EUROLYGA 2023

Prognozuoja liepto galą krepšinio valdžiai: Lietuvos rinktinė – dviejų žvaigždučių viešbutyje?

Trečiadienį prie vieno stalo Barselonoje susėdę šešiolika Eurolygos klubų vadovų priėmė griežtą sprendimą – jų žaidėjų pasaulio čempionato atrankose nebus. 

Nesutarimai tarp FIBA ir Eurolygos skaudžiai atsilieps ir Lietuvos rinktinei.<br> D.Umbraso ir AFP/Scanpix nuotr.
Nesutarimai tarp FIBA ir Eurolygos skaudžiai atsilieps ir Lietuvos rinktinei.<br> D.Umbraso ir AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2017, 10:44 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 8:46 PM

Iškart po to į Eurolygos pusę pasipylė kritikos strėlių lavina – sunerimo sirgaliai, šalių federacijos, o FIBA paskatinta Europos komisija net suabejojo dėl pastarojo sprendimo teisėtumo. 

Eurolyga turi visas teises taip elgtis, juk ją valdo privatus kapitalas. Be to, rinktinių čempionatai trunka kelis mėnesius, o klubų – visą sezoną. Čia matosi galios atsvara, todėl klubinis krepšinis ir turi dominuoti.  

Ypač tada, kai FIBA nelinkusi tartis. Bet tai yra stagnacinė struktūra, kuri vienaip ar kitaip prieis liepto galą“ , – liūdną pasaulio krepšinį valdančios organizacijos ateitį piešė buvęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas

Trintis tarp tarptautinės krepšinio federacijos ir Eurolygos prasidėjo dar prieš kelis metus, o stipresnė kibirkštis įsižiebė 2015-aisiais, kai  FIBA nutarė keisti nusistovėjusią sistemą ir atranką į 2019 metų pasaulio čempionatą organizuoti langų principu.

Nacionalinės rinktinės atrankos mačus turėtų sužaisti viduryje klubinio krepšinio sezono – šių metų lapkričio ir 2018-ųjų vasario mėnesiais. 

Tai reiškia, jog komandų sudėtyje nematysime nei pertraukų sezono metu net nesvarsčiusių NBA ar NCAA, nei Eurolygos krepšininkų. 

Skaudus smūgis federacijoms 

FIBA, aiškindama prieštaringą sumanymą keisti dabartinę sistemą, iki šiol laikosi įsikibusi bene vienintelio argumento – rinktinėms netekus dalies pagrindinių  žaidėjų, savo šanso sulauks jaunesni ar labiau primiršti krepšininkai. 

„Tai, kad jauni žaidėjai gali atsiskleisti, yra geras motyvas, bet reikia suprasti, jog federacijos iš jaunimo neišgyvens. Jos absoliučiai niekur Europoje negauna pakankamai pinigų iš valstybės ir turi užsidirbti pačios. Tai ir yra didžiausia problema.  

Kaip federacijos vasarą pragyvens su dešimt rinktinių, neturint pagrindinės, 80 procentų pajamų duodančios vyrų rinktinės?“, – milžinišką komercinę žalą įžvelgė M.Balčiūnas. 

„Nejaugi grįšime į tuos laikus, kai mūsų vyrų rinktinė gyveno dviejų žvaigždučių viešbučiuose ir važinėjo autobusais? Tikiuosi, kad taip nebus, bet situacija darosi vis blogesnė“, – pridurė jis. 

Ne paslaptis, kad kritiškai į FIBA planus žvelgiančios Europos krepšinio federacijos naujos sistemos toli gražu nelaiko, kaip FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas pavadino, „įdomia“, tačiau jų nuomonė buvo tik lašas jūroje. 

Kadangi FIBA yra pasaulinė organizacija, priimant sprendimus absoliučiai vienodą balso galią turi tiek Lietuvos, tiek JAV, tiek, tarkim, Zimbabvės atstovai. 

„Pasinaudojus kitų žemynų balsais, kurie yra beverčiai krepšinio  galios prasme, ir buvo patvirtintas naujasis formatas“, – langų sistemos priėmimą aiškino M.Balčiūnas. 

Buvęs LKF generalinis sekretorius neslėpė, jog FIBA ir Europos klubų karas jau šį rudenį gali tapti itin aštrus,o keblios situacijos išeitis – gana paprasta.  

„Manau, vis daugiau įtakos federacijų valdyme įgaus klubai. Valdymas ankščiau ar vėliau taps toks, koks yra JAV. Ten rinktinė ir federacija priklauso NBA struktūrai.  

LKL, NKL ir RKL kada nors turėtų kontroliuoti LKF. Po truputį rinktinės kontrolė taip pat pereis į klubų rankas“, – prognozavo specialistas. 

Pasaulio čempionatas – be ispanų? 

Labai tikėtina, kad sezono metu pertraukų atrankoms nedarys ir kai kurios stipriausios nacionalinės Europos lygos – tokius planus rimtai svarsto net Ispanijos ACB čempionatas. 

Nors ir sunku įsivaizduoti, tačiau pastaruoju atveju antrąja ar trečiąja sudėtimi besiversiantiems ispanams gali kilti keblumų patekti į pasaulio pirmenybes. 

Be to, šioje šalyje neatstovauti rinktinei netgi draudžia sporto įstatymas, tad jų krepšinio federacijai kartu su lyga teks spręsti rimtas teisines problemas. 

„Prieš kelis metus FIBA priimtas sprendimas popieriuje atrodė gražiai,  jis buvo lyginamas su futbole vyraujančiu modeliu. Tačiau krepšinio specifika visai kitokia.

Nejaugi FIBA vadovai nenumatė, kad galų gale jie bus pralaimėtojai? Juk dabar viskas bumerangu atsigręžė prieš pačias federacijas“, –  kalbėjo M.Balčiūnas. 

Specialistas neabejojo, jog naujoji sistema skaudžiai atsilieps ir  Eurolygos žaidėjų pagrindu sudarytai Lietuvos rinktinei. 

Dainiui Adomaičiui greičiausiai teks verstis be Pauliaus Jankūno, Antano Kavaliausko, Edgaro Ulanovo, Artūro Milaknio, Jono Mačiulio, Manto Kalniečio ir Luko Lekavičiaus. 

Rinktinės marškinėlių taip pat neapsivilks ir keturi NBA žaidėjai – Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas, Domantas Sabonis bei Donatas Motiejūnas. 

„Rudenį matysime situaciją, kai į aikštę įbėgs trečia rinktinės sudėtis. Manau, lietuviams nebus paprasta nei su lenkais, nei su vengrais. Jų žaidėjai neišsibarstę, žaidžia vienoje lygoje“, – nerimavo M.Balčiūnas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.