EUROLYGA 2023

Stambule patirtas fiasko Prancūzijos krepšinio rinktinėje revoliucijos nesukels

Vos prieš ketverius metus Prancūzijos ir Lietuvos krepšinio rinktinės kovojo Europos čempionato finale. Tačiau nuo tada abi komandos smarkiai pasikeitė, o 2017 metų žemyno pirmenybės joms baigėsi labai anksti – jau aštuntfinalyje. 

 Prancūzijos krepšinio rinktinė Europos čempionate iškrito jau aštuntfinalyje<br> Lrytas.lt koliažas
 Prancūzijos krepšinio rinktinė Europos čempionate iškrito jau aštuntfinalyje<br> Lrytas.lt koliažas
 Vokietija įveikė Prancūziją<br> G.Šiupario nuotr.
 Vokietija įveikė Prancūziją<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Collet neprarado pasitikėjimo<br> G.Šiupario nuotr.
 V.Collet neprarado pasitikėjimo<br> G.Šiupario nuotr.
 Vokiečiai įvarė šoko prancūzams<br> G.Šiupario nuotr.
 Vokiečiai įvarė šoko prancūzams<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 11:30 PM, atnaujinta Sep 11, 2017, 11:36 PM

Vos atvykus į Stambulą gautas kirtis Prancūzijos rinktinei buvo daug skaudesnis nei Lietuvos krepšininkams. Jei lietuviai aštuntfinalyje nusileido iš patyrusių žaidėjų sudarytai Graikijos komandai, tai dar pirmajame etape buksavusius prancūzus iš Europos čempionato išmetė kukli Vokietijos rinktinė, kurios žaidimas sukasi apie vieną ryškią žvaigždę Dennisą Schroderį.

Vis dėlto Europos čempionate patirtas fiasko Prancūzijos rinktinėje revoliucijos nesukels. Šalies krepšinio federacijos (FFBB) vadovai iškart suskubo pranešti, jog visiškai pasitiki nuo 2009 metų „mėlynuosius“ treniruojančiu Vincent‘u Collet.

Komandą užgriuvo bėdos

„Žaisdami šia sudėtimi privalėjome įveikti vokiečius, - po pralaimėjimo aštuntfinalyje sakė prancūzų treneris V.Collet. – Esame nusivylę. Tai – didelė nesėkmė. Žinojau, kad bus sunku, bet privalėjome žaisti daug geriau. Mums nepavyko perkelti geros sportinės formos iš pasirengimo etapo į Europos čempionatą“. 

Jei „mėlynieji“ būtų blogai žaidę tik aštuntfinalyje, dar būtų pusė bėdos. Tačiau Prancūzijos rinktinės žaidimas sirgalių netenkino nuo pirmosios čempionato dienos. 

Jau pirmosiose rungtynėse prancūzams antausį skėlė Suomijos rinktinė, paskui V.Collet auklėtiniai beviltiškai nusileido Slovėnijos krepšininkams. 

Tiesa, treneris galėjo pasiteisinti, kad po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių su rinktine atsisveikino Tony Parkeris ir dar keli veteranai, poilsio paprašė NBA puikiai žaidžiantys Nicolas Batumas ir Rudy Gobert‘as, o nuo treniruočių stovyklos pradžios komandą užgriuvo traumų lavina, nesiliovusi ir per Europos čempionatą. 

Kita vertus, net išretintoje komandoje gerų žaidėjų buvo per akis, ir prancūzai tikėjosi šiais metais vėl papildyti medalių kolekciją. 

Prancūzus užplūdo nostalgija

Tačiau Prancūzijos sirgaliai medalių nepamatė. O krepšinio specialistams dar labiau nepatiko tai, kad jie net nepamatė tikrosios Prancūzijos rinktinės. 

„Komanda? Ji mirė net negimusi, - rašė Prancūzijos sporto dienraščio „L‘Equipe“ apžvalgininkas Yannas Ohnona. – Mes nepamatėme „mėlynųjų“ 2017 metų versijos. Po Suomijoje ir Turkijoje gautų kirčių, norėtume pamatyti, kaip iš tikrųjų atrodo Prancūzijos rinktinė. Norėtume leisti jai pasitaisyti. Bet to nebus“. 

„Prancūzijos rinktinės versija su T.Parkeriu buvo visai kitokia, - kitame straipsnyje nostalgiškai prisiminė „L‘Equipe“, - Ji dažniausiai pralaimėdavo rungtynes Ispanijai, bet bent jau susitikdavo su Ispanija. Šiais metais „mėlynųjų“ ir favoritų keliai net nesusikirs. Smarkiai nuvylusi dar pirmajame etape, rinktinė nepateko į ketvirtfinalį – pirmą kartą per dvidešimt metų. Tačiau tada buvo visai kiti laikai: visi geriausieji žaidė Prancūzijos klubuose, o išvykimas į NBA atrodė lyg kosmosas“.

Vadovai pasitiki treneriu

Nepatenkinamas rezultatas visuomet sukelia daug kalbų apie permainų būtinybę. Ir pirmiausiai apie naujo trenerio paieškas. 

