EUROLYGA 2023

Permainos Europos krepšinyje M. Špoką verčia nerimauti: „Dabar niekas neaišku”

Lietuvos krepšinio federacija tęsia projektą „LKF TV” ir pirmadienį krepšinio bendruomenei pasiūlė dar vieną tiesioginę konferenciją, kurioje dalyvavo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Špokas Mindaugas<br>M.Patašiaus nuotr.
Špokas Mindaugas<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Špokas <br>D.Umbraso nuotr.
M.Špokas <br>D.Umbraso nuotr.
A.Sabonis, M.Špokas ir R. Milašius.<br>T.Bauras
A.Sabonis, M.Špokas ir R. Milašius.<br>T.Bauras
LKF, Lietuvos krepšinio federacija, Špokas Mindaugas, trenerio rinkimai<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF, Lietuvos krepšinio federacija, Špokas Mindaugas, trenerio rinkimai<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2017-10-02 14:09, atnaujinta 2017-10-02 19:55

Čia jis kalbėjo apie sumaištį kilusią Europos krepšinyje, dėl FIBA ir Eurolygos nesutarimų. Taip pat papasakojo, kokios pozicijos laikosi Lietuvos krepšinio federacija (LKF) ir kokios didžiausios problemos kamuoja, kai taikos tarp didžiųjų krepšinio organizacijų vis dar nematyti.

„Nesutarimai krepšinyje – nemalonus atvejis, nes užsitęsė gana ilgai. Kariavimas, nesutarimai viduje turi neigiamų padarinių ir komunikacijoje ir kovoje dėl rėmėjų. Suprantame, kad krepšinis yra įvairiapusis: ir vaikai, ir klubai, ir rinktinės. Nesusikalbėjimas, bendros kalbos neradimas yra nenormali situacija“, – sakė M.Špokas.

Užsimindamas apie krepšininkus, kuriems teks sezono eigoje palikti komandas ir keliauti į nacionalines komandas, M.Špokas buvo atviras – situaciją daugumoje kontroliuoja klubai. LKF generalinis sekretorius taip pat užsiminė ir apie, bent jau kol kas, nusimatantį labai nedėkingą tvarkaraštį:

„Jeigu bus taip, kad klubai žais namų rungtynes tą pačią dieną, kai žaidžiamos atrankos rungtynės, tai yra nenormalu. Juk žaidėjas ar žiūrovas negali persiplėšti į dvi dalis. Tai yra kuriozai, kurie dabar ir gali nutikti. 

Rinktinėje žaidėjai atlygių negauna, jie žaidžia dėl garbės. Todėl laikomės tokios pozicijos, kad reikia stengtis sudaryti sąlygas, kad nebūtų taip, jog rinktinėje žaidėjas atiduoda paskutines jėgas, o klube jau nebeturi jėgų žaisti. Viskas anksčiau buvo aišku, o dabar nebe. Prasideda kardinaliai naujas ir sunkus ciklas“.

Anot M.Špoko, dabar svarbiausia susitelkti į didžiausius dalykus, kurie yra geras pasirodymas atrankoje į pasaulio čempionatą.

– Kokia LKF pozicija konflikte tarp Eurolygos ir FIBA?  buvo paklaustas M.Špokas.

– Atvejis nemalonus, nes situacija užsitęsė gana ilgai. Kariavimas, nesutarimas viduje turi neigiamų padarinių ir komunikacijoje ir kovoje dėl rėmėjų. Suprantame, kad krepšinis yra ir vaikai, ir klubai, ir rinktinės. Visa ši piramidė turi turėti sistemą, Šis nesusikalbėjimas, neradimas bendros kalbos yra nenormali situacija ir belieka tikėtis, kad viskas išsispręs. 

Patinka ar nepatinka, viskas lieka nuošalyje ir reikia žiūrėti pozityviai. Turime patekti į pasaulio čempionatą ir tam dabar koncentruojamės. Terminai spaudžia – reikia žaidėjų sąrašo, teks pasiruošti rungtynėms. Varžovai gal ir negalingi, tačiau jie žaidėjų nepraranda. Kosovas turi tokią pačią komandą su kuria iškovojo pergales anksčiau, lenkai, vengrai taip pat praradę vos po vieną žaidėją, jų padėtis kur kas geresnė nei mūsų. 

– Pats Eurolygos vadovas nedraudžia žaidėjams žaisti atrankoje. Vadinasi čia yra klubų klausimas?

– Jeigu klubai žaidžia namų rungtynes tą pačią dieną kaip ir žaidžiamos atrankos rungtynės, tai yra nenormalu. Žaidėjas ir žiūrovas negali persiplėšti į dvi dalis. Tai yra kuriozai, kurie gali nutikti. Dabar nenorime sakyti, kaip yra gerai ar blogai. Tikslas yra toks, kad mūsų rinktinės tęstų kovas, dėl patekimo į čempionatus.

Priminsiu, jei nepatenkame į pasaulio čempionatą, nepatenkame į olimpiadą. O jei nepatenkame ten, artimiausias šansas žaisti tarptautinėje arenoje bus tik 2021 metais. Tai yra nejuokinga.

– Ar galėtų federacija kalbėtis su tam tikrais klubais, prašyti, kad žaidėjas būtų išleistas į reikiamas rungtynes?

– Šiai dienai, vyksta diskusija tarp FIBA ir Eurolygos. Vyksta diskusijos tarp tų šalių federacijų, kurios turi daugiausia komandų su Eurolygos žaidėjais. Mes ir šiais metais neturėjome trijų žaidėjų iš „Žalgirio“: Pauliaus Jankūno, Antano Kavaliausko, Renaldo Seibučio. Jeigu klubai neleis žaidėjų, kur jie gauna atlygį, mes negalime nieko pasakyti. Didžiausios komandos, kurios turi daugiausia rinktinių žaidėjų visa tai spręndžia. Manau, kad jeigu išleis jos, tai išleis ir kitos.

– Žiūrovui, galbūt, sunku suprasti, kada tarp FIBA ir Eurolygos yra paliaubos, o kada vėl vyksta karas. O kaip jums sekasi gaudytis šioje situacijoje?
 
– Sunku pasakyti. Labai blogai, kad karas prasideda tuomet kai jau dėliojami langai. Suprantame visų klubų sunkią situaciją. Pagrindinis dalykas, dėl ko visi stebi krepšinį yra žaidėjai. Rinktinėje žaidėjai atlygių negauna, jie žaidžia dėl garbės. Stengsimės sudaryti geriausias sąlygas, kad nebūtų taip, jog rinktinėje žaidėjas atiduotų paskutines jėgas, o klube jau nebeturėtų jėgų žaisti. 

Šiai dienai skaičiuojame kitų metų biudžetus. Viskas anksčiau buvo aišku, gyvenome įprastame olimpiniame cikle. Dabar prasideda kardinaliai naujas ciklas. Bus susirinkimas, greitos treniruotės, susižaidimas ir važiavimas atstovauti rinktinei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.