EUROLYGA 2023

NBA kliūtys – ne tik Lietuvos rinktinei: kam skaudėjo labiausiai?

Kai rudenį vyks pasaulio krepšinio čempionato atrankos turnyro rungtynės, Europos šalių rinktinės privalės žaisti be NBA krepšininkų. Tuo metu jau bus prasidėjęs NBA čempionatas, todėl daugelio nacionalinių komandų lyderiai turės likti Šiaurės Amerikoje. 

 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> Lrytas.lt koliažas
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> Lrytas.lt koliažas
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
 Europos čempionate nežais būrys krepšininkų<br> USA Today Sports nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 8, 2017, 5:07 PM, atnaujinta Aug 8, 2017, 5:20 PM

Šiuo metu stipriausioje pasaulio lygoje lygoje tęsiasi atostogos, tačiau kai kurioms į Europos čempionatą patekusioms rinktinėms dėl to ne geriau. Nemažai NBA klubams priklausančių krepšininkų dėl vienų ar kitų priežasčių atsisakė atvykti į nacionalines komandas, tad per Senojo žemyno pirmenybes sirgaliai pasiges daugelio ryškių žvaigždžių. 

Praėjusį sezoną NBA klubuose žaidė 66 krepšininkai, turintys teisę atstovauti Europos šalių rinktinėms. Iš jų žemyno čempionatui šiuo metu ruošiasi mažiau nei pusė – 31 žaidėjas. 29 krepšininkai negali ar nenori žaisti žemyno pirmenybėse, o dar šeši NBA krepšininkai atstovauja šalims, kurių rinktinės nepateko į Europos čempionatą. 

Lietuvių gretos praretėjo

Praėjusiame NBA čempionate Lietuvos sirgaliai įdėmiausiai stebėjo keturių krepšininkų žaidimą. Šiaurės Amerikos profesionalų lygoje kovojo mūsų tėvynainiai Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Donatas Motiejūnas. 

Lietuvos rinktinėje buvo laukiami visi keturi, ir dar vasaros viduryje atrodė, jog visas ketvertas išties prisistatys treneriui Dainiui Adomaičiui. 


Deja, rinktinėje buvo įskelta spraga – likus vos kelioms dienoms iki stovyklos pradžios nemalonią žinią pranešė D.Sabonis, šį tarpsezonį persikėlęs iš „Oklahoma City Thunder“ į „Indiana Pacers“ ir paklusęs naujo klubo pageidavimui praleisti Europos čempionatą. 

Vis dėlto trys iš keturių – būtent tiek praėjusį sezoną NBA žaidusių lietuvių pluša Lietuvos rinktinėje – taip pat geras skaičius. Ypač palyginus su tuo, kiek NBA krepšininkų sulaukė kitos komandos.

O nepastebimai rinktinės veteranu tapęs J.Valančiūnas apskritai gali būti puikus pavyzdys visiems už Atlanto žaidžiantiems Europos krepšininkams. „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas nuo pat debiuto Lietuvos rinktinėje nepraleido nė vieno didžiojo turnyro ir nacionalinėje komandoje „stovyklauja“ jau septintą vasarą paeiliui. 

Neteko ryškių žvaigždžių

NBA klubai oficialiai negali uždrausti krepšininkams vykti į rinktinę. Tačiau klubo vadovybės pageidavimas, kad žaidėjas atsisakytų atstovauti savo šaliai ir individualiai rengtųsi naujam sezonui, paprastai skamba kaip įsakymas. Nepaklūstančių šiam pageidavimui nebūna. 

Šiais metais prieš vėją nepūtė ne tik D.Sabonis, bet ir keletas daug garsesnių ir NBA jau įsitvirtinusių krepšininkų. „Chicago Bulls“ pastatė užtvarą Ispanijos rinktinės puolėjui Nikolai Mirotičiui, „Denver Nuggets“ – serbui Nikolai Jokičiui, „Utah Jazz“ – šiais metais į NBA geriausių žaidėjų antrąjį penketą išrinktam prancūzui Rudy Gobert‘ui. 

