EUROLYGA 2023

„Eurobasket 2017“ ketvirtfinaliai: apsimetėlio graiko pergalė ir E. Messinos dovana serbams

Serbijos ir Rusijos krepšinio rinktinės Europos čempionate vieną kartą jau susitiko. Penktadienį buvusios D grupės varžovės pasimatys dar sykį, bet žais daug svarbesnes rungtynes – kovos dėl teisės patekti į finalą. 

 Graikai paliko čempionatą nuleistomis galvomis<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Graikai paliko čempionatą nuleistomis galvomis<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Švedas ir vėl buvo nesulaikomas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Švedas ir vėl buvo nesulaikomas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Graikai per anksti patikėjo pergale<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Graikai per anksti patikėjo pergale<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Graikai nepajėgė pasipriešinti rusams<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Graikai nepajėgė pasipriešinti rusams<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Marjanovičius po krepšiu buvo nesulaikomas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 B.Marjanovičius po krepšiu buvo nesulaikomas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Serbai vėl įrodinėja, kad yra galingi<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Serbai vėl įrodinėja, kad yra galingi<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Italai po krepšiu neturėjo šansų<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Italai po krepšiu neturėjo šansų<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Djordjevičiaus komandos kelyje - galingai atrodanti Rusija<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Djordjevičiaus komandos kelyje - galingai atrodanti Rusija<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Europos čempionato atkrintamųjų varžybų medis<br> Lrytas.lt nuotr.
 Europos čempionato atkrintamųjų varžybų medis<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 8:54 AM, atnaujinta Sep 14, 2017, 10:21 AM

Į pusfinalį Serbijos ir Rusijos krepšininkai pateko trečiadienį laimėję ketvirtfinalio mačus. Serbai įveikė italus 83:67, rusai nugalėjo graikus 74:69.
Prieš Serbijos ir Rusijos komandų rungtynes sirgaliai pamatys kitą pusfinalio dvikovą. Ketvirtadienį susigrums Ispanijos ir Slovėnijos rinktinės. 

Gelbėtojas. Rusijos sirgaliai turėtų dar kartą nusilenkti rinktinės lyderiui Aleksejui Švedui, tačiau prieš tai – padėkoti lengvabūdiškai iniciatyvą praradusiai Graikijos komandai. 

Antrajame kėlinyje graikai tiesiog mindė varžovus, bet noras žaisti efektingai dar neužsitikrinus pergalės padarė mėškos paslaugą – kelios Graikijos krepšininkų klaidos sustabdė jų pačių spurtą ir leido atsitiesti varžovams. O paskui lemiamą žodį tarė A.Švedas. 

A.Švedas per du pirmuosius kėlinius pataikė tik 1 iš 7 metimų ir pelnė 4 taškus. Graikijos rinktinės gynėjas Nikas Kalathis, regis, net neleido rusų lyderiui kvėpuoti, o ką kalbėti apie taiklius metimus...

Tačiau A.Švedas jau įprato versti neįveikiamas kliūtis. Po pertraukos jis pralaužė graikų gynybą, atrišo varžovų krepšį, o šį svarbų įvykį atspindėjo ir švieslentėje besikeičiantys skaičiai. 26-ąją min. Rusijos rinktinė atsiliko 39:49, bet po A.Švedo pradėto ir baigto spurto iš varžovų persvaros liko tik prisiminimai – 30-ąją min. rezultatas buvo 51:51.

Ryškiausia Rusijos komandos žvaigždė per šį spurtą pelnė 7 taškus, o per visą trečiąjį kėlinį – 13 taškų. Iš viso jis surinko 27 taškus. 

Ketvirtajame kėlinyje Graikijos rinktinė jau buvo sugniuždyta. Nors komandas visą laiką skyrė vos vienas ar du taiklūs metimai, graikai savyje nebeatrado psichologinių jėgų, kad dar kartą perimtų žaidimo vadžias. 

Lengvabūdžiai. Graikijos krepšininkai dėl pralaimėjimo pirmiausiai turėtų kaltinti save. Jie dar iki pertraukos galėjo susikrauti tokią persvarą, kurios nebūtų panaikinę net penki A.Švedai. 

Pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pradžioje Kosto Misso auklėtiniai žaidė vos ne tobulai: pagreitėjimai ir sulėtėjimai puolant, kartais mieguista, kartais labai intensyvi gynyba rusams buvo pernelyg sudėtingas galvosūkis. 

Graikijos rinktinei toks trūkčiojantis tempas davė didelių dividendų. 7-ąją min. rezultatas dar buvo lygus 15:15, bet varžovams galvas apsukę graikai kėlinį laimėjo 24:17, o 15-ąją min. pirmavo 35:22. 

O jei N.Kalathis nebūtų pradėjęs vaikytis rytdienos antraščių (graikų kilmės amerikietis keliskart suklydo bandydamas sužaisti efektingai), skirtumas tikriausiai būtų buvęs dukart didesnis. 

