EUROLYGA 2023

Susipažinkite – Lietuvos rinktinės kandidatai: legionieriai, kurie nežaidžia Ispanijoje

Į šią savaitę prasidėsiančią Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės stovyklą pakviesti 19 žaidėjų. Tarp trenerio Dainiaus Adomaičio pasirinktųjų – septyni Europos šalyse žaidę legionieriai. Keturi iš jų praėjusį sezoną rungtyniavo Ispanijos lygoje, o dar trys suvažiuoja iš įvairių Europos kampelių ir labai skirtingo pajėgumo komandų.

 Iš kairės: M.Kalnietis, M.Sajus, E.Kairys.<br> lrytas.lt montažas.
 Iš kairės: M.Kalnietis, M.Sajus, E.Kairys.<br> lrytas.lt montažas.
 M.Kalnietis ir vėl turėtų būti vienu rinktinės lyderių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Kalnietis ir vėl turėtų būti vienu rinktinės lyderių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Sajus rinktinėje nežaidė.<br> P.Mantauto nuotr.
 M.Sajus rinktinėje nežaidė.<br> P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 18, 2017, 7:12 PM, atnaujinta Jul 18, 2017, 8:26 PM

Tai – Mantas Kalnietis iš Italijos čempiono vardą praradusio Milano „Emporio Armani“, Martynas Sajus iš Lenkijos lygos vidutinioko Starogardo „Polpharma“ ir Evaldas Kairys iš Turkijos lygos autsaiderio Ušako „Muratbey“. 

Mantas Kalnietis

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2006 m., žaidė 142 rungtynes, pelnė 1154 taškus. Dalyvavo 2009, 2011, 2013 ir 2015 m. Europos čempionatuose, 2006 ir 2010 m. pasaulio čempionatuose, 2012 ir 2016 m. olimpinėse žaidynėse. Laimėjo sidabro medalius 2013 ir 2015 m. Europos čempionatuose, bronzos medalį – 2010 m. pasaulio čempionate.

Tarp Dainiaus Adomaičio sąraše esančių krepšininkų M.Kalnietis rinktinėje debiutavo anksčiausiai. Dar 2006 metais tuometinis rinktinės treneris Antanas Sireika visai jauną gynėją nusivežė į pasaulio pirmenybes. 

Nuo tada M.Kalniečio karjeroje buvo nemažai posūkių, o pastarasis vingis 2016 metų sausį jį nuvedė į turtingiausią Italijos klubą Milano „Emporio Armani“. Ilgametis Lietuvos rinktinės įžaidėjas užpraėjusį sezoną sėkmingai debiutavo tituluotoje komandoje, pelnydavo 7,8 taško ir padėjo jai tapti Italijos čempione, bet praėjęs sezonas jam buvo daug prastesnis.

Tiesa, M.Kalniečio statistika pasikeitė neženkliai. Jis italijos lygoje įmesdavo 7,3 taško ir atlikdavo 4,1 rezultatyvaus perdavimo, o Eurolygoje pelnydavo 7,2 taško ir atlikdavo 2,9 perdavimo, tačiau komandos žaidimui vadovavo gana nervingai ir nejautė didelio trenerio Jasmino Repešos pasitikėjimo. M.Kalnietis aikštėje daugiau laiko praleisdavo tik sezono pabaigoje, kai Milano ekipą užgriuvo traumos. 

M.Kalniečio atstovaujamai ekipai trūko darnos ir ji patyrė fiasko tiek Eurolygoje, kurios reguliariajame sezone užėmė paskutinę vietą, tiek Italijos lygoje, kurioje net nepateko į finalą ir prarado čempionės vardą.

Martynas Sajus

Lietuvos rinktinėje nežaidė.

M.Sajui dar tik 21-eri, todėl jo karjeroje daug kas atsitinka pirmą kartą. Pernai jaunasis vidurio puolėjas pirmą kartą pasirašė sutartį su užsienio klubu, šiais metais pirmą kartą sulaukė kvietimo į Lietuvos vyrų rinktinę. 

Iš Tytuvėnų kilęs A.Sabonio krepšinio mokyklos auklėtinis į rinktinę atvyks po sėkmingo sezono Gdansko Starogardo „Polpharma“ klube, kuriame jam atsiskleisti padėjo treneris Mindaugas Budzinauskas. M.Sajus buvo tvirtas starto penketo žaidėjas, pelnydavo 9,9 taško ir Lenkijos lygoje užėmė vienuoliktąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 6,7) bei antrąją – pagal blokuotus metimus (vid. 1,1).  M.Sajui dar trūko stabilumo, tačiau jis solidžiais asmeniniais rekordais (24 taškai ir 12 atkovotų kamuolių) bei keliais dvigubais dviženkliais reabilitavosi už rungtynes, kuriose nepelnė nė taško. 

Vis dėlto didžiausias M.Sajaus trūkumas – dvikovų su europinio lygio aukštaūgiais stygius. Lenkijos lygoje jis nesusitikdavo su išties galingais varžovais, o ir Stargardo komanda anaiptol neelitiniame PLK turnyre užėmė gana kuklią septintąją vietą. 

Evaldas Kairys 

Lietuvos rinktinėje nežaidė.

E.Kairio pavardė kandidatų sąraše buvo neabejotinai didžiausia trenerio Dainiaus Adomaičio staigmena. Aišku, E.Kairys nebūtų atsidūręs prie rinktinės slenksčio, jei žaisti joje nebūtų atsisakę daug labiau patyrę aukštaūgiai Paulius Jankūnas ir Antanas Kavaliauskas, bet po blankaus sezono Turkijos lygos autsaiderių klube kvietimas į nacionalinę komandą turėjo nustebinti ir patį vidurio puolėją. 

E.Kairys praėjusį sezoną vilkėjo Turkijos lygoje 14-ąją vietą užėmusio ir tik per plauką iškritimo išvengusio Ušako „Muratbey“ aprangą. Lietuvis šiame klube nebuvo svarbus krepšininkas. Jis per visą sezoną Turkijos lygoje ir Čempionų lygoje žaidė vos 17 rungtynių, kitus mačus praleido dėl traumų arba legionierių limito, o po Naujųjų metų į aikštę žengė tik dvejose rungtynėse ir per jas nepelnė nė taško. 

E.Kairio statistikos vidurkiai irgi nebuvo iš kojų verčiantys – 7,4 taško ir 3,9 atkovoto kamuolio Turkijos lygoje bei 7 taškai ir 2,3 atkovoto kamuolio Čempionų lygoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.