Ką rinktinėms reiškia šie praradimai, parodo krepšininkų statistika. N.Mirotičius praėjusį sezoną pelnydavo 10,6 taško, N.Jokičius įmesdavo 16,7 taško ir atkovodavo 9,8 kamuolio, R.Gobert‘as pelnydavo 14 taškų ir atkovodavo 12,8 kamuolio. 

Mato teigiamą pusę

Rinktinių treneriai priversti susitaikyti su krepšininkų sprendimu. Tikriausiai nė vienam nesmagu sužinoti, jog per svarbias varžybas negalės pasitelkti visų geriausių, tačiau kai kuriems pavyksta nuslėpti tikrąsias emocijas. 

„Žinoma, mums praradimai labai ženklūs. Tačiau didėjantis vokiečių skaičius NBA lygoje rodo, kad krepšinio federacija ir klubai dirba gerai. Daug metų atrodė, kag Dirko Nowitzki aukštumos yra nepasiekiamos, bet dabar ir kiti krepšininkai mato, jog nėra nieko neįmanomo“, - gerąją pusę įžvelgė Vokietijos rinktinės treneris Chrisas Flemingas. 

Jis treniruočių stovykloje nesulaukė pernai „Chicago Bulls“ klube debiutavusio Paulio Zipserio ir šiais metais su „Dallas Mavericks“ sutartį sudariusio Maximiliano Kleberio. Vis dėlto NBA krepšininkų Vokietijos rinktinėje bus. Europos čempionatui rengiasi „Atlanta Hawks“ starto penkete įsitvirtinęs Dennisas Schroderis ir į „Boston Celtics“ persikelsiantis Danielis Theisas. 

Tuo tarpu Kroatijos rinktinės treneris Aleksandaras Petrovičius ir šios šalies krepšinio federacijos vadovas Stojanas Vrankovičius neslėpė stipraus susierzinimo dėl kelių NBA žaidėjų sprendimo iškeisti rinktinę į individualias treniruotes.

Į Kroatijos rinktinę atvyko iš „Washington Wizards“ į „Pacers“ pereinantis puolėjas Bojanas Bogdanovičius, „Philadelphia 76ers“ puolėjas Dario Šaričius ir „Phoenix Suns“ vidurio puolėjas Draganas Benderis. Tuo tarpu „Orlando Magic“ puolėjas Mario Hezonja, „Los Angeles Lakers“ vidurio puolėjas Ivica Zubacas ir rudenį debiutuoti NBA planuojantis Ante Žižičius vasarą suplanavo kitaip. 

Skirtingas požiūris

„Neįmanoma su tuo kovoti. Iš vienos pusės, yra D.Benderis, kuris ką tik žaidė NBA vasaros lygoje, bet vis tiek atvyko į rinktinę. Yra D.Šaričiaus ir Boj.Bogdanovičiaus pavyzdys. Bet iš kitos pusės, yra krepšininkai, kurių neįmanoma prisikviesti...“, - rankomis skėsčiojo S.Vrankovičius. 

„Ant.Žižičius ir I.Zubacas neturi tokio statuso, kaip D.Šaričius ar Boj.Bogdanovičius, kurie gali pasakyti klubų vadovams: „Noriu žaisti rinktinėje ir taškas“. Jaunesnieji krepšininkai NBA lygoje apskritai neturi jokio aiškaus statuso, yra pilkoje zonoje. Man net gaila žaidėjų, kuriuos klubai gali gainioti kur panorėję“, - kalbėjo A.Petrovičius. 

Kroatijos rinktinės treneris paminėjo ir kitą detalę: „NBA klubų požiūris skirtingas. „Suns“ galvoja, kad D.Benderis žaisdamas Europos čempionate galės tobulėti, o „Lakers“ nuomonė priešinga. „Lakers“ vadovai su mumis net nenorėjo kalbėtis“. 

