Scariolo, dar vasarį aplankęs NBA rungtyniaujančius Ispanijos krepšininkus, neišgirdo nė vieno neigiamo atsakymo. Atvykti į rinktinę pažadėjo net ir 36-erių Pau Gasolis, kuris, atrodo, nori paskutinį kartą pažaisti vienoje komandoje su broliu Marcu, dėl traumos praleidusiu Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Jei neatsitiks nieko nenumatyto, Europos čempionate rungtyniaus ir Ricky Rubio, ir Sergio Rodriguezas, ir Nikola Mirotičius, ir Alexas Abrinesas, ir Sergio Llullis, ir dauguma kitų geriausių tiek NBA, tiek Europos klubams atstovaujančių ispanų. 

Kad šią vasarą nepadės nacionalinei komandai, pranešė tik vienas S.Scariolo akiratyje buvęs krepšininkas – 37-erių Felipe Reyesas. Tačiau ir be jo Ispanija suburs puikiai subalansuotą žvaigždžių komandą, galinčią vėl siekti aukščiausių tikslų. 

2. Graikija

Graikams tikriausiai net patiems reikia išsiaiškinti, kurie jų krepšininkai jau baigė karjerą rinktinėje, o kurie vis dar planuoja vilkėti nacionalinės komandos aprangą. Tačiau šiuo metu tai nėra didžiausias rūpestis, nes Graikijos rinktinė kol kas net neturi trenerio! Graikijos krepšinio federacija buvo susitarusi su Dimitriu Itoudžiu, bet Maskvos CSKA pareiškė, jog neleis jam imtis antrų pareigų, ir graikų krepšinio vadovai atsidūrė akligatvyje, iš kurio neišeina jau tris mėnesius. 

Kol nėra trenerio, nekalbama ir apie vyresnės kartos krepšininkų sprendimą. Kita vertus, net jei keli Graikijos rinktinės senbuviai nuspręs ištarti „sudie“, didelės tragedijos nebus, nes pasitempus jaunesniajai kartai, pajėgių krepšininkų graikams netrūksta. Juo labiau kad į antrąjį geriausių NBA žaidėjų penketą išrinktas Giannis Antetokounmpo jau kraunasi lagaminus kelionei į rinktinės stovyklą, o taip pat NBA klubams atstovaujantys Kostas Koufos ir Giorgos Papagianis nėra užsiminę, jog nenori dalyvauti Europos pirmenybėse. 

Graikai gali sulaukti ir pastiprinimo. Neseniai šios šalies pilietybę gavo graikų kraujo turintis amerikietis Zachas Auguste‘as.

3. Kroatija

Kroatai jau daugiau nei du dešimtmečius, nuo 1995 metų Europos čempionato, neiškovojo jokių didžiųjų turnyrų medalių. Nuo tada pasikeitė ir visa žaidėjų karta, ir nemažai trenerių, o pernai užduoties nutraukti pergalių badą vėl ėmėsi 1995-ųjų bronzinės komandos strategas Aleksandaras Petrovičius. 

Pergalių badą jaučia ir krepšininkai: NBA žaidžiantys Bojanas Bogdanovičius ir Dario Šaričius, keli vyresnės kartos žaidėjai tvirtai pareiškė, kad jiems atvykti į rinktinę nesutrukdys jokios kliūtys. Vis dėlto taip galvoja ne visi – kitas NBA žaidėjas Mario Hezonja neketina dalyvauti Europos čempionate. O Eurolygos veterano Ante Tomičiaus paslaugų atsisakė pats A.Petrovičius, kuris galbūt įsižeidė dėl pernai išgirsto neigiamo vidurio puolėjo atsakymo. 

Iš krepšininkų, pernai rungtyniavusių Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, nebus ne tik M.Hezonjos, bet ir sunkią traumą patyrusio Marko Arapovičiaus. Užtat vyrų rinktinės aprangą turėtų apsivilkti kitas jaunas talentas Ivica Zubacas ir, galbūt, Draganas Benderis (šiedu krepšininkai pernai debiutavo NBA). 

4. Serbija

„Denver Nuggets“ labai nenori, kad į rinktinę važiuotų šį sezoną NBA ryškiai sužibėjęs Nikola Jokičius, „Minnesota Timberwolves“ tikisi, kad traumą ramiai išsigydys Nemanja Bjelica, vasarą vestuves atšoksiantis ir apie persikėlimą į NBA vis pasvarstantis Milošas Teodosičius po traumų apkartinto sezono irgi labai atsargiai kalba apie galimybę žaisti Europos čempionate, o Stefanas Markovičius dar pernai paskelbė, kad baigė karjerą rinktinėje. 

