EUROLYGA 2023

Lietuviški akcentai Adrijos krepšinio lygoje

Adrijos lygos čempionės vardą ginanti Belgrado „Crvena Zvezda“ patvirtino, kad yra regiono krepšinio lyderė ir pirmadienį pasibaigusiame reguliariajame sezone dar sykį užėmė pirmąją vietą. „Crvena Zvezda“ finišo tiesėje aplenkė ilgai pirmavusią Podgoricos „Budučnost“ ekipą, tačiau kelis pastaruosius mėnesius ne mažiau dėmesio, negu favoritų kova dėl aukščiausios pozicijos, sulaukė kuklus Baro „Mornar“ klubas, kuriam pavyko pirmą kartą pakilti į ketvirtąją vietą ir patekti į Adrijos lygos pusfinalį.

Aleksandras Džikičius<br>M.Patašiaus nuotr.
Aleksandras Džikičius<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2018, 2:01 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 2:20 PM

Žaidė vienas lietuvis

LKL arenose matytų veidų yra visose į Adrijos lygos pusfinalį patekusiose komandose. „Budučnost“ treniruoja buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ strategas Aleksandaras Džikičius, „Crvena Zvezda“ aprangą vilki buvęs „Lietuvos ryto“ puolėjas Milko Bjelica, „Cedevita“ – buvę Kauno „Žalgirio“ žaidėjai Willas Cherry ir Damiras Markota.

Adrijos lygoje šį sezoną žaidė ir vienas Lietuvos krepšininkas. Zagrebo „Cibona“ dar rudenį buvo sudariusi sutartį su Deividu Bušma. Tačiau 212 cm ūgio milžinui nepavyko įsitvirtinti Zagrebo komandoje. Jis per 3 rungtynes pelnė vos 3 taškus ir netrukus turėjo ieškoti kito darbo.

Beje, rezultatyviausiu reguliariojo sezono krepšininku tapo pernai į tėvynę grįžęs ir „Cibona“ atstovaujantis Luka Žoričius. 33 metų vidurio puolėjas pelnydavo 19,7 taško, tačiau prastai žaidusi „Cibona“ laimėjo tik 7 rungtynes ir užėmė priešpaskutinę 11-ąją vietą.

Juodkalnijos išsišokimas

Prieš 17 metų prasidėjusioje Adrijos lygos istorijoje to dar nebuvo. Per praėjusius sezonus į stipriausiųjų ketvertą ne sykį buvo patekusios po dvi (ar net daugiau) Serbijos, Slovėnijos ar Kroatijos komandas, bet vos prieš keletą metų tikriausiai niekas nė neįsivaizdavo, kad deleguoti dvi ekipas į baigiamąjį etapą galėtų mažiausia buvusios Jugoslavijos respublika Juodkalnija.

Tačiau šį pavasarį nutiko būtent taip – teisę žaisti Adrijos lygos pusfinalyje iškovojo ne vien nepakeičiama Juodkalnijos krepšinio lyderė Podgoricos „Budučnost“, bet ir šios šalies vicečempionė „Mornar“ ekipa iš vos 17 tūkstančių gyventojų turinčio Baro miesto.

O juodkalniečiai pasibaigus reguliariajam sezonui netgi buvo nusivylę, nes „Budučnost“ kelis mėnesius tvirtai žygiavo rikiuotės priekyje ir tik dėl prasto finišo (per paskutiniuosius penkis turus patyrė tris pralaimėjimus) užleido pirmąją vietą „Crvena Zvezda“ komandai.

Reguliariojo sezono nugalėtoja tapusi „Crvena Zvezda“ per 22 rungtynes iškovojo 19 pergalių, „Budučnost“ ir trečiąją vietą užėmusi Zagrebo „Cedevita“ – po 17, ketvirtąjį kelialapį į pusfinalį gavusi „Mornar“ – 14.

Beje, „Mornar“ pozicijoms jau kelias savaites niekas negrasino. Penktąją vietą užėmęs Belgrado „Partizan“ atsiliko net 3 taškais.

Pelenė nori tapti princese

„Crvena Zvezda“ į pusfinalį pateko jau šeštą sezoną iš eilės, „Cedevita“ – penktą kartą iš eilės, „Budučnost“ – ketvirtą kartą iš eilės. „Mornar“ tarp jų yra lyg pelenė tarp princesių, tačiau prieš pusfinalio seriją su „Crvena Zvezda“ komanda varžovų spindesys išsišokėlių negąsdina.

