EUROLYGA 2023

Donatą Motiejūną suviliojusi Kinija: krepšinio augimą bei krūvas pinigų supa ir nesklandumai

Stipriausias Europos krepšinio turnyras Eurolyga jau daug metų yra nebloga alternatyva NBA neįsitvirtinusiems žaidėjams. Tačiau pastaraisiais metais Eurolygos patrauklumas mažėja, o krepšininkai Tolimuosiuose Rytuose atrado naują aukso gyslą – sparčiai stiprėjančią Kinijos lygą. 

 Kinijoje šį sezoną žais ne tik D.Motiejūnas, tačiau ir daug kitų gerai pažįstamų veidų<br> Lrytas.lt koliažas
 Kinijoje šį sezoną žais ne tik D.Motiejūnas, tačiau ir daug kitų gerai pažįstamų veidų<br> Lrytas.lt koliažas
 Yao Mingas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Yao Mingas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Yi Janlianas gavo vienų rungtynių diskvalifikaciją<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Yi Janlianas gavo vienų rungtynių diskvalifikaciją<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Daug uždirba ir vietinės žvaigždės<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Daug uždirba ir vietinės žvaigždės<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Marbury Kinijoje praleis jau devintąjį sezoną<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Marbury Kinijoje praleis jau devintąjį sezoną<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Graikas I.Bourousis žais Jono Kazlausko vadovaujamoje komandoje<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Graikas I.Bourousis žais Jono Kazlausko vadovaujamoje komandoje<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 20, 2017, 7:00 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 8:10 PM

Šiais metais į Kiniją patraukė ir vienas geriausių Lietuvos krepšininkų Donatas Motiejūnas. Penkis sezonus NBA lygoje žaidęs puolėjas sudarė sutartį su „Shandong Golden Stars“ klubu, kuriam taip pat atstovauja buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Ty Lawsonas. Kinijos klubų siūlomais milijonais susigundė ir nemažai kitų NBA arba Eurolygoje išgarsėjusių žaidėjų: Stephonas Marbury, Luisas Scola, Giannis Bourousis, Keithas Langfordas, Aaronas Jacksonas, Maciejus Lampe, Miroslavas Raduljica, Brandonas Jenningsas, Joshas Akognonas. 

Jie ir ne tik jie šį savaitgalį pradės 23-ąjį Kinijos krepšinio asociacijos (CBA) sezoną.

Kinijos lygos „sprogimas“

Profesionalų krepšinio lyga Kinijoje buvo įkurta dar 1995 metais, tačiau „didysis sprogimas“ įvyko tik prieš kelis sezonus. 

Pirmąjį Kinijos krepšinio asociacijos (CBA) gyvavimo dešimtmetį Kinijos klubų finansinės galimybės buvo labai mažos, todėl jiems pavykdavo prisikviesti nebent tuos ameikiečius, kurie netikdavo nei NBA, nei stipriems Europos klubams. Suprantama, ir krepšinio lygis buvo labai žemas.

Ženklūs pokyčiai prasidėjo tik po 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių, kurios paskatino Kinijos verslininkus investuoti į sportą. Sparčiai vystytis CBA lygai padėjo ne tik Kinijos ūkio augimas bei į sporto verslą nukreipti pinigai, bet ir palankios aplinkybės kitose pasaulio dalyse: praėjusio dešimtmečio pabaigoje prasidėjusi Europos ūkio krizė, dėl kurios sąstingis apėmė Senojo žemyno profesionalų sportą, 2011 metų NBA lokautas, per kurį krepšininkai nenorėjo sėdėti be darbo ir griebė bet kokį po ranka pasitaikiusį pasiūlymą.

NBA lokautas pakėlė ir CBA varžybų reitingus televizijoje. NBA čempionato transliacijos Kinijoje jau seniai yra vienos žiūrimiausių sporto laidų, o per lokautą krepšinio pasiilgę kinų sirgaliai vis dažniau įsijungdavo CBA mačus, taip pamažu pratindamiesi prie vietinės lygos kovų.

