EUROLYGA 2023

Pirmieji rinktinės žingsniai: ko trūksta ir į kokius klausimus reikia atsakyti?

„Leiskite dirbti“, – nuolat prašo Vyriausybės vadovas. Tai geriausia, ką dabar galima padaryti ir dėl Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės, kuri turnyre Klaipėdoje sunkiai įveikė lenkus 59:58 ir pralaimėjo gruzinams 70:81.

A.Gudaitis (su kamuoliu) žaidė aktyviai per abejas rungtynes ir buvo išrinktas naudingiausiu Lietuvos komandoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Gudaitis (su kamuoliu) žaidė aktyviai per abejas rungtynes ir buvo išrinktas naudingiausiu Lietuvos komandoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos rinktinės puolėjas Donatas Motiejūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos rinktinės puolėjas Donatas Motiejūnas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rinktinės treneriui D.Adomaičiui galvoje lieka daug klaustukų<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rinktinės treneriui D.Adomaičiui galvoje lieka daug klaustukų<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Gudaitis gavo nemažai laiko pasireikšti<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Gudaitis gavo nemažai laiko pasireikšti<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rinktinėje dar nespėjo atsiskleisti gynėjų grandyje rungtyniaujantys krepšininkai<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rinktinėje dar nespėjo atsiskleisti gynėjų grandyje rungtyniaujantys krepšininkai<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Eglė Šilinskaitė-Puškorė

Aug 8, 2017, 1:24 PM, atnaujinta Aug 8, 2017, 1:30 PM

Saulius Skvernelis ir jo kabinetas šimto dienų limitą jau išnaudojo, todėl negali jaustis nekritikuotinas. O štai Dainius Adomaitis ir jo būrys dar tik žengė pirmuosius žingsnius.

Tie žingsniai per dvejas pirmąsias pasirengimo Europos čempionatui rungtynes Klaipėdoje buvo įdomūs, tačiau nedavė atsakymo į įdomiausius klausimus.

Į sirgalius labiausiai intriguojantį klausimą – koks bus D.Adomaičio rinktinės braižas – atsakymo kol kas ir negalėjo būti.

Atsakymų į du kitus svarbius klausimus – kas taps 9–12 rinktinės žaidėjais ir kas bus pagrindinis atakuojantysis gynėjas – Klaipėdoje, matyt, nesužinojo ir pats treneris.

Kas taps dublerio dubleriu?

Turnyras uostamiestyje, kur praėjusį savaitgalį rinktinė aikštėje susitiko su Lenkijos ir Gruzijos komandomis, kol kas beveik nieko neparodė.

Pirmiausia dėl to, kad po fizinio pasirengimo stovyklos pajūryje Lietuvos krepšininkai dar toli nuo tos formos, kurią turėtų pasiekti Europos čempionate.

Iš tų dvejų rungtynių nerealu nuspręsti, kaip atrodys rinktinė, nes jos veidas pirmiausia yra įžaidėjas. Prie šios pozicijos krepšininkų gebėjimų turi prisitaikyti net geriausi pasaulio strategai.

Mantas Kalnietis nuo suolo tik stebėjo aikštėje prakaituojančius rinktinės bičiulius.

Daugiausia rezultatyvių perdavimų (vid. 7,5 per rungtynes ) per Rio de Žaneiro žaidynes pernai atlikęs įžaidėjas ir šįmet bus komandos galva, tačiau eiti į aikštę jam dar buvo ne laikas.

Toks buvo D.Adomaičio planas – turnyre uostamiestyje jis nė neketino atskleisti visų savo sumanymų. Pagrindiniu įžaidėju tapo Lukas Lekavičius, o vienas svarbiausių trenerio tikslų buvo šio dar jauno, bet rinktinėje jau apšaudyto gynėjo dublerio paieškos.

