EUROLYGA 2023

„Eurobasket 2017“ antradienis: pergalingas planas, emocijos ir 16 taškų per pusę kėlinio

Šiame amžiuje Europos krepšinio čempionato pusfinalių be Ispanijos rinktinės nebūna. Antradienį ispanai vėl peržengė ketvirtfinalio barjerą ir dešimtą kartą iš eilės žengė į pusfinalį, kuriame ketvirtadienį susikaus su slovėnais, tarp keturių stipriausiųjų patekusiais vos antrą kartą. 

 Latvijos ir Slovėnijos akistatoje netrūko emocijų<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Latvijos ir Slovėnijos akistatoje netrūko emocijų<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Latvijos ir Slovėnijos kovoje puikia atrodė Luka Dončičius<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Latvijos ir Slovėnijos kovoje puikia atrodė Luka Dončičius<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Latviams sunkiai sekėsi stabdyti Goraną Dragičių<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Latviams sunkiai sekėsi stabdyti Goraną Dragičių<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Schroderio vedamiems vokiečiams stebuklo sukurti nepavyko<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Schroderio vedamiems vokiečiams stebuklo sukurti nepavyko<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ispanai ir toliau išlieka nesulaikomi<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ispanai ir toliau išlieka nesulaikomi<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Europos krepšinio čempionato atkrintamųjų medis<br> Lrytas.lt nuotr.
 Europos krepšinio čempionato atkrintamųjų medis<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 9:28 AM, atnaujinta Sep 13, 2017, 11:31 AM

Ispanija ketvirtfinalio rungtynėse nugalėjo Vokietiją 84:72, o Slovėnija įveikė Latviją 103:97.

Kitos dvejos ketvirtfinalio rungtynės, kuriose žais Graikija – Rusija ir Serbija – Italija, vyks trečiadienį. 

Taškai. Latvijos ir Slovėnijos žiniasklaidoje nuo pirmadienio buvo daug labai panašių antraščių, kuriose nesutapo tik vienas žodis. „Kaip stabdysime Dragičių?“ – latviai klausė trenerio Ainaro Bagatskio. „Kaip stabdysime Porzingį?“ – slovėnai savo ruožtu klausė trenerio Igoro Kokoškovo. 

Žvelgiant į statistikos protokolą, kuriame parašyta, kad latvis Kristapas Porzingis pelnė 34 taškus, galima pagalvoti, jog I.Kokoškovas veiksmingo plano nesukūrė. Tačiau skaičiai neretai būna apgaulingi – Slovėnijos komandos treneris pasinaudojo varžovų lyderio silpnosiomis vietomis, todėl Latvijos rinktinės lyderio rezultatyvumas nebuvo didelė bėda.

Slovėnai nuo pirmųjų minučių žaidė labai agresyviai ir privertė K.Porzingį greitai prisirinkti pražangų. 217 cm ūgio puolėjas buvo priverstas saugotis gindamasis ir tuo naudojosi tiek Slovėnijos rinktinės aukštaūgiai, tiek latvių baudos aikštelėje zuję gynėjai. 

Planas. A.Bagatskio planas, kaip stabdyti G.Dragičių, nebuvo pakankamai geras. Tiesa, slovėnų žvaigždė net pusę savo taškų (13 iš 26) pelnė pirmajame kėlinyje, o paskui jį gerai prižiūrėjo Janis Strėlniekas, tačiau Latvijos komanda pamiršo kitą varžovų gynėją. 

Dar rezultatyviau negu G.Dragičius žaidė 27 taškus įmetęs Luka Dončičius. Latviams blogiausia buvo tai, kad 18-metis supertalentas net 16 taškų pelnė ketvirtajame kėlinyje ir būtent jis net dukart privertė prasižengti K.Porzingį. 

Bangos. Slovėnų ir latvių rungtynės vyko labai banguotai. Tai viena, tai kita komanda surengdavo spurtą, bet priekyje beveik visą laiką buvo Slovėnijos krepšininkai. 

