EUROLYGA 2023

Pažintis su Lietuvos rinktine: NBA bandantys užkariauti lietuviai

Praėjusį sezoną NBA čempionate žaidė keturi mūsų šalies krepšininkai. Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis visų keturių laukė šį savaitgalį prasidėsiančioje treniruočių stovykloje, tačiau pernai NBA debiutavęs Domantas Sabonis Europos pirmenybėse veikiausiai nedalyvaus. 

 NBA lietuviai.<br> lrytas.lt montažas.
 NBA lietuviai.<br> lrytas.lt montažas.
 NBA lietuviai.<br> AFP nuotr.
 NBA lietuviai.<br> AFP nuotr.
 NBA lietuviai.<br>NBA/ „Getty Images“ nuotr.
 NBA lietuviai.<br>NBA/ „Getty Images“ nuotr.
 NBA lietuviai.<br>AFP nuotr.
 NBA lietuviai.<br>AFP nuotr.
 NBA lietuviai.<br>AFP nuotr.
 NBA lietuviai.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 21, 2017, 11:56 AM

Kandidatų sąraše liko kiti trys NBA žaidėjai: Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas ir Mindaugas Kuzminskas

Jonas Valančiūnas

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2011 m., žaidė 99 rungtynes, pelnė 1076 taškus. Dalyvavo 2011, 2013 ir 2015 m. Europos čempionatuose, 2014 m. pasaulio čempionate, 2012 ir 2016 m. olimpinėse žaidynėse. Laimėjo 2013 ir 2015 m. Europos čempionatų sidabro medalius.

25 metų J.Valančiūnas marškinėlius su užrašu „Lietuva“ vilkės jau vienuoliktą vasarą iš eilės. Iš pradžių (nuo 2007 m.) jis atstovavo įvairių amžiaus grupių jaunimo rinktinėms, 2011 metais per vieną vasarą spėjo tapti pasaulio vaikinų (iki 19 m.) čempionu ir debiutuoti vyrų rinktinėje, ir nuo tada nepraleido nė vieno nacionalinių komandų turnyro.

2012 metais NBA debiutavęs J.Valančiūnas jau kelerius metus yra tvirtas „Toronto Raptors“ starto penketo žaidėjas. Praėjusį sezoną jis žaisdavo 25,8 min., pelnydavo 12 taškų, atkovodavo 9,5 kamuolio ir padėjo Toronto komandai ketvirtus metus iš eilės patekti į atkrintamąsias varžybas. Jose „Raptors“ įveikė pirmąjį barjerą, bet ketvirtfinalyje pripažino čempiono vardą gynusio „Cleveland Cavaliers“ pranašumą. 

Praėjęs sezonas „Raptors“ vidurio puolėjui nebuvo nei ypatingai geras, nei prastas. Jo pagrindinė statistika beveik nesikeičia jau ketvirtus metus – nuo 2013-2014 metų sezono, kuriame J.Valančiūnas pelnydavo 11,3 taško ir atkovodavo 8,8 kamuolio. Lietuvis rezultatyviausiai žaidė 2015-2016 metų sezone, kuriame įmesdavo 12,8 taško, bet jo atkovotų kamuolių vidurkis aukščiausiai pakilo praėjusį sezoną. 

Donatas Motiejūnas

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2011 m., žaidė 46 rungtynes, pelnė 330 taškų. Dalyvavo 2013 m. Europos čempionate ir 2014 m. pasaulio čempionate. Laimėjo 2013 m. Europos čempionato sidabro medalį.

Prie vyrų rinktinės slenksčio D.Motiejūnas atsidūrė dar prieš Lietuvoje vykusį 2011 metų Europos čempionatą. Tačiau nacionalinėje komandoje per oficialias varžybas puolėjas debiutavo tik 2013 metais, o dvi praėjusias vasaras atsisakė atvykti į Jono Kazlausko treniruojamą rinktinę. 

Šiuo metu D.Motiejūnui reikia susigrąžinti krepšinio visuomenės akyse prarastą autoritetą. Prieš trejus metus jam pavyko įsitvirtinti „Houston Rockets“ klube (2014-2015 m. NBA čempionate jis pelnydavo 12 taškų ir atkovodavo 5,9 kamuolio), tačiau paskui dėl sveikatos problemų lietuvis žaidė daug blankiau, o praėjusį sezoną apskritai susipainiojo savo karjeros vingiuose, kelis mėnesius visai nežaidė ir tik šių metų sausį pasirašė sutartį su „New Orleans Pelicans“. 