Žvaigždėms – puikios sąlygos

NBA lokautas ypač padėjo CBA įvaizdžiui. Nors kai kurie NBA krepšininkai iš pradžių baiminosi kraustytis į Kiniją, iš jos parsivežė visai neblogus įspūdžius, kuriais pasidalijo su Amerikoje likusiais draugais. 

„Iš pradžių atrodė, kad Kinijoje viskas yra kitaip. Tačiau viskas buvo gerai, ir aš pamačiau daug įdomių dalykų, o klubo savininkas ir vadybininkas visą laiką rūpinosi, kad man nieko netrūktų, - sakė per NBA lokautą vienam sezonui į „Zhejiang Lions“ klubą išvykęs ilgametis „New York Knicks“ ir „Denver Nuggets“ starto penketo žaidėjas Wilsonas Chandleris. – Baigęs NBA karjerą neatsisakyčiau dar vieną kitą sezoną pažaisti Kinijoje“. 

Suprantama, krepšininkus šiais laikais į Kiniją traukia ir geras atlyginimas. Jei prieš 15 metų tik nedaugelis Kinijos klubų galėjo mokėti žaidėjams 100 tūkst. dolerių per sezoną, tai dabar geriausi legionieriai uždirba apie 3 mln. dolerių, ir net CBA autsaideriai iš kitų žemynų pakviestiems krepšininkams gali pasiūlyti didesnes nei 1 mln. dolerių vertės sutartis. 

Maža to, klubai garsiausias savo žvaigždes neretai apgyvendina penkių žvaigždučių viešbučiuose, skiria jiems asmeninį virėją, vairuotoją ar gidą. 

Kinai nori permainų

Kinijos Liaudies Respublikos verslo sąlygos dėl stipraus valstybės kišimosi yra specifinės. Taip pat specifinis yra ir Kinijos krepšinio valdymas. 
Dauguma profesionalų klubų faktiškai yra privatūs ar bent jau priklauso bendrovėms, kuriose smarkiai persipynęs privatus ir valstybės kapitalas. Bet pati CBA yra valstybinė įstaiga. Ji vykdo svabiausios šalies sporto institucijos Kinijos vyriausiosios valstybinės sporto adiminstracijos nurodymus. 

Klubų vadovai norėtų sumažinti valstybinės institucijos įtaką, o labiausiai įpūsti reformų vėją bando garsiausias visų laikų Kinijos krepšininkas, buvęs ilgametis NBA žaidėjas Yao Ming‘as. Jis dar 2009 metais tapo „Shanghai Sharks“ klubo savininku, o šiais metais buvo išrinktas CBA prezidentu. 

„Neįmanoma pasakyti, kokia yra didžiausia Kinijos krepšinio problema, nes mus supa begalė didžiausių problemų“, - pradėdamas eiti naujas pareigas teigė Yao Ming‘as. 

Korupcija, žemas teisėjavimo lygis, smurto proveržiai, senos ir ankštos arenos – tik dalis Kinijos krepšinio lygą supančių bėdų. Jas ir ne vien jas, tiek Yao Ming‘o, tiek CBA reikalus atidžiai stebinčių JAV krepšinio apžvalgininkų manymu, būtų lengviau išspręsti, jeigu valstybė perduotų daugiau funkcijų krepšinio klubų savininkams. 

Šiokių tokių postūmių jau yra. CBA tapo viena pirmųjų tarp Kinijos sporto organizacijų, gavusių teisę pati atlikti kai kurias komercines opreacijas. Pavyzdžiui, parduoti televizijos teises. 

Vienas svarbiausių Yao Ming‘o tikslų – pasiekti, kad CBA turnyras būtų ilgesnis ir komandos žaistų daugiau rungtynių. Dabar reguliarusis sezonas trunka vos keturis mėnesius (nuo spalio vidurio iki vasario vidurio) ir per jį komandos žaidžia tik po 30 rungtynių. Pailginti sezono neleidžia šalies sporto vadovybė, reikalaujanti rengti labai ilgas Kinijos rinktinių treniruočių stovyklas. 

