EUROLYGA 2023

Europos taurės savaitė: stebuklingas A.Juškevičius ir rankų nenuleidžiantys autsaideriai

Panevėžio „Lietkabelis“ užtikrintai žygiuoja Europos taurės „Top 16“ etapo link. Panevėžio krepšininkai per pirmojo etapo pirmąjį ratą iškovojo tris pergales ir B grupėje dalijasi antrąją vietą. Vilniaus „Lietuvos ryto“ tempas lėtesnis, bet ir kita Lietuvos komanda kol kas vykdo minimalią užduotį. „Lietuvos rytas“ iškovojo dvi pergales ir C grupėje dalijasi trečiąją vietą.

Adas Juškevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Adas Juškevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Adas Juškevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Adas Juškevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2017, 7:22 AM, atnaujinta Nov 9, 2017, 7:24 AM

Į antrąjį etapą iš kiekvienos grupės pateks po keturias komandas, tad ir „Lietkabelio“, ir „Lietuvos ryto“ padėtis yra gana gera. Žinoma, ne tokia gera, kaip Stambulo „Daruššafaka“, Miuncheno „Bayern“ ar Krasnodaro „Lokomotiv“ – šie trys klubai per pirmąjį ratą iškovojo po penkias pergales.

Pergalės. Penktajame ture savo pergalių sąskaitą papildė abi mūsų šalies komandos. „Lietkabelis“ antradienį savo aikštėje įveikė Podgoricos „Budučnost“ klubą 86:79, „Lietuvos rytas“ irgi antradienį namie nugalėjo Limožo CSP ekipą 92:76.

Panevėžiečiai B grupėje atsilieka tik nuo visas penkerias rungtynes laimėjusio „Bayern“ klubo. „Lietkabelis“ ir „Budučnost“ iškovojo po tris pergales, Emilijos Redžo „Grissin Bon“ – dvi, Stambulo „Galatasaray“ ir Jeruzalės „Hapoel“ – po vieną.

C grupėje pirmauja penkiskart laimėjęs „Lokomotiv“ ir keturias pergales iškovojusi Berlyno ALBA. „Lietuvos rytas“ ir CSP turi po dvi pergales, Bilbao „Retabet“ ir Belgrado „Partizan“ – po vieną.

Naudingiausias. Panevėžio komandoje antradienį labiausiai pasižymėjo Adas Juškevičius. Jis pataikė net 9 iš 13 tritaškių, pelnė 31 tašką (dar įmetė 2 iš 2 dvitaškių), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 4 kamuolius, išprovokavo 4 pražangas ir surinko 38 naudingumo balus.

28 metų gynėjas pakartojo absoliutų Europos taurės pataikytų tritaškių rekordą ir pasiekė šio sezono rezultatyvumo bei naudingumo balų rekordus. A.Juškevičius buvo pripažintas naudingiausiu Europos taurės savaitės krepšininku.

A.Juškevičius tapo ketvirtuoju „Lietkabelio“ krepšininku, pripažintu Europos taurės turo naudingiausiu žaidėju. Praėjusį sezoną po kartą naudingiausiojo vardas buvo atitekęs Kšištofui Lavrinovičiui, Žygimantui Skučui ir Gintarui Leonavičiui.

Šį sezoną naudingiausiu antrojo turo krepšininku buvo pripažintas „Lietuvos ryto“ puolėjas Rokas Giedraitis.

Kitą savaitę. Kitas rungtynes abi Lietuvos komandos žais lapkričio 15 d. (trečiadienį) išvykose. „Lietkabelis“ keliaus pas nelauktai prastai turnyrą pradėjusį „Hapoel“, „Lietuvos rytas“ – pas „Retabet“.

Šią savaitę Jeruzalės ir Bilbao krepšininkai žaidė namie, bet savų žiūrovų palaikymas jiems laimėti nepadėjo.

Beje, „Hapoel“ jau įvyko ir permainų. Izraelio čempionų klubas atleido praėjusį sezoną spindėjusį, bet su naujuoju treneriu Fočiu Katsikariu bendros kalbos neradusį Curtisą Jerrellsą ir sudarė sutartį su kitu amerikiečiu Kalinu Lucasu, kuris prieš keletą sezonų puikiai žaidė Turkijos lygoje, o paskui nesėkmingai bandė prasimušti į NBA.

Pastiprinimo sulaukė dar dvi komandos, su kuriomis kovos Lietuvos klubai. „Partizan“ gretose šią savaitę debiutavo Samardo Samuelsas, „Galatasaray“ – Jordanas Tayloras.

