EUROLYGA 2023

Kas yra kas Europos čempionato B grupėje

2013 ir 2015 metų Europos pirmenybėse sidabro medalius iškovojusi Lietuvos rinktinė smarkiai pasikeitė palyginti su praėjusiais turnyrais. Nepaisant to, būtent Lietuvos krepšininkai pirmajame etape bus B grupės favoritai. Paneigti lietuvių statusą bandys smarkiai nukraujavusios Italijos ir Vokietijos rinktinės bei pasirengimo laikotarpiu pergalėmis stebinusios Gruzijos ir Izraelio komandos. Dar viena lietuvių varžovė bus Ukrainos rinktinė, bet ji šiuo metu yra per silpna, kad keltų realią grėsmę kitoms komandoms.

Lietuvos ir Gruzijos rinktinių mačas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos ir Gruzijos rinktinių mačas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gruzijos rinktinė <br>G.Bitvinsko nuotr.
Gruzijos rinktinė <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 9:51 AM

B grupės šešetas Europos pirmenybių kovas Tel Avive pradės paskutinę vasaros dieną – rugpjūčio 31-ąją.

Lietuva

Dvejose praėjusiose Europos pirmenybėse Lietuvos rinktinė laimėjo sidabro medalius, tačiau žemyno vicečempionų komandoje liko labai nedaug – tik šeši (ir tik keturi iš jų iškovojo po du medalius). Naujam treneriui Dainiui Adomaičiui teko burti kone naują komandą, bet jos smogiamoji jėga kaip tik ir bus tie krepšininkai, kurie jau po du kartus tapo Europos vicečempionais: Jonas Valančiūnas, Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis ir Mindaugas Kuzminskas.

Lipdydamas atsinaujinusią komandą, D.Adomaitis susidūrė su rimtomis kliūtimis. Dėl šeimyninių priežasčių su rinktine mažai treniravosi Donatas Motiejūnas, NBA pastatytos užkardos neįveikė gabiausias jaunosios kartos žaidėjas Domantas Sabonis, prieš pat čempionatą traumą patyrė Lukas Lekavičius.

Šios problemos neišbraukia Lietuvos rinktinės iš plataus Europos čempionato favoritų sąrašo, bet komandai labai trūksta krepšininkų, įgijusių didžiųjų rungtynių patirties.

Pasirengimo rungtynės (4 pergalės ir 5 pralaimėjimai): Lenkija 59:58, Gruzija 70:81, Kroatija 80:82, Prancūzija 77:98 ir 96:71, Rumunija 97:64, Latvija 77:87, Islandija 84:62, Ispanija 78:79.

Svarbiausi nuostoliai: D.Sabonis, P.Jankūnas, L.Lekavičius, A.Kavaliauskas, G.Orelikas.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – sidabras, PČ-2014 – 4 vieta, EČ-2015 – sidabras, OŽ-2016 – ketvirtfinalis.

Italija

Šio dešimtmečio pradžioje Italijos krepšinio viltis atgaivino penki šioje šalyje subrandinti talentai. Prieš kelis mėnesius atrodė, kad būtent jie sudarys „mėlynosios komandos“ branduolį ir šių metų Europos čempionate, bet iš didžiojo penketo rinktinėje liko tik Marco Belinelli ir Luigi Datome.

Šiais metais Andrea Bargnani ir Alessandro Gentile net nebuvo pakviesti į rinktinę dėl jų karjerą smukdančių psichologinių problemų, o Danilo Gallinari iškrito iš rikiuotės dėl neįtikėtinai kvailo poelgio – per draugiškas rungtynes sukėlė muštynes, per kurias pats patyrė rankos traumą.

Treneriui Ettore Messinai dėl nenumatytų aplinkybių teko peržiūrėti žaidimo filosofiją, o kai kuriems krepšininkams, pirmiausiai Nicolo Melli, Danieliui Hackettui ir Pietro Aradori – pratintis prie naujų, daug svarbesnių ir sudėtingesnių, užduočių.

