EUROLYGA 2023

Nenuspėjamas NBA finalas: ar „Warriors“ lyderis Stephenas Curry atims iš LeBrono Jameso titulus ir žiedą?

24 pergalės ir 1 pralaimėjimas atkrintamosiose varžybose. 11 krepšininkų, žaidusių NBA visų žvaigždžių rungtynėse. Trys finalai iš eilės. Tokias komandas ir žaidėjus viso pasaulio krepšinio aistruoliai galės išvysti NBA finale. „Golden state Warriors“ ir „Cleveland Cavaliers“ ekipos ketvirtadienį pradeda laukiamiausias sezono batalijas. 

Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

2017-06-01 21:03, atnaujinta 2017-06-01 23:03

Nesustabdomieji Kyrie Irvingas ar Kevinas Durantas? Praėjusio sezono čempionai „Cavaliers“ ar taurę į viršų 2015-aisiais kėlę „Warriors? Į šiuos klausimus galės atsakyti tik septynioliką būsimų dienų, kurios ir parodys, kuri iš šių ekipų triumfuos NBA superserijoje. Lrytas.lt kviečia susipažinti su abejomis ekipomis iš arčiau, kad finalą būtų žiūrėti dar įdomiau.

Skaičiai

Minutės pertraukėlės. „Cavaliers“ ekipa po minutinės pertraukėlės atakuoja 47,4 proc. tikslumu ir tai yra geriausias procentas visoje NBA. Po minutinės pertraukėlės „Cavaliers“ vidutiniškai pelno 1,01 taško per ataką ir tai yra antras geriausias rezultatas lygoje, pirmi – „Houston Rockets“ (1,017). 

Tuo tarpu „Warriors“ yra penkti pagal pelnomus taškus po minutinių pertraukėlių (0,963), o pagal pataikymo procentą – antri (46,9 proc.). Įdomu tai, kad „Warriors“ rungtynių metu vidutiniškai atakuoja daug geriau (49,5 proc.) negu tai daro po pasitarimų. 

Taškai po klaidų. „Warriors“ šiame sezone pelno po 19,3 taško po varžovų klaidų ir pirmauja visoje lygoje pagal šį rodiklį. Praėjusiame sezone, kai iškovojo 73 pergales, kariai rinkdavo 17,1 taško po varžovų klaidų.

Atsarginių indėlis. „Cavaliers“ pasistiprinimas sezono pabaigoje klubui išėjo į naudą. Reguliariame sezone dabartinių čempionų atsarginiams pakilus nuo suolelio, jie vidutiniškai pralaimėdavo tą atkarpą 1,3 taško skirtumu. Tačiau atkrintamosiose viskas pasikeitė – pakilus atsarginiams žaidėjams, prieš varžovus jie rinkdavo 8,6 taško daugiau. Labiausiai prie to prisideda Deronas Williamsas, kurio plius minus rodiklis aktrintamosisoe siekia +16,4. 

„Warriors“ ekipos atsarginiai reguliariajame sezone rinko 7,4 taškais daugiau už varžovus, o atkrintamosiose – +7,8. Įspūdingiausią rodiklį galima aptikti prie JeVale'o McGee pavardės. Vidurio puolėjo plius minus rodiklis atkrintamosiose siekia net +26,3.

Šalti nervai. Jei būtų privaloma atlikti spėjimą, kas geriausiai atakuoja krepšį likus 2 minutėms iki rungtynių pabaigos, daugelis pasirinktų K.Irvingą, S.Curry ar kokį kitą patikimą snaiperį iš vienos ar kitos ekipos. Tačiau mažai, kas pasirinktų Draymondą Greeną. Būtent jis geriausiai atakuoja krepšį likus 2 minutėms iki rungtynių pabaigos ir daro tai 45,5 proc. tikslumu (statistika skaičiuota tik krepšininkų, kurie atliko ne mažiau, kaip 30 metimų).

D.Greenas užtikrintai lenkia L.Jamesą (43,8 proc.), K. Irvingą (43,2 proc.), S.Curry (42,4 proc.) ar net K.Durantą (42,2 proc.). Panašu, kad prireikus lemiamo metimo septintosiose finalo serijos rungtynėse, jis turėtų atitekti ne kam kitam, o D.Greenui.

Kaip jie čia atsirado. „Warriors“ reguliarųjį sezoną pradėjo laimėdami 50 rungtynių ir patyrė vos 10 pralaimėjimų. Tai reiškia, kad kariai laimėjo 83,3 proc. rungtynių. Tačiau baigdami sezoną jie iškovojo 29 pergales ir patyrė vos 5 pralaimėjimus, o tai yra dar geresnis laimėtų rungtynių rezultatas – 85,3 proc. 

„Cavaliers“ ekipa per 82 sezono rungtynes iš viso surinko 261 tašku daugiau negu varžovai. Dar įspūdingiau, kad atkrintamosiose kovose per 13 rungtynių jie surinko 177 taškais daugiau negu varžovai. Kiekvienas NBA aistruolis turėtų džiūgauti, jog abi ekipos įgavo geriausias sportines formas antrojoje sezono dalyje.

Greitas krepšinis ar vienas prieš vieną?

