EUROLYGA 2023

Pažintis su Lietuvos krepšinio rinktine: ambicingi žaidėjai iš Klaipėdos ir Vilniaus

Į šią savaitę prasidėsiančią Lietuvos vyrų rinktinės stovyklą treneris Dainius Adomaitis pakvietė 19 krepšininkų. Tarp jų – keturi žaidėjai iš komandų, vasaros pradžioje kovojusių dėl Lietuvos krepšinio lygos bronzos apdovanojimų. Tai – Deividas Gailius, Rokas Giedraitis ir Artūras Gudaitis iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ bei Mindaugas Girdžiūnas iš Klaipėdos „Neptūno“. 

 Lietuvos rinktinės pretendentai iš Viniaus ir Klaipėdos komandų<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvos rinktinės pretendentai iš Viniaus ir Klaipėdos komandų<br> Lrytas.lt montažas
Mindaugas Girdžiūnas sieks pirmą kartą praverti rinktinės duris<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Girdžiūnas sieks pirmą kartą praverti rinktinės duris<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūro Gudaičio šansai šiais metais patekti į rinktinę vertinami, kaip niekada realistiškai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūro Gudaičio šansai šiais metais patekti į rinktinę vertinami, kaip niekada realistiškai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rokas Giedraitis sieks pagaliau patekti tarp dvylikos geriausiųjų<br>M.Kulbio nuotr.
Rokas Giedraitis sieks pagaliau patekti tarp dvylikos geriausiųjų<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-07-19 12:32

Mindaugas Girdžiūnas

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2016 m., žaidė 5 rungtynes, pelnė 44 taškus. Oficialiuose turnyruose nedalyvavo. 

Nors M.Girdžiūnui jau 28-eri, jis tik pernai pirmą kartą buvo pakviestas į Lietuvos rinktinės stovyklą. Naujokas labai stengėsi ir rezultatyviai žaidė per draugiškas rungtynes, tačiau tuomet neturėjo jokių realių galimybių patekti į dvyliktuką. 

Šiais metais kandidatų sąrašui smarkiai pasikeitus atsirado kitų konkurentų, bet M.Girdžiūnas turi vieną svarbų kozirį – jį gerai pažįsta naujasis rinktinės treneris Dainius Adomaitis, su gynėju du sezonus dirbęs Klaipėdos „Neptūno“ komandoje. 

Vis dėlto didžiausias M.Girdžiūno trūkumas niekur nedingo. Jis turi labai mažai aukščiausio lygio varžybų patirties (tik pussezonis Eurolygoje) ir visai neturi patirties žaisti su Jono Valančiūno, Jono Mačiulio ar Donato Motiejūno lygio partneriais. 

O praėjusį sezoną žaisdamas žemesnio lygio turnyruose ir su žemesnio lygio partneriais M.Girdžiūnas Čempionų lygoje įmesdavo 6,7 taško ir atlikdavo 3 rezultatyvius perdavimus, Lietuvos lygoje pelnydavo 10,9 taško ir atlikdavo 2,7 rezultatyvaus perdavimo. 

Deividas Gailius

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2014 m., žaidė 23 rungtynes, pelnė 107 taškus. Dalyvavo 2015 m. Europos čempionate (laimėjo sidabro medalį). 
D.Gailius jau daug metų yra netoli Lietuvos rinktinės, tačiau buvęs treneris Jonas Kazlauskas tik 2014 metais pirmą kartą pakvietė šį krepšininką į treniruočių stovyklą. Pirmuoju bandymu prasibrauti į dvyliktuką nepavyko, bet 2015 metais D.Gailius pateko tarp išrinktųjų ir su nacionaline komanda iškovojo Europos pirmenybių sidabro medalį. 

Ar „Lietuvos ryto“ puolėjas reikalingas atsinaujinusiai rinktinei, šią vasarą spręs naujasis treneris Dainius Adomaitis. D.Gailiui jau 29-eri, o iš tokių patyrusių krepšininkų treneriai tikisi patikimesnio ir stabilesnio žaidimo. Tačiau D.Gailiui šių savybių trūko visą karjerą – jis tai prapliumpa tritaškių salvėmis, tai šaudo tuščiai. 

Praėjusį sezoną iš tokių banguotų pasirodymų D.Gailius sukrovė 8,6 taško vidurkį Lietuvos lygoje ir 8,2 taško vidurkį Europos taurės turnyre. 

Rokas Giedraitis

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2015 m., žaidė 5 rungtynes, pelnė 26 taškus. Oficialiuose turnyruose nedalyvavo.

R.Giedraitis jau spėjo susipažinti su Lietuvos rinktinės darbotvarke. Jis į nacionalinę komandą kviečiamas trečią kartą, tačiau užpernai ir pernai buvo tolimo rezervo žaidėjas ir treniruočių stovyklą paliko vienas pirmųjų. Šiais metais puolėjas, kuriam rugpjūčio mėnesį sukaks 25-eri, jau gali tikėtis visiškai kitokio likimo – ir rinktinėje garsių vardų yra mažiau, ir pats R.Giedraitis tapo gerokai brandesniu krepšininku. 

Nors R.Giedraičiui smarkiai trūko stabilumo ir šiek tiek – ryžto priimant sprendimus, sezono pradžioje nelabai daug žaidęs puolėjas įrodė tuo metu „Lietuvos rytą“ treniravusiam Tomui Pačėsui, jog yra vertas aikštėje praleisti daugiau laiko. O sezono viduryje komandą perėmęs Rimas Kurtinaitis puolimo schemose R.Giedraičiui skyrė vieną svarbiausių vaidmenų. 

Europos taurės turnyre R.Giedraitis pelnydavo 9,7 taško, Lietuvos lygoje – 8,7 taško. O per geriausias rungtynes taikliarankis puolėjas į Klaipėdos „Neptūno“ krepšį įmetė net 30 taškų. 

Artūras Gudaitis

Buvęs Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas du kartus kvietė A.Gudaitį į treniruočių stovyklą, bet aukštaūgio argumentai buvo per silpni ir jis nepateko į galutinį dvyliktuką. 

Šią vasarą konkurencija tarp aukštaūgių bus mažesnė, o ir A.Gudaitis tapo visai kitokiu krepšininku. Jis bus vienas nedaugelio kandidatų, galinčių pasakyti, kad praėjęs sezonas buvo geriausias karjeroje. 

A.Gudaitis tapo vienu svarbiausių „Lietuvos ryto“ žaidėjų ir ypač naudingai rungtyniavo Europos taurės turnyre, kuriame pelnydavo 13,2 taško ir atovodavo 8,3 kamuolio. Tiek pagal atkovotus kamuolius, tiek pagal blokuotus metimus Vilniaus ekipos aukštaūgis buvo vienas geriausių Europos taurės reguliariajame sezone, o jo trauma „Top 16“ etape buvo kone svarbiausia „Lietuvos ryto“ nesėkmės priežastis. 

Varžovai A.Gudaitį sunkiai sustabdydavo ir LKL čempionate. Jame neseniai 24-ąjį gimtadienį pažymėjęs vidurio puolėjas įmesdavo 11,4 taško ir atkovodavo 6,6 kamuolio. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?