Sužinojęs, kad treniruočių stovykloje nesulauks D.Sabonio, dėmesį į skirtingą klubų požiūrį atkreipė ir Lietuvos rinktinės treneris D.Adomaitis: „Tikslios „Pacers“ pozicijos nesame gavę. Klubas tik rekomendavo krepšininkui dirbti individualiai. Gerbiame jo pasirinkimą ir lauksime ateityje. Su „Thunder“ buvome viską suderinę, o su „Pacers“ bendravimas nuo pat pradžių vyko sunkiai“. 

Veteranai ištarė „sudie“

22-ejų N.Jokičius ir 25-erių R.Gobert‘as, 22-ejų M.Hezonja ir 21-erių D.Sabonis – jauni krepšininkai. Juos sirgaliai tikriausiai pamatys dar ne viename Europos ar pasaulio čempionate. 

Tuo tarpu keli vyresnės kartos žaidėjai, tarp kurių yra vis dar ryškiai spindinčių NBA pirmenybėse, rinktinės aprangą nusivilko visiems laikams. Su nacionalinėmis komandomis jau atsisveikino 39-erių vokietis Dirkas Nowitzki, 35-erių prancūzas Tony Parkeris, 35-erių ispanas Jose Manuelis Calderonas ir traumų nukamuotas 35-erių slovėnas Beno Udrihas, tašką tarptautinėje karjeroje veikiausiai jau padėjo 33-ejų lenkas Marcinas Gortatas ir iš traumų neišsivaduojantys 32-ejų britas Luolas Dengas bei taip pat 32-ejų prancūzų kilmės amerikietis Joakimas Noah. 

Turkijos krepšinio sirgaliai jau gali pamiršti Enesą Kanterą. Šis 25-erių vidurio puolėjas, palaikantis demokratinį Fethullaho Guleno judėjimą, dar pernai nebuvo pakviestas į rinktinę dėl politinių priežasčių. O šiais metais Turkijoje net buvo išduotas E.Kantero sulaikymo potvarkis. 

Kvailas italo poelgis

Kai kurių NBA krepšininkų norą dalyvauti Europos pirmenybėse sužlugdė sveikatos problemos. „New Orleans Pelicans“ vidurio puolėjas Omeras Asikas atvyko į Turkijos rinktinės stovyklą, o „76ers“ gynėjas Timothe Luwawu-Cabarrot – į Prancūzijos rinktinės stovyklą, bet per sveikatos patikrinimą paaiškėjo, kad jie dar nėra išsigydę praėjusio sezono pabaigoje patirtų traumų. 

T.Luwawu-Cabarrot bėdos rinktinės duris atvėrė Kauno „Žalgirio“ naujokui Axeliui Toupane‘ui. Šis gynėjas, praėjusį sezoną trumpai atstovavęs „Bucks“ ir „Pelicans“ ekipoms, į nacionalinę komandą paskutinę akimirką buvo pakviestas vietoj T.Luwawu-Cabarrot. patirta sunki pėdos trauma užkirto kelią į rinktinę ir serbui Nemanjai Bjelicai iš „Minnesota Timberwolves“.

Kvailiausiai su Europos čempionatu, jo nė nesulaukęs, atsisveikino italas Danilo Gallinari. Liepos pabaigoje per Italijos rinktinės draugiškas rungtynes su Nyderlandų komanda „Los Angeles Clippers“ naujokas sukėlė muštynes ir per jas susilaužė ranką. 

„Tai neatleistina. Jis gali mūsų atsiprašinėti, bet nenoriu nieko girdėti. Sunku įsivaizduoti, kad taip neatsakingai pasielgtų 30-metis vyras“, - ant krepšininko siuto treneris Ettore Messina. 

Atvyko mažiau nei pusė

Pastaraisiais sezonais gausiausiai NBA lygoje atstovaujama Europos šalis yra Prancūzija. Praėjusiame NBA čempionate žaidė net dvylika krepšininkų, turinčių teisę tarptautiniuose turnyruose rungtyniauti Prancūzijos rinktinėje. Tačiau iš šio dvyliktuko trenerio Vincent‘o Collet vadovaujamoje stovykloje pluša tik penki: 35-erių veteranas Boris Diaw, Evanas Fournier, Joffrey Lauvergne‘is, Kevinas Seraphine‘as ir A.Toupane‘as.