Jie pirmą kartą smarkiai nutolo jau pirmajame kėlinyje. Iki 9-osios min. slovėnai pataikė net 8 iš 10 metimų (4 iš 5 dvitaškių ir 4 iš 5 tritaškių), įgijo dviženklę persvarą 25:15 ir A.Bagatskis buvo priverstas prašyti minutės pertraukėlės. Situaciją dar pablogino Janio Timmos nesportinė pražanga, po kurios skirtumas padidėjo iki didžiausio rungtynėse – 15 taškų (30:15).

Latvijos krepšininkų prasta pradžia nesugniuždė. Antrojo kėlinio pradžioje, slovėnams ant suolo pasodinus abu pagrindinius priekinės linijos žaidėjus, įsibėgėjo K.Porzingis (tai buvo vienintelė atkarpa, kai neveikė I.Kokoškovo planas) ir latviai pradėjo vytis, o antrojo kėlinio pabaigoje pirmą kartą persvėrė rezultatą 50:49.

Tačiau iškart po didžiosios pertraukos Slovėnijos komanda smogė dar kartą. Puikiai gynęsi, keliskart perėmę kamuolį ir greitas atakas surengę slovėnai per 3,5 min. įmetė 11 taškų be atsako ir vėl išsiveržė į priekį 62:55. Nuo tada svarbiausios žaidimo gijos buvo jų rankose. Net jei Latvijos ekipai pavykdavo priartėti, Slovėnijos rinktinė rasdavo, kaip atsakyti. 

Aistros. Likus 8 sek. iki sirenos (slovėnai pirmavo 101:97) aikštėje kilo nedidelis susistumdymas. Pirmieji vietos po krepšiu nepasidalijo K.Porzingis ir Slovėnijos rinktinės natūralizuotas amerikietis Anthony Randolphas, o paskui pernelyg įsikarščiavo ir dar vienas Latvijos komandos žaidėjas Davis Bertanas. Abu latviai buvo nubausti techninėmis pražangomis, o A.Randolphas gavo dvi technines pražangas ir turėjo palikti areną. 

Pusfinalis. Slovėnijos rinktinė antrą kartą atsidūrė labai arti medalių. Slovėnai pirmą kartą Europos čempionato pusfinalyje žaidė2009 metais, bet tada po pratęsimo pralaimėjo Serbijos komandai. Kitą dieną nepavyko laimėti ir mažojo finalo rungtynių su graikais. 

Praeitis. Per Dirko Nowitzkio erą Vokietijos rinktinė didžiuosiuose turnyruose tik du kartus aplenkė Ispanijos komandą. Ir abu kartus D.Nowitzki su savo bendražygiais svarbiausiuose mūšiuose užčiaupė tuomet dar ne tokią grėsmingą, bet vis tiek labai pavojingą „Raudonąją siaubūnę“. 

Iš pradžių „Bundesmannschaft“ pergalės šokį sušoko 2002 metų pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje, paskui – ir 2005 metų Europos pirmenybių pusfinalyje. Pasaulio čempionate vokiečiai iškovojo bronzą, Europos čempionate – sidabrą, o ispanai abukart liko be apdovanojimų. 

Nuo tų laikų nutekėjo daug vandens, ir Vokietijos rinktinėje nebeliko nė vieno prieš 15 ir 12 metų medalius laimėjusio krepšininko. Tuo tarpu Pau Gasolis ir Juanas Carlosas Navarro, atrodo, yra atsparūs laikui – jie su vokiečiais pirmą kartą kovojo dar 2001-aisiais, kai ispanai mažajame finale nesustabdė D.Nowitzki (jis pelnė 43 taškus), bet pasiekė pergalę ir pasidabino bronzos medaliais.  

Dabartis. Naujajai Vokietijos žvaigždei Dennisui Schroderiui pirmosios pergalės prieš ispanus reikės palaukti. Nors antradienį vokiečiai patampė nervus favoritams, lemiamu metu Ispanijos krepšininkų pranašumas buvo milžiniškas. 

