EUROLYGA 2023

Pasaulio krepšinio čempionato atrankos gidas

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė šį savaitgalį pradės kelionę į 2019 metų pasaulio čempionatą. Į Kiniją, kur vyks baigiamasis turnyras, veržiasi ir dar 78 komandos, kurios dėl 31 kelialapio kovos Europos, Amerikos, Azijos ir Afrikos atrankos turnyruose.

2017 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas. Stambulas. Aštuntfinalis. Lietuva - Graikija 64:77. Mantas Kalnietis, Jonas Valančiūnas, Adas Juškevičius.<br>G.Šiupario nuotr.
2017 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas. Stambulas. Aštuntfinalis. Lietuva - Graikija 64:77. Mantas Kalnietis, Jonas Valančiūnas, Adas Juškevičius.<br>G.Šiupario nuotr.
2017 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas. Tel Avivas. Lietuva - Vokietija 89:72. Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
2017 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas. Tel Avivas. Lietuva - Vokietija 89:72. Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2017, 5:15 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 5:42 PM

Turnyras

Pasaulio vyrų krepšinio čempionatai paprastai rengiami kas ketverius metus, tačiau nuo 17-ojo iki 18-ojo čempionato praeis penkeri metai. Taip atsitiko dėl FIBA rinktinių varžybų reformos, dėl kurios stipriausių planetos komandų turnyrai buvo pastumti iš lyginių neolimpinių metų į nelyginius priešolimpinius metus.

17-asis pasaulio čempionatas vyko 2014 metais Ispanijoje (finale JAV sutriuškino Serbiją 129:92, o rungtynėse dėl bronzos medalių Lietuva pralaimėjo Prancūzijai 93:95), o 18-asis čempionatas bus surengtas 2019 metų rugpjūčio 31-rugsėjo 15 d. Kinijoje.

Dar viena svarbi permaina – padidintas komandų skaičius baigiamajame turnyre. Praėjusiuose trijuose pasaulio čempionatuose žaidė po 24 komandas, o Kinijoje dėl medalių pirmą kartą kovos 32 rinktinės.

FIBA drastiškai pakeitė pasaulio čempionato atrankos sistemą. Anksčiau komandos dėl kelialapių į pasaulio pirmenybes kovodavo per žemynų čempionatus, o nuo šiol rengiamas atskiras atrankos turnyras, kuris vyksta keliais etapais.

Europos komandos atrankos turnyre kovoja dėl 12 kelialapių, Azijos – dėl 7, Amerikos – dėl 7, Afrikos – dėl 5. Kinijos rinktinė turi teisę žaisti baigiamajame etape kaip pasaulio pirmenybių šeimininkė, bet ji taip pat rungtyniaus Azijos atrankos turnyre.

Dėl pakeistų atrankos terminų dauguma komandų žais be geriausių krepšininkų. Rinktinėms trūks NBA ir Eurolygos žaidėjų.

Europa

Europos atrankos turnyras vyksta trimis etapais. Rugpjūčio mėnesį silpniausios žemyno komandos žaidė preliminariame etape, kuriame teisę dalyvauti pirmajame etape iškovojo Švedija, Bosnija ir Hercegovina, Nyderlandai, Austrija, Estija, Kosovas, Bulgarija ir Baltarusija. Iš kovos dėl kelialapių pasitraukė Armėnija, Slovakija, Albanija, Makedonija ir Portugalija.

Pirmajame atrankos etape žais 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Kelialapius į antrąjį etapą iškovos po tris geriausias visų grupių komandas. Pirmojo etapo rungtynės bus žaidžiamos 2017 m. lapkričio 24-27 d., 2018 m. vasario 23-26 d. ir 2018 m. birželio 28-liepos 2 d.

Antrajame atrankos etape žais 24 komandos, suskirstytos į šešias grupes. Kelialapius į pasaulio čempionatą iškovos po tris geriausias grupių komandas. Antrojo etapo rungtynės vyks 2018 m. rugsėjo 13-17 d., 2018 m. lapkričio 29-gruodžio 3 d. ir 2019 m. vasario 21-25 d.

Pirmojo atrankos etapo grupės:

A grupė: Ispanija, Slovėnija, Juodkalnija, Baltarusija.

B grupė: Turkija, Latvija, Ukraina, Švedija.

C grupė: Lietuva, Lenkija, Vengrija, Kosovas.

D grupė: Kroatija, Italija, Rumunija, Nyderlandai.

E grupė: Prancūzija, Rusija, Belgija, Bosnija ir Hercegovina.