Tačiau Prancūzijos krepšinio vadovai vos ne akimirksniu užbėgo už akių visoms kalboms apie galimas permainas. „Mes pasitikime V.Collet ir jo padėjėjais, kurie iki šiol dirbo išties gerai“, - praėjus vos kelioms valandoms po pralaimėjimo vokiečiams pareiškė FFBB prezidentas Jeanas-Pierre‘as Siutat. Jis patvirtino, kad pernai pasirašyta ir iki 2020 metų galiosianti sutartis su V.Collet nebus peržiūrima.

„Žinoma, esame labai nusivylę rezultatu. Nors buvo daug atsisakymų ir traumų, tikėjomės visai kitokios baigties, ypač pamatę kokį darbą „mėlynųjų“ treneriai ir žaidėjai atliko pasirengimo laikotarpiu. Tačiau šis rezultatas nėra pabaiga, jis tik parodo, su kokiais sunkumais susiduriama aukščiausiame lygyje, - dėstė J.P.Siutat. – Mes užverčiame Europos čempionato puslapį, dabar mūsų tikslas – iškovoti kelialapį į 2019 metų pasaulio čempionatą“. 

Pats V.Collet apie pasitraukimą irgi nekalbėjo. „Visi esame atsakingi. Esu ne vienintelis atsakingas už pralaimėjimą. Nuoširdžiai tikiu, kad mūsų parengtas rungtynių planas buvo tinkamas. Tačiau mums pavyko įvykdyti tik dalį plano“, - sakė V.Collet, kuriam vadovaujant Prancūzijos rinktinė laimėjo trijų praėjusių Europos čempionatų medalius (2011 m.- sidabro, 2013 m. – aukso, 2015 m. – bronzos) ir 2014 metų pasaulio pirmenybių bronzos apdovanojimus. 

Trūksta gerų trenerių

Galbūt FFBB vadovai nebūtų tokie atlaidūs V.Collet, bet Prancūzijai trūksta didelį autoritetą turinčių krepšinio specialistų. 

Iškart po rinktinės nesėkmės „L‘Equipe“ surengtoje apklausoje, kurioje buvo teiraujamasi, kas galėtų būti V.Collet įpėdinis, net 26 proc. balsavusių pasisakė už užsienietį. Dar 25 proc. balsavo už Antoine‘ą Rigaudeau – „iki Parkerio“ laikotarpio „mėlynųjų“ lyderį, geriausią XX ir XXI amžių sandūros Prancūzijos krepšininką. 

„Karalius“ („Le Roi“ – tokia buvo A.Rigaudeau pravardė) gal ir būtų tinkamas kandidatas, bet jo net negalima vadinti treneriu. 2005 metais krepšininko karjerą baigęs A.Rigaudeau treneriu dirbo vos kelis mėnesius, kai 2015-aisiais nuo rudens iki gruodžio vadovavo „Paris-Levallois“ krepšininkams.

Tuo tarpu dabartiniais stipriausių Prancūzijos klubų treneriais „L‘Equipe“ apklausoję balsavę sirgaliai pasitiki daug mažiau. 

Žalgiriečiai įspūdžio nepadarė

Europos čempionate dėl Prancūzijos garbės kovojo du Kauno „Žalgirio“ krepšininkai: praėjusį sezoną LKL čempionu tapęs Leo Westermannas ir šį rudenį žalią aprangą pirmą kartą apsivilksiantis Axelis Toupane‘as. 

„L‘Equipe“ manymu, šiedu krepšininkai žaidė pusėtinai. 

„Pakviestas į rinktinę po atsisakymų bangos, A.Toupane‘as gavo nedėkingą, bet jam atlygiu tapusį gynybos ramsčio vaidmenį. Jis priėmė šį vaidmenį neprieštaraudamas, ir jį atliko daugmaž sėkmingai, pagal savo galimybes“, - apie „Žalgirio“ naujoką rašė „L.Equipe“.

Vidutiniškai buvo įvertintas ir L.Westermannas: „Čempionato pradžioje susižeidus Antoine‘ui Diot, L.Westermannas pasinaudojo komandos draugo trauma ir žaidė ilgiau. Jo puolimo organizatoriaus įgūdžiai „mėlyniesiems“ pravertė, bet gynyba (ypač prieš Jamarą Wilsoną iš Suomijos rinktinės) ne visada buvo aukšto lygio“. 

Europos čempionate L.Westermannas pelnydavo 3,2 taško, A.Toupane‘as – 2,8 taško. 

„L.Equipe“ teigiamai įvertino tik tris krepšininkus: kapitoną Boris Diaw, netikėtai į dvyliktuką patekusį Louis Labeyrie ir po ilgos pertraukos į rinktinę grįžusį Keviną Seraphiną. O didžiausiais nusivylimais tapo Eurolygos klubų gynėjai Nando De Colo ir Thomas Heurtelis.

„L‘Equipe“ apklausoje, kurioje buvo klausiama, kuris krepšininkas labiausiai nuvylė, N.De Colo pavardę nurodė net 61 proc. skaitytojų.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.