EUROLYGA 2023

Eurolygos galimybių reitingas: ką gali nuveikti „Žalgiris“

Ketvirtadienį prasideda 18-asis šiuolaikinės Eurolygos sezonas. Svarbiausiame Europos krepšinio turnyre, kaip ir pernai, startuos 16 komandų, kurios dviem ratais kovos dėl aštuonių kelialapių į atkrintamąsias varžybas.

Kauno Žalgiris, Panevėžio Lietkabelis, finalas, LKL, pergalė, čempionai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno Žalgiris, Panevėžio Lietkabelis, finalas, LKL, pergalė, čempionai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2017, 8:32 PM

30 reguliariojo sezono turų, ketvirtfinalio etapas ir gegužės 18-20 dienomis Belgrade vyksiantis finalo ketvertas gali sugriauti visas prognozes, tačiau per vasarą atlikti darbai leidžia surikiuoti komandas pagal jų galimybes pavasarį įkopti į Europos krepšinio viršūnę. Pateikiamos penkių klubų galimybės šio sezono Eurolygoje.

16. Tel Avivo „Maccabi“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 14-ąją vietą (10 ir 20). Izraelio lygos pusfinalyje pralaimėjo Haifos „Maccabi“ 74:85. Izraelio taurės finale nugalėjo Jeruzalės „Hapoel“ 82:68. Izraelio lygos taurės finale pralaimėjo Jeruzalės „Hapoel“ 62:77.

Optimalus penketas. Pierre‘as Jacksonas (JAV, 26, 180, „Texas Legends“), Norrisas Cole‘as (JAV, 29, 188, „Oklahoma City Thunder“), DeAndre Kane‘as (JAV, 28, 196, Sevilijos „Real Betis“), DeShaunas Thomasas (JAV, 26, 201, Stambulo „Anadolu Efes“), Arciomas Parachovskis (Baltarusija, 30, 211, Kazanės „Uniks“). Treneris Nevenas Spahija (Kroatija, „Atlanta Hawks“ trenerio padėjėjas).

Ką nuveikė per vasarą? Dar visai neseniai „Maccabi“ buvo vienas galingiausių Eurolygos klubų, kurio vadovai nepatekimą į finalo ketvertą laikydavo ne šiaip prastu rezultatu, bet vos ne tragedija. Tačiau laikai labai greitai pasikeitė – Tel Avivo komanda du praėjusius sezonus buvo Eurolygos autsaiderė ir jau trejus metus negali susigrąžinti Izraelio čempionės vardo.

Šiuo metu nėra jokių požymių, kad „geltonieji“ galėtų tapti bent Eurolygos vidutiniokais. Nors po praėjusio sezono buvo drastiškai pakeista sudėtis (komandoje liko vos vienas žaidėjas – tolimas atsarginis Itay Segevas), „Maccabi“ visai neatrodo sustiprėjęs.

Tarpsezoniu „Maccabi“ įsigijo net devynis krepšininkus iš užjūrio, bet dauguma jų praėjusį sezoną arba žaidė daug silpnesniuose klubuose (D.Kane‘as, Jonah Boldenas, Johnas DiBartolomeo, Jake‘as Cohenas), arba atlikdavo epizodinius vaidmenis NBA komandose (P.Jacksonas, N.Cole‘as), o kai kurių naujokų didžiausias privalumas – Izraelio pasas, kuris yra svarbus nacionalinėse varžybose.

Vargu ar stipriąja grandimi galima pavadinti ir po dešimties metų pertraukos į „Maccabi“ grįžusį trenerį N.Spahiją, kuris dirbdamas NBA atprato nuo europietiško krepšinio.

15. Belgrado „Crvena Zvezda“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 9-ąją vietą (16 ir 14). Adrijos lygos finale nugalėjo Zagrebo „Cedevita“ 3:0. Serbijos lygos finale nugalėjo Belgrado FMP 3:0. Serbijos taurės finale nugalėjo Belgrado „Partizan“ 74:64.