Tačiau N.Kalačio ir jo komandos draugų lengvabūdiškumas buvo pražūtingas. Kelias minutes rodžiusi, kaip turi būti žaidžiamas krepšinis, Graikijos rinktinė pati sustabdė savo spurtą ir išvažiavo namo. 

Baudos. Graikų psichologinę būseną atspindėjo baudos metimų taiklumas. Graikijos krepšininkai pataikė tik 10 iš 20 baudų. Labiausiai rankos drebėjo aukštaūgiams: Giorgos Printezis įmetė 3 iš 8 baudų, kapitonas Giannis Bourousis – 2 iš 6. 

Beje, abiejose komandose taškus pelnė tik po šešis krepšininkus. 

Pasas. Graikų žurnalistams rungtynės su Rusijos rinktine suteikė progą dar sykį panarstyti varžovų trenerio Sergejaus Bazarevičiaus biografiją. Tiksliau, vieną skandalingą epizodą, kai S.Bazarevičius praėjusio amžiaus pabaigoje buvo gavęs Graikijos pasą. 

Rusas 1999-2000 metų sezone žaidė Salonikų PAOK klube ir dėl Graikijos pilietybės nebuvo laikomas legionieriumi. Tačiau jau po metų S.Bazarevičius neteko šios privilegijos, nes Novorosijske esančiame Graikijos konsulate pasas jam buvo išduotas neteisėtai. 

Rusai. Rusijos rinktinė po SSRS subyrėjimo Europos čempionate žaidžia 13-ąjį kartą, o į pusfinalį pateko penktąjį kartą. 

Praėjusiuose turnyruose rusai laimėjo du iš keturių pusfinalių, bet visus keturis kartus iškovojo medalius (1993 m. – sidabro, 1997 m. – bronzos, 2007 m. – aukso, 2011 m. – bronzos). 

Rusijos rinktinėje nebežaidžia nė vienas 2007 metų Europos čempionas, bet komandoje liko net šeši krepšininkai, 2011 metais parsivežę bronzos medalius iš Lietuvos (tarp jų – A.Švedas). 

O dabartinis rinktinės treneris S.Bazarevičius žaidė 1993 metais Europos vicečempione tapusioje komandoje. 

Milžinai. Aukščiausias Europos čempionato krepšininkas Bobanas Marjanovičius žaidžia nelabai daug, bet jo įtaka per Serbijos rinktinės rungtynes dažnai būna lemiama. Kaip sutrukdyti 222 cm ūgio milžinui viešpatauti po krepšiais, nesugalvojo ir Italijos rinktinės treneris Ettore Messina. 

Jei prie B.Marjanovičiaus likdavo tik vienas varžovas, jis pelnydavo taškus. Jei aplink B.Marjanovičių susispiesdavo keli italai, jis akimirksniu atmesdavo kamuolį kuriam nors komandos draugui ir Italijos rinktinė vis tiek būdavo baudžiama taikliu metimu.

Buvęs Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas buvo itin aiški Serbijos rinktinės žaidimo ašis antrojo kėlinio viduryje. Būtent tada serbai laimėjo trumpą atkarpą 12:2 ir nutolo 38:27. 

B.Marjanovičius trečiadienį atliko 4 rezultatyvius perdavimus – tiek pat, kiek per šešerias praėjusias Europos čempionato rungtynes. 

Kliūtis. Italijos rinktinei viltis pavyti apie 10 taškų skirtumu pirmavusius varžovus įsižiebė trečiojo kėlinio pabaigoje. Tačiau savo komandai sukliudė jų treneris E.Messina. 

Varžovai žaidė be B.Marjanovičiaus bei Ognjeno Kuzmičiaus, o skirtumą iki vienženklio sumažinę „mėlynieji“ (46:54) atkovojo kamuolį ir nuskubėjo į ataką. Tačiau E.Messina dėl kažko taip agresyviai papriekaištavo teisėjui, kad buvo nubaustas technine pražanga. Serbai šią pražangą pavertė tik vienu tašku, bet italų spurtas buvo sustabdytas. 

Pakartojimas. Serbijos rinktinė trečiadienį pakartojo tai, ką antradienį padarė Ispanijos komanda. Serbai, kaip ir išvakarėse ispanai, labai ilgai negalėjo pelnyti pirmųjų taškų ir pirmą metimą pataikė tik sužaidus puspenktos minutės, kai varžovai pirmavo 5:0. 

Tačiau bloga pradžia „Ereliams“, kaip ir „Raudonajai siaubūnei“ nesutrukdė gana užtikrintai patekti į pusfinalį. 