Pasirengimo rungtynės (7 pergalės ir 4 pralaimėjimai): Baltarusija 96:36, Nyderlandai 66:57, Suomija 78:64 ir 75:70, Turkija 73:53, Juodkalnija 67:66, Belgija 60:80, Prancūzija 63:88, Serbija 65:73, Graikija 70:73, Gruzija 73:65.

Svarbiausi nuostoliai: A.Bargnani, A.Gentile, D.Gallinari, D.Pascolo.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – 8 vieta, PČ-2014 – nepateko, EČ-2015 – 6 vieta, OŽ-2016 atranka – 2 vieta atrankos turnyre.

Gruzija

Nedaug trūko, kad Gruzijos rinktinė taptų neoficialia „vasaros čempione“. Gruzinai draugiškose rungtynėse, net žaisdami be ryškiausios žvaigždės Zazos Pačulijos, vieną po kito parklupdė kelis Europos pirmenybių favoritus ir sukėlė padidintą krepšinio visuomenės susidomėjimą.

Į klausimą, ar Gruzijos rinktinė ne per anksti įgijo gerą formą, atsakys tik Europos čempionatas. Bet jame treneris Ilias Zouros jau galė ištraukti ir svarbiausią kozirį – dėl nedidelės traumos neplanuoto poilsio gavusį Z.Pačuliją. Į aikštę grįžus šių metų NBA čempionui, šiek tiek ilgiau pailsėti galės kiti du aukštaūgiai Tornikė Šengelija bei Giorgis Šermadinis, kurie ir užtikrino gruzinų pergales pasirengimo etape.

Gruzijos rinktinės antroji linija neatrodo taip solidžiai, bet natūralizuotas amerikietis Michaelas Dixonas bei veteranai Giorgis Cincadzė ir Manučaras Markoišvilis yra panakamai sumanūs žaidėjai, kad I.Zouros galėtų nesijaudinti bent dėl pagrindinio penketo.

Pasirengimo rungtynės (7 pergalės ir 2 pralaimėjimai): Rusija B 97:86, Austrija 77:87, Latvija 73:69, Lietuva 81:70, Čekija 87:76 ir 68:64, Graikija 72:71, Serbija 68:66, Italija 65:73.

Svarbiausi nuostoliai: V.Sanikidzė, B.Buržanadzė, L.Pacacija.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – pirmasis etapas, EČ-2015 – aštuntfinalis.

Izraelis

Vasaros viduryje net Izraelyje tikinčių B grupės šeimininkų šviesia ateitimi buvo labai nedaug. Tačiau pergalių virtinė draugiškose rungtynėse pakeitė požiūrį į krepšinio rinktinę ir įžiebė stiprią viltį, kad Erezo Edelsteino auklėtiniai nebus sustabdyti pirmajame etape ir iškovos kelialapį į Stambulą.

Vis dėlto pasiekti šį tikslą bus sudėtinga. Izraeliečių pergales draugiškose rungtynėse užtikrino ryškiausia komandos žvaigždė Omri Casspi, bet kitų žaidėjų indėlis buvo gana kuklus. Suprantama, labai stengėsi ir naujai natūralizuotas amerikietis Richarda Howellas, ir veteranai Yotamas Halperinas bei Lioras Eliyahu, ir ant Tel Avivo „Maccabi“ suolo atšaldyti Galis Mekelis, Yogevas Ohayonas bei Guy Pnini, tačiau Izraelio rinktinė buvo pernelyg priklausoma nuo vieno lyderio.

Pasirengimo rungtynės (9 pergalės ir 2 pralaimėjimai): Rumunija 83:73 ir 85:81, Suomija 97:92, Rusija 79:71, Didžioji Britanija 90:62 ir 78:69, Slovėnija 89:84, Turkija 83:84, Lenkija 77:74, Vengrija 85:70, Didžioji Britanija 64:85.

