EUROLYGA 2023

Europos čempionato favoritės pusfinalyje egzaminuos Belgijos ir Graikijos krepšininkes

 Ant garbės pakylos kelią gerai žinančios Ispanijos ir Prancūzijos krepšininkės vėl pateko į Europos pirmenybių pusfinalį. Dėl teisės žaisti finale šios komandos susikaus su pirmą kartą tarp keturių geriausiųjų patekusiomis Belgijos ir Graikijos rinktinėmis.

Latvijos ir Ispanijos komandų dvikova<br> fibaeurope.com
Latvijos ir Ispanijos komandų dvikova<br> fibaeurope.com
 Graikijos ir Turkijos rinktinių mačas<br> fibaeurope.com
 Graikijos ir Turkijos rinktinių mačas<br> fibaeurope.com
Latvijos ir Ispanijos rinkinių mačas<br> fibaeurope.com
Latvijos ir Ispanijos rinkinių mačas<br> fibaeurope.com
 Graikijos ir Turkijos rinktinių mačas<br> fibaeurope.com
 Graikijos ir Turkijos rinktinių mačas<br> fibaeurope.com
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 22, 2017, 11:24 PM, atnaujinta Jun 22, 2017, 11:29 PM

Ketvirtadienį Prahoje ketvirtfinalio rungtynėse Belgija nugalėjo Italiją 79:66, Graikija – Turkiją 84:55, Ispanija – Latviją 67:47, Prancūzija – Slovakiją 67:40.  

Šeštadienį pusfinalyje žais Ispanija – Belgija ir Prancūzija – Graikija.

Finalo rungtynės vyks sekmadienį.  

Ketvirtfinalyje pralaimėjusios komandos varžysis dėl 5–8 vietų. Šios rungtynės taip pat bus svarbios, nes Europos pirmenybėse kovojama dėl penkių kelialapių į 2018 metais Ispanijoje vyksiantį pasaulio čempionatą. Tris kelialapius užsitikrino ketvirtfinalyje laimėjusios Prancūzijos, Belgijos ir Graikijos rinktinės, o ispanėms patekus į pusfinalį, kitus du kelialapius gaus ekipos, kurios užims 5–6 vietas, tai yra laimės paguodos pusfinalio rungtynes.

Senbuvės ir naujokės Ispanijos ir Prancūzijos rinktinėms pusfinalis yra įprastas pasiekimas.  Ispanijos komanda šiame amžiuje per aštuonerias Europos pirmenybes net septyniskart laimėjo medalius (vieną – aukso, vieną – sidabro, penkis – bronzos) ir tik 2011 metais buvo nustumta į devintąją vietą.  

Prancūzijos krepšininkės šiuo laikotarpiu laimėjo mažiau medalių, bet ant garbės pakylos lipo ketveriose praėjusiose žemyno pirmenybėse (kartą iškovojo auksą, dukart – sidabrą, kartą – bronzą).  Tuo tarpu Belgijos ir Graikijos krepšininkės pusfinalyje žais pirmą kartą.

Iki šiol geriausias Belgijos rinktinės rezultatas buvo šeštoji vieta (2003 m.), Graikijos – penktoji vieta (2009 m.). Belgėms šįmetis Europos čempionatas yra ypatingas ne vien dėl geriausio istorijoje rezultato, bet ir dėl to, kad jos pirmą kartą iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybes.

Belgijos rinktinė niekada nėra dalyvavusi ir olimpinėse žaidynėse. Graikijos rinktinė po vieną kartą rungtyniavo ir olimpinėse žaidynėse (2004 m., kai žaidynės vyko Atėnuose), ir pasaulio pirmenybėse (2010 m.). 

Pavyzdį rodo veteranė Belgija išugdė vieną geriausių šio amžiaus Europos krepšininkių Ann Wauters, bet Belgijos rinktinės rezultatai būdavo labai kuklūs. A.Wauters visą karjerą kamavo traumos, todėl ji dažnai negalėdavo padėti nacionalinei komandai, o be ryškiausios žvaigždės belgėms net nepavykdavo patekti į Europos pirmenybes.

Šiame amžiuje Belgijos rinktinė žemyno čempionate kovoja vos trečią kartą.  Tačiau šiuo metu 36-erių A.Wauters kupina jėgų ir jos vedama ekipa skina pergalę po pergalės. Tiesa, ketvirtadienį veteranei net nereikėjo parodyti viską, ką moka, nes lyderės vaidmens nuo pirmųjų minučių ėmėsi kita aukštaūgė Emma Meesseman.

Daugiausia jos pastangomis Belgijos rinktinė jau 9-ąją min. pirmavo prieš Italijos komandą 27:11 (E.Meesseman tuo metu buvo pelniusi 10 taškų). Vėliau italės porą kartų buvo pavojingai priartėjusios (13-ąją min. – 23:27, 28-ąją min. – 51:53), tačiau belgių treneriui Philipui Mestdaghui pavyko surikiuoti auklėtines taip, kad varžovių spurtai būtų sustabdyti laiku.  

24-erių E.Meesseman pelnė net 28 taškus ir atkovojo 11 kamuolių. O antra pagal rezultatyvumą buvo trenerio dukra Kim Mestdagh, įmetusi 19 taškų. Beje, rinktinėje žaidžia dar viena Ph.Mestdagho dukra Hanne.

Praradimas ir atradimas Italijos rinktinei ketvirtfinalyje labai trūko vyriausios čempionato krepšininkės Lauros Macchi. 38 metų puolėja negali padėti komandai dėl skruostikaulio lūžio. Nelaimė atsitiko per pirmojo etapo rungtynes L.Macchi susidūrus su Turkijai atstovaujančia amerikiete, buvusia Vilniaus TEO aukštaūge Quanitra Hollingsworth.