Abi ekipos demonstruoja fantastiškus puolimo skaičius, tačiau jos tai daro labai skirtingais būdais.

„Warriors“ net 18,5 proc. atakų yra greitos ir tai yra įspūdingiausias rediklis tarp visų NBA ekipų.

Tuo tarpu „Cavaliers“ pelno 0,99 taško per ataką, kai naudoja „isolation“ puolimą (kai paliekamas krepšininkas žaisti vienas prieš vieną, o komandos draugai išsirikiuoja plačiai aikštėje, aplink trijų taškų liniją. Atėjus vienam iš priešininkų gynėjų į pagalbą po krepšiu, besiveržiantis žaidėjas gali perduoti kamuolį laisvam komandos draugui). „Isolation“ puolimas yra naudojamas 11,9 proc. atakų „Cavaliers“ žaidime. Jie tai daro dažniausiai lygoje. 

Reguliaraus sezono kovos. Ekipos šiame sezone susitiko po kartą ir pasidalino po vieną pergalę. Kalėdų dieną kovoję klubai priminė apie praėjusio sezono finalus, kai „Warriors“ išleido turėtą serijos 3:1 persvarą iš rankų. 

Šiame sezone, likus dar 8 min. ir 17 s. iki rungtynių pabaigos, kariai pirmavo 95:82. Tačiau ir vėl K.Irvingo tritaškis nulėmė, kad „Cavaliers“ ekipa triumfavo, tiesa, šį kartą ne finale.

Antrąjame tarpusavio susitikime viskas atrodė kitaip. „Warriors“ laimėjo 126:91 ir apie šias rungtynes tuščiažodžiauti neverta, nes rezultatas pasako viską. Vienintelė statistikos grafa, kurią verta paminėti, tai kad „Warriors“ kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo net 58:35.

Ką reiškia žiedas

LeBronas Jamesas. Karalius vaikosi ne tik ketvirtojo savo NBA titulo, ne tik ketvirtojo naudingiausio finalo žaidėjo prizo, bet ir geriausio visų laikų žaidėjo vardo. L.Jamesas yra nuolat lyginimas su Michaeliu Jordanu ir Kobe Bryantu, o būtent didžiausias stygius įspūdingoje  puolėjo karjeroje ir yra NBA titulai. M.Jordanas jų turi 6, K.Bryantas – 5, o prie L.Jameso 3 titulų rikiuojasi ne pati maloniausia statistika. „Cavaliers“ žvaigždė jau pralaimėjo keturiuose NBA finaluose. Šio skaičiaus jis tikrai padidinti nenori.

Stephen Curry. Snaiperis turi tik vieną NBA žiedą ir L.Jamesui šioje grafoje nusileidžia akivaizdžiai. Jei S.Curry nori, kad ši NBA era būtų vadinama, būtent jo, šiam talentui reikia labai pasitempti. 

Jei ne jo netikslūs tritaškiai praėjusių metų septintosiose serijos rungtynėse, galbūt dabar jis ir L.James'as turėtų tiek pat čempionų žiedų. Tačiau realybė yra tokia, kad S.Curry reikia triumfuoti ir šiame, ir kitų metų finale, kad išsilygintų žiedais su karaliumi. Kol kas NBA priklauso L.Jamesui, bet jei kas nors gali iš jo tai atimti, tai tik „Warriors“ žvaigždė S.Curry.

Kevinas Durantas. K.Durantas 2010 metais „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad pratęsia kontraktą su „Oklahoma city Thunder“. 2014-aisiais su emocionalia kalba atsiimdamas sezono naudingiausio žaidėjo titulą dėkojo komandos draugams. 2016-ųjų atkrintamosiose puolėjas pralaimėjo „Warriors“ ekipai, o vasarą papildė jų gretas. 2017-ųjų visų žvaigždžių rungtynėse turėjo kęsti nepatogius momentus su buvusiu komandos draugu Russellu Westbrooku. 

Įsivaizduokite, kad viskas, ką paaukojo K.Durants iki 2016-ųjų vasaros ir viskas ką jis turėjo kentėti šio sezono metu nebūtų vainikuota čempiono žiedu. Atrodo, jog būtent jam šis trofėjus turėtų būtų pats svarbiausias. 

Ar šie skaičiai pasitvirtins, ar priežastys kodėl kiekvienas žaidėjas stengsis dėl čempiono vardo pasiteisins, jau visai greitai sužinosime ir jokių nežinomųjų neliks.

NBA finalo tvarkaraštis:
1-osios rungtynės: Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį (birželio 2d.) 4 val. ryto.
2-osios rungtynės: Naktį iš sekmadienio į pirmadienį (birželio 5d.) 3 val. ryto.
3-osios rungtynes: Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį (birželio 8d.) 4 val. ryto.
4-osios finalo rungtynes: Naktį iš penktadienio į šeštadienį (birželio 10d.) 4 val. ryto.
5-osios finalo rungtynes, jei prireiks: Naktį iš pirmadienio į antradienį (birželio 13d.) 4 val. ryto.
6-osios finalo rungtynes, jei prireiks: Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį (birželio 16d.) 4 val. ryto.
7-osios finalo rungtynes, jei prireiks: Naktį iš sekmadienio į pirmadienį (birželio 18d.), 3 val. ryto.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?