Optimalus penketas. Tayloras Rochestie (JAV, 32, 186, Krasnodaro „Lokomotiv“), Jamesas Feldeine‘as (JAV, 29, 193, Atėnų „Panathinaikos“), Nemanja Dangubičius (24, 204), Milko Bjelica (33, 207), Mathias Lessort‘as (Prancūzija, 22, 206, „Nanterre“). Treneris Dušanas Alimpijevičius (Belgrado FMP).

Ką nuveikė per vasarą? Serbijoje ir visame Pietų slavų regione įsiviešpatavusi „Crvena Zvezda“ neretai virš galvos iššoka ir Eurolygoje. Belgrado klubui nedidelis jo biudžetas paprastai netampa kliūtimi svilinti padus Europos krepšinio turčiams.

Nors Belgrado ekipai netrukdydavo net tai, kad po kiekvieno sezono iš jos į turtingesnius klubus išvykdavo gabiausi jauni krepšininkai, pastarojo tarpsezonio praradimai, ko gero, buvo pernelyg žiaurūs – „Crvena Zvezda“ atsisveikino net su keturiais Serbijos rinktinės žaidėjais (tiesa, Marko Simonovičius negalėjo dalyvauti Europos čempionate dėl traumos, bet Stefanas Jovičius, Marko Guduričius ir Ognjenas Kuzmičius tapo žemyno vicečempionais).

Žinoma, klubo vadovai nesėdėjo sudėję rankų, o nauji amerikiečiai T.Rochestie ir J.Feldeine‘as turėtų būti naudingesni negu praėjusį sezoną Belgrado ekipoje žaidę užjūrio legionieriai. Tačiau dauguma kitų naujokų Eurolygai turbūt dar per silpni, o patyrę sugrįžėliai Pero Antičius ir Marko Kešeljis – tikriausiai jau per silpni.

Dar viena silpna grandis gali būti treneris D.Alimpijevičius, pakeitęs praėjusius keturis sezonus Belgrado krepšininkams sėkmingai vadovavusį Dejaną Radonjičių. D.Alimpijevičiui – vos 31-eri, ir iki šiol jis treniravo tik mažas užduotis sprendusias Serbijos komandas.

14. Malagos „Unicaja“

Praėjusį sezoną. Europos taurės finale nugalėjo „Valencia“ 2:1. Ispanijos lygos pusfinalyje pralaimėjo Madrido „Real“ 0:3. Ispanijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 70:82.

Optimalus penketas. Ray McCallumas (JAV, 26, 190, „Grand Rapids Drive“), Nemanja Nedovičius (Serbija, 26, 191), Adamas Waczynski (Lenkija, 28, 199), Jamesas Augustine‘as (JAV, 33, 208, Maskvos CSKA), Dejanas Musli (Serbija, 26, 213). Treneris Joanas Plaza.

Ką nuveikė per vasarą? Pernai Eurolygai sumažinus svarbiausiame žemyno turnyre žaidžiančių komandų skaičių, „Unicaja“ neteko neterminuotos licencijos. Ši žinia Malagoje sukėlė didelį pasipiktinimą, bet Andalūzijos ekipa nedelsdama pasinaudojo kitu būdu prisišlieti prie krepšinio grietinėlės: iškovojo Europos taurę ir gavo teisę po metų pertraukos grįžti į Eurolygą.

„Unicaja“ gretose dar liko keletas žaidėjų, atstovavusių jai Eurolygoje užpraeitą sezoną (N.Nedovičius, Carlosas Suarezas, Danielis Diezas, Alberto Diazas), keli krepšininkai žaidė kituose Eurolygos klubuose (praėjusį sezoną į geriausių Europos taurės žaidėjų penketą išrinktas D.Musli, į geriausių Ispanijos lygos krepšininkų penketą patekęs Giorgis Šermadinis, J.Augustine‘as, Draganas Milosavljevičius, Jeffas Brooksas, Sasu Salinas), o naujokams apie Eurolygą daug papasakoti gali treneris J.Plaza.