Treneris Aleksandaras Džordževičius gali likti be kelių geriausių krepšininkų, ir nors „Ereliai“ jau ne sykį buvo atsidūrę panašioje padėtyje, minėtų žaidėjų praradimas gerokai sumažintų jų galimybes kovoti dėl medalių. 

Beje, tikėtina, kad šią vasarą Serbijos rinktinėje debiutuos natūralizuotas amerikietis. Tačiau serbai galvoja ne apie komercinę natūralizaciją, o apie pilietybės suteikimą keliems serbų kilmės amerikiečiams. Jiems netgi surengta speciali treniruočių stovykla Denveryje. 

5. Lietuva

Platų kandidatų sąrašą paskelbęs Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis kol kas neišgirdo nė vieno viešo neigiamo atsakymo. Atsisakymų veikiausiai bus, bet naujajam strategui daugiau nerimo turėtų kelti tai, jog daugumai rinktinės senbuvių (NBA debiutavusiam Mindaugui Kuzminskui, Jonui Mačiuliui, Mantui Kalniečiui) šis sezonas nebuvo pakankamai geras, o Donatas Motiejūnas apskritai pasiklydo savo karjeros vingiuose. Aiškiai matomi buvo tik „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas ir Kauno „Žalgirio“ lyderis Paulius Jankūnas. 

 

Kita vertus, raumenis sustiprino Lukas Lekavičius ir Čempionų lygos finalo ketverto naudingiausiu žaidėju išrinktas Marius Grigonis. Ir apskritai nebus nieko naujo, jei geriausi Lietuvos krepšininkai rinktinėje žais naudingiau negu klubuose. 

6. Prancūzija

Po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių „mėlynieji“ atsisveikino su ilgamečiu vedliu Tony Parkeriu, o šių metų pavasarį apie sprendimą praleisti Europos čempionatą paskelbė dar du NBA rungtyniaujantys prancūzai Nicolas Batumas ir Rudy Gobert‘as, šį sezoną išrinktas į antrąjį geriausių lygos žaidėjų penketą. 

Antrojoje linijoje atsiradusią spragą tikriausiai užpildys Evanas Fournier. Dėl nedidelių nesutarimų su Prancūzijos krepšinio vadovais ir didelių nesutarimų su T.Parkeriu pernai į olimpinę komandą neatvykęs E.Fournier jau pažadėjo, jog yra pasirengęs prisidėti prie Vincent‘o Collet buriamos ekipos. 

Eurolygoje šį sezoną spindėjo dar keli prancūzai gynėjai (Nando De Colo, Thomas Heurtelis, Rodrigue‘as Beaubois), tačiau „mėlynųjų“ priekinė linija atrodo kur kas kukliau, todėl jai svarbus kiekvienas kovotojas. O be R.Gobert‘o ir pernai iš rinktinės pašalinto Alexis Ajincos (jis net neįtrauktas į labai platų 37 kandidatų sąrašą) prancūzų galimybės laimėti medalius ženkliai sumažėja. 

7. Slovėnija

Slovėnija ketina per Europos čempionatą pristatyti pribloškiantį gynėjų duetą, kurį sudarys „Miami Heat“ ekipoje spindintis Goranas Dragičius ir geriausiu jaunu Eurolygos krepšininku išrinktas Luka Dončičius. Jie neabejotinai bus smogiamoji slovėnų jėga, tačiau kitos pozicijos šioje rinktinėje yra aiškiai silpnesnės, o naujam treneriui serbui Igorui Kokoškovui galvos skausmo dar pridėjo ir sunki Zorano Dragičiaus trauma, dėl kurios Milano „Emporio Armani“ žaidėjas nedalyvaus Europos čempionate. 

Pastarosiomis savaitėmis sklido kalbos, kad slovėnai nori natūralizuoti Anthony Randolphą arba Kyle‘ą Hinesą, bet Slovėnijos krepšinio vadovai paneigė šiuos gandus. Žadama, jog rinktinėje vėl žais kitas natūralizuotas aukštaūgis bosnis Alenas Omičius, pernai atstovavęs Slovėnijai atrankos turnyre. 

