EUROLYGA 2023

Europos taurė: priremtas „Lietkabelis“, „Lietuvos ryto“ sirgalių rekordas ir įsisiautėjęs B. Diaw

Krepšinio Europos taurės devintajame ture abi Lietuvos komandos žaidė namie. Tačiau laimėti priešpaskutines pirmojo etapo rungtynes sugebėjo tik viena ekipa – ta, kuriai pergalės reikėjo mažiau. Teisę žaisti „Top 16“ etape jau anksčiau užsitikrinęs Vilniaus „Lietuvos rytas“ trečiadienį, stebint rekordinei sirgalių auditorijai, sutriuškino Berlyno ALBA komandą 94:73, o dėl kelialapio kovojantis Panevėžio „Lietkabelis“ antradienį nusileido Stambulo „Galatasaray“ klubui 77:84.

Iš kailio nėręsis K.Lavrinovičius (viduryje) pelnė 24 taškus, bet „Lietkabelis“ krito.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš kailio nėręsis K.Lavrinovičius (viduryje) pelnė 24 taškus, bet „Lietkabelis“ krito.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš kailio nėręsis K.Lavrinovičius (viduryje) pelnė 24 taškus, bet „Lietkabelis“ krito.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš kailio nėręsis K.Lavrinovičius (viduryje) pelnė 24 taškus, bet „Lietkabelis“ krito.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš kailio nėręsis K.Lavrinovičius (viduryje) pelnė 24 taškus, bet „Lietkabelis“ krito.<br>G.Šiupario nuotr.
Iš kailio nėręsis K.Lavrinovičius (viduryje) pelnė 24 taškus, bet „Lietkabelis“ krito.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-12-21 09:19

Panevėžiečiai. Panevėžio komanda įstūmė save į kampą. „Lietkabelis“ nesugebėjo savo aikštėje užsitikrinti kelialapio į kitą etapą ir dėl jo turės kovoti paskutiniajame ture priešiškai nusiteikusioje Juodkalnijos sostinės arenoje.

Antradienį Panevėžyje viešėję „Galatasaray“ krepšininkai šeimininkams nepaliko beveik jokių šansų. „Lietkabelis“ trumpai pirmavo tik pirmojo kėlinio pradžioje, o nuo antrojo kėlinio pradžios beveik visą laiką atsiliko dviženkliu skirtumu ir paskutiniuoju spurtu nepasiekė net minimalaus tikslo – panevėžiečiai pralaimėjo didesniu skirtumu, nei pirmajame rate laimėjo Stambule (ten nugalėjo 78:73).

Situacija. B grupės nugalėtojo vardą jau seniai užsitikrino Miuncheno „Bayern“, laimėjęs visas 9 rungtynes. Dėl kitų trijų kelialapių kovoja keturios komandos, pasiekusios po 4 pergales. Tai – „Lietkabelis“, „Galatasaray“, Podgoricos „Budučnost“ ir Emilijos Redžo „Grissin Bon“.

Visos trejos paskutiniojo turo rungtynės vyks kitą trečiadienį (gruodžio 27 d.). „Lietkabelis“ išvykoje žais su „Budučnost“, o kitu du panevėžiečių konkurentai rungtyniaus namie: „Galatasaray“ – su beviltišku autsaideriu Jeruzalės „Hapoel“, „Grissin Bon“ – su „Bayern“.

Tiesa, panevėžiečiams į kitas rungtynes dairytis nereikės. Jei „Lietkabelis“ nugalės, iškovos kelialapį į „Top 16“ etapą, o jei pralaimės – liks penktojoje vietoje. Konkurentų nesėkmės Panevėžio komandai nepagelbėtų dėl prastesnio taškų skirtumo dvikovose tiek su „Galatasaray“, tiek su „Grissin Bon“.

Vilniečiai. Trečiadienį Vilniuje vykusių rungtynių scenarijus buvo panašus, bet palankus Lietuvos komandai. Be Louko Maurokefalidžio žaidęs „Lietuvos rytas“ diktavo sąlygas nuo ginčo iki finalo sirenos ir atsirevanšavo didesniu skirtumu, negu buvo pralaimėjęs Berlyne (83:96).

Debiutas. Praėjusį savaitgalį per LKL rungtynes Vilniaus komandoje debiutavo Egidijus Mockevičius, Arnas Butkevičius ir Mindaugas Girdžiūnas. Trečiadienį šie krepšininkai pirmą kartą atstovavo „Lietuvos rytui“ Europos taurės turnyre, o E.Mockevičius apskritai žaidė pirmąsias rungtynes Europos turnyruose.

Kadangi vilniečių persvara buvo akivaizdi, treneris Rimas Kurtinaitis galėjo drąsiai patikrinti naujokus tarptautiniame turnyre. Tiesa, visi trys debiutantai patys sutrumpino savo aikštėje praleistą laiką gana greitai rinkdami pražangas.