Praradimas ypač apmaudus dėl to, kad L.Macchi „mėlynųjų“ marškinėlius apsivilko po labai ilgos pertraukos. Ji dar praėjusio dešimtmečio pabaigoje baigė karjerą rinktinėje ir nuo tada žaidė tik Skijaus „Famila“ klube.  

Bet Italijoje užaugus naujai perspektyvių žaidėjų kartai ir specialistams pradėjus svarstyti, kad rinktinė gali kovoti dėl Europos pirmenybių medalių, kitoms Italijos krepšininkėms pavyko įkalbėti veteranę grįžti į nacionalinę komandą.  Ko gero pagrindinė L.Macchi sugrįžimo priežastis buvo 21-erių Cecilia Zandalasini, kuri tėvynėje vadinama „moterų krepšinio Danilo Gallinari“. C.Zandalasini pirmą kartą dalyvauja Europos čempionate ir tapo didžiausiu jo atradimu.  

Suprantama, C.Zandalasini neatsirado iš niekur. Pernai ji buvo išrinkta naudingiausia Europos merginų (iki 20 m.) čempionato krepšininke (italės laimėjo sidabro medalius) ir jau tris sezonus atstovavo „Famila“ klubui Eurolygos turnyre.  Pastarąjį sezoną jaunoji puolėja dar nebuvo „Famila“ lyderė, bet rungtyniavo gana rezultatyviai ir Eurolygoje įmesdavo 9,1 taško, todėl italai laukė naudingo C.Zandalasini žaidimo ir Europos čempionate.  

Vis dėlto kylančios žvaigždės žaidimas pranoksta net drąsiausius lūkesčius. C.Zandalasini pelno 19,2 taško ir yra rezultatyviausia turnyro žaidėja. Ją lenkia tik namo jau išvykusi ukrainietė Alina Jagupova ir belgė E.Meesseman (po 21,3 tšk.). 

Istorinė graikių akimirka Susižeidus L.Macchi vyriausia čempionato žaidėja tapo 38-erių graikė Evanthia Maltsi. Ši gynėja rezultatyviausių turnyro krepšininkių sąraše užima ketvirtąją vietą (18,2 tšk.), o ketvirtadienį per ketvirtfinalio rungtynes tapo didžiausiu Turkijos rinktinės siaubu. E.Maltsi pelnė 25 taškus, atkovojo 10 kamuolių ir žaidė net 37,5 min. Graikijos rinktinės treneris Kostas Keramidas ko gero galėjo patausoti lyderės jėgas, nes graikės iškovojo netikėtai didelę pergalę.

Kita vertus, skirtumas pradėjo žiauriai augti tik trečiojo kėlinio pabaigoje, todėl K.Keramidas negalėjo būti visai ramus. O rungtynių pradžioje Graikijos komandos strategas buvo labai neramus, nes jo auklėtinės 9-ąją min. atsiliko 6:15. Vis dėlto antrajame kėlinyje vaizdas apsivertė aukštyn kojomis ir 18-ąją min. rezultatą persvėrusios graikės po didžiosios pertraukos nepaliko varžovėms jokių vilčių.

Graikijos krepšininkės antrąjį, trečiąjį ir ketvirtąjį kėlinius laimėjo dviženkliu skirtumu.  „Tai – istorinė akimirka, – sakė treneris K.Keramidas. – Rungtynių pradžioje per daug jaudinomės, bet mūsų aikštės gynyba pakeitė viską“.

Favoričių pasivaikščiojimai Dviem pagrindinėms Europos čempionato favoritėms Ispanijos ir Prancūzijos komandoms ketvirtfinalio varžovės nesukūrė jokių problemų.  Be traumuotos Elinos Babkinos žaidusios latvės prieš ispanes pirmavo tik iki pirmojo kėlinio vidurio.

Tačiau tada Ispanijos rinktinė per 3 min. pelnė 15 taškų iš eilės, nutolo 20:8 ir viską sustatė į savo vietas.  Prancūzės neleido slovakėms išsiveržti į priekį nė akimirką, o nugalėtojos nekėlė abejonių jau po pirmojo kėlinio, kurį Prancūzijos krepšininkės laimėjo 21:6. 

Amerikietės neišgelbėjo Šis Europos čempionatas pasižymėjo tuo, kad jame prastai žaidė natūralizuotų amerikiečių prisikvietusios rinktinės. Krepšininkės iš užjūrio atstovavo devynioms komandoms, o iš jų į ketvirtfinalį pateko tik Ispanija (su Sancho Lyttle iš Sent Vinsento ir Grenadinų) ir Turkija (su Q.Hollingsworth).  Taip pat amerikiečių turėjusios Čekijos, Vengrijos, Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Slovėnijos ir Juodkalnijos rinktinės iš kovos dėl medalių pasitraukė pirmajame etape arba aštuntfinalyje. 

Ketvirtfinalis

Belgija – Italija 79:66. E.Meesseman 28, 11 atk.kam., K.Mestdagh 19, A.Wauters 17/ C.Zandalasini 23, G.Sottana 17.  

Graikija – Turkija 84:55. E.Maltsi 25, 10 atk.kam., A.Spanou 11, S.Kaltsidou 10/ Q.Hollinsworth 15, 10 atk.kam., O.Cakir 11.

Ispanija – Latvija 67:47. A.Torrens 20, M.Xargay 16/ A.Putnina ir K.Vitola po 15.

Prancūzija – Slovakija 67:40. V.Ayayi 13, M.Johannes 12/ B.Balintova 13. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.