8. Turkija

Turkija bus pagrindinė šių metų Europos čempionato šeimininkė, tačiau šios šalies sirgaliai turi daug priežasčių nerimauti dėl „12 milžinų“ galimybių. Nors Stambulo „Fenerbahce“ ką tik pirmą kartą tapo Eurolygos čempionu, tiek šiame, tiek kituose stipriausiuose šalies klubuose vietos žaidėjai atliko gana nežymius vaidmenis, o pro gausias legionierių gretas prasibrovė tik Cedi Osmanas (Stambulo „Anadolu Efes“) ir Sinanas Guleras (Stambulo „Galatasaray“). 

Tiesa, naujasis rinktinės treneris Ufukas Sarica, taip pat dirbantis Stambulo „Besiktas“ klube, dar galės pasikliauti natūralizuotu amerikiečiu Bobby Dixonu ir NBA žaidžiančiu Ersanu Ilyasova, bet kitas NBA krepšininkas Omeras Asikas neketina atvykti į rinktinę, o geriausias šių dienų Turkijos krepšinio auklėtinis Enesas Kanteras tėvynėje nepageidaujamas dėl politinių motyvų (prieš kelias dienas Turkijoje netgi buvo panaikintas jo paso galiojimas ir išduotas sulaikymo potvarkis). 

Vis dėlto nurašyti turkų negalima. Šios šalies rinktinė du kartus iškovojo didžiųjų turnyrų medalius, ir abu kartus (per 2001 m. Europos čempionatą ir 2010 m. pasaulio čempionatą) ant garbės pakylos lipo žaisdama namie. 

9. Italija

Italijos krepšinio federacija paskelbė, jog baus krepšininkus, kurie atsisakys žaisti rinktinėje. Vien šis pareiškimas rodo, jog atmosfera Italijos krepšinyje nėra visai sveika, o siekiant atgaivinti rinktinės pergalių tradicijas neužteks vien trenerio Ettore Messinos sumanumo. 

Jo treniruojama komanda Europos čempionate vėl bus viena didžiausių mįslių. Jei NBA žaidėjais Danilo Gallinari ir Marco Belinelli bei naujuoju Eurolygos čempionu Luigi Datome visada galima pasikliauti, tai pastaruoju metu tamsiame savo minčių tunelyje pasiklydę Andrea Bargnani ir Alessandro Gentile gali būti kaip uždelsto veikimo bomba, kurios sprogimo pasekmės nenuspėjamos. Neprognozuojami krepšininkai gali susprogdinti tiek savus, tiek svetimus. 

10. Latvija

Garsiausias šių dienų Latvijos krepšininkas Kristapas Porzingis pernai atsisakė padėti rinktinei olimpiniame atrankos turnyre, bet šiais metais pažadėjo atvykti į komandą ir dalyvauti Europos čempionate. „New York Knicks“ milžino sprendimas turėtų pakelti ir kitų geriausių latvių krepšininkų nusiteikimą, o vienoje vietoje susibūrus NBA arba Eurolygoje žaidžiantiems Daviui ir Dairiui Bertanams, Janiui Strėlniekui, prisidėjus šį sezoną spindinčiam Janiui Timmai, parako dar turinčiam veteranui Janiui Blūmui, geriausiu jaunu Europos taurės krepšininku išrinktam Rolandui Šmitui ir kitiems gabiausiems jaunos kartos žaidėjams, treneris Ainaras Bagatskis gali pasvajoti apie aukštumas, į kurias jo šalies rinktinė pakyla retai. 

11. Rusija

Rusijos krepšinio padėtis nėra gera, bet ir nėra tokia prasta, kokios prastos buvo rinktinės vietos dvejose praėjusiose Europos pirmenybėse (jose rusai iškovojo tik po vieną pergalę ir nepateko į aštuntfinalį). Prastų rezultatų priežastis buvo vienybės trūkumas ir kelių geriausių krepšininkų atsisakymas atstovauti savo šaliai. Pastarąją problemą galbūt išspęs Rusijos krepšinio federacijos vadovu tapęs Andrejus Kirilenka, kuris jau gavo pažadą, kad į rinktinę grįš NBA rungtyniaujantis Timofejus Mozgovas, o sirgaliai tikisi, kad nugaros komandai nebeatsuks tą anksčiau darę buvę NBA krepšininkai Andrejus Švedas (šį sezoną išrinktas naudingiausiu Europos taurės žaidėju) ir Sergejus Karasiovas. Vis dėlto daugumai kitų žaidėjų, kuriuos į Turkiją vešis treneris Sergejus Bazarevičius, paprasčiausiai trūksta talento, todėl Rusijos nebus net plačiame pretendentų laimėti medalius sąraše.