E.Mockevičius per 11,5 min. pelnė 5 taškus, atkovojo 5 kamuolius ir prasižengė 5 kartus, A.Butkevičius per 17 min. įmetė 5 taškus, o M.Girdžiūnas per 17 min. pelnė 14 taškų.

Situacija. Europos taurės C grupėje pirmąją vietą dar prieš šį turą užsitikrino Krasnodaro „Lokomotiv“ klubas, kurio sąskaitoje dabar yra 9 pergalės. Dėl antrosios vietos kovoja po 5 pergales turintys „Lietuvos rytas“, ALBA ir Limožo CSP.

Limožo krepšininkai šiame ture išvykoje nugalėjo Belgrado „Partizan“ klubą 101:98. CSP atstovaujantis buvęs „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas Tautvydas Lydeka pelnė 10 taškų.

Vilniečiai kitą antradienį (gruodžio 26 d.) paskutiniajame ture išvykoje žais su Limožo komanda. Berlyno ekipa trečiadienį namie rungtyniaus su autsaideriu Bilbao „Retabet“ klubu.

Jei „Lietuvos rytas“ pasieks pergalę, užims antrąją vietą. Jei Vilniaus komanda pralaimės, liks trečia arba ketvirta.

Žiūrovai. „Partizan“ dar prieš šį turą praradus galimybes patekti į kitą etapą, į šios komandos rungtynes su CSP klubu atėjo vos 700 žiūrovų.

Tuo tarpu B grupės autsaiderio Jeruzalės „Hapoel“ klubo dvikovą su „Grissin Bon“ ekipa stebėjo net 7401 sirgalius. Tačiau jų palaikymas Izraelio čempionams nepadėjo. „Hapoel“ pralaimėjo 66:79 ir prarado galimybes patekti į „Top 16“ etapą.

Vilniuje buvo pasiektas šio sezono Europos taurės lankomumo rekordas. „Lietuvos ryto“ pergalę prieš ALBA komandą pamatė 8593 žiūrovai.

Beje, iki šio turo rekordas priklausė ALBA ekipai, į kurios rungtynes su „Lietuvos rytu“ pirmajame rate atėjo 8445 sirgaliai.

Kelialapiai. Teisę žaisti „Top 16“ etape jau užsitikrino 11 komandų: Stambulo „Daruššafaka“, Kazanės „Uniks“, Turino „Fiat“, Zagrebo „Cedevita“ (A grupė), „Bayern“ (B grupė), „Lokomotiv“, „Lietuvos rytas“, ALBA, CSP (C grupė), Liono-Vilerbano ASVEL ir Las Palmaso „Herbalife“ (D grupė).

Painiausia padėtis B grupėje, bet daug neaiškumų liko ir D grupėje, kurioje į du kelialapius pretenduoja Trento „Dolomiti Energia“, Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Bursos „Tofaš“.

Lyderiai ir autsaideriai. Europos taurės turnyre geriausiai žaidžia po 9 pergales iškovoję „Bayern“ ir „Lokomotiv“ klubai. Su jais koja kojon ilgai žygiavo „Daruššafaka“, tačiau užsitikrinusi kelialapį į kitą etapą Stambulo komanda pradėjo dalinti taškus ir po 9 turų jos sąskaitoje yra 7 pergalės.

Po 6 kartus laimėjo „Uniks“ ir ASVEL.

Absoliutus autsaideris – vos 1 pergalę iškovojęs „Partizan“. Po 2 kartus nugalėjo „Levallois“, „Hapoel“, „Retabet“ ir Ulmo „ratiopharm“.

Naudingiausias. Naudingiausiu devintojo turo žaidėju pripažintas Prancūzijos krepšinio veteranas Boris Diaw. Šio sezono pradžioje į tėvynę grįžęs ir „Levallois“ aprangą apsivilkęs 35 metų puolėjas per rungtynes namie su Andoros „Morabanc“ ekipa pelnė 15 taškų (5/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), atliko 10 rezultatyvių perdavimų ir surinko 29 balus.

„Levallois“ nugalėjo 99:92, tačiau ši pergalė nieko nebelėmė, nes Paryžiaus priemiesčio komanda jau anksčiau prarado galimybes patekti į kitą etapą. Užtat „Levallois“ su savimi nusitempė Andoros klubą, kuris iki šio mačo dar turėjo vilčių žengti į „Top 16“.

Įdomu, kad pagal naudingumo balus B.Diaw aplenkė net trys krepšininkai, bet jie žaidė pralaimėjusiose komandose. Tarp jų buvo ir 34 naudingumo balus surinkęs „Lietkabelio“ veteranas Kšištofas Lavrinovičius.