Jo patarimų labiausiai reikia R.McCallumui, kuris yra bandęs jėgas NBA klubuose, bet į Europą pirmą kartą persikėlė tik šį rudenį ir sezono pradžioje sunkiai prisitaiko prie pasikeitusių sąlygų. O juk jam reikia pakeisti praėjusį sezoną į antrąjį geriausių Europos taurės krepšininkų penketą išrinktą Kyle‘ą Foggą, nepanorusį likti Europoje ir iškeliavusį į naująjį krepšinio eldoradą Kiniją.

13. Bambergo „Brose“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 13-ąją vietą (10 ir 20). Vokietijos lygos finale nugalėjo Oldenburgo EWE 3:0. Vokietijos taurės finale nugalėjo Miuncheno „Bayern“ 74:71.

Optimalus penketas. Ricky Hickmanas (JAV, 32, 189, Milano „Olimpia“), Danielis Hackettas (Italija, 30, 197, Pirėjo „Olympiakos“), Bryce‘as Tayloras (JAV, 31, 195, Miuncheno „Bayern“), Luka Mitrovičius (Serbija, 24, 205, Belgrado „Crvena Zvezda“), Quincy Milleris (JAV, 25, 206, Tel Avivo „Maccabi“). Treneris Andrea Trinchieri (Italija).

Ką nuveikė per vasarą? Bambergo klubas gerokai patriukšmavo užpraeitą sezoną, kuriame tik per plauką nepateko į Eurolygos ketvirtfinalį. Tačiau jau praėjusį sezoną „Brose“ buvo stumtelėtas žemyn Eurolygoje ir netgi turėjo gerokai pavargti, kad apgintų Vokietijos čempiono vardą.

Bundeslygos finalas dar buvo nesibaigęs, o keli tuometiniai „Brose“ lyderiai jau sėdėjo ant lagaminų. Į antrąjį geriausių Eurolygos krepšininkų penketą išrinktas Nicolo Melli jau žinojo, kad išvyks į Stambulo „Fenerbahce“, Janis Strėlniekas buvo bepadedąs parašą ant sutarties su Pirėjo „Olympiakos“, Fabienas Causeur – su Madrido „Real“, Danielis Theisas ir Dariusas Milleris dairėsi darbo NBA lygoje (D.Theisas perėjo į „Boston Celtics“, D.Milleris – į „New Orleans Pelicans“).

Vien nauji šių krepšininkų komandų pavadinimai rodo, kokių svarių nuostolių tarpsezoniu patyrė Vokietijos čempionai. Tiesa, ir „Brose“ naujokų sąraše netrūksta garsių pavardžių, bet R.Hickmano, D.Hacketto bei Q.Millerio karjera smarkiai banguoja, o L.Mitrovičiui dar reikės įrodyti, kad gali būti naudingas ne vien Belgrado „Crvena Zvezda“ komandoje.

Savo ruožtu treneriui A.Trinchieri reikės pasukti galvą, kad sukurtų veiksmingą planą, kaip į darnų kolektyvą suvienyti senbuvius ir skirtingo stiliaus naujokus.

12. Maskvos srities „Chimki“

Praėjusį sezoną. Europos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo „Valencia“ 1:2. Vieningos lygos finale pralaimėjo Maskvos CSKA 0:3.

Optimalus penketas. Stefanas Markovičius (Serbija, 29, 198, Sankt Peterburgo „Zenit“), Aleksejus Švedas (29, 198), Jamesas Andersonas (JAV, 28, 198, Stambulo „Daruššafaka“), Tyleris Honeycuttas (JAV, 27, 203, Stambulo „Anadolu Efes“), Malcolmas Thomasas (JAV, 29, 206, „Jilin Tigers“). Treneris Giorgos Bartzokas (Graikija, „Barcelona“).