Tačiau D.Motiejūnui nepavyko įsitvirtinti net silpname „Pelicans“ klube. Puolėjas ne per kiekvienas rungtynes sulaukdavo trenerio ženklo pakilti nuo atsarginių suolo, žaisdavo 14,1 min., pelnydavo 4,4 taško ir atkovodavo 3 kamuolius. Palyginti su geriausiu sezonu „Rockets“ komandoje, 26 metų D.Motiejūno rezultatyvumo vidurkis smuko vos ne triskart.

Domantas Sabonis

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2015 m., žaidė 27 rungtynes, pelnė 162 taškus. Dalyvavo 2015 m. Europos čempionate ir 2016 m. olimpinėse žaidynėse. Laimėjo 2015 m. Europos čempionato sidabro medalį.

Nors D.Saboniui dar tik 21-eri, jis vyrų rinktinėje žaidė daugiau nei kai kurie gerokai vyresni šiais metais į treniruočių stovyklą pakviesti krepšininkai. LKF prezidento Arvydo Sabonio sūnus į nacionalinės komandos sūkurį pirmą kartą pasinėrė užpernai ir jau pirmuoju bandymu pateko į dvyliktuką, kuris iškovojo Europos pirmenybių sidabro medalius. 

Trečioji vasara rinktinėje Malagos „Unicaja“ krepšinio mokyklos auklėtiniui galėtų būti kitokia, nes praėjusį sezoną jis jau apsitrynė ir stipriausioje pasaulio lygoje. Tiesa, D.Sabonio debiutas NBA čempionate buvo gana keistas ir prieštaringas. 

Reguliariajame sezone naujokas dažniausiai patekdavo į „Oklahoma City Thunder“ starto penketą (jame žaidė 66 rungtynes), bet ir jo aikštėje praleidžiamas laikas, ir pelnomų taškų skaičius aukštyn-žemyn šokinėjo kaip pašėlęs.

D.Sabonio sezono rekordas buvo 20 taškų, o čempionato pabaigoje iš skaičių pasiutpolkės susidėjo 20,1 min., 5,9 taško ir 3,6 atkovotų kamuolių vidurkis. 

Kad D.Sabonis dar nėra pasiruošęs svarbiam vaidmeniui stiprioje NBA komandoje, parodė atkrintamosios varžybos. Per visą aštuntfinalio seriją, kurioje „Thunder“ pralaimėjo „Houston Rockets“ ekipai, Lietuvos rinktinės puolėjas žaidė tik 6 min.

Tiesa, panašu, kad šiais metais D.Sabonis negalės parodyti, ko išmoko NBA. Krepšininkas pasibaigus sezonui buvo iškeistas į "Indiana Pacers" ekipą. Būtent "Pacers" ir kerta kelią krepšininkui atvykti į rinktinę. Ekipos vadovai nori, kad D.Sabonis vasarą sportuotų individualiai.

Mindaugas Kuzminskas

Lietuvos rinktinėje debiutavo 2012 m., žaidė 75 rungtynes, pelnė 560 taškų. Dalyvavo 2013 ir 2015 m. Europos čempionatuose, 2014 m. pasaulio čempionate ir 2016 m. olimpinėse žaidynėse. Laimėjo 2013 ir 2015 m. Europos čempionatų sidabro medalius.

M.Kuzminskas į rinktinės stovyklą pirmą kartą buvo pakviestas 2012 metais. Pirmuoju bandymu patekti į galutinį dvyliktuką nepavyko, bet nuo 2013 metų puolėjas nepraleido nė vieno didžiojo turnyro ir jau dukart tapo Europos vicečempionu. 

Lietuvos rinktinės senbuvis pernai atvertė visiškai naują karjeros puslapį ir, po šešių Eurolygoje praleistų sezonų persikėlęs per Atlantą, debiutavo NBA čempionate. M.Kuzminskas praėjusį sezoną atstovavo tarp autsaiderių pasimetusiai „New York Knicks“ komandai ir per rungtynes aikštėje praleisdavo 14,9 min. bei pelnydavo 6,3 taško. 

27 metų puolėjui teko susitaikyti su tuo, kad „Knicks“ treneriai jį pasitelkdavo tik tada, kai reikėdavo užkamšyti skyles. Kai komandą praretino traumos, M.Kuzminskas penkis mačus pradėjo starto penkete, bet net po sėkmingų rungtynių (o jo sezono rekordas buvo 19 taškų) būdavo grąžinamas į tolimą atsargą ir užleisdavo vietą pasveikusiems lyderiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.