T.Parkerio, R.Gobert‘o, J.Noah ir T.Luwawu-Cabarrot praradimų priežastys jau paminėtos, o 28-erių Nicolas Batumas šią vasarą paprašė poilsio. Dėl to „Charlotte Hornets“ puolėjui niekas nepriekaištauja – nuo 2009 metų, kai būdamas 20-metis debiutavo vyrų rinktinėje, N.Batumas nepraleido nė vieno didžiojo turnyro. 

Tuo tarpu 29-erių Alexis Ajinca prieš porą metų užsitraukė Prancūzijos krepšinio vadovų nemalonę. Užpernai „Pelicans“ vidurio puolėjas dėl nedidelės traumos atsisakė žaisti rinktinėje ir dėl to gavo pylos nuo T.Parkerio bei kitų vyresnės kartos prancūzų krepšininkų. Pernai, po vieno neapgalvoto A.Ajincos interviu prancūzų žurnalistams, nesantaika įsiliepsnojo dar smarkiau. Taip smarkiai, kad šiais metais tautiečius supykdęs milžinas net nebuvo įtrauktas į labai platų 37 kandidatų sąrašą. 

Dvi brolių poros

Per Europos čempionatą daugiausiai NBA krepšininkų tikriausiai bus Ispanijos rinktinėje. Iš dešimties praėjusį sezoną NBA rungtyniavusių ispanų (skaičiuojant ir natūralizuotus žaidėjus) į rinktinę neatvyko tik trys: N.Mirotičius, J.M.Calderonas ir Serge‘as Ibaka. 

J.M.Calderono lygis jau nėra tinkamas Ispanijos rinktinei (tą buvo galima matyti per Rio de Žaneiro olimpines žaidynes), N.Mirotičius pakluso „Bulls“ vadovų pageidavimui, o S.Ibakos padėtis yra gana paini. Jis, kaip ir N.Mirotičius, turi natūralizuoto krepšininko statusą. Rinktinei gali atstovauti tik vienas natūralizuotas žaidėjas, ir ši vieta buvo rezervuota N.Mirotičiui. Jam atsisakius žaisti, Ispanijos krepšinio vadovai S.Ibakos pagalbos neprašė.

Užtat Ispanijos rinktinėje ir šią vasarą treniruojasi 37-erių Pau Gasolis, kuris nori paskutinį kartą žaisti vienoje komandoje su broliu Marcu. P.Gasolis tikriausiai jau būtų baigęs karjerą rinktinėje po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, tačiau M.Gasolis jose negalėjo dalyvauti dėl traumos. Jaunesniojo brolio sveikatos problemos tapo paskata vyresniajam broliui dar kartą apsivilkti nacionalinės komandos aprangą. 

Europos pirmenybėms taip pat ruošiasi Ricky Rubio, Serbio Rodriguezas, Alexas Abrinesas, broliai Willy ir Juancho Hernangomezai.

NBA naujokų sprendimas

Šią vasarą, kaip ir kasmet, NBA lygą vėl papildys nemažas būrelis europiečių. Kai kurie iš jų dėl debiuto Šiaurės Amerikos profesionalų lygoje paaukojo galimybę žaisti Europos čempionate. Be jau minėtų kroato Ant.Žižičiaus ir vokiečio M.Kleberio, pagal individualią programą naujam sezonui rengiasi prancūzas Frankas Ntilikina, graikas Tyleris Dorsey, serbas Rade Zagoracas, latvis Anžejus Pasečnikas (tiesa, jis sutarties dar nepasirašė, bet irgi tikisi pakliūti į NBA). 

Tuo tarpu kitose rinktinėse yra žaidėjų, kurie tik šį tarpsezonį sudarė pirmąsias sutartis su NBA klubais. Tai – serbai Milošas Teodosičius ir Bogdanas Bogdanovičius, turkai Cedi Osmanas ir Furkanas Korkmazas, suomis Lauri Markkanenas, vokietis D.Theisas, prancūzas Yakuba Ouattara. 