Įžeidė pagrindinį rėmėją

Nors yra nemažai specifinių detalių, Kinijos krepšinio lygos modelis yra labai panašus į viso pasaulio profesionalų sporto. Pagrindinės klubų rėmėjos yra didžiosios Kinijos bendrovės (tiesa, jų pavadinimai užsieniečiams ko gero nieko nesako), tačiau tarp CBA rėmėjų yra ir garsių pasaulinių bendrovių: „FAW-Volkswagen“, „Exxon Mobil“, „Stanley Black & Decker“, „Konica Minolta“, „Tag Heuer“, UPS.

Pagrindinė CBA rėmėja jau ne vieną sezoną yra Kinijos sporto aprangos gamintoja „Li Nang“. 2012 metais ši bendrovė su Kinijos lyga sudarė penkių sezonų 2 mlrd. juanių (256 mln. eurų pagal dabartinį kursą) paramos sutartį. Šiais metais sutartis buvo pratęsta, bet jos vertė sumažėjo dukart – „Li Nang“ įsipareigojo per kitus penkis sezonus CBA lygai skirti 1 mlrd. juanių (128 mln. eurų). 

Gali būti, kad sutarties vertė sumažėjo ir dėl kelių per Kinijos lygos rungtynes įvykusių skandalų, turėjusių neigiamos įtakos pagrindinės rėmėjos reputacijai.

Prieš porą sezonų CBA varžybose buvo įvesta taisyklė, kad kinų krepšininkai per rungtynes gali avėti tik „Li Nang“ batelius (iki tol buvo leidžiama žaisti ir su kitų gamintojų avalyne, bet turėjo būti paslėpti konkurentų prekės ženklai). Tačiau daugelis geriausių Kinijos krepšininkų nebuvo patenkinti vietinio gamintojo batelių kokybe, o ryškiausia kinų žvaigždė Yi Jianlianis („Guangdong Southern Tigers“) per vienas rungtynes demonstratyviai nusiavė „Li Nang“ batelius ir, palikęs juos aikštėje, basas išėjo į rūbinę.

Yi Jianlianiui buvo skirta vienerių rungtynių diskvalifikacija ir piniginė bauda, tačiau jokios sankcijos negalėjo pakeisti „Li Nang“ įvaizdžiui padarytos žalos. 

Apribojimai užsieniečiams
Nors CBA sparčiai stiprėja, šiuo metu ji nėra pajėgi konkuruoti su NBA. Tiesa, kiekvieną tarpsezonį iš Šiaurės Amerikos klubų į Kinijos komandas išvyksta keli krepšininkai, bet jie NBA lygoje geriausiu atveju būdavo vidutiniokai. 

Daug labiau nukenčia Europa – iš Senojo žemyno komandų Kinija aksmet atima dvi ar tris dešimtis pajėgių krepšininkų.

Kinijos lygoje žaidžia 20 komandų. Kinijos armijos klubui „Bayi Rockets“ draudžiama kviesti užsieniečius, o kiti klubai per CBA rungtynes gali registruoti du legionierius. 

Tiesa, yra apribojimų. Užsieniečiams per rungtynes leidžiama žaisti šešis kėlinius (kitaip tariant, arba abu legionieriai gali žaisti po tris kėlinius, arba vienas – keturis, kitas – du kėlinius), o ketvirtajame kėlinyje gali žaisti tik vienas užsienietis. 

Be to, keturioms silpniausioms praėjusio sezono komandoms leidžiama registruoti trečią legionierių, bet jis privalo būti iš Azijos šalies. Šiems legionieriams kėlinių apribojimai netaikomi. 

Legionieriais nelaikomi krepšininkai iš kiniškų kraštų Taivano, Hongkongo ir Makao. 

