EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atrankos favoritai: Europos krepšinio elitas ir Čekija

Pasaulio krepšinio čempionato Europos zonos atrankos turnyre per du pirmuosius turus po dvi pergales iškovojo devynios komandos. Dauguma jų – nuolatinės arba dažnos pasaulio pirmenybių dalyvės, tačiau tarp elito įsimaišė ir Europos krepšinio vidutiniokė Čekija.

Lietuvos rinktinė atranką į pasaulio čempionatą pradėjo dviem pergalėmis.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką į pasaulio čempionatą pradėjo dviem pergalėmis.<br>G.Šiupario nuotr.
Energingai žaidęs rinktinės naujokas G.Orelikas taikosi į šios ekipos lyderio vaidmenį.<br>G.Šiupario nuotr.
Energingai žaidęs rinktinės naujokas G.Orelikas taikosi į šios ekipos lyderio vaidmenį.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką į pasaulio čempionatą pradėjo dviem pergalėmis.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinė atranką į pasaulio čempionatą pradėjo dviem pergalėmis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 28, 2017, 7:09 AM

Lyderiai. Per du pirmuosius turus po dvi pergales iškovojo Lietuvos, Ispanijos, Turkijos, Italijos, Prancūzijos, Čekijos, Serbijos, Vokietijos ir Graikijos rinktinės.

Lietuviai, ispanai, turkai ir italai antrąsias rungtynes laimėjo dar sekmadienį, o kitos penkios komandos pergalių sąskaitą papildė pirmadienį, kai buvo žaidžiamos E, F, G ir H grupių rungtynės.

Šiais mačas baigėsi pirmoji pasaulio čempionato atrankos turnyro dalis. Trečiojo ir ketvirtojo turų rungtynės bus žaidžiamos 2018 metų vasario 23-26 d., penktojo ir šeštojo turų – 2018 metų birželio 28-liepos 2 d. Pirmajame atrankos etape 32 komandos žaidžia aštuoniose grupėse. Į antrąjį atrankos etapą pateks po tris geriausias grupių komandas.

Dėsningai. F grupės lyderiais tapę Čekijos krepšininkai atrankos turnyro pradžioje nepadarė nieko ypatingo. Nors žaidė su komandomis, kurios rugsėjį irgi kovojo Europos čempionate, čekai abejose rungtynėse su islandais ir suomiais buvo favoritai, todėl jų pergalės buvo dėsningos.

Tiesa, pirmadienį teko žaisti išvykoje, tačiau tai nebuvo kliūtis ir Čekijos rinktinė įveikė Suomijos komandą 64:56.

Čekams labai padėjo du Europos čempionatą praleidę krepšininkai. Po pertraukos į rinktinę grįžęs natūralizuotas amerikietis Blake‘as Schilbas į suomių krepšį įmetė 17 taškų, o rudens pradžioje traumą gydęsis 217 cm ūgio Ondrejus Balvinas pelnė 8 taškus ir atkovojo net 16 kamuolių.

Po vieną pergalę F grupėje iškovojo Suomijos ir Bulgarijos rinktinės, abu mačus pralaimėjo Islandijos komanda.

Islandai pirmadienį savo aikštėje po permainingos kovos nusileido bulgarams 74:77.

Pastiprinimas. Graikijos rinktinėje pirmadienį nebežaidė naudingiausias pirmųjų rungtynių krepšininkas Giannis Bourousis, bet prie komandos prisidėjo Atėnų „Panathinaikos“ trijulė Nikas Kalathis, Ianas Vougioukas ir Thanasis Antetokounmpo.

Šis pastiprinimas padėjo namie įtikinamai nugalėti Izraelio komandą 82:61.

Antrą kartą laimėję graikai tapo H grupės lyderiais. Po vieną pergalę turi Izraelis ir Estija, nė vienos – Didžioji Britanija.

Britai, kurie penktadienį namie graikams nusileido tik per pratęsimą, pirmadienį išvykoje žaisdami su estais vėl buvo per plauką nuo pratęsimo. Estijos rinktinė išplėšė pergalę 73:70, tačiau paskutinėmis akimirkomis Talino sirgaliai sėdėjo lyg ant adatų, nes Didžiosios Britanijos krepšininkai dukart atakavo iš trijų taškų zonos. Estų laimei, varžovams įmesti nepavyko.

Patirtis. Nors Serbijos rinktinei, kaip ir kitoms Europos krepšinio lyderėms, šiame atrankos turnyre trūksta daugybės žvaigždžių, „erelių“ gretose yra nemažai labai patyrusių krepšininkų. Būtent jie pirmadienį Belgrade vedė savo komandą į pergalę prieš Gruzijos rinktinę 105:87.

Tarp nugalėtojų puikiai žaidė dėl traumų Europos čempionatą praleidę Miroslavas Raduljica (28 taškai) ir Marko Simonovičius (12), rudens pradžioje žemyno sidabrą iškovojusios ekipos kapitonas Milanas Mačvanas (18) bei jaunoji žvaigždutė Stefanas Peno (17), kuris tikriausiai jau sulauktų kvietimo į rinktinę, net jei jai galėtų atstovauti Eurolygos krepšininkai.