Svarbiausi nuostoliai: R.Limonadas, I.Segevas.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – pirmasis etapas, EČ-2015 – aštuntfinalis.

Vokietija

Vokietijos rinktinė jau daug metų yra vieno žaidėjo komanda. Anksčiau šią komandą tempė Dirkas Nowitzki, dabar tą daryti bando Dennisas Schroderis. Vokiečių vuderkindui D.Nowitzki porą kartų pavyko pakelti rinktinę labai aukštai, net iki garbės pakylos, bet D.Schroderis toli gražu ne D.Nowitzki lygio krepšininkas, todėl bent kol kas Vokietijos sirgaliams puoselėti didelių vilčių nederėtų.

Juo labiau kad treneriui Chrisui Flemingui per Europos pirmenybes trūks kelių krepšininkų, neatvykusių į rinktinę dėl pasirengimo NBA sezonui (Maximilianas Kleberis ir Paulis Zipseris) arba noro išsigydyti įsisenėjusias traumas (Maikas Zirbesas ir Tiboras Pleissas). O ir tie žaidėjai, kurie turėtų būti svarbiausi D.Schroderio pagalbininkai, didelę pasirengimo dalį praleido dėl treniruotėse patirtų traumų (Robinas Benzingas, Karstenas Tadda ir Johannesas Voigtmanas). Šie krepšininkai pateko į dvyliktuką, bet praleistos treniruotės neabejotinai paliks neigiamą žymę.

Pasirengimo rungtynės (3 pergalės ir 5 pralaimėjimai): Belgija 69:71, Islandija 90:66, Rusija 60:89, Vengrija 67:65, Rusija 79:76, Lenkija 75:80, Serbija 56:87, Prancūzija 79:85.

Svarbiausi nuostoliai: D.Nowitzki, M.Kleberis, P.Zipseris, M.Zirbesas, T.Pleissas.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – pirmasis etapas, EČ-2015 – pirmasis etapas.

Ukraina

Ukrainiečiai su nostalgija prisimena visai nesenus laikus, kai Mike‘o Fratello treniruojama komanda iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą. Po pasaulio čempionato amerikietis paliko Ukrainos rinktinę, o kartu Ukrainos rinktinę paliko ir pergalės.

Svajoti apie naujas pergales būtų galima, jei pavyktų prisikviesti geriausius krepšininkus, bet NBA žaidžiantys Oleksijus Lenis ir Joelis Bolomboy jau ne pirmą vasarą rinktinei yra nepasiekiami. O šiais metais ukrainiečiams teks verstis ir be geriausio Europoje žaidžiančio šalies krepšininko Sergijaus Gladyrio bei natūralizuoto amerikiečio Pooh Jeterio.

Nuostolių sąrašą papildė treniruočių stovykloje susižeidęs Kyrylo Fesenko, tad šiame Europos čempionate didžiausia trenerio Jevgeno Murzino viltis bus vidurio puolėjas Viačeslavas Kravcovas. Jam padėti stengsis Maksymas Pustozvonovas, Artiomas Pustovyj, Oleksandras Mišula ir Oleksandras Lypovyj, bet palyginti su kitomis komandomis, ukrainiečių pajėgos yra labai kuklios.

Pasirengimo rungtynės (1 pergalė ir 7 pralaimėjimai): Nyderlandai 65:70, Baltarusija 74:77, Didžioji Britanija 64:86, Rumunija 91:57, Slovėnija 67:78, Kroatija 74:79, Turkija 55:79, Juodkalnija 62:75.

Svarbiausi nuostoliai: O.Lenis, J.Bolomboy, S.Gladyris, P.Jeteris, K.Fesenko, S.Mychailiukas.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – 6 vieta, PČ-2014 – pirmasis etapas, EČ-2015 – pirmasis etapas, OŽ-2016 – nepateko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.