Akistata. Serbijos sporto dienraštis „Sportski žurnal“ trečiadienį viršelyje išspausdino šių metų Eurolygos čempionų Bogdano Bogdanovičiaus ir Luigi Datome nuotraukas. „Aršus senų pažįstamų mūšis“, - buvo parašyta antraštėje. 

Vis dėlto tiesioginės Eurolygos čempionų dvikovos nereikėjo laukti. Jų ir pozicijos skirtingos, ir vaidmenys rinktinėse nepanašūs. 

Jei Serbijos rinktinėje būtų galėjęs žaisti kitas Stambulo „Fenerbahce“ žaidėjas Nikola Kaliničius, jis tikriausiai būtų daug kartų susidūręs su L.Datome. Tačiau N.Kaliničius treniruočių stovykloje patyrė traumą. 

Serbams dengti L.Datome nebuvo lengva, ir italų kapitonas pelnė 15 taškų. Rezultatyviau žaidė tik du krepšininkai: kitas italas Marco Belinelli (18 taškų) ir Serbijos rinktinės puolimo lyderis Bog.Bogdanovičius (22 taškai), kuris palieka „Fenerbahce“ komandą ir po Europos čempionato debiutuos NBA lygos „Sacramento Kings“ klube.

Serbai. Serbijos rinktinė po Serbijos ir Juodkalnijos sąjungos iširimo Europos čempionate žaidžia šeštąjį kartą. Į pusfinalį serbai pateko trečią kartą. 

2009 metais serbai pusfinalyje per pratęsimą palaužė slovėnus, o paskui finale pralaimėjo ispanams. Užpernai Serbijos krepšininkams kelią į finalą užkirto lietuviai, o laimėti bronzos medalius sutrukdė prancūzai. 

Revanšas? Serbijos ir Rusijos komandos šiame Europos čempionate jau buvo susitikusios. Pirmajame etape šios komandos žaidė vienoje grupėje, o jų tarpusavio rungtynes antrajame ture Rusijos krepšininkai laimėjo 75:72.

Pirmosios serbų ir rusų rungtynės taip pat vyko Stambule, bet kitame žemyne. „Fenerbahce“ arena, kurioje kovojo D grupės komandos, yra Azijoje, o „Sinan Erdem“ arena, kurioje vyksta atkrintamosios varžybos – Europoje. 

Žiūrovai. Ketvirtadienį „Sinan Erdem“ arenos tribūnose buvo truputį daugiau žiūrovų negu trečiadienį. Vis dėlto lankomumo skaičiai liko labai kuklūs. 

Pirmąsias rungtynes (Rusija – Graikija) stebėjo 2070 sirgalių, antrąsias (Serbija – Italija) – 3046.

Trečiadienio vidurkis buvo 2558 žiūrovai. Antradienio – 2248. 

Lyderiai. Po ketvirtfinalio rungtynių rezultatyviausių žaidėjų sąraše pirmąją vietą užima rusas A.Švedas. Jo vidurkis – 24 taškai. 

Rusijos rinktinės lyderis turi geras galimybes tapti rezultatyviausiu Europos čempionato krepšininku, bet per likusius du mačus jam reikės pelnyti ne mažiau taškų. Jei A.Švedo vidurkis smuks, jį aplenks su turnyru jau atsisveikinę vokietis Dennisas Schroderis (vid. 23,7 tšk.) ir latvis Kristapas Porzingis (vid. 23,6 tšk.). 

Ketvirtąją vietą užima namo taip pat jau išvykęs kroatas Bojanas Bogdanovičius (vid. 22,5 tšk.). Penktojoje ir šeštojoje pozicijose yra kovą dėl medalių tęsiantys slovėnas Goranas Dragičius (vid. 21,9 tšk.) ir serbas Bog.Bogdanovičius (vid. 19,7 tšk.). 

Pagal atkovotus kamuolius pirmojoje vietoje liks Jonas Valančiūnas (vid. 12), kurį iš čempionato dar neiškritę varžovai galėtų aplenkti nebent pasiekę sunkiai įsivaizduojamą rekordą. 

Pagal rezultatyvius perdavimus vis dar pirmauja Mantas Kalnietis (vid. 7,2). Bet M.Kalniečio pozicija nėra neišklibinama, nes nuo lietuvio nedaug atsilieka ispanas Sergio Rodriguezas (vid. 7). 


Ketvirtfinalis

Rusija – Graikija 74:69. A.Švedas 26, T.Mozgovas 15, 10 atk.kam., V.Fridzonas 11, A.Voroncevičius 8, 12 atk.kam./ N.Kalathis 25, G.Printezis 19, G.Bourousis 10. 2070 žiūrovų. 

Serbija – Italija 83:67. Bog.Bogdanovičius 22, M.Mačvanas 13, V.Lučičius 11, D.Milosavljevičius ir B.Marjanovičius po 10/ M.Belinelli 18, L.Datome 15, Ch.Burnsas 9. 3046 žiūrovai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.