Gruzinams net 36 taškus pelnė prieš kelis sezonus LKL rungtyniavęs natūralizuotas amerikietis Michaelas Dixonas. Jis pasiekė šio atrankos turnyro rezultatyvumo rekordą.

Triuškinimas. Pirmajame ture didžiausią pergalę iškovojo Lietuvos rinktinė, pranokusi Kosovo krepšininkus 38 taškais (99:61). Pirmadienį atrankos turnyro rekordą sumušė Vokietijos komanda, išvykoje sutriuškinusi kaimyninės Austrijos ekipą net 41 tašku (90:49).

Po du kartus laimėję vokiečiai ir serbai tapo G grupės lyderiais. Gruzinai ir austrai per du pirmuosius turus pergalių neiškovojo.

Debiutas. Rusijos rinktinėje pirmadienį debiutavo Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ aukštaūgis Nikita Balašovas. Jis nevyko į Bosniją ir Hercegoviną, kur rusai pralaimėjo pirmąsias rungtynes, o per antrąjį mačą su belgais žaidė 12 min. ir pelnė 4 taškus.

Prastai rungtynes pradėjusi Rusijos komanda (pirmajame kėlinyje atsiliko 9:23), po pertraukos tvirtai perėmė iniciatyvą ir savo aikštėje šventė pergalę 76:69.

Kitose E grupės rungtynėse Prancūzijos ekipa namie įtikinamai įveikė Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę 84:65. Bosnių komandoje labai nesėkmingai žaidė rusų skriaudikas 18-metis Džananas Musa. Jis nepataikė nė vieno iš 8 dvitaškių bei tritaškių ir į prancūzų krepšį įmetė vos 1 tašką.

Dukart laimėję prancūzai tapo grupės lyderiais. Po vieną pergalę iškovojo bosniai ir rusai, nė vienos – belgai.

Autsaideriai. Pasaulio pirmenybių atrankos Europos zonos pirmajame etape kovoja 32 komandos. 24 iš jų rudens pradžioje žaidė Europos čempionate, o kitoms aštuonioms vasaros pabaigoje dar reikėjo kovoti pasaulio čempionato atrankos preliminariame etape.

Formaliai šias aštuonias komandas derėtų vadinti atrankos turnyro autsaiderėmis, tačiau kelios iš jų be pergalių neliko. Po vieną kartą laimėjo silpniausiųjų krepšelyje buvusios Nyderlandų, Bulgarijos, Estijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės.

2-ojo turo rezultatai

E grupė

Prancūzija – Bosnija ir Hercegovina 84:65. L.Labeyrie 13, A.Bouteille‘is 12, E.Jacksonas ir P.Lacombe‘as po 11/ N.Gordičius 16, M.Miloševičius 15.

Rusija – Belgija 76:69. S.Karasiovas 12/ J.Salumu 17.

Rikiuotė: 1. Prancūzija – 2, 2. Rusija – 1, 3. Bosnija ir Hercegovina – 1, 4. Belgija – 0.

F grupė

Islandija – Bulgarija 74:77. M.Hermanssonas 26/ P.Marinovas 17.

Suomija – Čekija 56:64. Sh.Huffas 13/ B.Schilbas 17.

Rikiuotė: 1. Čekija – 2, 2. Suomija – 1, 3. Bulgarija – 1, 4. Islandija – 0.

G grupė

Serbija – Gruzija 105:87. M.Raduljica 28, M.Mačvanas 18, S.Peno 17, M.Simonovičius 12/ M.Dixonas 36.

Austrija – Vokietija 49:90. T.Schreineris ir M.Ogunsipe po 11/ J.Thiemannas 17, D.Barthelis 15, R.Benzingas 11.

Rikiuotė: 1. Vokietija – 2, 2. Serbija – 2, 3. Gruzija – 0, 4. Austrija – 0.

H grupė

Graikija – Izraelis 82:61. Ch.Giannopoulos 13, N.Kalathis ir D.Šakota po 11/ R.Howellas 13.

Estija – Didžioji Britanija 73:70. M.Paasoja 15, K.Kitsingas ir S.Sokkas po 13/ O.Soko 17.

Rikiuotė: 1. Graikija – 2, 2. Izraelis – 1, 3. Estija – 1, 4. Didžioji Britanija – 0.

Azijos zonos 2-ojo turo rezultatai

B grupė. Australija – Japonija 82:58, Filipinai – Taivanas 90:83.

Rikiuotė: 1. Australija – 2, 2. Filipinai – 2, 3. Japonija – 0, 4. Taivanas – 0.

D grupė. Iranas – Kataras 65:39, Kazachstanas – Irakas 82:76.

Rikiuotė: 1. Kazachstanas – 2, 2. Irakas – 1, 3. Iranas – 1, 4. Kataras – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?