12. Gruzija

Į ketvirtą iš eilės Europos čempionatą patekusiai Gruzijos rinktinei niekada nekilo problemų dėl krepšininkų patriotiškumo. Jei gruzinai į kurį nors turnyrą atvykdavo nestipriausios sudėties, tai tik dėl traumų, bet ne dėl žaidėjų atsisakymų. Šiais metais vienintelė problema gali būti sunki Viktoro Sanikidzės trauma, dėl kurios jis nežaidžia jau ilgiau nei pusmetį. 

Užtat Ispanijos lygoje puikiai žaidžia Giorgis Šermadinis, Tornike Šengelija ir Beka Buržanadze, NBA čempionate visas jam skiriamas užduotis patikimai atlieka Zaza Pačulija, o graiko Ilijo Zouro treniruojamoje rinktinėje užpildyti silpnąją įžaidėjo poziciją pasiruošęs natūralizuotas amerikietis Michaelas Dixonas. Žinoma, atsarginių suolas vėl bus silpnoji gruzinų vieta, bet ši komanda turi pakankamai galios, kad jai nereikėtų iš pirmojo etapo Izraelyje keliauti tiesiai namo. 

13. Vokietija

Vokietijos rinktinė pradėjo sudėtingą laikotarpį „po Dirko Nowitzki“. Tiesa, vokiečiai jau turi naują ryškią žvaigždutę – pagrindinį „Atlanta Hawks“ įžaidėją Dennisą Schroderį, kuris prieš kelias dienas patvirtino, kad tikrai atvyks į rinktinę. Tačiau D.Schroderis – ne D.Nowitzki lygio žaidėjas, o ir jo palydą net geriausiu atveju sudarys tik būrys Europos krepšinio vidutiniokų (Tiboras Pleissas, Maikas Zirbesas, Johannesas Voigtmannas). Kita vertus, amerikiečio Chriso Flemingo treniruojamos komandos privalumas gali būti lygi sudėtis, kuri bent pirmajame etape pravers kovojant su trumpą atsarginių suolą turinčiais varžovais. 

14. Belgija

Belgijos krepšininkai patriukšmavo per 2013 metų Europos pirmenybes, kuriose užėmė devintąją vietą, o užpernai sugebėjo įveikti Lietuvos rinktinę. Abiejuose turnyruose „Liūtams“ trūko svarbių krepšininkų: pirmajame – dėl traumos nežaidusio natūralizuoto amerikiečio Matto Lojeski, antrajame – jaunojo talento Emanuelio Lecomte‘o, negalėjusio atvykti dėl studijų Amerikoje. 

Nuo 2005 metų rinktinę treniruojantis Eddy Casteelsas tikisi šią vasarą sulaukti visų geriausiųjų, o be dviejų paminėtų žaidėjų komandos lyderiai turėtų būti jau seniai Ispanijos lygoje žaidžiantys Axelis Hervelle‘is, Jonathanas Tabu ir Samas Van Rossomas. 

15. Čekija

Anksčiau retai į Europos čempionatą patekdavusi Čekijos komanda užpernai nudžiugino savo sirgalius aukšta septintąja vieta. Už ją labiausiai buvo dėkojama Tomašui Satoransky, Janui Vesely, natūralizuotam amerikiečiui Blake‘ui Schilbui ir izraeliečiui treneriui Ronenui Ginzburgui. 

T.Satoransky, kuris šį sezoną nusivylė pernelyg menku vaidmeniu „Washington Wizards“ klube, tvirtai pažadėjo, kad atstovaus savo šaliai ir šiais metais. J.Vesely ir B.Schilbas dar nieko nepažadėjo, bet nėra priežasčių manyti, kad jie į rinktinę neatvyks. Vis dėlto net jei rungtyniaus visi geriausieji, sudėtinga tikėtis, kad Čekijos krepšininkai iššoks aukščiau bambos antrame iš eilės turnyre. 