„Sezonas buvo puikus. Iš pradžių komanda truputį šlubavo, bet greitai radome savo žaidimą ir pradėjome mėgautis krepšiniu, – džiaugėsi „Mornar“ treneris Mihailo Pavičevičius. – Per dvikovą su „Crvena Zvezda“ nekelsime baltos vėliavos. Visi turbūt galvoja, kad nesitikime patekti į finalą, bet mes dar netarėme paskutinio žodžio. Negąsdiname, o ir negalime gąsdinti, bet ir patys nieko nebijome, todėl eisime kautis ir bandysime laimėti“.

Pusfinalyje, kaip ir visą sezoną, M.Pavičevičius sunkiausias užduotis skirs dviem amerikiečiams gynėjams, buvusiems LKL klubų žaidėjams Derekui Needhamui (jis prieš keturis sezonus europinę karjerą pradėjo „Šiauliuose“) ir Brandisui Raley-Rossui (2016 metų pradžioje trumpai žaidė Panevėžio „Lietkabelyje“, bet LKL įmesdavo tik 2,3 taško).

Juodkalnijos pasą turintis ir užpernai šios šalies rinktinėje debiutavęs D.Needhamas šį sezoną pelno 16,8 taško ir Adrijos lygos rezultatyviausių žaidėjų sąraše yra ketvirtas, o B.Raley-Rossas įmeta 13,8 taško ir tarp rezultatyviausių užima 12-ąją vietą.

Kur dingo slovėnai?

Slovėnijos rinktinės pernai iškovoti Europos pirmenybių aukso medaliai neišjudino šios šalies klubų krepšinio. Į Adrijos lygos pusfinalį vėl nepateko nė viena Slovėnijos komanda. Šis „vėl“ tęsiasi jau labai ilgai – pastarąjį kartą slovėnų ekipos finalo ketverte žaidė sunkiai atmenamais 2011 metais, kai Liublianos „Olimpija“ tapo Adrijos lygos vicečempione, o Novo Mesto „Krka“ pasidalijo trečiąją vietą.

Dėl prastų rezultatų praėjusiuose turnyruose Slovėnijai šį sezoną buvo skirta vos viena vieta. Kelialapį gavo 2017 metų šalies čempionė Liublianos „Olimpija“, tačiau ji smarkiai atsiliko nuo geriausių regiono komandų ir laimėjo mažiau nei pusę rungtynių. „Olimpija“ iškovojo 10 pergalių ir užėmė septintąją vietą.

„Sezono pabaigoje iškovojome penkias iš eilės pergales. Galėtume sakyti, kad šio sezono pabaigoje klojome kito sezono sėkmės pamatus, tačiau neįsivaizduoju, kokia bus komandos sudėtis po vasaros atostogų, net nežinau, ar pats liksiu komandoje“, – po paskutiniųjų rungtynių sakė sezono viduryje prie „Olimpija“ vairo stojęs treneris Zoranas Martičius. O jo abejonės dėl ateities ko gero atspindėjo ne tik garsiausio Slovėnijos klubo, bet ir viso Slovėnijos klubų krepšinio situaciją.

Įkūrė antrąją lygą

Praėjusiais metais nemažai į Adrijos lygą nepatekusių Pietų slavų klubų žaisdavo kituose regioniniuose turnyruose: Balkanų lygoje (su Bulgarijos, Albanijos, Kosovo ekipomis) arba Alpių-Adrijos lygoje (su Austrijos, Slovakijos, Čekijos komandomis).

Atsižvelgusi į varžybų poreikį, Adrijos lygos vadovybė pernai ėmėsi rengti antrosios lygos turnyrą, kuriame kovoja po tris komandas iš Serbijos ir Slovėnijos, po dvi – iš Juodkalnijos ir Bosnijos ir Hercegovinos bei po vieną – iš Makedonijos ir Kroatijos.

Antrosios lygos reguliarusis sezonas dar nesibaigė, o šiuo metu turnyre pirmauja Čačako „Borac“ (Serbija), Koperio „Sixt Primorska“ (Slovėnija) ir Novo Mesto „Krka“ (Slovėnija) komandos. Likus trims turams jos labiausiai priartėjo prie finalo ketverto, kuriame bus kovojama dėl vieno kelialapio į pagrindinę Adrijos lygą.

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė: 1. Belgrado „Crvena Zvezda“ – 19, 2. Podgoricos „Budučnost“ – 17, 3. Zagrebo „Cedevita“ – 17, 4. Baro „Mornar“ – 14, 5. Belgrado „Partizan“ – 11, 6. „Zadar“ – 10, 7. Liublianos „Olimpija“ – 10, 8. Belgrado FMP – 9, 9. Belgrado „Mega“ – 8, 10. Aleksandrovaco „Igokea“ – 7, 11. Zagrebo „Cibona“ – 7, 12. Skopjės MZT – 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.