EUROLYGA 2023

Prekyba pilietybėmis jau pasiekė ir jaunimo krepšinį

 Komercinis krepšininkų natūralizavimas Europoje jau tapo kasdienybe. Senajame žemyne rungtyniauja dešimtys, o gal net ir šimtai amerikiečių, pasiruošusių už atlygį priimti bet kurios šalies pilietybę ir atstovauti naujai tėvynei oficialiuose turnyruose.

 Stevenas Enochas atstovauja Armėnijai, nors prieš porą metų sunkiai įsivaizdavo ,kur ji yra.<br> 247sport.com
 Stevenas Enochas atstovauja Armėnijai, nors prieš porą metų sunkiai įsivaizdavo ,kur ji yra.<br> 247sport.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-24 16:59, atnaujinta 2017-07-24 17:08

Ir nors šis krepšinio nepuošiantis bei rinktinių varžybų idėjai prieštaraujantis reiškinys paplito jau gana seniai, komercinis natūralizavimas peržengia vis naujas ribas.  

Natūralizuoti amerikiečiai, neturintys jokių ryšių su Europos šalimis, jau dalyvauja net ir jaunimo turnyruose. Praėjusį savaitgalį pasibaigusiame Europos vaikinų (iki 20 m.) čempionato B pakopos turnyre Azerbaidžanui atstovavo vos prieš kelis mėnesius ištarti šios šalies pavadinimo nemokėjęs Jordanas Davisas, o Armėnijos aprangą vilkėjo Stevenas Enochas. Šiedu krepšininkai buvo rezultatyviausi turnyro žaidėjai. 

„Pirmoji mano reakcija buvo: „Kur yra ta šalis?“ Paskui su universiteto komandos treneriais gal apie ketvirtį valandos naršėme internete bandydami išsiaiškinti, kaip teisingai tarti Azerbaidžano pavadinimą“, – savo pirmąją virtualią pažintį su Azerbaidžanu prisimena Šiaurės Kolorado universiteto studentas J.Davisas.  

Jis kvietimo atstovauti Užkaukazės valstybei sulaukė šių metų pavasarį, tarpininkaujant buvusiam Azerbaidžano vyrų rinktinės žaidėjui Spenceriui Nelsonui.

 Daug sezonų Europos klubuose žaidęs S.Nelsonas jau buvo primiršęs neilgą tarpsnį, kuriuo pasimatavo Azerbaidžano rinktinės marškinėlius, bet jiems atstovavusio amerikiečio nepamiršo Azerbaidžano krepšinio vadovai. Pradėję ieškoti pastiprinimo vaikinų rinktinei, azerbaidžaniečiai susirado šiuo metu Jutos valstijos universiteto komandoje trenerio padėjėju dirbančio S.Nelsono telefono numerį ir paprašė jo pagalbos.

 S.Nelsonas atrinko kelis kandidatus, o Azerbaidžano krepšinio vadovams iš jų labiausiai į akį krito J.Davisas.  Pasak J.Daviso, jo tėvus smarkiai išgąsdino tai, kad Azerbaidžanas yra netoli Afganistano ir Pakistano, tačiau internete pamatyti šiuolaikiški Baku miesto vaizdai padėjo išsklaidyti abejones, ar verta leistis į keistą odisėją.

„Niekada nebuvau išvykęs iš JAV. Tai buvo vienintelė galimybė pamatyti pasaulį dar prieš baigiant universitetą“, – sakė Azerbaidžano kvietimą priėmęs amerikietis. Suprantama, apsispręsti padėjo ir S.Nelsono patarimas, kad europietiškas pasas gali labai praversti pradėjus profesionalo karjerą. 

Konektikuto universiteto studento S.Enocho kelionė į Armėnija buvo labai panaši. Tiesa, šis 211 cm ūgio vidurio puolėjas Senąjį žemyną atrado dar pernai, o šiais metais Europos jaunimo čempionate Armėnijai atstovavo jau antrą kartą.  

S.Enochas nebuvo vienintelis svetur užaugęs Armėnijos vaikinų rinktinės krepšininkas. Tiek Amerikoje, tiek Europoje gyvena labai daug išeivių iš Armėnijos, o armėniškoji diaspora paprastai brangina savo šaknis ir palaiko labai tvirtus kultūrinius ryšius su protėvių žeme. Todėl ir vaikinų krepšinio rinktinėje rungtyniavo net keli užsienyje gimę ir užaugę armėnų kilmės jaunuoliai.

Europos čempionate J.Davisas pelnydavo 26,8 taško ir buvo rezultatyviausias turnyro žaidėjas. Amerikietis ketveriose iš šešerių rungtynių žaidė be keitimo, bet jo komandos draugai buvo visiškai beviltiški ir lyderiui beveik niekuo nepadėjo.

Net turėdama nupirktą žvaigždę, Azerbaidžano rinktinė laimėjo vos vienerias rungtynes ir užėmė priešpaskutinę 19-ąją vietą.  Azerbaidžaniečiai įveikė tik paskutinėje lentelės eilutėje likusią Maltos rinktinę. Grupės varžybose Rusijos, Slovakijos, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų krepšininkams rungtynės su Užkaukazės komanda buvo lengvas pasivaikščiojimas, o pusfinalyje dėl 17–20 vietų Azerbaidžano krepšininkai pralaimėjo svarbiausią mūšį Armėnijos komandai.  

Armėnijos vaikinai užėmė 17-ąją vietą, bet žaidė kur kas geriau. Jie dar grupės varžybose netikėtai paklupdė Lenkijos komandą, o turnyro pabaigoje įveikė ne tik Azerbaidžano, bet ir Airijos krepšininkus.  Čempionato rezultatyviausių žaidėjų sąraše antrąją vietą užėmęs S.Enochas pelnydavo 22,5 taško. Be to, Armėnijos amerikietis atkovodavo 14,2 kamuolio ir buvo pirmas pagal šį statistikos rodiklį.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.