Savaitės lietuviai

Kšištofas Lavrinovičius („Lietkabelis“). K.Lavrinovičius bandė gelbėti skęstantį „Lietkabelio“ laivą. Puolėjas vien ketvirtojo kėlinio antroje pusėje pelnė 8 taškus, bet komanda jau iki tol buvo praradusi per daug, o ir kiti Panevėžio krepšininkai veteranui padėjo per menkai. K.Lavrinovičius buvo panevėžiečių vedlys ir per tris pirmuosius kėlinius. Iš viso jis žaidė 26,5 min., pelnė 24 taškus (6/8 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 6/7 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir išprovokavo 5 pražangas.

Martynas Echodas („Lietuvos rytas“). 20-metis puolėjas pasiekė pirmąjį europinėje karjeroje dvigubą dviženklį. Jis žaidė 23,5 min., pelnė 10 taškų (5/8 dvitaškių) ir atkovojo 10 kamuolių. Tiesa, M.Echodui rungtynės buvo tarsi padalintos į dvi dalis. Jis beveik visus naudingiausius darbus padarė pirmoje pusėje, o po pertraukos, kai skirtumas tapo triuškinamas stokojo atidumo: gavo nesportinę pražangą ir nebaigė mačo dėl penkių pražangų.

Tautvydas Lydeka (CSP). Tvirti T.Lydekos pečiai labai praverčia Limožo komandai. Tiesa, antradienį lietuvis prisidirbo ketvirtojo kėlinio viduryje gaudamas techninę pražangą, bet tai buvo vienas nedaugelio T.Lydekos prastų epizodų. Jis žaidė 18 min., pelnė 10 taškų (3/4 dvitaškių, 4/4 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Savaitės nusivylimas

Simas Jasaitis („Lietkabelis“). Puolėjas nemažai mėtė į „Galatasaray“ krepšį, bet pataikydavo retai. S.Jasaitis per 19 min. pelnė 5 taškus (1/3 dvitaškių, 1/3 tritaškių) ir gavo 3 pražangas.

Europos taurė. 9-asis turas.

A grupė. Kazanės „Uniks“ – Zagrebo „Cedevita“ 78:61, Stambulo „Daruššafaka“ – Turino „Fiat“ 75:77, „Levallois“ – Andoros „Morabanc“ 99:92.

Rikiuotė: 1. „Daruššafaka“* – 7 ir 2, 2. „Uniks“* – 6 ir 3, 3. „Fiat“* – 5 ir 4, 4. „Cedevita“* – 4 ir 5, 5. „Morabanc“ – 3 ir 6, 6. „Levallois“ – 2 ir 7.

B grupė. Panevėžio „Lietkabelis“ (K.Lavrinovičius 24, A.Juškevičius 14, D.Lavrinovičius 10) – Stambulo „Galatasaray“ 77:84, Miuncheno „Bayern“ – Podgoricos „Budučnost“ 85:82, Jeruzalės „Hapoel“ – Emilijos Redžo „Grissin Bon“ 66:79.

Rikiuotė: 1. „Bayern“* – 9 ir 0, 2. „Galatasaray“ – 4 ir 5, 3. „Budučnost“ – 4 ir 5, 4. „Grissin Bon“ – 4 ir 5, 5. „Lietkabelis“ – 4 ir 5, 6. „Hapoel“ – 2 ir 7.

C grupė. Vilniaus „Lietuvos rytas“ (T.Petersonas 21, B.Madgenas 19, M.Girdžiūnas 14, M.Echodas 10, 10 atk.kam.) – Berlyno ALBA (M.Grigonis 9) 94:73, Belgrado „Partizan“ – Limožo CSP (T.Lydeka 10, 6 atk.kam.) 98:101, Bilbao „Retabet“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 69:91.

Rikiuotė: 1. „Lokomotiv“* – 9 ir 0, 2. „Lietuvos rytas“* – 5 ir 4, 3. ALBA* – 5 ir 4, 4. CSP* – 5 ir 4, 5. „Retabet“ – 2 ir 7, 6. „Partizan“ – 1 ir 8.

D grupė. Sankt Peterburgo „Zenit“ – Ulmo „ratiopharm“ 90:78, Liono-Vilerbano ASVEL – Bursos „Tofaš“ 84:74, Trento „Dolomiti Energia“ – Las Palmaso „Herbalife“ 79:76.

Rikiuotė: 1. ASVEL* – 6 ir 3, 2. „Herbalife“* – 5 ir 4, 3. „Dolomiti Energia“ – 5 ir 4, 4. „Zenit“ – 5 ir 4, 5. „Tofaš“ – 4 ir 5, 6. „ratiopharm“ – 2 ir 7.

*Pažymėtos komandos užsitikrino kelialapius į „Top 16“ etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.