16. Juodkalnija

Sukurti pergalių receptą 2015 metų Europos čempionatą praleidusiai Juodkalnijos rinktinei bandys Bogdanas Tanjevičius, kuris net būdamas 70-ies nepavargo nuo krepšinio aistrų. Jo sumanymus aikštėje turėtų įgyvendinti NBA rungtyniaujantis Nikola Vučevičius, šį sezoną į geriausių Ispanijos lygos žaidėjų penketą išrinktas Bojanas Dubljevičius ir, tikriausiai, natūralizuotas amerikietis Tyrese‘as Rice‘as. 

Pasak B.Tanjevičiaus, T.Rice‘as sutiko žaisti Europos čempionate, o jei jis persigalvotų, juodkalniečiai turėtų atsarginį variantą – pernai per atrankos turnyrą jiems jau padėjusį Dereką Needhamą. 

Rinktinėje tikrai nebus sunkią traumą patyrusio Vladimiro Dašičiaus, bet treneriui galvą labiau skauda ne dėl jo praradimo, o dėl menko antrosios linijos krepšininkų pasirinkimo. Būtent dėl šios priežasties vienai mažiausių Europos valstybių bus labai sunku kovoti su stipriausiomis žemyno komandomis. 

17. Ukraina

Nė vienai kitai Europos šaliai nebūna taip sunku suburti rinktinėje visus geriausius, kaip Ukrainai. Šiuo metu treneriui Jevgenui Murzinui gerai bent dėl to, kad tvirto „ne“ nepasakė abu NBA žaidžiantys ukrainiečiai Oleksijus Lenis ir Joelis Bolomboy. Kita vertus, nei jie, nei pernai atrankos turnyre nežaidęs Serhijus Gladyris nepasakė ir griežto „taip“.

„Taip“ jau pasakė keli kiti stipriuose Europos klubuose žaidžiantys Ukrainos krepšininkai (Viačeslavas Kravcovas, Kyrylo Fesenko), o pasak J.Murzino, galimybės grįžti į rinktinę neatmeta ir natūralizuotas amerikietis Pooh Jeteris, prieš ketverius metus padėjęs ukrainiečiams iškovoti kelialapį į pasaulio pirmenybes. 

18. Lenkija

Lenkijos rinktinės treneris Mike‘as Tayloras prisipažino, kad visiškai nesitiki stovykloje pamatyti geriausio šalies krepšininko Marcino Gortato. Komandoje veikiausiai nebus ir NCAA arenose žibėjusio Przemyslawo Karnowskio, kuris šiais metais baigia Gonzagos universitetą ir bandys patekti į NBA lygą. 

Jei nenutiks nieko nenumatyto, Lenkijos komandą į kovą ves šį sezoną Kinijos lygoje žaidęs Maciejus Lampe, su Malagos „Unicaja“ klubu Europos taurę iškovojęs Adamas Waczynskis, Turkijos lygoje rungtyniaujantys Mateuszas Ponitka ir Damianas Kuligas bei natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris, kuris Lenkijai atstovavo ir praėjusiame Europos čempionate. 

19. Vengrija

Buvusi Europos čempionė Vengrijos rinktinė į žemyno pirmenybes pateko pirmą kartą šiame amžiuje (praėjusį kartą žaidė 1999 m.). Suprantama, vengrai nekelia grėsmės favoritams, bet žaidžiant silpnoje C grupėje galima pagalvoti ir apie kelionę į Turkiją. 

Juo labiau kad varžovai niekada negali žinoti, ką iškrės vengrų krepšinio šviesulys, šį sezoną į Ispanijos lygos geriausių žaidėjų penketą išrinktas Adamas Hanga. 

Tiesa, jo partneriai gerokai silpnesni. Dauguma juodkalniečio Stojano Ivkovičiaus treniruojamos rinktinės krepšininkų žaidžia Vengrijos lygoje, o du į natūralizuoto žaidėjo vietą pretenduojantys amerikiečiai taip pat atstovauja nestiprių lygų klubams: Damianas Holisas rungtyniauja Portugalijoje, Obbie Trotteris – Lenkijoje. 

20. Suomija

„Vilkų gauja“ net trijuose iš eilės čempionatuose pateko į antrąjį etapą, o šiemet bandys pakartoti istorinius rezultatus kovodama namie. Kol kas labiausiai suomius dominantis klausimas: ar į rinktinę atvyks NCAA čempionate puikiai žaidęs Lauri Markkanenas, kuriam žadamas aukštas šaukimas NBA naujokų biržoje. Pats L.Markkanenas sako, kad norėtų dalyvauti Europos čempionate, bet atsidūrus prie pat NBA slenksčio planai dažnai būna keičiami vos ne keliskart per savaitę.