Milijonai byra ir kinams

Visų CBA komandų lyderiai ir daugiausiai uždirbantys krepšininkai yra užsieniečiai. Tiesa, tikslios jų sutarčių detalės nėra atskleidžiamos. 

Rinkdamiesi legionierius Kinijos klubai pirmiausiai žvalgosi į JAV krepšininkus. Tarp 38 šio sezono pradžioje registruotų užsieniečių – net 31 amerikietis. 

Neskursta ir CBA klubuose žaidžiantys geriausi Kinijos krepšininkai, o daugiausiai uždirbantis kinas yra Yi Jianlianis. Manoma, kad penkis sezonus NBA klubuose žaidęs puolėjas 2016 metais su „Southern Tigers“ klubu sudarė penkių sezonų 100 mln. juanių sutartį (12,8 mln. eurų pagal dabartinį kursą). 

Yi Jianlianis yra vienintelis daugiau nei milijoną eurų per sezoną uždirbantis Kinijos krepšininkas, bet šimtatūkstantines sutartis pasirašiusių žaidėjų sąrašas turėtų būti netrumpas. 

S.Marbury tapo pekiniečiu

Dauguma legionierių Kinijos klubuose neužsibūna ir po vieno ar dviejų sezonų keliauja ieškoti skalsesnės duonos kitose šalyse. Vis dėlto kai kuriems užjūrio krepšininkams Kinija tapo antraisiais namais. 

„Esu pekinietis. Pekinas visą laiką bus mano namai“, - prieš kelis mėnesius pareiškė 40-metis amerikietis Stephonas Marbury, CBA čempionate pradedantis jau devintąjį sezoną. 

Buvęs NBA Visų žvaigždžių rungtynių dalyvis Kinijos lygoje debiutavo dar 2010 metų pradžioje, o nuo 2011 metų rudens net šešis sezonus žaidė „Beijing Ducks“ klube ir su juo triskart tapo CBA čempionu. Pernai Starbury pravardę turintis gynėjas pasirašė naują dviejų sezonų sutartį, kurioje buvo neįprasta sąlyga – „Ducks“ prieš antrąjį sezoną galėjo nuspręsti ar S.Marbury jame liks kaip žaidėjas, ar kaip trenerio padėjėjas. 

Vis dėlto pasibaigus praėjusiam sezonui geriausiu visų laikų CBA legionieriumi vadinamo S.Marbury ir „Ducks“ vadovų požiūris nesutapo. Amerikietis dar norėjo žaisti, bet vadovybės jo žaidimo lygis nebetenkino. Sutartis buvo nutraukta, o Pekino garbės piliečiu paskelbtas ir leidimą nuolat gyventi Kinijoje gavęs S.Marbury perėjo į kitą sostinės klubą „Fly Dragons“. 

Žais su buvusiu žalgiriečiu

Lietuvis D.Motiejūnas, kuris apsivilko praėjusį sezoną tik aštuntąją vietą užėmusio ir vos į atkrintamąsias varžybas patekusio „Shandong Golden Stars“ klubo aprangą, bus viena ryškiausių naujojo CBA čempionato žvaigždžių. Tačiau Kinijos arenose bus galima pamatyti ir daugiau garsenybių, tarp jų – buvusius LKL komandų žaidėjus bei visai neseniai NBA ar Eurolygoje spindėjusius krepšininkus. 

Šandono ekipą kartu su D.Motiejūnu sustiprinęs buvęs žalgirietis Ty Lawsonas dar praėjusį sezoną žaidė „Sacramento Kings“ komandoje ir NBA čempionate pelnydavo 9,9 taško. 

Kitas buvęs „Žalgirio“ žaidėjas Sonny Weemsas vasarą pasirašė sutartį su „Zhejiang Golden Bulls“ klubu, tačiau šio puolėjo karjera nutrūko dėl diskvalifikacijos už draudžiamų medžiagų vartojimą. 