Nei Adas Juškevičius, nei Mindaugas Girdžiūnas vilčių nepateisino. Tai pripažino ir pats treneris. Tačiau ar tikrai rinktinei reikia dar vieno tikro įžaidėjo? Juk akivaizdu, kad L.Lekavičius šioje komandoje pats bus tik M.Kalniečio dubleris.

Kita vertus, visada svarbu turėti planą, ką daryti, jeigu pagrindiniam įžaidėjui nesisektų, jeigu jį stabdytų pražangos, strigtų komandos puolimas arba atsirastų spragų asmeninėje „pirmojo numerio“ gynyboje.

Tokiu atveju L.Lekavičius visuomet bus atsargoje, bet idėjos, kaip dar išjudinti rinktinę, kad ir kelioms minutėms, gali tapti svarbiu koziriu Europos čempionato kovose.

Ne aikštėje, o ant suolo

Net nuspėti būsimo komandos žaidimo braižo turnyre Klaipėdoje buvo neįmanoma ir dėl to, kad abejas rungtynes ant suolo, o ne aikštėje praleido dar vienas svarbus rinktinės ramstis Jonas Mačiulis – vienas sidabrinės 2015 metų Europos čempionato rinktinės vedlių.

Madrido „Real“ puolėjas ir šiemet, matyt, neliks šešėlyje.

Galų gale dar dvi šiemetės rinktinės žvaigždės – Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas Klaipėdoje žaidė tik po vienas rungtynes, o Mindaugas Kuzminskas irgi nespėjo prisiminti žaidimo skonio po ilgesnių atostogų, nei turėjo komandos draugai.

Nuo šių puolėjų formos, nusiteikimo, gebėjimo pajusti kitus žaidėjus itin priklausys, kaip atrodys visa rinktinė.

Per dvikovą su lenkais J.Valančiūnas atrodė užtikrintas, tvirtas ir patikimas. Toks, koks ir turi būti pagrindinis vidurio puolėjas.

Bet rungtynes su Gruzija vidurio puolėjas leido ne aikštėje, o greta žmonos sūpuodamas antragimį Taurą.

Galinga gruzinų priekinė linija siautė aikštėje (Tornikė Šengelija pelnė 19, Giorgis Šermadinis – 17 taškų. Be to, šis vidurio puolėjas atkovojo 12 kamuolių).

J.Valančiūno ir G.Šermadinio dvikova neabejotinai būtų buvęs įdomiausias rungtynių akcentas, tačiau lietuvis turėjo svarbesnių pareigų.

Užtat progų gavo Artūras Gudaitis – naudingiausias turnyro lietuvis žaidėjas (14 min., 11 taškų, 7 išprovokuotos pražangos su Lenkija; 22 min., 17 taškų, 7 išprovokuotos pražangos, 8 atkovoti kamuoliai su Gruzija).

D.Motiejūnas per rungtynes su gruzinais išmėgino ir vidurio, ir sunkiojo puolėjo pozicijas. Baudos aikštelės centre, kur atsistojo jau dvikovos pradžioje, raumenų priaugusiam aukštaūgiui nebuvo itin jauku. Bet antrajame kėlinyje pasitraukęs į kraštą D.Motiejūnas pajuto kraujo skonį ir puldamas, ir gindamasis.

Atsakymo dar nėra

Dar iki akistatų su lenkais ir gruzinais D.Adomaitis užsiminė: šis turnyras jam svarbus tuo, kad galėtų apmąstyti, koks galėtų būti rinktinės dvyliktukas.

Blogiausia tai, kad po šių dvikovų atsakymų, kas bus 9–12 komandos krepšininkai, beveik nėra: niekas iš atsarginių itin neišsiskyrė, bet ir per daug negadino žaidimo.

Didžiausia rinktinės bėda – atakuojantysis gynėjas. Į pagrindinio „antrojo numerio“ poziciją taikosi A.Juškevičius, M.Girdžiūnas, Marius Grigonis, Artūras Milaknis, Martynas Gecevičius, Rokas Giedraitis, Deividas Gailius, bet Klaipėdoje nė vienas jų pernelyg neatsiskleidė.