Kiti geriausi Suomijos krepšininkai (Petteri Koponenas, Erikas Murphy, Sasu Salonas, Geraldas Lee) ir ilgametis jų treneris Henrikas Dettmannas jau nekantrauja, kada galės pasveikinti bilietus į Helsinkio areną nusipirkusius sirgalius. 

21. Izraelis

Izraelis bus vienas iš Europos pirmenybių šeimininkų, bet izraeliečiai tikriausiai norėtų, kad jų šalyje turnyras būtų vykęs tada, kai Izraelio krepšinio padėtis buvo geresnė. 

Tačiau pastaraisiais metais padėtis tik blogėjo: JAV žaidžiantis Omri Casspi nebereikalingas net NBA autsaideriams, vyresniosios kartos krepšininkai Lioras Eliyahu, Yotamas Halperinas, Galis Mekelis, Yogevas Ohayonas atlieka antraeilius vaidmenis Izraelio klubuose, o jaunų talentų visiškai nematyti. Net ir rinktinės treneris Erezas Edelsteinas patyrė skaudų smūgį, kai sezonui vos įsibėgėjus buvo atleistas iš Tel Avivo „Maccabi“. 

Pirmajame etape izraeliečiams padės sirgaliai, bet net ir to gali neužtekti, kad šeimininkų komanda iškovotų kelialapį į aštuntfinalį.

22. Didžioji Britanija

Nors Didžioji Britanija niekada neturėjo Europos užkariavimo planų, rengiantis Londono olimpinėms žaidynėms šioje šalyje buvo kilęs šioks toks krepšinio vajus. Jis tai sustiprėja, tai susilpnėja, tačiau Didžiosios Britanijos rinktinės ambicijos, palyginti su dešimtmečio pradžia, aiškiai sumažėjo.  Ypač po to, kai britai praleido 2015 metų žemyno pirmenybes.

Šiais metais Didžioji Britanija grįžta į stipriausių komandų turnyrą, tačiau net jei į rinktinę vėl atvyks Benas Gordonas, net jei žais Joelas Freelandas, šios šalies krepšinio pajėgos yra per skystos, ir britus į kovą vesiančiam „Milwaukee Bucks“ trenerio padėjėjui Joe Prunty bus nelengva iškovoti bent vieną pergalę. 

23. Rumunija

Jei Rumunijos rinktinės Europos čempionate nebūtų, jos tikrai niekas nepasigestų. Tačiau Rumunija yra viena iš keturių turnyro šeimininkių, todėl be atrankos gavo teisę dalyvauti stipriausių žemyno komandų turnyre, į kurį grįš po 30 metų pertraukos. 

Sirgaliai jokių garsenybių Rumunijos rinktinėje nepamatys. Šiuo metu rumunai neturi ne tik Gheorghe Murešano, tačiau net ir Virgilo Stanescu lygio žaidėjų, o garsiausias šalies krepšininkas yra Vladas Moldoveanu, pernai grįžęs į Klužo klubą iš Lenkijos lygos. 

Europos čempionate rumunams padėti gali nebent hiperentuziazmas ir užnugaryje būsiantys sirgaliai. 

24. Islandija

Islandai pateko į antrą iš eilės Europos čempionatą, tačiau komandai, kurios geriausi krepšininkai žaidžia Ispanijos ar Prancūzijos antrosiose lygose sunku tikėtis bent vienos pergalės net ir kovojant su Europos vidutiniokais. 

Kanadiečio Craigo Pederseno treniruojamai komandai Europos pirmenybės bus pramoga, o daug džiaugsmo suteiks vien galimybė pabūti aikštėje kartu su Prancūzijos, Graikijos ar Slovėnijos aprangą vilkinčiomis NBA bei Eurolygos žvaigždėmis. 

Europos čempionato grupės

A grupė (Helsinkis): Prancūzija, Graikija, Slovėnija, Lenkija, Suomija, Islandija.

B grupė (Tel Avivas): Lietuva, Italija, Vokietija, Gruzija, Ukraina, Izraelis.

C grupė (Klužas): Ispanija, Kroatija, Čekija, Juodkalnija, Vengrija, Rumunija.

D grupė (Stambulas): Serbija, Turkija, Latvija, Rusija, Belgija, Didžioji Britanija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.