Bus ir ryškių žvaigždžių

Tarp krepšininkų, kurie ruošiasi Europos čempionatui, praėjusį NBA sezoną rezultatyviausiai žaidė graikas Giannis Antetokounmpo. Kasmet raumenis stiprinantis „Milwaukee Bucks“ puolėjas pelnydavo 22,9 taško. 

NBA arenose puikiai jautėsi dar kelis europiečiai. Slovėnas Goranas Dragičius („Miami Heat“) pelnydavo 20,3 taško, ispanas Marcas Gasolis („Memphis Grizzlies“) – 19,5 taško, latvis Kristapas Porzingis („New York Knicks“) – 18,1 taško, vokietis Dennisas Schroderis („Atlanta Hawks“) – 17,9 taško, prancūzas Evanas Fournier („Orlando Magic“) – 17,2 taško, juodkalnietis Nikola Vučevičius („Magic“) – 14,6 taško, kroatas Bojanas Bogdanovičius („Brooklyn Nets“ ir „Washington Wizards“) – 13,7 taško, kroatas Dario Šaričius („Philadelphia 76ers“) – 12,8 taško, ispanas Pau Gasolis („San Antonio Spurs“) – 12,4 taško, lietuvis Jonas Valančiūnas („Toronto Raptors“) – 12 taškų. 

Jei per likusias kelias savaites neatsitiks nieko nenumatyto, šie krepšininkai tikrai papuoš paskutinę vasaros dieną startuosiantį stipriausių Europos rinktinių turnyrą. 

NBA krepšininkai Europos šalių rinktinėse
(krepšininkai, praėjusį sezoną žaidę NBA klubuose)

Ispanija (7): A.Abrinesas, M.Gasolis, P.Gasolis, J.Hernangomezas, W.Hernangomezas, S.Rodriguezas, R.Rubio.

Prancūzija (5): B.Diaw, E.Fournier, J.Lauvergne‘is, K.Seraphine‘as, A.Toupane‘as. 

Kroatija (3): D.Benderis, Boj.Bogdanovičius, D.Šaričius. 

Lietuva (3): M.Kuzminskas, D.Motiejūnas, J.Valančiūnas.

Graikija (2): G.Antetokounmpo, G.Papagiannis.

Latvija (2): Dav.Bertanas, Kr.Porzingis. 

Čekija (1): T.Satoransky.

Gruzija (1): Z.Pačulija.

Italija (1): M.Belinelli.

Izraelis (1): O.Casspi. 

Juodkalnija (1): N.Vučevičius.

Rusija (1): T.Mozgovas.

Serbija (1): B.Marjanovičius.

Slovėnija (1): G.Dragičius. 

Vokietija: (1): D.Schroderis. 

NBA krepšininkai, kurie nežais Europos čempionate

Prancūzija (7): A.Ajinca, N.Batumas, R.Gobert‘as, T.Luwawu-Cabarrot, I.Mahinmi, J.Noah, T.Parkeris.

Ispanija (3): J.M.Calderonas, S.Ibaka, N.Mirotičius.

Kroatija (3): M.Hezonja, D.Rudežas, I.Zubacas.

Turkija (3): O.Asikas, E.Ilyasova, E.Kanteras.

Serbija (2): N.Bjelica, N.Jokičius.

Slovėnija (2): B.Udrihas, S.Vujačičius.

Ukraina (2): J.Bolomboy, O.Lenis.

Vokietija (2): D.Nowitzki, P.Zipseris. 

Didžioji Britanija (1): L.Dengas.

Graikija (1): K.Koufos.

Italija (1): D.Gallinari.

Juodkalnija (1): N.Pekovičius.

Lenkija (1): M.Gortatas. 

Lietuva (1): D.Sabonis.

NBA krepšininkai, atstovaujantys į Europos čempionatą nepatekusioms šalims

Bosnija ir Hercegovina (2): J.Nurkičius, M.Teletovičius.

Šveicarija (2): C.Capela, Th.Sefolosha.

Austrija (1): J.Poltlis.

Švedija (1): J.Jerebko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.