Statistika. Po pirmojo rato asmeninės statistikos lyderių lentelėse aukštas vietas užima keli Lietuvos komandų krepšininkai.

Rezultatyviausių žaidėjų sąraše antras yra „Lietuvos ryto“ aukštaūgis Loukas Maurokefalidis, pelnantis vidutiniškai 19 taškų. Jis atsilieka tik nuo „Grissin Bon“ lyderio Amedeo Della Valle (vid. 21 tšk.).

L.Maurokefalidis taip pat užima ketvirtąją vietą pagal išprovokuotas pražangas (vid. 6,4), penktąją vietą pagal naudingumo balus (vid. 20,8) ir baudos metimų taiklumą (84,2 proc.).

Kitas Vilniaus komandos žaidėjas Chrisas Krameris turnyre pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 8,3).

„Lietkabelio“ puolėjas Žanis Peineris yra antras pagal dvitaškių taiklumą (74,1 proc.), o Panevėžio komandos vidurio puolėjas Vaidas Čepukaitis užima penktąją vietą pagal blokuotus metimus (vid. 1,4).

Lyderiai. Vilniaus komandoje L.Maurokefalidžiui labiausiai talkina R.Giedraitis (15 tšk.) bei amerikiečiai Jimmy Baronas (10,4 tšk.) ir Travisas Petersonas (9,2 tšk., 6,4 atk.kam.).

„Lietkabelio“ puolimo lyderis – 14,4 taško įmetantis Ž.Peineris. Pirmajame rate naudingai rungtyniavo A.Juškevičius (11 tšk., 4,4 rez.perd.), broliai Kšištofas (10,4 tšk.) ir Darjušas Lavrinovičiai (9 tšk.).

Aritmetika. Šešių komandų grupėse dviem ratais kovojant dėl keturių kelialapių teisę žaisti kitame etape paprastai užtikrina penkios pergalės, tačiau daugeliui ekipų užtenka keturių pergalių. Pagal šią aritmetiką vieną koją į „Top 16“ etapą jau įkėlė keturios komandos: po penkias pergales iškovojusios „Daruššafaka“ (A grupė), „Bayern“ (B grupė) ir „Lokomotiv“ (C grupė) bei ketverias rungtynes laimėjusi ALBA (C grupė).

Po penktojo turo Europos taurės taurės turnyre nebeliko nelaimėjusių komandų. Šią savaitę pirmąsias pergales iškovojo ir keturių pralaimėjimų serijas nutraukė „Levallois“ (A grupė) ir „Galatasaray“ (B grupė).

Tik po vieną pergalę turi dar penkios ekipos: Andoros „MoraBanc“ (A grupė), „Hapoel“ (B grupė), „Retabet“ ir „Partizan“ (C grupė).

Painiausia padėtis D grupėje, kurioje trys komandos iškovojo po tris pergales, kitos trys – po dvi pergales.

Šalys. Europos taurės turnyre žaidžia 11 šalių komandos. Šešioms šalims atstovauja po tris ekipas, kitoms – po dvi arba po vieną.

Pirmajame rate pergalėmis dažniausiai džiaugėsi rusai ir vokiečiai. Trys Rusijos ir trys Vokietijos komandos laimėjo net po 11 rungtynių (iš 15 žaistų).

Tarp šalių, kurioms taip pat atstovauja po tris komandas, prasčiausiai atrodo Ispanija ir Prancūzija. Ispanų ir prancūzų trijulės iškovojo tik po 5 pergales.

Nors Lietuva delegavo tik dvi komandas, mūsiškių duetas per pirmąjį ratą iškovojo tiek pat – 5 pergales.

Savaitės lietuviai

Adas Juškevičius („Lietkabelis“). A.Juškevičius pribloškė Juodkalnijos čempionus. „Lietkabelio“ gynėjas nepataikė dviejų pirmųjų tolimų metimų, bet paskui per 4,5 min. pirmajame kėlinyje įmetė 7 tritaškius iš eilės, pelnė 21 tašką ir jau 8-ąją min. sukrovė savo komandai milžinišką persvarą 27:5. Dar du tritaškius A.Juškevičius pridėjo ketvirtajame kėlinyje. Iš viso jis per 30 min. pelnė 31 tašką (2/2 dvitaškių, 9/13 tritaškių), atkovojo 4 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir pakartojo Europos taurės per rungtynes įmestų tritaškių rekordą. Taip pat 9 tritaškius yra įmetę Rubenas Douglasas („Valencia“), Marko Popovičius (Kazanės „Uniks“) ir Jimmy McKinney (Bonos „Telekom“).