Šį rudenį po metų pertraukos į Kinijos lygą grįžo praėjusį sezoną Vilniaus „Lietuvos rytui“ trumpai atstovavęs Joshas Akognonas. Jis tapo „Shanghai Sharks“ žaidėju. 

Į Kiniją – iš NBA ir Eurolygos

Kinijos klubai ypač vertina krepšininkus, galinčius pelnyti labai daug taškų. Šiais metais į CBA persikraustė net trijų Europos turnyrų rezultatyviausi žaidėjai: Eurolygos – Keithas Langfordas (žaidė Kazanės „Uniks“), Čempionų lygos – Nickas Minnerathas (Saratovo „Avtodor“) ir Ispanijos lygos – prancūzas Edwinas Jacksonas (Madrido „Estudiantes“).

Tarp CBA naujokų, praėjusį sezoną sėkmingai žaidusių Europoje, verta pažymėti Serbijos rinktinės veteraną Miroslavą Raduljicą (Milano „Olimpia“), buvusius Eurolygos čempionus Aaroną Jacksoną (Maskvos CSKA) ir graiką Giannį Bourousį (Atėnų „Panathinaikos“), pavasarį į Europos taurės geriausių žaidėjų antrąjį penketą išrinktą Kyle‘ą Foggą (Malagos „Unicaja“). 

Iš NBA į Kiniją šiais metais patraukė olimpinis čempionas argentinietis Luisas Scola („Brooklyn Nets“), prieš kelis sezonus į geriausių NBA naujokų penketą išrinktas Brandonas Jenningsas („New York Knicks“ ir „Washington Wizards“), dar neseniai su D.Motiejūnu dėl vietos „Houston Rockets“ starto penkete varžęsis Terrence‘as Jonesas („New Orleans Pelicans“ ir „Milwaukee Bucks“), užpraėjusį sezoną į Ispanijos lygos geriausių žaidėjų penketą išrinktas Justinas Hamiltonas („Brooklyn Nets“), Brandonas Bassas („Los Angeles Clippers“).

Gaivins auksines tradicijas

Kinijos komandoms reikia ne tik užsieniečių krepšininkų, bet ir užsieniečių trenerių. Specialistus iš kitų šalių yra pasikvietę apie pusė CBA klubų, o neabejotinai garsiausias užsienietis treneris – lietuvis Jonas Kazlauskas, prieš šį sezoną po nedidelės pertraukos grįžęs į „Guangdong Southern Tigers“ klubą. 

J.Kazlauskas Kiniją atrado dar prieš keliolika metų, kai šios šalies rinktinę treniravęs amerikietis Dellas Harrisas pasiūlė lietuviui padėjėjo pareigas. Per 2004 metų Atėnų olimpines žaidynes J.Kazlauskas talkino buvusiam ilgamečiui NBA klubų strategui, o paskui tapo vyriausiuoju Kinijos rinktinės treneriu ir dirbo iki 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių. 

Kinai buvusio rinktinės trenerio nepamiršo, ir 2013 metų pradžioje J.Kazlauską pakvietė CBA varžybose dominavęs „Southern Tigers“. Tuometinis Lietuvos rinktinės treneris 2013 metais padėjo „tigrams“ susigrąžinti Kinijos čempiono vardą, bet kitą sezoną J.Kazlausko vadovaujama Guandono provincijos ekipa pusfinalyje pralaimėjo „Beijing Ducks“ komandai ir lietuvis su Kinija atsisveikino.

Southern Tigers“ yra vienintelis pelningai dirbantis ir turtingiausias CBA klubas, taip pat – vienas iš dviejų labiausiai tituluotų (tik „Southern Tigers“ ir „Bayi Rockets“ čempionais tapo po aštuonis kartus). Tačiau nuo 2013 metų Guandono krepšininkai nė karto neiškovojo aukso, todėl prieš šį sezoną klubo vadovai vėl kreipėsi į J.Kazlauską, kuriam keliama užduotis sugrąžinti pergalių tradicijas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.