F grupė: Čekija, Suomija, Islandija, Bulgarija.

G grupė: Serbija, Vokietija, Gruzija, Austrija.

H grupė: Graikija, Izraelis, Didžioji Britanija, Estija.

Antrajame etape I grupę sudarys buvusios A ir B grupių komandos, J grupę – C ir D grupių, K grupę – E ir F grupių, L grupę – G ir H grupių komandos. Antrajame etape bus įskaityti visi pirmojo etapo rezultatai.

Varžovai

Lietuvos rinktinė pirmojo atrankos etapo grupėje žais su Lenkijos, Vengrijos ir Kosovo komandomis.

Lenkijos rinktinė nuo 2007 metų nuolat dalyvauja Europos pirmenybėse, tačiau į pasaulio čempionatą vienintelį kartą pateko prieš pusę amžiaus – 1967 metais. Šių metų Europos čempionate lenkai laimėjo tik vienerias iš penkerių rungtynių (prieš Islandiją), grupėje užėmė penktąją vietą ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Šių metų Europos čempionate geriau žaidė Vengrijos komanda. Ji grupėje įveikė Čekijos bei Rumunijos ekipas ir pateko į aštuntfinalį, kuriame nusileido Serbijos rinktinei. Vengrijos krepšininkai Europos čempionate žaidė po ilgos pertraukos – praėjusį kartą vengrai į baigiamąjį turnyrą buvo patekę 1999 metais. Pasaulio čempionate Vengrijos rinktinė dar niekada nežaidė.

Kosovo krepšinio federacija tik 2015 metais buvo priimta į tarptautinę federaciją ir yra jauniausia FIBA narė. Kosovo rinktinė oficialiose varžybose debiutavo 2016 metais, o pirmąsias pergales iškovojo tik šiais metais pasaulio čempionato atrankos preliminariame etape, kuriame nugalėjo Makedonijos ir Estijos komandas.

Kiti žemynai

Tokia pačia sistema ir tuo pačiu metu vyks kitų žemynų atrankos turnyrai.

Amerikos, Azijos (prie šio žemyno prijungta Okeanija) ir Afrikos atrankos pirmajame etape rungtyniaus po 16 komandų. Jos suskirstytos į keturias grupes, o į antrąjį etapą iš kiekvienos grupės pateks po tris ekipas.

Afrikai padaryta viena išimtis. Šio žemyno atrankos grupių varžybos vyks ne išvykomis, o vienoje vietoje (viename mieste – pirmasis ratas, kitame – antrasis ratas). Be to, dviejų Afrikos grupių varžybos prasidės tik 2018 m. vasarį.

Traukiant Amerikos ir Azijos atrankos turnyrų burtus buvo atsižvelgiama į geografinę padėtį.

Amerikos atrankos turnyro grupės:

A grupė: Argentina, Urugvajus, Panama, Paragvajus.

B grupė: Brazilija, Venesuela, Čilė, Kolumbija.

C grupė: JAV, Meksika, Puerto Rikas, Kuba.

D grupė: Kanada, Mergelių Salos, Dominikonų Respublika, Bahamos.

Azijos atrankos turnyro grupės:

A grupė: Kinija, Naujoji Zelandija, Korėja, Hongkongas.

B grupė: Australija, Filipinai, Japonija, Taivanas.

C grupė: Libanas, Jordanija, Indija, Sirija.

D grupė: Iranas, Irakas, Kataras, Kazachstanas.

Afrikos atrankos turnyro grupės:

A grupė: Tunisas, Kamerūnas, Čadas, Gvinėja (pirmojo rato šeimininkas – Kamerūnas).

B grupė: Nigerija, Malis, Ruanda, Uganda (varžybos prasidės 2018 m. vasarį).

C grupė: Angola, Egiptas, Marokas, Kongo DR (pirmojo rato šeimininkė – Angola).

D grupė: Dramblio Kaulo Krantas, Senegalas, Mozambikas, Centrinė Afrika (varžybos prasidės 2018 m. vasarį).

Lietuva

Lietuvos vyrų rinktinė iki šiol dalyvavo ketveriose pasaulio pirmenybėse. Atkūrus Nepriklausomybę, mūsų šalies krepšininkai nepateko į 1994 ir 2002 metų čempionatus, o geriausiai žaidė Turkijoje vykusiame 2010 metų čempionate, kuriame laimėjo bronzos medalius. Praėjusiame pasaulio čempionate Lietuvos komanda užėmė ketvirtąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?