Vokiečių sirgaliai džiūgavo tik rungtynių pradžioje. Ispanijos rinktinė net pusketvirtos minutės nesugebėjo pelnyti nė taško ir atsiliko 0:7 (netaiklūs buvo net šeši metimai), o treneris Sergio Scariolo jau 5-ąją min. paprašė pertraukėlės (rezultatas buvo 2:11). Gavę velnių, ispanai tučtuojau pradėjo vytis, o pergalingą persvarą įgijo trečiajame kėlinyje. 

Ispanai aukščiausią pavarą įjungė, kai trumpą solo pasirodymą surengė vokietis Johannesas Thiemannas. Už savo šalies ribų mažai žinomas 23 metų puolėjas per tris atakas pelnė 5 taškus ir persvėrė rezultatą 48:45, bet jo įžūlumas tik suerzino Ispanijos krepšininkus. 

Po tritaškį pataikė Joanas Sastre ir Sergio Rodriguezas, tikrąją jėgą parodė Marcas Gasolis ir trečiojo kėlinio pabaigoje ispanai pirmavo jau 65:53. Įsismaginęs M.Gasolis trečiojo kėlinio pabaigoje per 4 su trupučiu minutės pelnė 16 taškų!

Broliai. Ispanijos rinktinėje žaidžia dvi aukštaūgių brolių poros: patyrę Gasoliai (37-erių Pau ir 32-ejų Marcas) ir jauni Hernangomezai (23-ejų Willy ir 22-ejų Juancho). 

Pirmajame etape Hernangomezai buvo labai aktyvūs ir rezultatyvūs: Juancho įmesdavo vidutiniškai 11 taškų, Willy – 10,6 taško. Tačiau per atkrintamąsias varžybas viskas pasikeitė: Juancho per du mačus pelnė 10 taškų, Willy – 9. 

Tuo tarpu du Gasoliai vien per ketvirtfinalio rungtynes surinko 47 taškus (Marcas – 28, Pau – 19). 

Žalgirietis. Su Kauno „Žalgiriu“ sutartį turintis vokietis Isaiah Hartensteinas aikštėje pasirodė tik simboliškai. Jis žaidė 3 min. ir nė karto nemetė į krepšį. 

Per visą čempionatą jis žaidė 4 rungtynes ir pelnė 17 taškų (vidutiniškai 4,3 tšk.). 19-metis puolėjas labiausiai stengėsi kovodamas su lietuviai ir mūsų šalie rinktinės krepšį įmetė 10 taškų. 

Jubiliejus. Ispanijos rinktinė jau dešimtajame iš eilės Europos čempionate laimėjo ketvirtfinalio rungtynes ir pateko į pusfinalį. 

Ispanai ketvirtfinalio barjero pastarąjį kartą neperžengė 1997 metų turnyre, kuriame pripažino Rusijos krepšininkų pranašumą. 

Paskui per devynis Europos čempionatus (nuo 1999 iki 2015 m.) Ispanijos komanda iškovojo net aštuonis medalių komplektus ir kartą liko ketvirta.

Tyla. Per pirmąsias rungtynes ispanams ir vokiečiams žaisti nebuvo smagu. Į milžinišką „Sinan Erdem“ areną atėjo tik 1845 žiūrovai, o tribūnose buvo ramu net po taiklių metimų. 

Per antrąjį mačą triukšmo lygis padidėjo. Pirmiausia dėl savo komandą aktyviai palaikiusių kelių šimtų slovėnų sirgalių, bet salėje buvo girdėti ir mažesnio latvių būrelio balsai. 

Vis dėlto žiūrovų skaičius padidėjo nežymiai – iki 2651. 

Ketvirtfinalis

Ispanija – Vokietija 84:72. M.Gasolis 28, 10 atk.kam., P.Gasolis 19, S.Rodriguezas 11, J.Sastre 8/ D.Schroderis 27, D.Theisas 15, M.Lo 9. 1845 žiūrovai. 

Slovėnija – Latvija 103:97. L.Dončičius 27, G.Dragičius 26, K.Prepeličius 17, A.Randolphas 16/ K.Porzingis 34, Dav.Bertanas 23, Dair.Bertanas 12, R.Šmitas 10. 2651 žiūrovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.