Ką nuveikė per vasarą? „Chimki“ praėjusį sezoną nepapildė titulų kolekcijos, bet gavo teisę grįžti į Eurolygą kaip Vieningos lygos vicečempionė. Posovietinio turnyro pusfinalyje Chimkų krepšininkai laimėjo dramatišką dvikovą su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu, ir jų apetitas buvo visiškai patenkintas – paskui „Chimki“ beviltiškai pralaimėjo finalo seriją Maskvos CSKA komandai.

Vos gavę kelialapį į Eurolygą, „Chimki“ vadovai išėjo apsipirkti. Pamaskvio klubas vasaros rinkoje buvo labai aktyvus ir įsigijo net šešis naujus amerikiečius. Trys iš jų jau yra palikę pastebimą pėdsaką Eurolygoje (J.Andersonas, Charlesas Jenkinsas ir po trumpos pertraukos į Chimkas grįžęs T.Honeycuttas), bet kiti trys Europoje žaidė tik po vieną sezoną (M.Thomasas ir Anthony Gillas) arba pirmą kartą iškėlė koją iš Amerikos (penkis sezonus NBA rungtyniavęs Thomasas Robinsonas).

Dar vienas labai svarbus pastiprinimas – serbas S.Markovičius, o iš buvusių lyderių komandoje liko tik praėjusio sezono Europos taurės naudingiausias žaidėjas A.Švedas.

Chimkų krepšininkus nukreipti teisingu keliu bandys naujasis treneris G.Bartzokas, praėjusį sezoną nugarmėjęs į prarają su „Barcelona“ komanda. Vis dėlto „Chimki“ vadovai tikisi, kad juodkalnietį Duško Ivanovičių pakeitusiam graikui seksis taip pat, kaip užpraeitą sezoną, kai G.Bartzokas su Krasnodaro „Lokomotiv“ pasiekė Eurolygos finalo ketvertą.

11. Kauno „Žalgiris“

Praėjusį sezoną. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 10-ąją vietą (14 ir 16). Lietuvos lygos finale nugalėjo Panevėžio „Lietkabelį“ 4:1. Lietuvos taurės finale nugalėjo „Lietkabelį“ 84:63.

Optimalus penketas. Kevinas Pangosas (Kanada, 24, 188), Axelis Toupane‘as (Prancūzija, 25, 201, „New Orleans Pelicans“), Edgaras Ulanovas (25, 198), Paulius Jankūnas (33, 205), Brandonas Daviesas (JAV, 26, 208, „Monaco“). Treneris Šarūnas Jasikevičius.

Ką nuveikė per vasarą? Nepakeičiamam šio dešimtmečio Lietuvos krepšinio lyderiui „Žalgiriui“ praėjusį sezoną pavyko sukurti iliuziją, kad jis kovojo dėl kelialapio į Eurolygos ketvirtfinalį. Vis dėlto galutinis rezultatas buvo toks pat, kaip ir daugelį kitų sezonų – Kauno komanda žaidė tarp 16 stipriausiųjų, bet į geriausiųjų aštuonetą nepateko.

Tarpsezoniu „Žalgiriui“ teko pakeisti apie pusę žaidėjų. Nors keli buvę lyderiai išvyko į gerokai storesnę piniginę turinčius klubus (Lukas Lekavičius – į Atėnų „Panathinaikos“, Leo Westermannas – į Maskvos CSKA, Brockas Motumas – į Stambulo „Anadolu Efes“), o dauguma naujokų (Dee Bostas, B.Davisas, Vasilije Micičius, Aaronas White‘as) dar praėjusį sezoną žaidė žemesnio rango turnyruose, permainos Kauno komandos sudėties nesusilpnino. Juo labiau kad keli krepšininkai jau stovėjo prie pat Eurolygos slenksčio arba anksčiau buvo įkėlę kojas į svarbiausią Senojo žemyno turnyrą.

„Žalgirio“ privalumas, ypač sezono pradžioje, bus tai, kad jame liko daugiau senbuvių negu kituose panašaus pajėgumo Eurolygos klubuose. Be to, Kauno komandoje nepasikeitė treneris – pernai pradėtą darbą tęsia Š.Jasikevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.