EUROLYGA 2023

Prieš Lietuvos krepšininkes kovos ir „Mis Albanija“

Kovas Europos čempionato atrankos turnyre pratęsianti Lietuvos moterų krepšinio rinktinė išvyko į šalį, kurioje mūsų šalies krepšininkai dar niekada neviešėjo. Lietuvės šeštadienį Tiranoje žais C grupės trečiojo turo rungtynes su Albanijos rinktine – viena silpniausių Europos komandų ir neabejotinai silpniausia šio atrankos turnyro komanda.

 Sara Gjoni.<br> Facebook nuotr.
 Sara Gjoni.<br> Facebook nuotr.
 Sara Gjoni.<br> Facebook nuotr.
 Sara Gjoni.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 9, 2018, 2:40 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:50 PM

Kai praėjusių metų lapkritį buvo žaidžiamos dviejų pirmųjų turų rungtynės, pergalių neiškovojo nei lietuvės, nei albanės. Tačiau pralaimėjimai buvo skirtingi, kaip diena ir naktis. Lietuvos rinktinė po dviejų atkaklių mūšių nedideliu skirtumu nusileido Vengrijai 70:73 (namie) ir Rusijai 62:64 (svečiuose), o Albanijos krepšininkės turėjo pripažinti astronominį tų pačių varžovių pranašumą: rusėms buvo pralaimėta 37:122 (namie), vengrėms – 48:137 (svečiuose).

Kažko panašaus reikėjo tikėtis, nes Albanijos krepšinio federacija anaiptol ne kiekvieną kartą registruoja moterų rinktinę Europos pirmenybių atrankos turnyruose, o per praėjusius atrankos ciklus albanės pusšimčio taškų skirtumu pralaimėdavo net ir gerokai silpnesnėms komandoms negu Rusijos, Vengrijos ar Lietuvos rinktinės.

Šiuo metu vyksta 37-o Europos moterų čempionato atranka. O Albanijos krepšininkės atrankos turnyre žaidžia vos šeštą kartą.

Albanės oficialiose varžybose debiutavo 1972 metais, kai vyko 13-o Europos čempionato atrankos turnyras. Paskui Albanijos rinktinė dar varžėsi 1989, 1997, 2011 ir 2017 metų žemyno pirmenybių atrankos turnyruose.

XX amžiuje visi trys Albanijos krepšininkių žygiai į Europą nebuvo beviltiški. Albanės visuose trijuose turnyruose iškovojo bent po vieną pergalę (1972 m. čempionato atrankoje įveikė Šveicariją, 1989 m. – Austriją ir Portugaliją, 1997 m. – Airiją, Šveicariją ir Austriją).

Tačiau šį dešimtmetį nepavyko įveikti nė vienų varžovių. Maža to, 2011 metais net ir žaidžiant su anksčiau nugalėta Šveicarijos rinktine buvo patirtas triuškinamas pralaimėjimas kone pusšimčio taškų skirtumu (48:97).

Praėjusio amžiaus pabaigoje ir šio amžiaus pradžioje Albanijos krepšininkės triskart kovojo oficialų statusą turinčiame Europos mažų šalių čempionate. Jame albanės kartą iškovojo aukso medalius (2002 m. finale nugalėjo Islandiją 84:79) ir dukart – sidabro medalius (1996 m. finale pralaimėjo Islandijai, 2008 m. – Maltai).

Ir nors silpniausių žemyno rinktinių turnyre albanių rezultatai visuomet buvo labai geri, šalies krepšinio federacija dažniausiai pagailėdavo pinigų ir neleisdavo krepšininkėms išmėginti jėgas su kitų valstybių komandomis.

Visos Albanijos rinktinės krepšininkės žaidžia savo šalies lygoje. Jos neturi galimybių susitikti su kitų šalių atstovėmis, nes Albanijos klubai nedalyvauja nei Europos turnyruose, nei regioninėse varžybose.

Kelios pagrindinės rinktinės žaidėjos yra jau brandaus amžiaus: Ertai Bujari – 31-eri, Adelai Aliaj ir Idai Myrto – po 30 metų. Tačiau per lapkritį vykusias rungtynes su rusėmis ir vengrėmis nacionalinės komandos aprangą vilkėjo ir kelios visai jaunos merginos: Bernadai Rreshpjai – vos 16, Silvi Sinani ir Xhensikai Toskai (trenerio Virono Toskos dukrai) – po 17 metų.

23-ejų Sara Gjoni tėvynėje geriau žinoma ne kaip krepšininkė. 2011 metais ši mergina tapo „Mis Albanija“ konkurso nugalėtoja ir atstovavo savo šaliai „Mis pasaulio modelis“ konkurse, kuriame gavo „Mis Bikini“ prizą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.