Marius Grigonis (ALBA). M.Grigonio taikiklis buvo suderintas nepriekaištingai. Jei tik ALBA gynėjas nuspręsdavo mesti, jo metimai būtinai pasiekdavo tikslą. M.Grigonis žaidė 24 min. ir pelnė 14 taškų (1/1 dvitaškio, 2/2 dvitaškių, 6/6 baudų). Tai – jo asmeninis rekordas Europos taurės turnyre.

Rokas Giedraitis („Lietuvos rytas“). R.Giedraitis jau per pirmąjį kėlinį pelnė 6 taškus ir padėjo Vilniaus ekipai iškart įgyti lemiamą pranašumą. Iš viso taikliai atakavęs puolėjas per 33 min. pelnė 19 taškų (6/7 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 4/6 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas. R.Giedraitis buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas.

Martynas Echodas („Lietuvos rytas“). Jauniausias „Lietuvos ryto“ krepšininkas labiausiai pasižymėjo trečiojo kėlinio antroje pusėje, kai varžovai buvo aptirpdę šeimininkų persvarą. Per spurtą, po kurio vilniečiai vėl nutolo, M.Echodas pelnė 8 taškus. Iš viso jis per 19 min. pelnė 10 taškų (3/4 dvitaškių, 4/4 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 4 pražangas.

Savaitės nusivylimas

Gintaras Leonavičius („Lietkabelis“). Patyręs panevėžietis per vasarą pasikeitusioje komandoje neranda sau vietos. Per rungtynes su „Budučnost“ ekipa jis žaidė 10 min., dažnai atakavo, bet pelnė tik 1 tašką (0/2 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 1/2 baudų). G.Leonavičiaus sezono vidurkis yra 3,6 taško, tačiau jis pataikė tik 25 proc. metimų (3/9 dvitaškių, 2/11 tritaškių).

Europos taurė. 5-asis turas.

A grupė. Stambulo „Daruššafaka“ – Andoros „MoraBanc“ 85:77, Kazanės „Uniks“ – Turino „Fiat“ 101:93, „Levallois“ – Zagrebo „Cedevita“ 91:81.

Rikiuotė: 1. „Daruššafaka“ – 5 ir 0, 2. „Uniks“ – 3 ir 2, 3. „Fiat“ – 3 ir 2, 4. „Cedevita“ – 2 ir 3, 5. „MoraBanc“ – 1 ir 4, 6. „Levallois“ – 1 ir 4.

B grupė. Panevėžio „Lietkabelis“ (A.Juškevičius 31, Ž.Peineris 19, K.Lavrinovičius 11) – Podgoricos „Budučnost“ 86:79, Jeruzalės „Hapoel“ – Stambulo „Galatasaray“ 81:91, Miuncheno „Bayern“ – Emilijos Redžo „Grissin Bon“ 83:58.

Rikiuotė: 1. „Bayern“ – 5 ir 0, 2. „Budučnost“ – 3 ir 2, 3. „Lietkabelis“ – 3 ir 2, 4. „Grissin Bon“ – 2 ir 3, 5. „Galatasaray“ – 1 ir 4, 6. „Hapoel“ – 1 ir 4.

C grupė. Vilniaus „Lietuvos rytas“ (R.Giedraitis ir T.Petersonas po 19, J.Baronas ir L.Maurokefalidis po 14) – Limožo CSP 92:76, Bilbao „Retabet“ – Berlyno ALBA (M.Grigonis 14) 86:94, Belgrado „Partizan“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 83:93.

Rikiuotė: 1. „Lokomotiv“ – 5 ir 0, 2. ALBA – 4 ir 1, 3. „Lietuvos rytas“ – 2 ir 3, 4. CSP – 2 ir 3, 5. „Retabet“ – 1 ir 4, 6. „Partizan“ – 1 ir 4.

D grupė. Sankt Peterburgo „Zenit“ – Bursos „Tofaš“ 84:82, Liono-Vilerbano ASVEL – Las Palmaso „Herbalife“ 68:84, Trento „Dolomiti Energia“ – Ulmo „ratiopharm“ 77:66.

Rikiuotė: 1. „Herbalife“ – 3 ir 2, 2. „Zenit“ – 3 ir 2, 3. „Tofaš“ – 3 ir 2, 4. ASVEL – 2 ir 3, 5. „Dolomiti Energia“ – 2 ir 3, 6. „ratiopharm“ – 2 ir 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.