Turėdamas pajėgų įžaidėją ir galingą priekinę liniją D.Adomaitis gali sugalvoti įvairių schemų. Realu net tai, kad „antruoju numeriu“ žais J.Mačiulis – universaliausias šiemetės rinktinės narys. Tokiu atveju žaidimui galėtų diriguoti M.Kalnietis, M.Kuzminskas būtų „trečiasis“, D.Motiejūnas – „ketvirtasis“, J.Valančiūnas – „penktasis numeris“.

Tačiau jeigu vis dėlto J.Mačiulis stumsis į lengvojo, o M.Kuzminskas – į sunkiojo puolėjo pozicijas, kuris žaidėjas taps pagrindiniu „antruoju numeriu“?

Kita vertus, šis variantas – labiau atsarginis.

Žaisdama tokiu penketu Lietuvos rinktinė atrodytų itin grėsminga dėl ūgio ir jėgos aikštėje, bet šiuolaikinio krepšinio tendencija – žemi, lengvi ir greiti penketai.

Atakuojančiojo gynėjo poziciją praėjusiais metais neblogai buvo užpildęs M.Grigonis. Bet gynėjas dabar gydosi traumą ir neaišku, kaip atrodys grįžęs į aikštę.

Olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire dar rungtyniavo ir Renaldas Seibutis bei Martynas Pocius – gynėjai, kurie galėdavo aštrinti žaidimą ir kurių šiemetėje rinktinėje nėra.

Kol kas trūksta greičio

Atsiduodant emocijoms norėtųsi, kad rinktinė būtų greitesnė.

Tai logiškas noras, mat šiemetė komanda – jauniausia per pastarąjį dešimtmetį.

Statistika rodo, kad per dvikovas su lenkais ir gruzinais lietuviai pelnė vos po 4 taškus greitai kontratakuodami.

Tačiau tam gali būti priežasčių. Realiausia – kad po fizinio pasirengimo treniruočių krepšininkų kojos dar sunkios.

Neatmestina ir tai, jog D.Adomaitis tyčia stabdė žaidimą siekdamas pažiūrėti, kaip atrodo galimi pretendentai į laisvas įžaidėjo ir atakuojančiojo gynėjo vietas.

Mažai greitų kontratakų lėmė ir prastas taiklumas ar bėgant pamestas kamuolys.

Jaudintis dar ne laikas

Pralaimėjimas gruzinams ir sunki pergalė prieš lenkus neturėtų kelti nerimo. Rinktinės tikslas – geriausią sportinę formą pasiekti rugsėjį, kai prasidės Europos čempionatas, o ne triuškinti varžovus jam rengiantis.

Prastas taiklumas – 16/43 dvitaškių (37 proc.) ir 3/23 tritaškių (13 proc.) su Lenkija; 4/19 tritaškių (21 proc.) su Gruzija – irgi dar nieko nerodo, nes rengdamasi komanda mažai čiupinėjo kamuolį, todėl jis slydo iš rankų.

Didelį rezervą D.Adomaičio rinktinė turi ir gludindama gynybą. Krepšininkai kol kas juda ne taip, kaip turėtų. Ypač gindamiesi nuo varžovų dviese prieš du.

Per dvikovą su Gruzija buvo matyti, jog du gynėjai agresyviai atakuoja priešininką su kamuoliu, tačiau likę trys visiškai nepasaugodavo žemyn kertančio aukštaūgio.

Galima nujausti, kad ši gynyba dar neaptarta ir neištobulinta per treniruotes, nes D.Adomaitis norėjo pamatyti, kaip kuris žaidėjas gaudosi savarankiškai.

Po pirmųjų rinktinės repeticijų aišku viena – D.Adomaičiui ir jo būriui teks išspręsti aibę galvosūkių. Bet laiko tam pakankamai. O turnyre Prancūzijoje šią savaitę bus galima pamatyti ir aiškesnį rinktinės žaidimo braižą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.